Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români

Adrian Gorpin

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români. Da, cei mai mulți asociază vacanța la all inclusive cu mâncarea în cantități impresionante și fără limită. Oricât m-ați pune la zid pentru propozițiile citite până aici, vă spun că uneori adevărul doare. În același timp, modul în care aleg unii turiști să-și petreacă vacanța nu trebuie judecat. Vreau să descoperiți însă și o altă față a Mării Egee și a experiențelor pe care le puteți încerca acolo chiar dacă alegeți tot un pachet cu totul inclus.

Vacanță all inclusive, dar la bordul unei goelete

Sfârșitul lunii mai m-a prins la 32 de grade Celsius pe o goeletă construită chiar în zona Bodrum. Marina din Bodrum este ticsită de ”ketch”, ambarcațiuni tradiționale din lemn construite local, dar și de „schooner”, ambele cunoscute cu denumirea de „goulette” sau „gulet”, velier motorizat caracterizat de utilizarea a cel puțin două catarge.

Toate aceste ambarcațiuni, denumite generic ”Goelete”, sunt special construite pentru agrement, cu accesorii și echipamente concepute pentru a satisface confortul oaspetilor. Goeleta este construită din lemn de pin și stilizată cu prova ascuțită și pupa rotunjită. Puntea spațioasă din prova este proiectată cu un spatiu comun pentru petrecerea timpului în mod cât mai plăcut, iar la pupa vei găsi locul ideal pentru a lenevi la soare, dar și o zonă dedicată pentru masă. Un alt mare avantaj al acestor ambarcațiuni este faptul că salonul și bucătăria sunt separate de cabinele pentru pasageri, ceea ce te îndeamnă la party-uri târzii fără a deranja prea mult restul echipajului.

Yachturile sunt dotate cu cabine duble cu grup sanitar propriu, duș, spații de depozitare și tot confortul, condiții care te fac să te simți ca într-un hotel de 5 stele, doar că pe apă.


În ceea ce privește capacitatea, yachturile pot primi de la 4 la 20 persoane, plus skipperul, echipajul său și un bucătar. Mai trebuie adăugat că riscul de a avea rău de mare este …. spre zero, pentru că ambarcațiunile sunt extrem de stabile.

Trei zile și trei nopți de libertate în largul Mării Egee

Dacă tot v-ați familiarizat cu ambarcațiunea, vă spun că am ajuns la Bodrum cu câteva zile înainte de lansarea charterelor spre această destinație. Cu alte cuvinte, cu un test PCR cu rezultat negativ, obligatoriu pentru a intra în Turcia chiar și pentru cei vaccinați, am zburat de la Bucuresti la Istanbul, apoi o escală de două ore în noul aeroport și o nouă cursă spre Bodrum. Pachetul turistic a inclus o noapte de cazare la Titanic Deluxe Bodrum. Hotelul impresionant este situat chiar pe malul Mării Egee.

Norocos din fire, m-am “pricopsit” cu o cameră cu vedere la mare, iar seara am petrecut-o la restaurantul grecesc din resort. Ca o concluzie, politica nu se resimte în viața oamenilor de rând din Turcia și Grecia, așa că toate preparatele grecești, gătite de un bucătar turc, au fost senzaționale. Iar zona în care se află restaurantul pot spune că este cireașa de pe tort.

PS: la momentul în care am călătorit erau valabile următoarele condiții de călătorie în Turcia. “Pentru a intra în Turcia aveți nevoie de: pasaport valabil cel puțin șase luni, test PCR negativ (efectuat cu cel mult 72h înainte de a intra în Turcia) și QR Code-ul solicitat la îmbarcare, generat prin completarea aplicatiei: HTTPS://REGISTER.HEALTH.GOV.TR,

UPDATE- România a inclus Turcia pe lista verde a țărilor în care se poate călători.

Dimineață, îmbarcarea în autocar, iar prânzul l-am prins aici.

Da, în apa de 21 de grade a Mării Egee. Îmbarcați pe goeletă, în doar o oră am ajuns la adăpostul unei insule. Descătușați, aproape toți cei din grup s-au avântat în apa de un turcoaz ireal, sub atenta supraveghere a echipajului ambarcațiunii. Iar după cină, luna s-a dat în spectacol.

Au urmat alte două zile de voiaj printre insulele turcești cu opriri în zone spectaculoase. Iar dacă ești amator de petreceri nocturne, atunci ai ocazia să dai muzica la maximum pentru că nu vei deranja pe nimeni (în cursul nopții, iahturile acostează în dreptul unor insule pustii).

Continuarea articolului, pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult