Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cel mai mare complice la crimă

Două lucruri sunt din belșug în România, în clipa de față: falsul și omorul.

Copii, femei, cetățeni nevinovați sunt răpiți, loviți sălbatic, spulberați de bolizi pe șosele, chinuiți, violați, înjunghiați, strangulați. Cu fiecare crimă, alți făptuitori parcă prind curaj. Nu par a mai avea nicio teamă de așa-zișii oameni ai legii, nu le pasă de consecințele faptelor lor.

În clipa de față, putem vorbi de o cultură a răului în această țară, care-i atrage și pe străini. Subsemnatul n-am trăit nici înainte de `89 nici după, într-o stare de insecuritate a omului în societate ca acum.

De ce se întâmplă toate astea? Pentru că în deceniile postdecembriste, în România s-a acumulat ca noroiul falsul, contrafacerea. Doctorate plagiate, conducători de mari unități cu diplomă de facultate falsificată – dacă înainte de `89 era la modă la Partid facultatea fără liceu, acum, pe lângă nenumărații absolvenți de facultăți particulare false, de la secretară până la rector, îi avem pe cei care iau diplome de la facultăți „regale” pe net de prin străinătate sau urmează un curs de două săptămâni for visitors la o universitate de prestigiu și pretind că au absolvit-o.

La Academia de Poliție, generali din conducere amenință cu moartea jurnaliști care depistează comerțul cu diplome falsificate. Așa-zisele academii naționale de securitate și apărare inițiate și patronate de un „Gabi” Oprea, fabrică impostori pe bandă rulantă.

Procurorul General al României s-a străduit cât a putut s-o blocheze în țară pe mica Sorina, ca să nu fie făcută organe în America, unde trăiește cât se poate de fericită în clipa de față, iar procurorii și polițiștii din România nu pot să împiedice aici violul și omorârea fetițelor de către pedofili asasini. Dimpotrivă, procurori din celebrul Caracal se dovedește a fi ascuns prin sertare 5 dosare de viol.

Și de ce era nevoie de 200 de polițiști ca să caute cadavrul Adrianei în Gura Șuții, când ar fi fost suficient un singur polițist profesionist acoperit, care să-l fileze încă de la aeroport pe ucigașul cunoscut cu antecedente de infracțiuni sexuale în țara lui și să-l oprească a comite grozăvia? Poliția română se profilează ca Asociația Căutătorilor de Cadavre.

Industria permiselor de circulație pe mii de euro pentru analfabeți nu încetează să prospere. Falsificarea serviciului medical, mita în spitale, nu s-au diminuat după creșterea salariilor medicilor.

Profesorii continuă să dea meditații particulare propriilor elevi și examene pe șpagă sau alte favoruri.

Iar candidați la președinție cu gura mare au livrat anul acesta un număr record de semnături falsificate, chiar xeroxate.

Și teribil este că făcătorul și utilizatorul român de fals are o capacitate formidabilă de a se vedea și mărturisi pe sine ca autentic... Ce altceva credeți că e în capul tutei mute Dăncilă, băgătoare de seamă pe bani grei la Washington?

Cât despre cei ce muncesc cinstit, își iau diplomele pe merit și vor să-și facă meseria cu adevărat, pleacă în masă în Occident.

Și atunci, răufăcătorii de aici și de aiurea privesc statul român, autoritățile, ca pe un imens decor de mucava pe care cu un cui îl poți umple de găuri dincolo de care se vede neantul.

Falsul este cel mai mare complice nepedepsit al tuturor crimelor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult