Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cele două „tâmpenii enorme auzite la televizor” de Gabriel Liiceanu: „Politica nu se face în stradă” și „UE = Înalta Poartă”

Gabriel Liiceanu

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre două afirmații frecvent auzite în spațiul public în România: „Uniunea Europeană este astăzi un fel de Înaltă Poartă” și „politica nu se face în stradă”. 

„Aud la tv tâmpenia asta enormă, un sofism grosolan, cu UE care e Înalta Poartă. E bine să spunem la nesfârșit pentru că nu putem fi prostiți tot timpul. Vreau și eu să deprostesc. Înalta Poartă era puterea politica a Imperiului Otoman care cucerind țări, principate române, dominând, ajungând să pună mâna pe toată Marea Neagra, era interesată să aibă aici provincii supuse. Înalta Poartă a venit cu forța peste noi a impus reguli de politica externa, a impus tribut. Și a impus controlul provinciilor de către sultan. Ce legătură are asta cu UE? UE ia tribut? Eu știu că ne dă bani pe care îi fură Tel Drum. Au venit ei peste noi să ne cucerească sau noi ne-am dus să ne rugăm să ne primească în clubul occidental civilizat? Nu e normal să ai acordul când intri în club să ți se spună: la noi în club nu se scuipă pe jos, nu se fură, iar cei care fură sunt pedepsiți de justiție?”, a declarat Liiceanu. 

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Cea de-a doua afirmație dezbătută în timpul emisiunii este aceea potrivit căreia politica nu s-ar face în stradă. Însă manifestațiile de stradă sunt, spune Gabriel Liiceanu, moduri de a face politica în orice democrație avansată de pe lume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Curios cata energie risipita pentru a diseca evidentul.

  Ca cititor fidel Republica m-as fi asteptat de la editori si de la domnul Liiceanu sa pomeneasca macar de "Apelul catre natiune pentru renasterea valorilor social-democratiei romanesti" citit in acest sfarsit de saptamana cu cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ion Ratiu (6 iunie). De asemenea, vineri, s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Ion Diaconescu.

  Nici un rand, nici un cuvant despre aceste subiecte. Ne scaldam insa in mocirla in care ne trag cei care ne conduc acum si investim toate energia sa fim siguri ca ne acoperim de mocirla din cap pana in picioare, uitand sa ne aducem aminte de valorile promovate de Maniu, Mihalache, Coposu, Ratiu si Diaconescu - valori care reinviate ne-ar da o sansa sa luptam cu raul care a pus stapanire peste tara.
  • Like 0
 • check icon
  PSD-ul încearcă să manipuleze prostimea majoritară, atacând două puncte greu sau deloc controlabile--UE și strada, profitând de incultura și ignoranța acesteia ca mai tot timpul.
  • Like 0
 • Dar poate ca asa resimt oamenii simpli(sau unii dintre ei)UE.l
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult