Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

China și ordinea globală

Xi Jinping

Foto: Profimedia

Unii dau ca sigur faptul că relativ în curând China va deveni principala putere economică a lumii - atât de sigur încât găsesc că e prudent să se încoloneze în spatele ei, sau măcar să joace la mai multe capete, ca Viktor Orban, de exemplu.

Legat de mitul ăsta - „China, viitoarea superputere mondială” - am câteva lucruri de spus.

1. În primul rând, China NU este, acum, as we speak, a doua putere economică mondială, așa cum îi place să se prezinte și cum o prezintă mulți.

A doua putere economică mondială este Uniunea Europeană - și trebuie să (re)amintim lucrul ăsta de fiecare dată.

În 2020, potrivit Băncii Mondiale, PIB-ul SUA a fost de aproape 21 de trilioane de dolari, al UE de 15,2 trilioane de dolari și al Chinei de 14,7 trilioane de dolari.

2. În al doilea rând, este foarte adevărat că China este deja, de departe, principalul manufacturier al lumii.

Dar asta se întâmplă doar pentru că Vestul generic îi transferă tehnologie de manufacturare. Un boicot vestic pe exportul de tehnologie către China ar duce la scăderea PIB-ului ei cu cel puțin 15-20% (în varianta cea mai optimistă pentru China) - ceea ce, oricum ai lua-o, ar fi o catastrofă pentru regimul de la Beijing.

China e importantă doar pentru că alții transferă acolo procese și tehnologie, iar asta e principala ei vulnerabilitate pe termen scurt, mediu și lung. Orice întrerupere a transferului aruncă China în criză și o scoate din joc.

3. Chiar dacă, prin absurd, China ar reuși să depășească SUA, ea tot nu va putea deveni principala putere a lumii, așa cum visează, pentru că pur și simplu nu poate avea un PIB mai mare decât al SUA și al UE la un loc. Așa încât tot alianța dintre SUA și UE va da tonul la nivel mondial.

De-asta China și Rusia încearcă cu disperare să rupă SUA de UE (sau invers), fiindcă doar așa China ar putea avea o șansă. Dar, așa cum o arată actuala invazie a Rusiei în Ucraina, orice tentativă a Chinei de a deveni agresivă va întări instantaneu relațiile dintre SUA și UE.

4. Așa încât ideea că China va ajunge puterea dominantă e doar un mit. Așa ceva nu se va întâmpla în secolul ăsta - și e puțin probabil să se întâmple vreodată.

Chiar dacă punem BRIC în loc de China, și îi mai adăugăm generos și improbabil Pakistanul, Iranul, Indonezia, Thailanda, Malaezia, Bangladesh, Venezuela și ce mai vrem noi, PIB-ul total al acestei grupări de state ar ajunge pe undeva pe la 21-22 de trilioane de dolari. Hai să punem 25 de trilioane, ca să fim generoși.

Prin contrast, PIB-ul combinat al SUA, UE, UK, Canada, Norvegia, Elveția, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă trece bine de 40 de trilioane de dolari (ba chiar se apropie de 50 de trilioane).

Așa încât, repet: nu, indiferent de formulă, China NU va domina lumea. Puterea rămâne în continuare, și pe termen lung, în mâna democrațiilor - a „Vestului generic”.

PS: Și nu, lumea de acum NU e unipolară, așa cum o descriu rușii, chinezii și aliații lor. Lumea de acum e cât se poate de multipolară - cu SUA, UE, UK, Japonia, Australia etc. ca centre de putere dispuse în rețea.

Când rușii, chinezii și aliații lor spun că lumea de acum e unipolară, ei vor de fapt să spună că democrația globală, reprezentată de rețeaua de mai sus, conduce lumea - deci că eventualele puteri nedemocratice/antidemocratice/autoritariste nu prea au un cuvânt de spus, ceea ce le enervează teribil.

Asta-i adevărat. Dar e foarte bine că lucrurile stau așa. Prin urmare, să-i lăsăm pe antidemocrați să facă spume la gură. E dreptul lor, cum e și mica noastră bucurie impură: e plăcut să-i enervezi pe tirani. Plus că e și util - poate fac un atac de apoplexie și scăpăm de ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu sunt atat de optimist. Cei mai buni absolventi de liceu ai Chinei sunt trimisi la cele mai bune universitati ale lumii. Mi s-a povestit ca acesti studenti nu au viata studenteasca, nu socializeaza cu ceilalti colegi, scopul lor este acela de a acumula cat mai multe cunostinte astfel incat China, in scurt timp sa nu mai fie dependenta de tehnologia din vest. Pe de alta parte, exista avantajul calitatii produselor fabricate in China, stereotipul cu “chinezariile” de slaba calitate tinde sa isi piarda contextul. A comparat cineva diferentele de calitate intre autoturismele Tesla fabricate in SUA (tara lor de origine) si cele fabricate in China? Primele au defecte de asamblare des intalnite, celelalte, fabricate in Shanghai, impecabile. De ce? Pentru ca la chinezi exista un cult al muncii pe care vestul l-a cam pierdut, odata cu puterea castigata de sindicate si de politici de munca “corecte”. Sper ca lumea libera sa se mobilizeze si sa gaseasca noi resurse in interior astfel incat sa depinda mai putin de resursele statelor totalitare. Poate ca fiecare dintre noi resimte astazi valoarea adevarata a pacii si a democratei astfel incat va fi dispus sa se implice mai mult in pastrarea lor.
  • Like 2
 • profun check icon
  Republicanii spun iar... lucruri trăsnite! Chiar și 'ăi mai tinerei, încep una și vorbesc de altele.

  Cică Cucerai (no offense) ne anunță că vrea să vorbească despre „China, viitoarea superputere mondială”. Dar imediat uită și fără să clipească, bate câmpii până la sfârșit, pe... alte teme. Eu mă așteptam să facă un joc de cuvinte, un carambol de situații și să ne spună că nu poate fi VIITOARE superputere, fiindcă este ACTUALĂ superputere.

  Dar dânsul, nicidecum. Redefinește geopolitica și decretează că UE este a doua putere mondială. Desigur, chiar dacă asta ar mai fi adevărat, nu ar contrazice faptul că țara numită China este o superputere. Între timp (2021), PIB-ul Chinei l-a depășit pe cel al UE ajungând la $18 trilioane.

  E caraghios cum un domn care se prezintă pompos ca fiind membru fondator al unei Societăți Române de Științe Politice (în fapt, cel mult o afacere familială, despre care Google nu a auzit încă) vorbește despre China cu clișeele din anii 80, cel mult 90.

  Nu dom'le, China nu mai este de multe decenii un importator pasiv de tehnologie. Încă din anii 70 a început să urmărească cu tenacitate creșterea economică pe baza acumulărilor de tehnologii, creșterea nivelului de școlarizare și dezvoltarea polurilor de cercetare științifică în toate domeniile relevante. Este adevărat că progresul rapid nu ar fi fost posibil fără aportul tehnologic venit din Vest, dar este meritul Chinei de a fi găsit căile de atragere, asimilare și în final, în câteva domenii de vârf depășirea semnificativă a acestora. Și procesul este în desfășurare accelerată.

  Este o mare tâmpenie faptul că România nu a profitat de experiența chinezească și de niște relații care ar fi putut avea caracter preferențial în timp ce SUA, UK, principalele puteri din UE, Australia etc, au făcut-o și au avut de câștigat. Dar asta ar fi o discuție mai lungă...
  • Like 3
 • #2 China nu e proasta, aduna tehnologie pana când se poate reorienta spre consumul intern în locul celui vestic.
  Când vor reuși atunci începe circul.
  În SUA și UE nu exista tarife de 50000% pt chinezării pt ca lobbyul scursurilor care și-ar vinde și mama pt profit este foarte influent.
  • Like 1
 • Pana sa faca "atac de apoplexie" fac atacuri militare ceea ce nu-i tocmai bine, nici macar pentru sua si ue. Sa nu uitam nivelul militar al chinei! Sa speram ca este,ca al rusiei, o butaforie, dar uite ca si butaforia, credem noi dovedita, a rusiei face prapad si este in stare sa ameninte lumea, sua si ue. Problema este daca, la o adica, sua, ue, restul lumii au suficient curaj sa infrunte dragonul. Pentru moment nici pe ursul ciomagit nu au curajul. Stiu, asta ar fi o rapundere covarsitoare, mai ales in cazul unui esec, esec care se pare este luat in calcul de marile puteri. Oricum "costurle" sunt luate in calcul.
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult