Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cele două „tâmpenii enorme auzite la televizor” de Gabriel Liiceanu: „Politica nu se face în stradă” și „UE = Înalta Poartă”

Gabriel Liiceanu

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre două afirmații frecvent auzite în spațiul public în România: „Uniunea Europeană este astăzi un fel de Înaltă Poartă” și „politica nu se face în stradă”. 

„Aud la tv tâmpenia asta enormă, un sofism grosolan, cu UE care e Înalta Poartă. E bine să spunem la nesfârșit pentru că nu putem fi prostiți tot timpul. Vreau și eu să deprostesc. Înalta Poartă era puterea politica a Imperiului Otoman care cucerind țări, principate române, dominând, ajungând să pună mâna pe toată Marea Neagra, era interesată să aibă aici provincii supuse. Înalta Poartă a venit cu forța peste noi a impus reguli de politica externa, a impus tribut. Și a impus controlul provinciilor de către sultan. Ce legătură are asta cu UE? UE ia tribut? Eu știu că ne dă bani pe care îi fură Tel Drum. Au venit ei peste noi să ne cucerească sau noi ne-am dus să ne rugăm să ne primească în clubul occidental civilizat? Nu e normal să ai acordul când intri în club să ți se spună: la noi în club nu se scuipă pe jos, nu se fură, iar cei care fură sunt pedepsiți de justiție?”, a declarat Liiceanu. 

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Cea de-a doua afirmație dezbătută în timpul emisiunii este aceea potrivit căreia politica nu s-ar face în stradă. Însă manifestațiile de stradă sunt, spune Gabriel Liiceanu, moduri de a face politica în orice democrație avansată de pe lume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Curios cata energie risipita pentru a diseca evidentul.

  Ca cititor fidel Republica m-as fi asteptat de la editori si de la domnul Liiceanu sa pomeneasca macar de "Apelul catre natiune pentru renasterea valorilor social-democratiei romanesti" citit in acest sfarsit de saptamana cu cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ion Ratiu (6 iunie). De asemenea, vineri, s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Ion Diaconescu.

  Nici un rand, nici un cuvant despre aceste subiecte. Ne scaldam insa in mocirla in care ne trag cei care ne conduc acum si investim toate energia sa fim siguri ca ne acoperim de mocirla din cap pana in picioare, uitand sa ne aducem aminte de valorile promovate de Maniu, Mihalache, Coposu, Ratiu si Diaconescu - valori care reinviate ne-ar da o sansa sa luptam cu raul care a pus stapanire peste tara.
  • Like 0
 • check icon
  PSD-ul încearcă să manipuleze prostimea majoritară, atacând două puncte greu sau deloc controlabile--UE și strada, profitând de incultura și ignoranța acesteia ca mai tot timpul.
  • Like 0
 • Dar poate ca asa resimt oamenii simpli(sau unii dintre ei)UE.l
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult