Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cel mai mare complice la crimă

Două lucruri sunt din belșug în România, în clipa de față: falsul și omorul.

Copii, femei, cetățeni nevinovați sunt răpiți, loviți sălbatic, spulberați de bolizi pe șosele, chinuiți, violați, înjunghiați, strangulați. Cu fiecare crimă, alți făptuitori parcă prind curaj. Nu par a mai avea nicio teamă de așa-zișii oameni ai legii, nu le pasă de consecințele faptelor lor.

În clipa de față, putem vorbi de o cultură a răului în această țară, care-i atrage și pe străini. Subsemnatul n-am trăit nici înainte de `89 nici după, într-o stare de insecuritate a omului în societate ca acum.

De ce se întâmplă toate astea? Pentru că în deceniile postdecembriste, în România s-a acumulat ca noroiul falsul, contrafacerea. Doctorate plagiate, conducători de mari unități cu diplomă de facultate falsificată – dacă înainte de `89 era la modă la Partid facultatea fără liceu, acum, pe lângă nenumărații absolvenți de facultăți particulare false, de la secretară până la rector, îi avem pe cei care iau diplome de la facultăți „regale” pe net de prin străinătate sau urmează un curs de două săptămâni for visitors la o universitate de prestigiu și pretind că au absolvit-o.

La Academia de Poliție, generali din conducere amenință cu moartea jurnaliști care depistează comerțul cu diplome falsificate. Așa-zisele academii naționale de securitate și apărare inițiate și patronate de un „Gabi” Oprea, fabrică impostori pe bandă rulantă.

Procurorul General al României s-a străduit cât a putut s-o blocheze în țară pe mica Sorina, ca să nu fie făcută organe în America, unde trăiește cât se poate de fericită în clipa de față, iar procurorii și polițiștii din România nu pot să împiedice aici violul și omorârea fetițelor de către pedofili asasini. Dimpotrivă, procurori din celebrul Caracal se dovedește a fi ascuns prin sertare 5 dosare de viol.

Și de ce era nevoie de 200 de polițiști ca să caute cadavrul Adrianei în Gura Șuții, când ar fi fost suficient un singur polițist profesionist acoperit, care să-l fileze încă de la aeroport pe ucigașul cunoscut cu antecedente de infracțiuni sexuale în țara lui și să-l oprească a comite grozăvia? Poliția română se profilează ca Asociația Căutătorilor de Cadavre.

Industria permiselor de circulație pe mii de euro pentru analfabeți nu încetează să prospere. Falsificarea serviciului medical, mita în spitale, nu s-au diminuat după creșterea salariilor medicilor.

Profesorii continuă să dea meditații particulare propriilor elevi și examene pe șpagă sau alte favoruri.

Iar candidați la președinție cu gura mare au livrat anul acesta un număr record de semnături falsificate, chiar xeroxate.

Și teribil este că făcătorul și utilizatorul român de fals are o capacitate formidabilă de a se vedea și mărturisi pe sine ca autentic... Ce altceva credeți că e în capul tutei mute Dăncilă, băgătoare de seamă pe bani grei la Washington?

Cât despre cei ce muncesc cinstit, își iau diplomele pe merit și vor să-și facă meseria cu adevărat, pleacă în masă în Occident.

Și atunci, răufăcătorii de aici și de aiurea privesc statul român, autoritățile, ca pe un imens decor de mucava pe care cu un cui îl poți umple de găuri dincolo de care se vede neantul.

Falsul este cel mai mare complice nepedepsit al tuturor crimelor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult