Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Acum 40 de ani, tata a confecționat la strung un serviciu complet de tacâmuri din oțel. Omagiu pentru cei care rezistă azi eroic în fața etichetei consumeriste „de unică folosință”

Tacâmuri de oțel

Foto: Profimedia Images

România a decis de curând înlocuirea în magazine a tacâmurilor din plastic, cu cele de hârtie sau lemn. Personal, mă bucură nu atât elementul ecologic, deloc de neglijat, cât cel subsidiar, că noile obiectele comercializate nu vor mai fi de unică folosință. Nu pentru că cele de plastic nu ar fi putut fi igienizate și refolosite, dar era prea ieftin „ca să merite”. Cu cele din lemn și hârtie, mut mai scumpe, probabil vom fi și tentați să o facem.

Mi se pare frustrant pentru statutul unui obiect să fie gândit în cele mai mici detalii, proiectat, executat, spre a fi folosit o singură dată, iar apoi aruncat – o imensă risipă de idei și finalitate. Din neatenție sau suprarisipă, un asemenea obiect ajunge uneori să nu fie folosit nici măcar o dată, „pentru că ne permitem” - oricum e prea ieftin.

Mi-aduc aminte cum, în copilărie, tatăl meu confecționase singur la strung un set de 12 cuțite, linguri și furculițe (atunci aveau și un număr precis, 12 sau 24) din oțel cu mânere lucrate în plexiglas. Sunt folosite nu doar de toată familia de vreo 40 de ani, dar cred că și copiii mei vor apuca să le mai arate copiilor lor lucrările unicat făcute de bunicul lor. Astfel de „servicii” nu se strică și nu se aruncă, ci doar se descompletează. Nici nu-mi amintesc ultimul „serviciu complet” cu care să fi mâncat.

Nu mai vorbesc aici de tacâmurile bunicilor noștri… cele cu monogramă; mai am și acum pe undeva o linguriță adusă la botezul meu de nașa mea, o linguriță cu monogramă.

Ca un afront, o replică disprețuitoare a acestor efemere durabilități, au apărut obiectele de unică folosință. Dacă primele au ajuns să fie supralicitate fiind făcute „de om”, cele din urmă sunt sublicitate fiind „de serie”.

Categoriile unicat vs. de unică folosință sau „handmande” vs. „de serie” s-au transmis de la obiecte, la domenii întregi de activitate – unii merg la frizer de serie, dar alții își permit un hair stilist personalizat. Diferențele de cost nu sunt neapărat jutificabile și țin mai degrabă de modă sau de conjunctură, decât de realizările în sine ale celor vizați.

Unii dintre acești profesioniști răspund fără discernământ la o orice propunere a clientului, se arată disponibili la orice oră, iar finalmente ajung să fie folosiți iar apoi „risipiți” ca fiind „de unică folosință”, asemenea obiectelor de la care își trag numele. Chiar, nu-i așa că sună consumatoriu (în sens erodant) - „avocat de unica folosință”?

După cum, în antiteză, alții dintre ei pretind o atenție și o curtoazie care te fac să te îmbujorezi la gândul că te-au lăsat să îi aștepți „decât” 2 ore. Iar cuvintele le-au fost atât de puține și de prețioase, încât te fac să te simți că ești un necitit care nu a înțeles tăcerea lor semnificativă. „Maestre, aveți puțin timp?…”

Între profesioniștii de unică folosință și cei de top, diferența este una ridicol de mică. Nici unii, și nici alții nu-și justifică prețul. Prea mic într-un caz și prea mare în celălalt. Până la urmă, diferență dintre „unicat” și de „unică folosință” o face tot omul, „de serie” fiind doar prejudecata colectivă care ne face ca într-un caz să plătim prea mult iar în altul prea puțin.

Diferența dintre cele doua tipologii e ca între cuțitul din plastic, interzis acum în România, și cel oțel al tatălui meu. Le folosim pentru același scop și ne servesc în egală măsură. Iar satisfacția pe care ne-o oferă este cea pe dorim să le-o atribuim din momentul alegerii lor. Așadar, atunci când, la rândul vostru, dragii mei, vă oferiți unei destinații, nu vă lăsați să fiți de unică folosință.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tatăl autorului a confecționat serviciul de masă cu materialele, utilajele și energia fabricii și probabil, în timpul orelor de muncă...
  Iar autorul n-a înțeles cât de periculos este să înghiți un dinte de furculiță de plastic. Cred că tuturor ni s-a întâmplat să se rupă furculița, nu-i așa?
  • Like 0
 • Un text incurcat, plin de greseli.
  Am inteles pana la urma, ca ce fericit sunteti ca folositi de 40 de ani aceleasi tacamuri. Si ca le vor folosi si nepotii nepotilor. Daca industria ar fi stat in dvs, ar fi dat faliment de mult.
  Apoi ati amestecat oamenii cu tacamurile: profesionistii de unica folosinta fata de cei de serie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon