Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacă un telefon costă la raft 100 de lei, cât e TVA-ul? Ce răspuns am primit de la 9 din 10 candidați pentru un job managerial

Interviu job

Dacă un telefon costă 100 de lei pe raft, cât din preț reprezintă valoarea TVA? (nu, răspunsul nu este 20 de lei, reluați dacă ați răspuns așa). Am început să pun astfel de întrebări în interviurile pentru posturi manageriale pe care le țin. Constat cu stupoare o recurență tristă. Nouă din zece candidați nu au putut răspunde corect și unii dintre ei, mai abitir, s-au blocat emoțional, neputând avansa nici măcar o tentativă de răspuns. Oameni în toată firea se fâstâcesc, roșesc, lăcrimează într-un rictus citric. „Mă dau bătut! Nu știu, mă depășește. Nu știam că am venit la un examen de matematică, credeam că vin la un interviu.”

Am ținut câteva sute de interviuri până acum pentru tot soiul de slujbe. Am învățat ca tot românul din mers ce întrebări să pun după ce multă vreme am exersat cuminte baletul mieros al discuțiilor tipice: Ce știți despre compania noastră? Care sunt punctele dumneavoastră tari? Ce puncte slabe aveți? Unde vă vedeți peste cinci ani?

Majoritatea candidaților au un repertoriu de răspunsuri îndelung exersat, antrenați retoric în spiritul literaturii predigerate a cărților de self-help. Ca intervievator îți va fi realmente dificil să deslușești prin cortina de vapori elucubranți orice relevant despre înzestrările intelectuale și emoționale ale candidatului.

Mi-am luat inima și am încercat să „surprind” prospecții după o prea lungă și costisitoare serie de decizii proaste ca urmare a acestor interviuri ritualice din care am ieșit amețit de efectul de halo. Prețul l-am plătit și eu, și ei, în perioade de neproductivitate și marasm profesional.

Acum încep prin a întreba: „Care este cea mai mare realizare a ta profesională, de care ești mândru(ă)?” Chestionez orice răspuns primesc, cu o serie neabătută de „cum ai făcut asta?” țintind accesul în aria comportamentelor specifice. Orice profesionist adevărat presat de „cum” ajunge relativ repede să cadă în transa retrăirii proceselor și devine nerăbdător să-ți schițeze instrumente, idei. Dacă începe să-ți deseneze acel „cum” de o manieră lizibilă și coerentă, poți ști ca ai reușit să treci dincolo de cortina matlasată, izolată fonic a teatrului de conivență.

Cea mai bună metodă de a căuta cel mai bun predictor posibil al performanței viitorului angajat, mai ales dacă i se vor încredința responsabilități mari, este să-l testezi cu o problemă sau sarcină de lucru cât mai aproape de realitatea zilnică a slujbei. Din păcate, de cele mai multe ori, angajările se fac pe baza pedigree-ului din industrie și a ping-pong-ului de declarații din interviuri formale.

Dar dincolo de orice, nivelul de inteligență emoțională pentru un lider este cred cel mai important element, mai mereu ignorat în totalitate. Prin urmare scoaterea „din strofă” a candidatului este cea mai eficientă și rapidă formă de a sonda toleranța la stres și reacția candidatului în situații dificile pentru el.

Deunăzi, am cerut unui posibil viitor coleg să citească următoarea încurcă-limbă: „Cosașul Sașa când cosește cât șase sași sasul cosește. Și însuși Sașa-i sas cât șase, și-n sus și-n jos la casa sa, cosește Sașa și-n șosea. Și șase case Sașa-și știe. Ce șansă, Sașa-și spuse sieși!”

În text, într-adins am strecurat și câteva greșeli evidente de ortografie. Am cerut candidatului să o citească cu voce tare de trei ori și să reproducă ulterior a patra oară ce-și aduce aminte.

A fost amuzant. Omul nostru s-a blocat chiar de la prima lectură, a început să râdă convulsiv încercând să reproducă inclusiv greșelile de ortografie, fără a le corecta. A abandonat încercarea în mai puțin de 10 secunde privindu-ne uluit: „total brainfuck”, a decretat el.

Dincolo de anecdotă și de discuțiile metodologice stă totuși un fapt nesmintit: cu toții avem impulsul de a ne edita masiv comportamental în situații de examen social perceput în așa fel încât să ne identificăm cât mai bine cu ceea ce ne imaginăm că se așteaptă de la noi. Dorința de a plăcea și de a fi acceptat este covârșitoare.

Și în cazul ritualului amoros al „întâlnirilor”, același mecanism ne facem să ne străduim să arătăm mai bine, să îmbrăcăm mai bine și să ne exprimăm mai îngrijit decât o facem de obicei.

Naturală fiind, această tendință nu poate fi respinsă otova drept fățărnicie sau dorință de a induce în eroare. Pe de altă parte, în relații interumane, incapacitatea de a trece dincolo de ceea-ce-vezi-este-tot-ceea-ce-este se soldează adesea cu mici sau mari dezastre.

Cum am găsit un lider la un interviu

De fapt ajung astfel la cea mai bună regulă de testare pe care am învățat-o de unul singur dând cu oiștea în gard. Corelația esențială între proaspătul angajat și eventualul său succes este dată de nivelul controlului asupra funcțiilor sale cognitive. Cu alte cuvinte, vorbești înainte să gândești sau invers și mai ales, poți să articulezi și să descrii felul în care gândești? Și dacă răspunsul este tehnic greșit, asta e mai puțin important, atât timp cât poți admite deschis eroarea și merge mai departe în explorarea unei soluții mai bune.

Este mereu un semn rău dacă, în loc să ia pixul și să caute pe hârtie posibile soluții, interlocutorii se uită fix prin tine și declamă tăios și solemn că răspunsul e cutare și cutare. Comportamentul acesta este mai clar păgubos când le oferi explicit și insistent ocazia să gândească înainte să vorbească.

Unul dintre cei recent intervievați, dintr-aceia fără prea multe diplome și fără un trecut respectabil de funcții, după ce a răspuns impecabil la testul de reflecție cognitivă a avut curajul să ne propună el însuși o problemă, pe care onor comisia din care făceam parte a reușit să o rezolve doar parțial, dar, lucrând împreună, am reușit să găsim întreaga rezolvare. În acest exercițiu în sine foarte satisfăcător și revelator am înțeles că omul nostru este exact ceea ce trebuie echipei, un lider capabil să-i învețe pe cei din jur ceva, nu doar să le ordone și să se conformeze strict și orbește comenzii „de sus”.

Pentru cine cine este curios, testul standard de reflecție cognitivă al lui Shane Frederick vă poate da vouă înșivă măsura în care sunteți sau nu sclavii propriilor intuiții. În termenii consacrați de Daniel Kahneman, puteți comuta voluntar și eficient modulul gândirii lente pe fondul iureșului constant al gândirii rapide?

1. O bâtă de baseball și o minge de baseball costă împreună $1,10. Dacă bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea, cât costă mingea?

2. Dacă în cinci minute cinci mașini produc cinci obiecte, de câte minute este nevoie ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte?

3. Pe un lac o specie de nuferi acoperă o suprafață oarecare. Dacă suprafața acoperită de nuferi se dublează în fiecare zi și în 48 de zile acoperă întreg lacul, de câte zile este nevoie ca nuferii să acopere jumătate de lac?

Curioși încă? Iată și problema ridicată comisiei de candidatul care a rezolvat fără greș testul de reflecție cognitivă:

Se dau șirurile:

1

11

21

1211

111221

312211

Continuați cu următorul șir...

Vedeți aici care erau răspunsurile corecte (plus care este formula corectă de calcul a TVA, pentru a afla răspunsul la întrebarea din titlul acestui articol)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vax, marele intervievator cu probleme de Pionierul istet, care nu are dileme existentiale. Dar de ce nu intreaba candidatii "ce faci daca seful, la privat, desigur, nu la stat, iti da de munca de ajungi sa muncesti noaptea, in concedii, iar cand soliciti solidaritatea colegilor in fata sefului, ca si ei primesc la fel de mult, ei spun "A, noi nu facem ore suplimentare nerecunoscute si neplatite, noi muncim de placere!", in timp ce in lipsa sefului, sunt total de acord cu tine? Aaaa? Marele head hunter cu siruri de doi lei, un doi, un doi de douastrei - asta va e cheia descoperirii de dincolo de masca sociala? Imininke, ce sa mai spun. Citez din textul de raspuns sforaitor, ca de profesor slab de scoala veche: "Răspuns: Șirurile candidatului mintos și curajos sunt un deliciu meta-numeric" Auzi, candidat mintos, curajos, deliciu numeric, plescait de limba. Pentru dvs problemele de siruri dau vreo masura a calitatilor umane? Trist. Atitudine de profesor care se da sclipitor in fata elevilor, in timp ce le iroseste timpul si speranta ca la scoala invata ceva ce le va fi util in viata. Iar elevii parasesc scoala stiind o bruma de integrale, dar nimic despre relatii inter-umane, educatie,
  • Like 0
 • Simple toate, mai putin aia cu 1, 11, 21 etc.
  :)
  Nu ma asteptam sa fie asa banala. Mi-a luat aproape 10 min. sa imi dau seama ca este o copilarie, de fapt. Ma asteptam sa fie cevaaa... pe stil Mensa. Organizatie din care am facut parte, apoi am renuntat sa dau aia 60 de lei anual, este complet inutila acea organizatie. Inerta. Club de socializare si ceva initiative timide, nimic de amploare. Multe pretentii... si atat.

  Caut de munca, apropo. Daca exista pe-aici un angajator caruia nu-i pasa ca nu am terminat liceul... n'am diplome si realizari de listat prin CV... Dar stiu ca sunt capabil. Am urat sa vorbesc despre mine, nici acum nu imi place sa o fac, dar vad ca daca nu te lauzi nu te ia nimeni in seama. Nu-s bun de nimic, si totusi sunt prea bun... Nu stiu cum sa explic. Cam asa sunt eu, haha. Mda!

  ... prin publicitate, marketing, prin design grafic si industrial, chestii inovatoare, brainstorming / problem-solving, dezvoltare produse etc.

  Cam pe aici imi sta mintea. Mi-a stat totdeauna. Managerul de dezvoltare de la Albalact mi-a raspuns, in 2019, ca ideea trimisa (design, solutie tehnica, sugestie clipuri publicitare si slogan) este "out of the box" si isi exprima speranta ca am sau ca voi urma o cariera in marketing. Nu putea fi implementata fiindca era o imbunatatire a ceva existent, o proprietate intelectuala a unei firme germane.

  ... un amic care lucreaza la Mediacom m-a propus la departamentul de creatie, au zis ca n'au cum sa ma angajeze fiindca n'am diplomeee... peste diplome, peste diplome... De parca creativitatea are legatura cu ce scoala ai absolvit.

  ... bla bla. Deocamdata pierd timpul cautand printre anunturile de angajare absolut jignitoare de pe OLX. Pana la urma ma bag la ce se gaseste, ca de obicei, ca timpul trece si chiria vine.
  • Like 0
 • Oricât m-am străduit, n-am găsit nicio greșeală de gramatică în textul cu Sașa! De logică - oh, asta - da!
  • Like 0
 • iata fraza:unu de trei,unu de unu,doi de doi si doi de unu(13112221)
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   Iar fraza urmatoare este:unu de unu,unu de trei ,doi de unu,trei de doi si unu de unu(1113213211).Am vazut multi literati(nu-mi place termenul) care cred ca matematica inseamna cifre,iar lor nu le-a placut cifrele.
   • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   Dacă ”....lor nu le-a plăcut cifrele”, dvs. cred că nu v-a plăcut limba română! Aia care trebuie învățată corect (vorbit-citit-scris) și de... ”literați” (corect - ”umaniști” - categorie care include nu doar... literații), dar și de ”realiști”! Apropo, ca formație eu sunt inginer, am lucrat în cercetare, dar cochetez și cu istoria (știință umanistă!) și literatura - iată un link către cea mai recentă producție literară a mea https://drive.google.com/file/d/1or9CUpnFZ7zBa9WnlR7u6KyVfGfcjns5/view Ca un corolar - mă enervează cumplit ”dătătorii de lecții” care nu știu să se exprime corect în limba maternă!
   • Like 0
 • Acuma ce sa zic, nici daca stiu raspunsurile la toate intrebarile astea si la alte citeva sute n-o sa ma selectioneze recrutorii pentru un interviu la 50+, nu?, mai ales ca nici nu ma cunoaste/recomanda nimeni. N-o sa-si piarda nimeni timpul pretios cu mine, CV-ul meu o sa ajunga direct la cos.
  • Like 0
 • Cu scuzele de rigoare, pentru cineva de formație fizico-matematica, problema cu șirurile nu este decat un **cumplit meșteșug de tampenie**.
  • Like 0
  • @ Florin Balan
   Așa zic și eu.
   • Like 0
 • simplu: daca in ziua 48 e plin lacul cu nuferi si suprafata se dubleaza in fiecare zi, inseamna ca in ziua 47 lacul era pe jumatate acoperit
  • Like 2
 • Problema cu 48 zile e cam trasa de par. 2 la puterea 48 e un numar exorbitant. Probabil lacul acela este cat o mare, pentru ca suprafata nuferilor ar creste de 140 trilioane de ori... Scadeti si voi la 32 zile ca e mai ok. Eu asta v-as fi raspuns.
  • Like 2
  • @ Radu Hasan
   Puteau sa fie si 100 de zile; daca se dubleaza in fiecare zi, jumatate din lac e acoperit, exact cu o zi inainte.
   • Like 0
 • Nu-mi aduc aminte chiar acum cartea de unde e problema cu sirurile..... Declar geniu pe oricine găseşte raspunsul, fără sa fi citit. E prea tare..... Oricum, povestea cu candidatul care a propus problema.... E poveste
  • Like 1
  • @ Mihaita Marin
   Am venit pentru rasplata! E destul de simplu insa sa scrii ce constati la termenul precedent! Adica sa constati ca nr 31221 este format succesiv din: un (1) 3, un (1) 1, doi (2) de 2 si un (1) 1. Adica pe scurt 13112211 ! Nu-i chiar mare filosofie! (n.b. ... pentru unii!) Ma puteti banui ca am citit raspunsul, dar va asigur ca nu, Poate chiar sunt un g...u !
   • Like 0
 • Domnule!
  A propos de complezenta si de mimarea asteptarilor. La un interviu, un candidat este intrebat ce defect major are. "Sinceritatea", raspunde tanarul. Angajatorul ii spune stupefiat ca, in opinia lui, sinceritatea nu este un defect. Atunci cadidatul i-o taie prompt : "Ma doare fix in p*la de opinia dv."
  • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult