Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cea mai mare minciună citită de Viorica Dăncilă încă se află afișată pe site-ul Guvernului

Viorica Vasilica Dăncilă - hora

„Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, Prea Fericirea Voastră, ÎPS Voastră, stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, domnule preşedinte al Curţii de Conturi, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, doamnelor şi domnilor candidaţi pentru funcţia de ministru, domnule prim-viceguvernator al BNR, doamnă primar general, stimaţi invitaţi,

Mă aflu astăzi aici pentru a obţine de la dvs. votul de învestitură. Reprezint, alături de colegii mei propuşi pentru viitorul Guvern, voinţa politică a coaliţiei majoritare din Parlament. Această propunere de Guvern aduce în faţa dvs. rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Astăzi, veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetăţenilor României exprimată prin democraţie. Dacă vom obţine acest vot, vom guverna cu mândrie şi respect pentru români, având permanent în faţă programul de guvernare.

Faţă de premierii care m-au precedat, eu am un avantaj: este pentru prima oară când programul de guvernare al unei majorităţi politice se bucură de un grad de cunoaştere atât de ridicat, atât în mediul politic, dar şi în presă, cât şi la nivelul populaţiei. În 2016, a fost pentru prima oară când o majoritate parlamentară a fost votată pentru programul de guvernare prezentat în alegeri. La fel, este pentru prima dată când majoritatea parlamentară guvernează pe baza programului votat de cetăţeni şi urmăreşte punct cu punct realizarea lui. În plus, e pentru prima oară când opoziţia urmăreşte la virgulă tot ce stă scris în acest program şi sancţionează chiar şi cea mai mică abatere. Aşadar, există o foarte bună cunoaştere a programului depus în Parlament şi de către cei de la putere, dar şi de către cei din opoziţie, iar asta îmi permite să nu intru în foarte multe detalii tehnice. Mă voi rezuma, deci, la elementele principale pe care le am în vedere.

Obiectivul mandatului meu este ca în 2020 România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se reîntoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei. În privinţa investiţiilor, am marele avantaj de a nu pleca de la zero, cum s-a plecat la începutul guvernării PSD-ALDE după guvernarea tehnocrată. De aceea, le mulţumesc guvernelor din 2017, care au lucrat la elaborarea proiectelor de investiţii şi la deblocarea fondurilor europene. Există deja pe lista de priorităţi mai multe proiecte de investiţii pregătite pentru a fi lansate şi îmi voi începe mandatul de la o absorbţie a fondurilor europene de aproape 11% şi cu toate autorităţile de management acreditate. Asta ne va permite să ajungem la 30 de miliarde de euro fonduri europene absorbite până în anul 2020, adică o rată de absorbţie de 72,5%. De asemenea, legile de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi a Băncii de Dezvoltare a României sunt deja în dezbatere parlamentară, iar după adoptarea lor mizez pe atragerea sumelor necesare pentru a susţine programul de investiţii ambiţios pe care îl avem.

Există trei domenii majore în care intenţionăm să facem investiţii în următorii trei ani: infrastructură rutieră şi feroviară, unde vom finaliza, în următorii ani, 350 de kilometri de autostradă şi 250 de kilometri de cale ferată. De asemenea, vom creşte cu peste 50% numărul de drumuri modernizate şi cu peste 33% numărul populaţiei racordate la reţeaua de apă.

Educaţia - unde avem asigurată, prin PNDL 2, finanţarea pentru cele 2.500 de noi grădiniţe şi creşe, modernizarea a 2000 de şcoli, precum şi construcţia a 30 de cămine studenţeşti.

Sănătatea - unde avem proiectul celor opt spitale regionale şi a spitalului republican, care vor deveni cele mai importante centre de excelenţă medicale din ţară, dar şi din această regiune a Europei. Totodată, vom continua dotarea tuturor spitalelor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, începută încă de anul trecut, prin dotarea tuturor spitalelor judeţene cu un computer tomograf şi un aparat de rezonanţă magnetică.

A doua mare direcţie: continuarea creşterii veniturilor populaţiei. Vreau ca românii să aibă salarii cât mai apropiate de nivelul salariilor din Europa. Aceasta este singura cale care poate împiedica plecarea tinerilor din ţară. Am văzut că majorările salariale din sănătate, de anul trecut, au redus cu 70% numărul medicilor care îşi depun dosarele pentru a pleca din ţară. Aceasta este calea pe care trebuie să mergem! Să continuăm creşterea salariilor, aşa cum am prevăzut în Legea salarizării unitare din sistemul bugetar. Totodată, vom respecta calendarul din program privind creşterea salariului minim pe economie în fiecare an, astfel încât în 2020 salariul minim pe economie să depăşească 300 de euro. În acelaşi timp însă, trebuie să continuăm majorarea punctului de pensie până la 1.775 de lei în anul 2020 şi să eliminăm inechităţile din sistemul de pensii printr-o nouă lege a pensiilor, care să permită, totodată, românilor aflaţi în afara ţării să-şi poată plăti electronic de acolo de unde sunt contribuţiile la sistemul de pensii românesc, bineînţeles, dacă doresc acest lucru! Cei care au muncit cinstit o viaţă întreagă merită să aibă un trai decent la pensie.

O pensie corectă pentru pensionarii de azi, reprezintă o garanţie pentru cei care sunt în câmpul muncii că vor avea o viaţă decentă atunci când vor ieşi din activitate.

A treia mare direcţie pe care o am în vedere pentru următorii trei ani de guvernare este reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei. Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau, aşadar, ca cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente, atât între cetăţeni şi administraţie, dar şi între instituţii şi în interiorul instituţiilor, să se facă prin mijloace on-line. În Parlamentul European, aproape toate documentele sunt elaborate şi circulă în spaţiul virtual pe baza semnăturii electronice. Vreau să aplicăm cât mai repede acest model şi în ţara noastră. Pe lângă informatizare, am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, mai precis prin reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite de firme şi cetăţeni. Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi asta cât mai curând posibil. O spun foarte clar, ca să nu fie loc de nici o interpretare: cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nici o taxă nouă în România. Scopul meu este acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica. Chiar de săptămâna aceasta vom renunţa la Formularul 600 şi, ulterior, la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activităţi indepedente pe an este propunerea noastră începând cu anul 2019.

Stimate doamne şi domni parlamentari, în ceea ce priveşte politica externă a României, vreau să subliniez că, în baza experienţei mele de europarlamentar, înţeleg foarte bine cât de importantă este cooperarea cu instituţiile europene, iar intenţia mea este de a extinde dimensiunea europeană în ceea ce priveşte actul de guvernare. Voi acorda o atenţie deosebită parteneriatelor strategice ale României şi, în mod special, parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. Îmi doresc ca România să fie o ţară care să manifeste o deschidere totală în cooperarea internaţională şi în relaţiile diplomatice cu alte state. Îmi propun ca România să susţină cu demnitate interesele naţionale pe plan extern şi să fim parteneri de încredere în relaţiile politice şi economice pe care le avem cu celelalte state.

Stimaţi parlamentari, vreau să mai fac doar câteva considerente de ordin politic. În primul rând, vreau să subliniez clar că voi conduce un guvern politic, un guvern care este propus şi susţinut de majoritatea parlamentară. Această ţară trebuie condusă de către cei aleşi, nu de către cei numiţi! Prin urmare, guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa celor aleşi, adică exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Cât timp voi fi prim-ministru, nicio altă instituţie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de făcut. În al doilea rând, vă reamintesc că suntem în Anul Centenar al Marii Uniri. De asemenea, anul viitor România va prelua Preşedinţia Consiliului UE. Sunt două momente majore pentru România şi fac apel la întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate.

Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele României, pentru a genera consens pe temele majore ale ţării care ţin de interesul naţional.

Vă propun acest dialog, cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. În Parlamentul European am învăţat că vocea raţiunii se aude mai tare decât tonul ridicat.

Vă invit, deci, ca începând cu aceste două momente foarte importante pentru România, anul Centenar şi Preşedinţia UE, să facem un efort şi să lăsăm deoparte agresivitatea, injuriile, ţipetele, jignirile sau gesturile de spectacol ieftin şi să încercăm să cultivăm un dialog civilizat între noi. Am văzut în Parlamentul European că puterea şi opoziţia pot avea un dialog constructiv şi civilizat. Vă invit, colegi din opoziţie, la un astfel de dialog şi vă invit pe toţi să încercăm să construim consensul în ceea ce priveşte susţinerea şi prezentarea României pe plan extern. 2018 să rămână în memorie ca anul în care am demarat construcţia unor proiecte socio-culturale importante, precum Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă sau cele trei opere din Cluj, Iaşi şi Craiova.

În încheiere, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care mi-au transmis mesaje de felicitare şi de susţinere în ultimele zile, indiferent că este vorba de prieteni, colegi, oficiali români şi străini sau simpli cetăţeni. Toţi mi-aţi transmis că vedeţi nominalizarea mea pentru funcţia de prim-ministru un semn al încrederii şi al speranţei în ceea ce priveşte viitorul României. Înţeleg foarte bine că această speranţă şi aşteptările mari pe care le are populaţia faţă de acest guvern mă responsabilizează în mod deosebit. Vă spun, aşadar, că voi ţine cont de susţinerea ce mi-a fost acordată şi că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greşit atunci când au îndrăznit să creadă în România.

La finalul intervenţiei mele vreau să dau citire listei de propuneri pentru membrii guvernului:

viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Paul Stănescu;

viceprim-ministru, ministrul mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu;

viceprim-ministru, Viorel Ştefan;

viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall;

ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan;

ministrul afacerilor externe, Teodor-Viorel Meleşcanu;

ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor;

ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici;

ministrul justiţiei, Tudorel Toader;

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea;

ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa;

ministrul muncii şi justiţiei sociale, Lia-Olguţa Vasilescu;

ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă;

ministrul energiei, Anton Anton;

ministrul transporturilor, Lucian Şova;

ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb;

ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea;

ministrul sănătăţii, Sorina Pintea;

ministrul culturii şi identităţii naţionale, George Vladimir Ivaşcu;

ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş;

ministrul cercetării şi invoării, Nicolae Burnete;

ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru;

ministrul tineretului şi sportului, Ioana Bran;

ministrul turismului, Bogdan Gheorghe Trif;

ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero;

ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Viorel Ilie;

ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

Vă mulţumesc!

Textul de mai sus este discursul premierului Viorica Dăncilă, postat pe pagina oficială a Guvernului României. Acesta a fost rostit în ziua învestirii Executivului pe care-l conduce. La vremea respectivă, promitea spitalele regionale, spitalul metropolitan, 30 de cămine studențești, legea pensiilor, 350 kilometri de autostradă, 250 de kilometri de cale ferată, construirea a 2500 de școli și grădinițe, eliminarea formularului 600 (promisiuni pe care mi-am permis să le scot în evidență cu funcția bold).

În 26 mai, PSD a pierdut catastrofal alegerile europarlamentare (cădere de la 45-46% la jumătate) iar ALDE a demonstrat că nu ar intra astăzi în Parlament. 

După o moțiune de cenzură căreia i-a rezistat, Viorica Dăncilă se reinventează. Vrea să preia șefia PSD la congresul de la finalul lunii iunie, spune că cea de atunci nu era ea, ci alta. Se ferește de Justiție ca dracul de tămâie și spune că vrea să demonstreze europenilor că renunță la discursul naționalist.

Voi în care dintre cele două aveți încredere? În Viorica Dăncilă din epoca din epoca Liviu Dragnea sau în Viorica Dăncilă din epoca post- Liviu Dragnea?

Care sunt asemănările și care sunt deosebirile între cele două Viorica Dăncilă? 

Când spunea adevărul premierul? 

A: Atunci când promitea de la tribuna Parlamentului spitalele regionale și spitalul metropolitan care vor deveni cele mai importante centre de excelenţă medicale din ţară, dar şi din această regiune a Europei? Sau astăzi, când ne spune că nu sunt bani pentru a le face?

B: Zilele trecute, când a admis că spitalele regionale nu vor fi 8, ci 3 și că nici măcar acestea nu vor fi începute? "Am avut o discuţie cu doamna comisar european Corina Creţu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentaţia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Creţu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentaţia şi în următoarea proiecţie bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro".

Care este Viorica Dăncilă cea adevărată?

A. Cea care trimitea o scrisoare stupefiantă la Bruxelles în care acuza că România a fost în 13 august victima unei tentative de lovituri de înlăturare nedemocratică a guvernului? (scrisoarea este aici)

B. Cea care spune că România este o țară profund europeană, iar PSD este un partid atașat valorilor UE?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceleași minciuni și la actuala, și la fosta... Crede cineva că se schimbă? Eu - nu. Priviți o atent cît de îngînfată este și cît de sigură că va fi veșnic !.... Cind privesc la tv și o văd îmi amintește foarte - foarte mult ( și mi face taaaaare rău !) de academician, profesor, doctor...... Oameni buni, nu vă mai țineti cu aparatele de filmat după ea..... Ați revăzut pozele de pe malul mării ( la Sulina, parcă) ? Cred că nu e om să nu pufnească în rîs !....
    • Like 0
  • Nu exista doua doamne prim-ministru ci doar una singura si este produsul unu psd modificat genetic de dl Dragnea. Psd-ul dl Iliescu si al dl Nastase e foarte diferit de cel de acum, ala mai mintea, mai manipula, era si el plin de corupti, dar mai facea cate ceva in Romania si datorita lui am intrat in NATO, ulterior si in UE (dar aici prin munca altora). Cu un parlament care nu mai reprezinta poporul si asta inca de pe vremea guvernarii BOC-BASESCU si compania, cu un guvern care numai la nivel declarativ e de partea poporului, cata incredere mai putem avea in dna prim-ministru sa termine ce au inceput alti, ca de facut ceva nou din "programul de guvernare" nici nu poate fi vorba. Ne-au aburit in campania electorala, ne aburesc si acum si cred ca abureala asta se transmite si la alte partide " din opozitie".
    Romania a incaput pe mainile alora care au incurajat sloganul "ne pi... pe el vot", noi am votat, ei s-au ales si ....cred ca unele forte exterioare de Romania le convine de minune aceasta stare de iresponsabilitate, neseriozitate si bulibaseala a clasei politice romanesti si a administratiei centrale.
    Exista cuvantul fanariotism modern in limba romana ?
    • Like 0
  • 150 milioane de euro DOAR pentru "documentatia a trei spitale"?!....deci 50 mil.euro/buc. spital,in conditiile in care "estimarile costului total pentru UN spital sunt de 460 mil.euro...deci "documentatia" pentru un spital costa mai mult de 10% din valoarea lui...este o minciuna(daca NU e furt) cat "arcul de triumf"...spre comparatie,costul total(costructie=documentatie) a stadionului din Tg.Jiu a fost de 25 mil.euro,deci "documentatia" pentru un spital costa cat DOUA stadioane la cheie ca cel din Tg.Jiu....in schimb o firma privata a facut in Tm in urma cu trei ani cred pe 1000mp o policlinica cu 16 cabinete cu UN milion euro(cost total=teren+cladire+dotari)...o sa caut articolul si o sa-l postez,desi cand era Tudose p.m i-am trimis pe email facand o "comparatie" cu alta reabilitare a unui spital din Iasi pe bani europeni,din nou la costuri cat "arcul de triumf"....
    • Like 0
  • Emil check icon
    MITOMANIA, îngroapă România! Țara în care binele îl facem pentru noi, nu pentru alegătorii nostrii!
    • Like 2
  • E mai rau ca inainte de 27 mai, acum NU cunostem cine o manevreaza si deci, cat de imprevizibile e pavianul...
    • Like 0
  • Viorica cea adevarata nu exista... sau cel putin nu ni se infatiseaza noua. Prin felul ei "neconflictual" de a fi... prin faptul ca de fiecare data cand o intrebare care o solicita neuronal marturiseste ca " cunoaste aceasta problema si va avea o discutie ..." (punctele de suspensie se vor completa dupa caz). NIMIC altceva decat vorbe goale: "va ajutam sa gasiti solutii la problemele care le aveti" / ""vom veni cu programe care sa se plieze pe realitatea existenta" - atentie! nu pe cea inexistenta.
    Probabil Viorica cea adevarat e ascuna undeva adanc sub acest val de vorbe culese parca la nimereala la fel cum iti iei rufele de pe sarma cand se apropie furtuna nu pot decat sa concluzionez si eu, la fel cum a facut-o si D-na Prim Ministru in vizita intr-o zona lovita de calamitati naturale: "Am vazut lucruri care nu corespund cu realitatea!"
    • Like 1
  • Viorica cea adevarata nu exista... sau cel putin nu ni se infatiseaza noua. Prin felul ei "neconflictual" de a fi... prin faptul ca de fiecare data cand o intrebare care o solicita neuronal marturiseste ca " cunoaste aceasta problema si va avea o discutie ..." (punctele de suspensie se vor completa dupa caz). NIMIC altceva decat vorbe goale: "va ajutam sa gasiti solutii la problemele care le aveti" / ""vom veni cu programe care sa se plieze pe realitatea existenta" - atentie! nu pe cea inexistenta.
    Probabil Viorica cea adevarat e ascuna undeva adanc sub acest val de vorbe culese parca la nimereala la fel cum iti iei rufele de pe sarma cand se apropie furtuna nu pot decat sa concluzionez si eu, la fel cum a facut-o si D-na Prim Ministru in vizita intr-o zona lovita de calamitati naturale: "Am vazut lucruri care nu corespund cu realitatea!"
    • Like 0
  • Ne batem capul, ne pierdem timpul cu analize inutil!e. Tot ce reprezintă psd și alde și ceilalți complici ai lor este bazat pe minciună, denigrare, tupeu golănesc, totul este spre răul poporului, al propriilor alegători. Favorizează doar un număr, relativ mare, de clienți politici care urmăresc doar îmbogățirea proprie pe baza furtului cu nerușinare și împiedicarea, cu orice miiloace a tragerii la răspundere. Trebuie să fi dement senil sau hoț ca să crezi vreun cuvânt al lor sau in cineva care face parte dintre ei. Îi vedeți, zi!mic, cum apar cu obrăznicie și răstălmăcesc totul în favoarea lor. Vedeți ordinariile lansate după 26 mai 2019. Din păcate opoziția este slabă, nepregătită, divizată. Se pate că asta este caracteristic romanilor. Facem opoziție, mitinguri și alte acțiuni doar de "operetă". Nu suntem capabili, în afară de furt, să facem ceva de la a la z. Totul este o butaforie, o glumă proastă. Caragiale este nemuritor. Nu există un analist politic, un sociolog sau psiholog care să se ridice la nivelul lui.
    • Like 4
  • Minciuni, vorbe goale,promisiuni desarte pentru a lua ochii si urechile celor care o asculta. V.D "adevarata" probabil ca este in relatiile din familie cu sotul si copilul sau in rest joaca un rol care a inceput sa-i placa mai ales dupa ce "papusarul sef" a disparut din peisaj. Se simte bine in centrul atentiei,a uitat cifrele obtinute la europarlamentare si ne minte cu seninatate iar opozitia parca a intrat deja in vacanta dupa pierduta motiune de cenzura.
    • Like 3
  • Minciuni, vorbe goale,promisiuni desarte pentru a lua ochii si urechile celor care o asculta. V.D "adevarata" probabil ca este in relatiile din familie cu sotul si copilul sau in rest joaca un rol care a inceput sa-i placa mai ales dupa ce "papusarul sef" a disparut din peisaj. Se simte bine in centrul atentiei,a uitat cifrele obtinute la europarlamentare si ne minte cu seninatate iar opozitia parca a intrat deja in vacanta dupa pierduta motiune de cenzura.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult