Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

China și ordinea globală

Xi Jinping

Foto: Profimedia

Unii dau ca sigur faptul că relativ în curând China va deveni principala putere economică a lumii - atât de sigur încât găsesc că e prudent să se încoloneze în spatele ei, sau măcar să joace la mai multe capete, ca Viktor Orban, de exemplu.

Legat de mitul ăsta - „China, viitoarea superputere mondială” - am câteva lucruri de spus.

1. În primul rând, China NU este, acum, as we speak, a doua putere economică mondială, așa cum îi place să se prezinte și cum o prezintă mulți.

A doua putere economică mondială este Uniunea Europeană - și trebuie să (re)amintim lucrul ăsta de fiecare dată.

În 2020, potrivit Băncii Mondiale, PIB-ul SUA a fost de aproape 21 de trilioane de dolari, al UE de 15,2 trilioane de dolari și al Chinei de 14,7 trilioane de dolari.

2. În al doilea rând, este foarte adevărat că China este deja, de departe, principalul manufacturier al lumii.

Dar asta se întâmplă doar pentru că Vestul generic îi transferă tehnologie de manufacturare. Un boicot vestic pe exportul de tehnologie către China ar duce la scăderea PIB-ului ei cu cel puțin 15-20% (în varianta cea mai optimistă pentru China) - ceea ce, oricum ai lua-o, ar fi o catastrofă pentru regimul de la Beijing.

China e importantă doar pentru că alții transferă acolo procese și tehnologie, iar asta e principala ei vulnerabilitate pe termen scurt, mediu și lung. Orice întrerupere a transferului aruncă China în criză și o scoate din joc.

3. Chiar dacă, prin absurd, China ar reuși să depășească SUA, ea tot nu va putea deveni principala putere a lumii, așa cum visează, pentru că pur și simplu nu poate avea un PIB mai mare decât al SUA și al UE la un loc. Așa încât tot alianța dintre SUA și UE va da tonul la nivel mondial.

De-asta China și Rusia încearcă cu disperare să rupă SUA de UE (sau invers), fiindcă doar așa China ar putea avea o șansă. Dar, așa cum o arată actuala invazie a Rusiei în Ucraina, orice tentativă a Chinei de a deveni agresivă va întări instantaneu relațiile dintre SUA și UE.

4. Așa încât ideea că China va ajunge puterea dominantă e doar un mit. Așa ceva nu se va întâmpla în secolul ăsta - și e puțin probabil să se întâmple vreodată.

Chiar dacă punem BRIC în loc de China, și îi mai adăugăm generos și improbabil Pakistanul, Iranul, Indonezia, Thailanda, Malaezia, Bangladesh, Venezuela și ce mai vrem noi, PIB-ul total al acestei grupări de state ar ajunge pe undeva pe la 21-22 de trilioane de dolari. Hai să punem 25 de trilioane, ca să fim generoși.

Prin contrast, PIB-ul combinat al SUA, UE, UK, Canada, Norvegia, Elveția, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă trece bine de 40 de trilioane de dolari (ba chiar se apropie de 50 de trilioane).

Așa încât, repet: nu, indiferent de formulă, China NU va domina lumea. Puterea rămâne în continuare, și pe termen lung, în mâna democrațiilor - a „Vestului generic”.

PS: Și nu, lumea de acum NU e unipolară, așa cum o descriu rușii, chinezii și aliații lor. Lumea de acum e cât se poate de multipolară - cu SUA, UE, UK, Japonia, Australia etc. ca centre de putere dispuse în rețea.

Când rușii, chinezii și aliații lor spun că lumea de acum e unipolară, ei vor de fapt să spună că democrația globală, reprezentată de rețeaua de mai sus, conduce lumea - deci că eventualele puteri nedemocratice/antidemocratice/autoritariste nu prea au un cuvânt de spus, ceea ce le enervează teribil.

Asta-i adevărat. Dar e foarte bine că lucrurile stau așa. Prin urmare, să-i lăsăm pe antidemocrați să facă spume la gură. E dreptul lor, cum e și mica noastră bucurie impură: e plăcut să-i enervezi pe tirani. Plus că e și util - poate fac un atac de apoplexie și scăpăm de ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu sunt atat de optimist. Cei mai buni absolventi de liceu ai Chinei sunt trimisi la cele mai bune universitati ale lumii. Mi s-a povestit ca acesti studenti nu au viata studenteasca, nu socializeaza cu ceilalti colegi, scopul lor este acela de a acumula cat mai multe cunostinte astfel incat China, in scurt timp sa nu mai fie dependenta de tehnologia din vest. Pe de alta parte, exista avantajul calitatii produselor fabricate in China, stereotipul cu “chinezariile” de slaba calitate tinde sa isi piarda contextul. A comparat cineva diferentele de calitate intre autoturismele Tesla fabricate in SUA (tara lor de origine) si cele fabricate in China? Primele au defecte de asamblare des intalnite, celelalte, fabricate in Shanghai, impecabile. De ce? Pentru ca la chinezi exista un cult al muncii pe care vestul l-a cam pierdut, odata cu puterea castigata de sindicate si de politici de munca “corecte”. Sper ca lumea libera sa se mobilizeze si sa gaseasca noi resurse in interior astfel incat sa depinda mai putin de resursele statelor totalitare. Poate ca fiecare dintre noi resimte astazi valoarea adevarata a pacii si a democratei astfel incat va fi dispus sa se implice mai mult in pastrarea lor.
    • Like 2
  • #2 China nu e proasta, aduna tehnologie pana când se poate reorienta spre consumul intern în locul celui vestic.
    Când vor reuși atunci începe circul.
    În SUA și UE nu exista tarife de 50000% pt chinezării pt ca lobbyul scursurilor care și-ar vinde și mama pt profit este foarte influent.
    • Like 1
  • Pana sa faca "atac de apoplexie" fac atacuri militare ceea ce nu-i tocmai bine, nici macar pentru sua si ue. Sa nu uitam nivelul militar al chinei! Sa speram ca este,ca al rusiei, o butaforie, dar uite ca si butaforia, credem noi dovedita, a rusiei face prapad si este in stare sa ameninte lumea, sua si ue. Problema este daca, la o adica, sua, ue, restul lumii au suficient curaj sa infrunte dragonul. Pentru moment nici pe ursul ciomagit nu au curajul. Stiu, asta ar fi o rapundere covarsitoare, mai ales in cazul unui esec, esec care se pare este luat in calcul de marile puteri. Oricum "costurle" sunt luate in calcul.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult