Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cele două „tâmpenii enorme auzite la televizor” de Gabriel Liiceanu: „Politica nu se face în stradă” și „UE = Înalta Poartă”

Gabriel Liiceanu

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre două afirmații frecvent auzite în spațiul public în România: „Uniunea Europeană este astăzi un fel de Înaltă Poartă” și „politica nu se face în stradă”. 

„Aud la tv tâmpenia asta enormă, un sofism grosolan, cu UE care e Înalta Poartă. E bine să spunem la nesfârșit pentru că nu putem fi prostiți tot timpul. Vreau și eu să deprostesc. Înalta Poartă era puterea politica a Imperiului Otoman care cucerind țări, principate române, dominând, ajungând să pună mâna pe toată Marea Neagra, era interesată să aibă aici provincii supuse. Înalta Poartă a venit cu forța peste noi a impus reguli de politica externa, a impus tribut. Și a impus controlul provinciilor de către sultan. Ce legătură are asta cu UE? UE ia tribut? Eu știu că ne dă bani pe care îi fură Tel Drum. Au venit ei peste noi să ne cucerească sau noi ne-am dus să ne rugăm să ne primească în clubul occidental civilizat? Nu e normal să ai acordul când intri în club să ți se spună: la noi în club nu se scuipă pe jos, nu se fură, iar cei care fură sunt pedepsiți de justiție?”, a declarat Liiceanu. 

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Cea de-a doua afirmație dezbătută în timpul emisiunii este aceea potrivit căreia politica nu s-ar face în stradă. Însă manifestațiile de stradă sunt, spune Gabriel Liiceanu, moduri de a face politica în orice democrație avansată de pe lume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Curios cata energie risipita pentru a diseca evidentul.

  Ca cititor fidel Republica m-as fi asteptat de la editori si de la domnul Liiceanu sa pomeneasca macar de "Apelul catre natiune pentru renasterea valorilor social-democratiei romanesti" citit in acest sfarsit de saptamana cu cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ion Ratiu (6 iunie). De asemenea, vineri, s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Ion Diaconescu.

  Nici un rand, nici un cuvant despre aceste subiecte. Ne scaldam insa in mocirla in care ne trag cei care ne conduc acum si investim toate energia sa fim siguri ca ne acoperim de mocirla din cap pana in picioare, uitand sa ne aducem aminte de valorile promovate de Maniu, Mihalache, Coposu, Ratiu si Diaconescu - valori care reinviate ne-ar da o sansa sa luptam cu raul care a pus stapanire peste tara.
  • Like 0
 • check icon
  PSD-ul încearcă să manipuleze prostimea majoritară, atacând două puncte greu sau deloc controlabile--UE și strada, profitând de incultura și ignoranța acesteia ca mai tot timpul.
  • Like 0
 • Dar poate ca asa resimt oamenii simpli(sau unii dintre ei)UE.l
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult