Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cheamă-ți copiii afară. Cum amenajezi spațiul unei grădini ca să câștigi cât mai mult timp petrecut în aer liber

Grădina Siesta

Beneficiile timpului petrecut în aer liber sunt binecunoscute, dar argumentele care să-i convingă pe copii de acest lucru sunt tot mai greu de dat. Cu atât mai mult cu cât părinții de azi nu le-au auzit niciodată. Ei erau cei care trebuiau să le aibă atunci când cereau voie să iasă afară, pentru că permisiunea era condiționată de terminarea temelor și de curățenia din cameră.

În plus, astăzi nu mai e suficient să-i lași pur și simplu să iasă afară, având certitudinea că își vor găsi ei ceva de joacă sau ceva interesant de făcut. Mai ales că, de multe ori, nici nu e foarte sigur să faci asta. În fața unor modalități de petrecere a timpului care lor li se par mai atractive și mai ușor de accesat, e nevoie de un efort conștient din partea părinților astfel încât să creeze oportunități prin care copiii să-și cultive obiceiul de a petrece cât mai mult timp afară.

În orașe, parcul este cea mai la îndemână variantă, dar acolo unde spațiul permite, amenajarea unei grădini care să cuprindă zone dedicate copiilor este binevenită și reprezintă o oportunitate care nu ar trebui să rămână neexploatată. Pe lângă faptul că se pot juca, pot explora și sta în natură, grădina poate deveni și un spațiu de conectare al familiei și de întâlniri cu prietenii, inclusiv ai copiilor.

Conceptul Siesta, propus de DedeSign, este un bun exemplu de cum o grădină poate fi amenajată astfel încât să răspundă nevoilor unei întregi familii: sigură și distractivă pentru copii, funcțională și relaxantă pentru adulți.

Grădina este împărțită în patru secțiuni care invită la joacă și relaxare, dar și la socializare și intimitate.

Joc

Elementul central în secțiunea destinată jocului este trambulina amplasată pe o suprafață rotundă de iarbă verde. Este o zonă sigură pentru sărituri și joacă, în contextul în care gazonul amortizează căderile și minimizează riscul de accidentare.


Lângă trambulină sunt două fotolii puf colorate, care pun la dispoziție un loc de relaxare confortabil pentru cei mici. Florile colorate plantate în apropiere adaugă o notă de veselie, sporind atmosfera jucăușă.

Locul trambulinei ar putea fi luat însă și de o piscină mică sau de un tobogan, în funcție de preferințele copiilor.

Relaxare

În fața trambulinei se află un balansoar de grădină, gândit pentru a încuraja interacțiunea socială dintre copii. Acesta are două locuri în care copiii se pot legăna confortabil și pot socializa, dar poate fi folosit în egală măsură și de adulții care vor să-i supravegheze de la distanță.


Dalele de beton de sub leagăn, completate de pietriș, păstrează zona curată și ordonată.

Zona este împodobită cu aceleași flori viu colorate și cu copaci care oferă umbră în zilele călduroase de vară, păstrând în același timp un aspect unitar în întreaga grădină. Leagănele îi atrag pe copii și îi încurajează să se angajeze în jocuri imaginative, stimulându-le atât activitatea fizică, cât și legăturile sociale.

Socializare

În colțul opus zonei de balansoar se află bucătăria exterioară, un element esențial pentru reuniunile de familie sau cu prietenii.


Poziționată strategic pe o podea din pavaj și pe doi pereți, bucătăria este dotată cu o chiuvetă cu baterie cromată, un răcitor de vinuri, un grătar clasic zidit și unul modern din metal, care permit abordarea unor stiluri culinare diverse.

Cu o zonă de depozitare amplă și una mică de relaxare cu perne, secțiunea pune la dispoziție un spațiu funcțional pentru adulți, de unde îi pot supraveghea pe copii.

Masa metalică mare, în jurul căreia se află șase scaune, invită familia să savureze mesele în aer liber și să petreacă timp de calitate împreună.


Structura din lemn care adăpostește bucătăria exterioară, împodobită cu iederă cățărătoare, oferă umbră și adaugă o notă de natură sălbatică.

Intimitate

Imediat lângă bucătărie se află o zonă de grădină cu flori, un colț liniștit care a fost conceput pentru a încuraja relaxarea și conexiunea cu natura, devenind un refugiu ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Acest colț liniștit are o masă rotundă mică și două scaune, perfecte pentru ca părinții să savureze o cafea sau să citească, în timp ce îi supraveghează pe cei mici. Gama luxuriantă de flori multicolore și arbuști decorativi creează un fundal senin, rupt cumva de haosul jucăuș al celorlalte zone.


Grădina „Siesta” ilustrează felul în care o amenajare atentă poate crea un spațiu sigur în aer liber, captivant și funcțional pentru copii. Aduce împreună diverse zone de joacă, elemente naturale și spații confortabile de întâlnire și socializare, punând în valoare un mediu care încurajează explorarea, creativitatea și legăturile de familie.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința. O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate care te pot inspira să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult