Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cel mai mare complice la crimă

Două lucruri sunt din belșug în România, în clipa de față: falsul și omorul.

Copii, femei, cetățeni nevinovați sunt răpiți, loviți sălbatic, spulberați de bolizi pe șosele, chinuiți, violați, înjunghiați, strangulați. Cu fiecare crimă, alți făptuitori parcă prind curaj. Nu par a mai avea nicio teamă de așa-zișii oameni ai legii, nu le pasă de consecințele faptelor lor.

În clipa de față, putem vorbi de o cultură a răului în această țară, care-i atrage și pe străini. Subsemnatul n-am trăit nici înainte de `89 nici după, într-o stare de insecuritate a omului în societate ca acum.

De ce se întâmplă toate astea? Pentru că în deceniile postdecembriste, în România s-a acumulat ca noroiul falsul, contrafacerea. Doctorate plagiate, conducători de mari unități cu diplomă de facultate falsificată – dacă înainte de `89 era la modă la Partid facultatea fără liceu, acum, pe lângă nenumărații absolvenți de facultăți particulare false, de la secretară până la rector, îi avem pe cei care iau diplome de la facultăți „regale” pe net de prin străinătate sau urmează un curs de două săptămâni for visitors la o universitate de prestigiu și pretind că au absolvit-o.

La Academia de Poliție, generali din conducere amenință cu moartea jurnaliști care depistează comerțul cu diplome falsificate. Așa-zisele academii naționale de securitate și apărare inițiate și patronate de un „Gabi” Oprea, fabrică impostori pe bandă rulantă.

Procurorul General al României s-a străduit cât a putut s-o blocheze în țară pe mica Sorina, ca să nu fie făcută organe în America, unde trăiește cât se poate de fericită în clipa de față, iar procurorii și polițiștii din România nu pot să împiedice aici violul și omorârea fetițelor de către pedofili asasini. Dimpotrivă, procurori din celebrul Caracal se dovedește a fi ascuns prin sertare 5 dosare de viol.

Și de ce era nevoie de 200 de polițiști ca să caute cadavrul Adrianei în Gura Șuții, când ar fi fost suficient un singur polițist profesionist acoperit, care să-l fileze încă de la aeroport pe ucigașul cunoscut cu antecedente de infracțiuni sexuale în țara lui și să-l oprească a comite grozăvia? Poliția română se profilează ca Asociația Căutătorilor de Cadavre.

Industria permiselor de circulație pe mii de euro pentru analfabeți nu încetează să prospere. Falsificarea serviciului medical, mita în spitale, nu s-au diminuat după creșterea salariilor medicilor.

Profesorii continuă să dea meditații particulare propriilor elevi și examene pe șpagă sau alte favoruri.

Iar candidați la președinție cu gura mare au livrat anul acesta un număr record de semnături falsificate, chiar xeroxate.

Și teribil este că făcătorul și utilizatorul român de fals are o capacitate formidabilă de a se vedea și mărturisi pe sine ca autentic... Ce altceva credeți că e în capul tutei mute Dăncilă, băgătoare de seamă pe bani grei la Washington?

Cât despre cei ce muncesc cinstit, își iau diplomele pe merit și vor să-și facă meseria cu adevărat, pleacă în masă în Occident.

Și atunci, răufăcătorii de aici și de aiurea privesc statul român, autoritățile, ca pe un imens decor de mucava pe care cu un cui îl poți umple de găuri dincolo de care se vede neantul.

Falsul este cel mai mare complice nepedepsit al tuturor crimelor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult