Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cele două „tâmpenii enorme auzite la televizor” de Gabriel Liiceanu: „Politica nu se face în stradă” și „UE = Înalta Poartă”

Gabriel Liiceanu

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre două afirmații frecvent auzite în spațiul public în România: „Uniunea Europeană este astăzi un fel de Înaltă Poartă” și „politica nu se face în stradă”. 

„Aud la tv tâmpenia asta enormă, un sofism grosolan, cu UE care e Înalta Poartă. E bine să spunem la nesfârșit pentru că nu putem fi prostiți tot timpul. Vreau și eu să deprostesc. Înalta Poartă era puterea politica a Imperiului Otoman care cucerind țări, principate române, dominând, ajungând să pună mâna pe toată Marea Neagra, era interesată să aibă aici provincii supuse. Înalta Poartă a venit cu forța peste noi a impus reguli de politica externa, a impus tribut. Și a impus controlul provinciilor de către sultan. Ce legătură are asta cu UE? UE ia tribut? Eu știu că ne dă bani pe care îi fură Tel Drum. Au venit ei peste noi să ne cucerească sau noi ne-am dus să ne rugăm să ne primească în clubul occidental civilizat? Nu e normal să ai acordul când intri în club să ți se spună: la noi în club nu se scuipă pe jos, nu se fură, iar cei care fură sunt pedepsiți de justiție?”, a declarat Liiceanu. 

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Cea de-a doua afirmație dezbătută în timpul emisiunii este aceea potrivit căreia politica nu s-ar face în stradă. Însă manifestațiile de stradă sunt, spune Gabriel Liiceanu, moduri de a face politica în orice democrație avansată de pe lume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Curios cata energie risipita pentru a diseca evidentul.

    Ca cititor fidel Republica m-as fi asteptat de la editori si de la domnul Liiceanu sa pomeneasca macar de "Apelul catre natiune pentru renasterea valorilor social-democratiei romanesti" citit in acest sfarsit de saptamana cu cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ion Ratiu (6 iunie). De asemenea, vineri, s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Ion Diaconescu.

    Nici un rand, nici un cuvant despre aceste subiecte. Ne scaldam insa in mocirla in care ne trag cei care ne conduc acum si investim toate energia sa fim siguri ca ne acoperim de mocirla din cap pana in picioare, uitand sa ne aducem aminte de valorile promovate de Maniu, Mihalache, Coposu, Ratiu si Diaconescu - valori care reinviate ne-ar da o sansa sa luptam cu raul care a pus stapanire peste tara.
    • Like 0
  • check icon
    PSD-ul încearcă să manipuleze prostimea majoritară, atacând două puncte greu sau deloc controlabile--UE și strada, profitând de incultura și ignoranța acesteia ca mai tot timpul.
    • Like 0
  • Dar poate ca asa resimt oamenii simpli(sau unii dintre ei)UE.l
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult