Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cel mai important moment al discursului lui Putin. Un detaliu care dezvăluie multe

discurs Putin

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Putin a ținut un discurs halucinant despre anexare. În timpul unei mari ceremonii, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene și atacă cu înverșunare Occidentul. Dar ceea ce ar trebui să provoace o creștere a sentimentelor patriotice din Rusia se poate dovedi a fi o greșeală fatală. Un detaliu indică acest lucru.

Discursul lui Vladimir Putin vineri după-amiază cu ocazia anexării teritoriilor ucrainene ocupate de ruși nu a fost o expresie de bucurie pentru unitatea poporului rus, așa cum susține Kremlinul. Putin i-a acuzat de o grămadă de lucruri pe occidentali, de la neocolonialism la sexualizarea timpurie obligatorie, la satanism. Părea chiar că Putin vorbește nu cu poporul său, ci cu populiștii din Europa, Asia, America Latină și Africa.

„Occidentul vrea să distrugă Rusia”, spune mesajul lui Putin și, de asemenea, să „subjuge întreaga lume”.

Dar ce legătură are invazia sa în Ucraina cu toate acestea? Liderul de la Kremlin nu a putut explica de ce a invadat Ucraina, în mod convingător

Chiar și după discursul său, bărbații ruși nou mobilizați se vor întreba ce fac de fapt în Herson sau Donețk, care acum sunt considerate teritoriu rusesc pentru Kremlin. Dintr-o dată, ei trebuie să-și pună viața în joc într-o misiune istorică concepută de Putin.

Cel mai important moment din discursul lui Putin este un detaliu despre care nu s-a discutat. Putin spune: „Aici în Novorossiya”. Putin a folosit în repetate rânduri acest termen pentru a se referi la zonele Ucrainei de astăzi, referindu-se la vremurile imperiului țarist rus [atunci Ucraina era numită „Rusia Mică” – n.red.]. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a precizat că Putin nu plănuia să viziteze „noi teritorii”. Acest lapsus sugerează că Putin a vrut inițial să țină discursul în Ucraina.

Putin a rupt contractul cu rușii

Cu toate acestea, mobilizarea este acum cea mai mare problemă internă a lui Putin și doar aventurismul său, și nu Occidentul este responsabil pentru aceasta. Aceasta este o încălcare a unui contract implicit pe care autocratul l-a încheiat cu oamenii: „Eu, Putin, îmi consolidez puterea. Dar vă las în mare parte în pace. În politica externă, fac ce vreau, dar soldații profesioniști și mercenarii luptă în războaiele mele. Tu stai acasă”.

Rușii află acum că înțelegerea cu autocratul nu este permanentă. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul independent de Cercetare a Opiniei Publice Levada, cea mai mare proporție de respondenți (47%) simt frică în fața mobilizării. 13 la sută se simt furioși, 23 la sută mândrie în Rusia – aceasta este o minoritate certă.

În Rusia este dezordine

Pentru că Putin a încălcat un pact tăcut cu poporul său, în Rusia sunt frământări sociale. După invazia rusă din februarie, au avut loc proteste împotriva „operațiunii speciale”. Dar pentru majoritatea rușilor, războiul a fost până acum în mare parte televizat. Acest lucru s-a schimbat odată cu mobilizarea.

Cel puțin 300.000 de oameni ar putea fi acum trimiși pe frontul din Ucraina. Atât bărbați, dar și femei. De exemplu, din profesii medicale. Apărătorii drepturilor omului critică faptul că acest număr ar putea fi de fapt mult mai mare. Potrivit „Novaya Gazeta”, Kremlinul vrea să înroleze cel puțin un milion de soldați. Între timp, fiecare rus cunoaște pe cineva care a fost recrutat și se teme să nu fie trimis pe front.

Ca și în cazul anexării Crimeei, Putin dorește să înlocuiască această frică de la ruși printr-un sentiment de măreție națională

Acest obiectiv urmează să fie servit de anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, care în opinia lui Putin sunt oricum ruse.

“Donețk, Lugansk, Zaporizhia, Herson sunt Rusia! Împreună pentru totdeauna!” – acesta este sloganul propagandistic.

În urmă cu opt ani, după anexarea Crimeei, această strategie a funcționat. Popularitatea lui Putin a crescut vertiginos, ajungând la maximul istoric de aprobare de 88%. Cu toate acestea, ocuparea peninsulei ucrainene a fost în mare parte lipsită de vărsare de sânge. Nu se vorbea de mobilizare. Toate cele patru teritorii anexate în prezent de Rusia nu sunt însă în întregime sub control rusesc. Așa că cel puțin acolo Moscova vrea să continue lupta.

În zilele premergătoare discursului lui Putin despre anexare, aceste scene s-au repetat în zeci de orașe rusești, la Vladivostok, la Perm din Urali și la Novokuznețk din bazinul cărbunelui siberian. Bărbații stau într-o piață din centrul orașului. Ei poartă uniforme sau haine simple, de zi cu zi.

Unii par calmi, alții încearcă să zâmbească. Își îmbrățișează soțiile și copiii care plâng pentru ultima oară înainte de a merge la război. Se aud melodii patriotice ce amintesc de „Marele Război Patriotic”, datorită filmelor de război sovietice, poveștilor de familie și propagandei din epoca lui Putin.

Potrivit conducătorului Kremlinului, rușii ar trebui să intre în luptă în acest fel, cu melodiile pe care le-au auzit bunicii și străbunicii lor când au intrat în război cu Germania nazistă.

Vor rușii să moară pentru Herson?

Scoși din viața lor de zi cu zi, mulți dintre acești bărbați trebuie să fie conștienți că au devenit parte din reconstrucția brutală a celui de-al Doilea Război Mondial. Acum se întreabă: Vreau să mor pentru Herson? Sau poate pentru Donețk?

După anunțul „mobilizării parțiale”, ratingurile de aprobare pentru Putin au scăzut pentru prima dată în câteva luni. Încercările aparatului de stat de a repara excesele de recrutare forțată nu au ținut pasul cu realitatea.

Acest lucru îi determină pe mulți ruși să fugă. Ei cumpără bilete de avion către orașe din apropierea graniței, cum ar fi Sankt Petersburg, Samara și Nalchik și ajung în Finlanda, Kazahstan și Georgia. Nu au alternativă, zborurile în străinătate costă acum echivalentul a câteva mii de euro.

Rușii stau la cozi kilometrice la granița cu Finlanda. Cumpără biciclete sau scutere cu sute de dolari de la localnici, pentru că Rusia nu le permite să meargă pe jos în Georgia. Și ar trebui să aștepte câteva zile până când vor trece granița cu mașina. Nimeni nu vrea să riște, pentru că Putin va închide în curând granița. Refugiații sunt siguri de asta. În fiecare zi intră în Georgia 10.000 de cetățeni ruși. Peste 100.000 au plecat în Kazahstan. Rușii nu vor să lupte în Ucraina. Se estimează că peste 300.000 au fugit din țară. Un adevărat exod.

Protestați împotriva mobilizării? Vei fi mobilizat imediat

Alții rămân în Rusia și protestează. În demonstrații pașnice care au dus la mii de arestări brutale în toată țara, de la Moscova la republicile caucaziene și siberiene precum Daghestan și Yakutia. Unii demonstranți sunt invitați să se alăture armatei în timp ce se află în custodia poliției.

Alți adversari ai războiului și mobilizării recurg la violență. Clădiri administrative și birouri de recrutare sunt incendiate în cea mai îndepărtată provincie a Rusiei. În regiunea siberiană Irkutsk, un tânăr de 25 de ani a împușcat într-un comisar militar de la stația de reaprovizionare.

Mobiliarea este haotică. Ca dovadă în acest sens, pe rețelele de socializare circulă numeroase filmări șocante

Într-una dintre ele, un medic militar spune: „Domnilor, aveți grijă de voi”. Aceasta este urmată de o prelegere despre faptul că soldații recrutați trebuie să obțină totul ei înșiși, de la saci de dormit la bandaje. „Ia-ți trusa de prim ajutor în mașină”, spune femeia, „ia totul cu tine”. Recruților li se spune să ia tampoane de la soțiile lor pentru a închide rănile de glonț.

Ziarul „Kommersant” relatează că cererea de uniforme și echipament militar este în creștere în toată țara. Jachetele de înaltă calitate sunt greu de găsit. Birourile de recrutare oferă recruților liste cu medicamente pe care trebuie să le achiziționeze ei înșiși. Bandajele sunt epuizate în multe locuri.

Pentru a-și echipa oamenii pentru front, unele familii se îndatorează. Pe lângă situația dezastruoasă a aprovizionării, devine din ce în ce mai evident că soldații nou mobilizați urmează să fie trimiși pe front, practic fără pregătire. Unii soldați noi vorbesc despre asta deschis – ca unul dintre recruții unei unități blindate. “Ni se spune oficial că nu va fi niciun antrenament. Vom fi trimiși direct pe frontul Herson.”

Societatea rusă va trebui, de asemenea, să se întrebe care este rostul tuturor acestor lucruri. Cel mai târziu când sunt aduse de pe front primele cadavre ale bărbaților și femeilor mobilizați forțat. Cei care au devenit deja prizonieri ucraineni și astfel au supraviețuit se pot considera norocoși.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oricata mila incerc fata de acesti oameni, oricata intelegere si regret pentru ce li se intampla, este vina lor. Cat timp s-au uitat la TV a fost OK. Poate simteau chiar mandrie in legatura cu mareata rusie. S-au repezit prin magazine, astia mai sofisticati din marile orase, mai IT-isti, mai cu fite, sa cumpere ultimele haine si hamburgerii cei de pe urma, inainte de a se inchide, iar firmele occidentale sa plece. Erau interviuri gen "vai n-am sa mai mananc cartofii mei prajiti favoriti. Vai e ultima cola de la acest restaurant". Asta-i preocupa pe ei. Cu totii au privit pasiv, cateva demonstratii firave prin februarie-martie si cam atat.
    De mult poporul rus se complace in dictatura lui Putin, fara libertate si dmocratie adevarate. Acesta-i rezultatul daca nu ti se pare nimic in neregula ca un individ sa candideze vesnic la presedintie si sa castige pe viata functia respectiva.
    Problema e ca nu sufera doar rusii, acolo la ei in tara, problema e ca au facut prapad in Ucraina, iar efectele se rasfrang asupra tuturor. Ba mai mult, asteptam sa vedem ce turnura va lua povestea cu armamentul nuclear.
    • Like 2
    • @ Daniela Damian
      Emil check icon
      Nici aici, in Ro nu a miscat nimeni atitia ani (sporadicele de la Brasov si Lupeni au fost micute evenimente) pîna cind securitatea l-au lasat din brate. Aici fuga in strainatate a fost înabusita, televiziunea ... ce sa mai zic, presa îndobitocita (actualmente vînduta pe arginti), Mi-e greu sa cred ca rusii se vor ridica împotriva lui Putin. Mujicul a fost obisnuit sa rabde cu capul plecat. La noi era, "capul plecat sabia nu-l taie"! Razboiul este cea mai mare nenorocire, mor copii mici, adolescenti încartiruiti, tați smulsi din casa pt ca sa riste moartea, mame zdrobite, bunici înlăcrimați. MOARTE, pentru ce, pentru cine, pentru cei carora nu le pasa ca trimit "vitele la abator"! Îl urasc visceral pe acest diavol, neom, jivina, pot spune Anticrist proclamat de Luciferul Kiril!
      • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Pe de alta parte e mai greu cu protestele acolo pentru e clar ca s-ar deschide imediat focul asupra protestatarilor, mai ales daca protestatarii ar fi violenti. E destul de clar pentru toti rusii ca inlocuirea sistemului actual pornind din strada s-ar lasa cu multa varsare de sange. Acum vin cu o intrebare: care din noi, pusi in situatia rusilor am sari in strada cu molotovul in mana in calea gloantelor brutelor lui Putin? E simplu sa judecam de la distanta.
      • Like 0
    • @ Emil
      Da, asa e. Cred ca pe Putin il pot da jos doar cei din anturaj. Poate li se face prea teama de monstru, de consecintele actiunilor lui, de zidul de care se vor lovi cu totii pentru ca viitor nu mai au cu el. Si atunci sa-l dea jos.
      Opozitia e inexistenta, poporul rus indobitocit asa ca doar "pretenii" il mai pot "ajuta'' sa dispara din peisaj.
      Problema e cine va veni pentru ca chiar daca se revolta vreunii de la palat asta nu-i face dintr-o data democrati si iubitori de pace. Faptul ca l-au sustinut pana acum arata ca sunt toti dusi cu capul.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult