Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ceva de dulce de la stat. Scenă suprarealistă într-un avion Tarom când cineva a salutat: „- Bună seara, domnule președinte”

Imagine Tarom

Foto: Profimedia Images

- Bună seara, domnule președinte!

Întorc capul să văd cui i se adresează salutul și cu surprindere constat aceeași mișcare la încă vreo 7 bărbați. Sunt toți președinți. 

Avem 4 partide în parlament din județul nostru, dar toți cei 7 sunt președinți în diferite partide, comitete și comiții. Nu ex, nu foști, nu cutumiari. Ci pe bune, toți sunt președinții unor diferite organizații mai mult sau mai puțin mâncătoare de bani.

Îmi aduc aminte de filmul „Avionul condamnaților” în care toți cei din avion aveau un păcat la activ. La fel și aici. Doar că aici nu ești claustrat pentru acel păcat. Ești premiat. Parlamentari, consilieri parlamentari, secretari de stat, simpli secretari sau chiar simple secretare. Toți cu biletele în mâini, în hârtii multicolore, imprimate doar pe o parte -  nu s-au zgârcit nici la hârtie, nici la tuș.  Cred că sunt singurul care și-a cumpărat bilet pe bune, adică cu banii lui, nu cu banii statului. Tarom nu vine în urbea noastră mică decât pe banii statului. Bine, nici celelalte companii nu vin pe banii lor sau ai pasagerilor, ci pe banii primăriei, dar asta e o altă poveste. La urma urmei, cine ar vrea să vină în orașul nostru de provincie ca să-și facă poze cu primăria și să mănânce plăcinte și cucuruz? Decât dacă e plătit de stat sau de primărie.

Toți acești președinți nu veneau din Capitală cu alte realizări decât cu propriile solde. Și cu prăjituri. Toți aveau prăjituri, iar primul pe care l-am zărit chiar m-a păcălit  - „pentru soția” îmi zice el - apoi îmi dau seama că toți aveau prăjituri, probabil primite de la vreo sindrofie.

Se îmbie unii pe alții să guste din delicioasele suveniruri din Capitală și văd o fraternitate care aproape îmi dă lacrimi. Toți acești președinți, care se dedulcesc spre bunăstarea noastră. Sunt ca niște frați, vitregi poate, care chipurile nu se plac, dar care mănâncă prăjiturile primite de la același tătic pentru ca au fost cuminți - împreună mănâncă.

Textul asta îl scriu chiar în avion, iar senzația de intrus sporește sentimentul ciudat că ești „în aer”. Avionul se balansează de o parte și de alta. De o parte, luminează senin apusul - se vede optimist pâcla oranj înghițind malurile orizontului. De cealaltă parte,  România - în beznă, cu foarte puține luminițe care încep să pâlpâie. Printre cele două Românii, zboară avionul președinților.

Începe coborârea, îmi pun centura și aștept să mă întorc cu picioarele pe pământ.

M-am simțit onorat să călătoresc în această companie și cu această companie. Am primit și apă plată gratis. Zborul a fost  plăcut, destins. Știa și echipajul ce călători importanți duce. Am ajuns cu bine la destinație iar seara caldă din Ardeal părea să ne întâmpine cu bucurie:

- Noapte bună, domnilor președinți. România are grijă de voi. De noi, avem grijă singuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Am primit și apă plată gratis."
    O precizare: apa era inclusă în prețul biletului, nu era gratis. :)
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Și ce altceva era de votat? Omul a zis că era tot spectrul politic prezent. Nu există excepții.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Și votăm ce dorim. ADN-ul nene, ADN-ul.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    In curand cu Tarom vor zbura doar "presedintii".
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult