Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce văd rușii la televizor și cum transformă propaganda eșecul în succes: Pervîi Canal spune că planul nu a urmărit un blitzkrieg și că telespectatorii trebuie să se aștepte la o „operațiune specială” de lungă durată

Pervîi Canal

Emisiunea specială de la Pervîi Canal - TV 1, (canalul rusesc cu cea mai mare acoperire națională și controlat de Guvernul Federației Ruse) din seara de 28 februarie 2022 începe cu primele cuvinte ale prezentatorului, îmbrăcat într-un tricou cu inscripția Z - literă pe care o regăsim pe toate tancurile și tehnica invadatoare rusească - „Armata rusă a intrat în Ucraina pentru a salva poporul ucrainean de puterea nebună de la Kiev care vrea să aducă tot feluri de necazuri, de la consecințele unei explozii nucleare, până la instaurarea nazismului în țară.”

Mai întâi să începem cu faptul că la televiziunile rusești se impune o cenzură exacerbată. Practic nu regăsim deloc acțiunile ample de protest anti-război din Moscova, Sankt Petersburg sau din alte 40 de orașe din țară unde au fost reținuți peste 4000 de cetățeni ruși, iar pe canalele de YouTube ale posturilor de televiziune, de exemplu, desigur că secțiunea de comentarii este dezactivată, iar comentariile nefavorabile de la postările de facebook ale televiziunilor NTV, Pervii Canal, Russia 24 sunt șterse imediat.

Mașinăria de propagandă rusească promovează intensiv ideea de „eliberare a Ucrainei”. De exemplu se spune că „Noi (armata rusească) nu am venit în Ucraina să ne luptăm cu forțele armate ucrainene, ci să ne luptăm cu răul, pentru că propaganda ucraineană este foarte puternică și induce în eroare populația din Ucraina, folosind tot felul de fake-uri pentru a panica populația”. Referitor la atitudinea față de prizonieri, armata rusă este prezentată ca una foarte îngăduitoare și de fapt tratează prizonierii de război ucraineni cu respect, oferindu-le toate condițiile necesare numai să se predea, arătând de mai multe ori cu degetul spre armata ucraineană care este una nemiloasă și își bate joc de bieții soldați ruși.

Toate acestea pe fondul unei agresiuni militare continue, ajungându-se chiar și la folosirea de arme termobarice, adică muniții extrem de periculoase și interzise. Un motiv în plus pe lângă pierderile umane fiind bombardarea primăriei orașului Harkov, fosta capitală și al doilea oraș ca populație (1,4 milioane de locuitori) al Ucrainei, chestiune calificată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski drept o crimă de război. Dacă vorbim despre numărul de pierderi de vieți omenești al armatei ruse, cifra de 5000 de soldați morți este din start respinsă și calificată drept o manipulare, totuși nu este oferită în schimb o altă cifră a pierderilor umane suportate de Federația Rusă.

Avem mai multe elemente de război psihologic, unde nu este nevoie să distrugi fizic inamicul, ci este suficient să îi distrugi voința de a lupta, anume aceasta este strategia urmărită în momentul de față. Mass-media rusă prezintă mai multe materiale video care, practic sunt reinterpretate. De exemplu, este prezentat un material în care mai mulți civili încearcă să îndepărteze mai mulți soldați prezenți cu vehicule militare. Prezentatorul rus îi identifică pe soldați făcând parte din armata ucraineană și afirmă cu certitudine faptul că armata ucraineană nu este binevenită în estul Ucrainei, totuși dacă este să ne uităm la întreaga înregistrare vom observa că acei soldați sunt, de fapt, soldați ruși.

De asemenea, sunt prezentate mai multe secvențe cu zone rezidențiale din Donețk și Lugansk care sunt vizibil afectate de explozii puternice. Și aici, prezentatorul dă vina pe armata ucraineană care ar lansa rachete înspre civili. În această emisiune se recurge foarte mult la emoții și se incită la ură față de puterea de la Kiev, condusă de imperiul minciunii - Occidentul. Un alt narativ important de menționat este calificarea evenimentelor din Ucraina ca operațiune specială, și nu ca război. Pentru că potrivit părții ruse, războiul este un lucru rău, în schimb o operațiune specială militară este o chestiune necesară. De asemenea, se nuanțează absolut de fiecare dată faptul că acest conflict a început acum 8 ani, nu acum, practic în momentul de față trupele rusești au intrat în Ucraina doar pentru a-i trezi la realiate pe ucraineni și a-i elibera de „drogați, tâlhari și naziști” (făcându-se referire la regimul Zelenski).

Un ultim moment important de menționat, prezentat de fiecare dată este faptul că ucrainenii se află într-un pericol constant și sunt lăsați în voia sorții, fără acces la apă, hrană și servicii medicale, în schimb li se oferă arme care sunt folosite de мародёры (traducere din rusă „tâlhari”), această acțiune însemnând o crimă de război care se caracterizează prin jefuirea morților și răniților pe câmpul de luptă.

Referitor la negocierile de pace din Gomel, Belarus, mai mulți invitați ai emisiunii de la Pervîi Canal, printre ei experți militari, politologi și diplomați consideră că de fapt negocierile de pace se fac cu Washington-ul, și nu cu Kievul, insistându-se pe ideea că Zelenski este o marionetă a Statelor Unite și nu poate lua nici măcar o decizie singur, ci doar ascultă de „stăpân”. Pare că acest conflict va mai continua o perioadă mai îndelungată, mai ales că anumiți experți militari fac referire la alte războaie, de exemplu din Orientul Mijlociu, unde războiul a durat cu lunile, deci rușii dau de înțeles că nu s-a urmărit un „blitzkrig” și că totul decurge conform planului, că „operațiunea specială” este momentan una de succes.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Referitor la negocierile de pace din Gomel, Belarus, mai mulți invitați ai emisiunii de la Pervîi Canal, printre ei experți militari, politologi și diplomați consideră că de fapt negocierile de pace se fac cu Washington-ul, și nu cu Kievul, insistându-se pe ideea că Zelenski este o marionetă a Statelor Unite și nu poate lua nici măcar o decizie singur, ci doar ascultă de „stăpân”."

    Păi și dacă nu ar spune asta cei de la Pervîi Canal, oricum se vede de pe Marte că exact așa este! Exact ca prostannis la noi în România, de asemenea stat-marionetă al Americii imperialiste de la băsescu-petrov încoace, în care absolut nimic nu se întâmplă fără știrea și mai ales fără aprobarea păpușarilor de la washington.
    • Like 0
  • Descrierea întoarcerii tatalui de pe front, dupa ani de zile, fara a putea fi recunoscut imediat de familie datorita starii deplorabile in care se afla ma duce cu gandul la un tablou celebru cred ca al lui Repin pe care l-am vazut demult la Muzeul Ermitaj din Moscova: intoarcerea tatalui sperie familia, aflata la masa. Suferintele îndurate in ocna tarista il facusera de nerecunoscut. Cred ca scene din acestea s-au întâmplat si la noi, mai ales in anii "50-6o ai secolului trecut,
    • Like 0
  • Am mai spus aici ca Putin ( si nici un alt dictator al lumii moderne), nu ar exista fara acesti raspandaci de minciuni si dezinformare . Mai criminali si mai fara scrupule, chiar decat aparatul de represiune al lui Putin.
    Cei din urma lucreaza sub ordin si juramant , javrele astea cu lavaliere lucreaza de buna voie si din lacomie.
    Ca de fiecare data , acesti criminali ideologici scapa basma curata si intorc armele dupa cum bate vantul.
    Astia ar trebui trimisi in Siberia sa degere de frig si sa moara de foame in timp ce li se spune la televizor ce bien este. Ar trebui tinuti asa cativa ani si dupa aia trimisi acasa sa reflecteze la nemernicia lor.
    Ii avem si noi pe ai nostri care se ascund in spatele conceptului de "libertate a presei".
    • Like 4
  • Pentru noi, cei mai "copti" nu este nici o noutate: pe vremuri, la jurnalele de actalitati, inainte de filme, in Vest erau doar greve si furtuni iar de la Praga pana in Pekin (Beijing, acum) doar pomi infloriti! Dupa cutremur a fost vanturata amenintarea bombei cu neutroni, ceea ce anihila ingrijorarea cu aprovizionarea tot mai... subtire.
    • Like 1
    • @ Diana Gheorghiu
      Anihila, pe naiba! De bomba cu neutroni, numita "bomba cu nutrii" isi bateau joc pana si copiii, la fel de toata propaganda comunista si de incercarile ei de-a speria populatia. Sunt niste bancuri celebre din vremea respectiva, de pilda "Daca cumva cada bomba cu "nutrii", toata populatia este rugata sa se infasoare in cate-un cearsaf si sa se deplaseze spre cimitir incet, sa nu se creeze panica." De aprovizionarea aia inexistenta nu uita nimeni, va asigur! Cand in alimentara se gaseau doar sare, mustar si Havana Club, nu prea aveai cum sa uiti ca trebuie sa pui ceva pe masa!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult