Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cel mai cunoscut export românesc nu este nici Dacia, nici Hagi, nici măcar Nadia, ci DNA-ul

În vremea din urmă, umblu des prin Balcani și prin alte țări europene: Austria, Germania, Slovacia, Ungaria. Săptămâna trecută, în Macedonia am realizat brusc că cel mai cunoscut export românesc nu este nici Dacia, nici Hagi-Popescu, nici măcar Nadia, ci DNA-ul!

În conversațiile mele mai mult sau mai puțin de complezență, mi se spune adesea de către tot soiul de oameni: „Din România? Zău? Păi voi aveți procurorul ăla tare, o femeie care a băgat la închisoare un fost prim-ministru. Noi știm, am făcut și noi aici un birou după modelul vostru!” Anecdotal? Sigur, nu posed aparatul statistic să produc un sondaj de opinie sau infrastructura unor focus group-uri structurate din care să iasă informație cuantificată. Pe de altă parte nici celelalte brand-uri de țară: Hagi, Nadia, Ceaușescu, Dracula n-au fost vreodată auditate riguros.

Mulți știu și cum o cheamă pe șefa DNA-ului, ceea ce mi se pare sincer neverosimil și totuși se întâmplă. Las' că un procuror nu condamnă, ci doar urmărește penal și că doar un judecător poate dispune pedepse, imaginarul colectiv balcanic se aprinde iute și se lasă sedus de imaginea unei improbabile Ioana D’Arc de prin pârdalnica parte de lume.

În aceeași zi, citesc în presa românească în tonuri afectate opinii care zugrăvesc avântul falangei anticorupție ca pe nefericită alunecare în samavolnicia anilor '50, când comuniștii ucideau prin pușcării elita unei lumi apuse.

Cum este posibil, mă întreb, ca doar de la 700 de kilometri mai la sud unora să li se pară că țara mea s-a ridicat în empireul justiției, iar la București cel puțin o parte dintre noi să creadă că suntem un stat mafiot, sufocat de ocultația serviciilor secrete și a procurorilor discreționari?

Nu mă încumet să-mi dau cu părerea. Tot ce vreau să spun este că dacă DNA-ul este suficient de convingător să fie copiat cu mândrie și de alții, asta înseamnă fie că zvârcolirile unora nu sunt decât o formă de retorică cinică și resentimentară, fie că, egal posibil, vom fi fiind epicentrul neocomunismului torționar.

Poate suntem vestitorii apocalipsei pentru cei care se iau ca niște strigoi după d-alde noi.

Din această dilemă nu puteți ieși. Am zis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este foarte interesant cum strainii o apreciaza pe Codruta Kovesi pentru realizarile(nesemnificative dupa cum a fost distrusa sau facuta cadou economia Romaniei dupa '89)iar o parte din noi (ma refer la cei care au participat efectiv in aceasta perioada la devalizarea Romaniei)o acuza de comportament abuziv.Nu credeti ca au mers prea departe?N-ar trebui sa facem in asa fel incat sa nu-si mai manifeste "nevinovatia"decat de dupa gratii?
    • Like 0
  • În anii 50-60, în ciuda politicilor rasiste şi a segregării, America era numită tărâmul libertâţii. "Justiţia" chineză este şi mai eficientă: ei execută funcţionarii corupţi! Totuşi nimeni întreg la minte nu vrea să copiem modelul lor.Columbia exportă cocaină. Nu ar trebui să ne facem un brand conform exporturilor sezoniere, ci unul care să ne ducă în "comerţul" cu bunuri cu mare valoare adăugată.
    • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      ...orice marfa/produs/serviciu are ciclul ei de viata "sezonier"...nu puteti voi "cumpara" cat putem noi "produce"...era o vorba din popor, sau viceversa?...lumea e condusa de cei care inoveaza si se specializeaza primii!! :P
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Ar trebui facute benzi desenate in stilul celor americane, cu supereroi :)
    • Like 1
  • Hai sa o mai lasam moarta si cu aceasta fantoma a securitatii denumita DNA. Unde a fost DNA cand se scoteau banii cu camioanele dupa spusele fostului ministru al agriculturii? Ce face DNA cu mafia padurilor? Unde era DNA cand era vaporizata uzina cu uzina industria romaneasca? DNA este un instrument util pentru Iohannis pentru a inchide gura oricarui indrazneste sa comenteze ceva impotriva curentului. Si cam atat! Marea luptatoare anti-coruptie Kovesi e doar DE CARTON intr-un stat condus de un presedinte penal care a facut ilegal bani cu case furate. Mai lasati-o moarta cu propaganda asta cu DNA!
    • Like 0
    • @ Paul Lozba
      Stimate Lozba, esti dintr-un alt film si ai nimerit aici ratacindu-te, cum-necum... Dar na, fiecare dupa puterinta... Unii oameni au remarcabilul talent de-a se autoexclude inca de la prima propozitie de la o discutie care sa curga logic, chiar daca in contradictoriu. Esti unul dintre ei, deci felicitari pentru talent! Seara buna si nu uita ca maine pe la 10 dimineata e Badea in reluare. Nu conteaza ca i-ai sorbit cuvintele si-n seara asta, niciodata nu e prea mult cand vine vorba de cimentarea preconceptiilor si a ranforsarea indoctrinarii. Sanatate!
      • Like 10
    • @ Demagogus Abominabilis
      Hai sictir inteligentule!
      • Like 0
    • @ Paul Lozba
      Paul, dar cine face plangere la DNA?...Tu, eu?...Cei care prezinta si niste dovezi incriminatorii, ceva palpabil! Asta e democratia! Alta forma de atac sau aparare nu e fata de cei care incalca legile cu buna stiinta!...securitate pentru unii, insecuritate pentru altii, nu exista alt instrument pentru a regla conturile intre "gasti"!!! :P
      • Like 0
  • check icon
    hehe...vin alegerile la iarna...mai raman niste jupani fara imunitate..d-aia zbiara astia ca din gurav de sharpe
    • Like 3
  • check icon
    Normal că toată adunătura de hoți de la vârf(majoritară dealtfel) nu mai știe ce să inventeze ca să scape basma curată în urma controalelor DNA-ului(inclusiv comparații penibile cu perioada stalinistă,jignind astfel și memoria celor chinuiți și uciși atunci),de când justiția a început ușor,ușor să-și confirme cu adevărat rolul de PUTERE ÎN STAT și nu doar o prelungire slugarnică a puterii politice ce-și face de cap de peste două decenii.
    • Like 9
  • Este bun....sigur ca mai pot fi si derapari....dar criticile vin de acolo de unde banii s-au acumulat cu nemiluita prin mijloace care de care mai dubioase si care controleaza media.
    In ultima vreme am avut ocazia de a observa un puternic loby al fostilor...chiar nu vor sa inteleaga si sa se duca acasa?
    A....si pe cand confiscarea averii pentru evaziune fiscala?
    • Like 6
  • DNA este o institutie buna pentru Romania, pentru poporul roman, dar nu sunt suficienti angajati si nici timp ca sa ancheteze toti hotii, toti coruptii de la noi. Sunt prea multi hoti in tara asta . FRUMOASA NOASTRA TARA BOGATA ..e plina de HOTI, Oameni fara caracter, cu tupeu care ne fura pe fata....politicieni, sefi de institutii, de spitale, scoli...Cati anchetati penal nu candideaza anul acesta la alegerile locale?? Avem ceea ce meritam...Daca acceptam sa candideze si ii votam..

    Cred ca sunt prea putini oameni care sa se revolte impotriva sistemului, al coruptiei...incepe de la nasterea unui copil, cand dai mita in stanga si dreapta pentru ca mama si copilul sa aiba dreptul la viata in spitalele din Romania, continui mai apoi cu mita in gradinita, scoala...pentru meditatii, examene de capacitate, bacalaureat, admitere la liceu ori facultate, licenta....si apoi la angajare..cauti o persoana care sa iti faca '' intrarea '' intr-o firma pe un salariu decent, se da si la concursuri la magistratura, spitale, invatamant...Unde nu da mita...??? .si tot asa, politie sa iei carnetul de sofer, si iar politie sa nu iti dea amenda ori sa ti-l ia. Dar sa nu uitam si Biserica. Toate platile pe care le dam pentru diverse slujbe, botez, cununie, inmormantare....si aici este o gaura neagra. BISERICA ORTODOXA..de care nu se''atinge'' nimeni...Cate milioane de euro nu intra doar din donatiile persoanelor fizice...zi de zi. Prea multe de zis...SUNTEM CU TOTII PREA MICI SI PREA PUTINI (CA DNA-ul SA II ANCHETEZE) PENTRU CORUPTII DIN ROMANIA...
    • Like 3
  • check icon
    Simplul fapt că alții au auzit de DNA și îl copiază în țările lor nu înseamnă neapărat că DNA-ul e bun. Și lagărele de concentrare au apărut ca o idee foarte bună care i-a ajutat pe britanici să căștige războiul cu burii. Au fost apreciate pe plan internațional (de Hitler, Stalin, Mao, între alții) și copiate în multe țări. Totuși, nu cred că argumentul ăsta ar fi suficient ca să le considerăm un lucru bun.
    DNA-ul acționează pe fondul unei nevoi reale, aceea a eliminării corupției. Totuși, am avut destule exemple în ultimii ani în care DNA-ul a acționat ca un instrument de represiune politică și economică, așa încît nu cred că venerația nătîngă este modul corect de a ne raporta la această instituție.
    • Like 1
    • @
      Iti place sa faci pe avocatul diavolului sau doar sa te auzi vorbind (sau sa-ti vezi scriitura pe net, ca sa ma exprim mai precis)? De obicei "argumentul Hitler" apare ceva mai tarziu intr-o discutie/polemica (aproape indiferent de subiectul discutat), nu chiar din primele 3 minute. Pune totusi un context la "contra-argumentul" pe care-l folosesti, si anume - chiar daca mai toate lucrurile sunt relative si depind de optica "locului", unele sunt, totusi, mai clare decat altele. Adicatelea, nu e totuna sa fii apreciat de Putin cu a fi apreciat in Vest. De ce? Diferenta de viziune, abordare, filozofie. N-o fi Vestul Raiul pe Pamant, dar in mod sigur e c-o treapta mai sus decat Rusia, de exemplu. Chiar si pentru simplul motiv ca in Vest poti sa latri cum vrei la guvernanti si nu infunzi puscaria, adicatelea acea libertate de exprimare are o valoare "un picut" mai mare decat la Kremlin. Cat despre cum a actionat DNA-ul in ultimii ani ca "instrument de represiune politica si economica", asta e exemplu de ridicol in stare pura... Mai ca as crede ca esti Tariceanu. Nu "venereaza" nimeni DNA-ul, dar intr-o societate care are coruptia in sange si care saraceste de la o zi la alta din cauza asta, sa NU incurajezi cam singurul instrument veritabil de combatere a acestei boli de sistem este ori prostie crasa, ori interes obscur.
      • Like 12
    • @
      check icon
      Wow, compari DNA-ul cu lagarele de concentrare. Nu zic ca e o jignire pentru milioanele de victime sa fie puse in aceeasi galeata cu Nastase, Voiculescu si compania, dar vorba colegului, esti incepator daca o dai cu Hitler asa din prima.
      • Like 5
    • @
      check icon
      da mai faraoane...dna-ul asta e un aparat f. opresiv...mai ramine sa prinda niste issusi, ca de hotzi care sa ii stea la stinga si la dreapta, e plin arestul !
      • Like 2
  • Nu am inteles sfarsitul :), dar articolul este magistral si informatia asta este extraordinara !!! Nici nu stiti cat ma bucur! Eu zic ca nu are sens sa relativizam; merge, daca au aflat si altii, merge, atunci sa mergem inainte! :)
    • Like 4
    • @ Ligia Marina Enachioiu
      Sfîrșitul se vrea ironic-lejer, după modelul lui nenea Iancu (scriitorul, nu marca de bere). De fapt cam tot articolul e o împunsătură la adresa „tonomatelor” din presa RO... părerea mea, parol!
      • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Mersi de lamurire. :) Eu zic asa: prin toate pietele, garile, statiile de autobuz, la orice colt de strada in definitiv, nu am auzit nicio parere gen: "DNA e prea dur", din contra, oamenii sustin activitatea DNA-ului. Daca cineva afirma contrariul este pt ca vrea sa manipuleze si foloseste mijloacele de diseminare in masa, evident. Bine ca macar peste granite lucrurile sunt vazute mai clar. Si nu "en France", unde lumea e descretita, ci in Balcanii nostri...
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult