Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

China începe să devoreze Federația Rusă

 Xi Jinping si Vladimir Putin

Foto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

Infuzia de investiții și împrumuturi în yuani va începe să lege piața rusă de moneda chineză.

Cu o săptămână înainte de război, era clar că acest război nu va fi pentru viitorul Ucrainei, ci pentru viitorul Rusiei. Fie Rusia se va întoarce în Occident, fie că va fi în final absorbiă de Asia. De fapt, Putin, în nebunia lui, a ales a doua variantă.

Recent, Xi Jinping a dat instrucțiuni pentru a începe o cooperare economică mai strânsă cu Federația Rusă

Pare a se înșela, dar chiar nu este. Aprofundarea cooperării presupune că China începe să cumpere și mai mult petrol și gaze și începe să intre în economia rusă cu investiții, în special, în construcția de infrastructură.

Ce înseamnă asta în practică? Federația Rusă și China vor să plătească în ruble și yuani cât mai mult posibil (deocamdată nu merge bine). Aceasta înseamnă că China începe să yuanizeze economia rusă. Infuzia de investiții și împrumuturi în yuani va începe să lege piața rusă de moneda chineză. Mai mult, Putin se sinucide de două ori. În primul rând, vinde petrol și gaze pentru yuani, pe care ulterior le poate cheltui doar pe bunuri chinezești. Astfel, se limitează efectiv în capacitatea sa de a tranzacționa cu alte țări care sunt decontate în dolari. În al doilea rând, disponibilitatea unei cantități mari de yuani va stimula și mai mult achiziționarea de produse chinezești.

Xi Jinping a luat o astfel de decizie foarte la timp. Ca urmare a declanșării recesiunii globale, el se reorientează pentru a absorbi piața rusă

Xi Jinping plănuiește să compenseze scăderea vânzărilor în Occident cu creșterea cererii rusești. În același timp, nu se teme absolut de dependența de petrol și gaze. Le primește oricum la un preț semnificativ mai redus. În al doilea rând, nu mai are nevoie de astfel de volume, din moment ce a făcut deja economii. Și în al treilea rând, China este forțată să cumpere petrol și gaze de la ceilalți parteneri săi din Africa și Orientul Mijlociu, altfel se vor reorienta către Occident.

Pe scurt, în timp ce Putin și-a extins expansiunea în Occident, China a decis să se extindă în Rusia.

China reprezintă principala amenințare pentru Federația Rusă pe termen lung

În timp ce Rusia calcă în picioare suveranitatea Ucrainei, urcându-se cu tancurile și bocancul „eliberator” pe civili și numesc crimele de război ale propriei armate „operațiune specială”, la est China privește la acțiunile criminale ale Rusiei. Haideți să vedem dacă Ucraina, Uniunea Europeană sau NATO reprezintă cea mai mare problemă pentru Rusia. Oare „strategii” de la Moscova doresc să arunce Rusia în brațele Chinei sau regimul Putin a eșuat în acțiunile sale de destabilizare a lumii libere, în timp ce pune pe tavă Rusia Chinei?

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca sà parafrazez, feriti'va de chinezi când vin cu daruri...
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult