Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români

Adrian Gorpin

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români. Da, cei mai mulți asociază vacanța la all inclusive cu mâncarea în cantități impresionante și fără limită. Oricât m-ați pune la zid pentru propozițiile citite până aici, vă spun că uneori adevărul doare. În același timp, modul în care aleg unii turiști să-și petreacă vacanța nu trebuie judecat. Vreau să descoperiți însă și o altă față a Mării Egee și a experiențelor pe care le puteți încerca acolo chiar dacă alegeți tot un pachet cu totul inclus.

Vacanță all inclusive, dar la bordul unei goelete

Sfârșitul lunii mai m-a prins la 32 de grade Celsius pe o goeletă construită chiar în zona Bodrum. Marina din Bodrum este ticsită de ”ketch”, ambarcațiuni tradiționale din lemn construite local, dar și de „schooner”, ambele cunoscute cu denumirea de „goulette” sau „gulet”, velier motorizat caracterizat de utilizarea a cel puțin două catarge.

Toate aceste ambarcațiuni, denumite generic ”Goelete”, sunt special construite pentru agrement, cu accesorii și echipamente concepute pentru a satisface confortul oaspetilor. Goeleta este construită din lemn de pin și stilizată cu prova ascuțită și pupa rotunjită. Puntea spațioasă din prova este proiectată cu un spatiu comun pentru petrecerea timpului în mod cât mai plăcut, iar la pupa vei găsi locul ideal pentru a lenevi la soare, dar și o zonă dedicată pentru masă. Un alt mare avantaj al acestor ambarcațiuni este faptul că salonul și bucătăria sunt separate de cabinele pentru pasageri, ceea ce te îndeamnă la party-uri târzii fără a deranja prea mult restul echipajului.

Yachturile sunt dotate cu cabine duble cu grup sanitar propriu, duș, spații de depozitare și tot confortul, condiții care te fac să te simți ca într-un hotel de 5 stele, doar că pe apă.


În ceea ce privește capacitatea, yachturile pot primi de la 4 la 20 persoane, plus skipperul, echipajul său și un bucătar. Mai trebuie adăugat că riscul de a avea rău de mare este …. spre zero, pentru că ambarcațiunile sunt extrem de stabile.

Trei zile și trei nopți de libertate în largul Mării Egee

Dacă tot v-ați familiarizat cu ambarcațiunea, vă spun că am ajuns la Bodrum cu câteva zile înainte de lansarea charterelor spre această destinație. Cu alte cuvinte, cu un test PCR cu rezultat negativ, obligatoriu pentru a intra în Turcia chiar și pentru cei vaccinați, am zburat de la Bucuresti la Istanbul, apoi o escală de două ore în noul aeroport și o nouă cursă spre Bodrum. Pachetul turistic a inclus o noapte de cazare la Titanic Deluxe Bodrum. Hotelul impresionant este situat chiar pe malul Mării Egee.

Norocos din fire, m-am “pricopsit” cu o cameră cu vedere la mare, iar seara am petrecut-o la restaurantul grecesc din resort. Ca o concluzie, politica nu se resimte în viața oamenilor de rând din Turcia și Grecia, așa că toate preparatele grecești, gătite de un bucătar turc, au fost senzaționale. Iar zona în care se află restaurantul pot spune că este cireașa de pe tort.

PS: la momentul în care am călătorit erau valabile următoarele condiții de călătorie în Turcia. “Pentru a intra în Turcia aveți nevoie de: pasaport valabil cel puțin șase luni, test PCR negativ (efectuat cu cel mult 72h înainte de a intra în Turcia) și QR Code-ul solicitat la îmbarcare, generat prin completarea aplicatiei: HTTPS://REGISTER.HEALTH.GOV.TR,

UPDATE- România a inclus Turcia pe lista verde a țărilor în care se poate călători.

Dimineață, îmbarcarea în autocar, iar prânzul l-am prins aici.

Da, în apa de 21 de grade a Mării Egee. Îmbarcați pe goeletă, în doar o oră am ajuns la adăpostul unei insule. Descătușați, aproape toți cei din grup s-au avântat în apa de un turcoaz ireal, sub atenta supraveghere a echipajului ambarcațiunii. Iar după cină, luna s-a dat în spectacol.

Au urmat alte două zile de voiaj printre insulele turcești cu opriri în zone spectaculoase. Iar dacă ești amator de petreceri nocturne, atunci ai ocazia să dai muzica la maximum pentru că nu vei deranja pe nimeni (în cursul nopții, iahturile acostează în dreptul unor insule pustii).

Continuarea articolului, pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Cabana perfectă:

Cine nu s-a visat măcar o dată într-o cabană de munte cu vedere la pădure, cu miros de lemn proaspăt și liniștea aceea curată, ruptă de agitația orașului? Chiar dacă nu trăim permanent la altitudine, putem aduce atmosfera aceea în propriul nostru spațiu- fie că e o casă de vacanță, fie un apartament urban care vrei să respire mai mult aer de natură. Stilul de cabană modernă e o combinație rafinată între confort rustic și funcționalitate contemporană, o invitație de a trăi mai simplu, dar cu gust.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon e-factura

Dacă ne uităm la primele 7 luni din 2025, cheltuielile au fost mai mari cu peste 20% decât veniturile, în condițiile în care acestea au crescut cu aproape 12% față de anul precedent. Cheltuielile de personal și asistență socială reprezintă aproape 67% din venituri. Dacă adăugăm și costul dobânzilor, care a crescut îngrijorător față de 2024, ajungem la peste 75% din total venituri. foto: Profimedia

Citește mai mult