Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români

Adrian Gorpin

Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români. Da, cei mai mulți asociază vacanța la all inclusive cu mâncarea în cantități impresionante și fără limită. Oricât m-ați pune la zid pentru propozițiile citite până aici, vă spun că uneori adevărul doare. În același timp, modul în care aleg unii turiști să-și petreacă vacanța nu trebuie judecat. Vreau să descoperiți însă și o altă față a Mării Egee și a experiențelor pe care le puteți încerca acolo chiar dacă alegeți tot un pachet cu totul inclus.

Vacanță all inclusive, dar la bordul unei goelete

Sfârșitul lunii mai m-a prins la 32 de grade Celsius pe o goeletă construită chiar în zona Bodrum. Marina din Bodrum este ticsită de ”ketch”, ambarcațiuni tradiționale din lemn construite local, dar și de „schooner”, ambele cunoscute cu denumirea de „goulette” sau „gulet”, velier motorizat caracterizat de utilizarea a cel puțin două catarge.

Toate aceste ambarcațiuni, denumite generic ”Goelete”, sunt special construite pentru agrement, cu accesorii și echipamente concepute pentru a satisface confortul oaspetilor. Goeleta este construită din lemn de pin și stilizată cu prova ascuțită și pupa rotunjită. Puntea spațioasă din prova este proiectată cu un spatiu comun pentru petrecerea timpului în mod cât mai plăcut, iar la pupa vei găsi locul ideal pentru a lenevi la soare, dar și o zonă dedicată pentru masă. Un alt mare avantaj al acestor ambarcațiuni este faptul că salonul și bucătăria sunt separate de cabinele pentru pasageri, ceea ce te îndeamnă la party-uri târzii fără a deranja prea mult restul echipajului.

Yachturile sunt dotate cu cabine duble cu grup sanitar propriu, duș, spații de depozitare și tot confortul, condiții care te fac să te simți ca într-un hotel de 5 stele, doar că pe apă.


În ceea ce privește capacitatea, yachturile pot primi de la 4 la 20 persoane, plus skipperul, echipajul său și un bucătar. Mai trebuie adăugat că riscul de a avea rău de mare este …. spre zero, pentru că ambarcațiunile sunt extrem de stabile.

Trei zile și trei nopți de libertate în largul Mării Egee

Dacă tot v-ați familiarizat cu ambarcațiunea, vă spun că am ajuns la Bodrum cu câteva zile înainte de lansarea charterelor spre această destinație. Cu alte cuvinte, cu un test PCR cu rezultat negativ, obligatoriu pentru a intra în Turcia chiar și pentru cei vaccinați, am zburat de la Bucuresti la Istanbul, apoi o escală de două ore în noul aeroport și o nouă cursă spre Bodrum. Pachetul turistic a inclus o noapte de cazare la Titanic Deluxe Bodrum. Hotelul impresionant este situat chiar pe malul Mării Egee.

Norocos din fire, m-am “pricopsit” cu o cameră cu vedere la mare, iar seara am petrecut-o la restaurantul grecesc din resort. Ca o concluzie, politica nu se resimte în viața oamenilor de rând din Turcia și Grecia, așa că toate preparatele grecești, gătite de un bucătar turc, au fost senzaționale. Iar zona în care se află restaurantul pot spune că este cireașa de pe tort.

PS: la momentul în care am călătorit erau valabile următoarele condiții de călătorie în Turcia. “Pentru a intra în Turcia aveți nevoie de: pasaport valabil cel puțin șase luni, test PCR negativ (efectuat cu cel mult 72h înainte de a intra în Turcia) și QR Code-ul solicitat la îmbarcare, generat prin completarea aplicatiei: HTTPS://REGISTER.HEALTH.GOV.TR,

UPDATE- România a inclus Turcia pe lista verde a țărilor în care se poate călători.

Dimineață, îmbarcarea în autocar, iar prânzul l-am prins aici.

Da, în apa de 21 de grade a Mării Egee. Îmbarcați pe goeletă, în doar o oră am ajuns la adăpostul unei insule. Descătușați, aproape toți cei din grup s-au avântat în apa de un turcoaz ireal, sub atenta supraveghere a echipajului ambarcațiunii. Iar după cină, luna s-a dat în spectacol.

Au urmat alte două zile de voiaj printre insulele turcești cu opriri în zone spectaculoase. Iar dacă ești amator de petreceri nocturne, atunci ai ocazia să dai muzica la maximum pentru că nu vei deranja pe nimeni (în cursul nopții, iahturile acostează în dreptul unor insule pustii).

Continuarea articolului, pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult