Și în anul 2016, conform noului Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015, persoanele fizice ce realizează venituri din salarii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
Astfel, deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
• pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei;
• pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei;
• pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei;
• pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei;
• pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei.
Află și:
Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!
PFA 2016 - obligații declarative și de plată
Ai PFA sau firmă în apartamentul unde locuiești? Finanțele vin cu noutăți legate de impozite
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice, iar pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.
În esență, aplicarea deducerii personale pentru copilul minor aflat în întreținere este detaliată în normele pentru art. 77 din noul Cod fiscal regăsite la pct. 13 alin. (6) din HG nr. 1/2016, după cum urmează:
„(6) Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 300 lei lunar.
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.”.
Ca și noutate absolută, observăm că pentru persoanele salariate ce au copii minori în întreținere, deducerea suplimentară pentru aceste persoane se acordă ambilor părinți.
În concluzie, Guvernul este generos începând cu anul electoral 2016 iar pentru cei cu salarii mici, de până la 1.500 lei, ce au o persoană în întreținere, avem o creștere a veniturilor 400 lei x 16% = 64 lei.
Desigur, generozitatea Guvernului se oprește la persoanele cu salarii de 3.000 lei sau mai mari.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum?! se acordă? Nu am văzut în acel articol modul de aplicare al legii... :(