Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vă întrebați de ce „tace” China? Priviți aceste imagini...

China - Getty

Dementul de la Kremlin își continuă planurile de distrugere a Ucrainei. Se vede că urăște din străfundurile sale această națiune. I-ar extermina pe toți până la unul. Evident, pentru pace. Evident, neconflictual.

Totul se întâmplă sub tăcerea cel puțin dubioasă a Chinei. Alt sistem totalitar care se bazează fix pe același model economic ca Rusia, de ani buni. Frați de comunism. Frați de ideologie cu mulți fani în lumea civilizată. Mulți jinduiesc și freamătă de dorul rușilor și chinezilor pe aici. Îi consideră etalon, demni de urmat orbește.

Comunismul rămâne tot comunism. Oricâtă deschidere către lumea civilizată i-ai da, tot inconsistent economic rămâne. Oricât de mult l-ai cosmetiza, tot despre faliment este. Oricât ai ascunde secera și ciocanul în spatele unor stele galbene, tot despre agresiune și totalitarism este. Tot despre oligarhi și speciali este. Tot despre sărăcie și întuneric este.

Las niște poze din China anului 2021, an în care s-au sărbătorit 100 de ani de Partid Comunist (singura opțiune politică de altfel). Aceleași defilări, aceleași care tematice pline de oameni care mimează fericirea, aceeași lipsă de libertate și frică de puterea oligarhilor din frunte.

Foto: Getty Images

China nu este despre zgârie nori sau despre poduri spectaculoase. China nu este despre inovare și viitor. China este despre întuneric, sărăcie și opresiune. Ca și Rusia (dar la o scară mai mare), China nu este decât un lagăr mai sofisticat și mai poleit. Cu barăci mai bine construite și mai bine aliniate. Cu garduri ghimpate mai digitalizate.

Nu vă chinuiți să găsiți diferențe între regimul lui Putin și regimul lui Jinping. Nu sunt prea multe, vă asigur! Oricât de bine ar mima, comunistul tot la comunist trage.

Cât timp comunismul va bântui în mințile rătăcite ale oamenilor, nu va fi pace. Comunismul este mereu cu luptă de clasă, cu revoluție, cu omul nou, cu colectiv, nu individ, fără libertate și fără proprietate privată. O utopie violentă și criminală. Cât timp ne bazăm pe așa ceva, vom avea de suferit!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Să nu uităm, puterea economică a Chinei este creația naivității, sau mai degrabă a lăcomiei, a mercantilismului țărilor vestice și a SUA. Vrăjiți de sunetul pungilor cu bani au închis bine ochii și și-au astupat urechile ca să nu vadă și să nu audă toate fărădelegile regimului de la Beijing. Din banii obținuți prin relocarea atâtor mari firme europene și americane s-a înarmat China până în dinți, furând din tehnologiile oferite își face propriile mărfuri (de proastă calitate de altfel). Și pentru că îi știe ostatici ai fondurilor pe care le-au investit în această țară, China își permite toate obrăzniciile , începând cu încălcarea oricăror înțelegeri privind Hong-Kongul, continuînd cu nimicirea minorităților (ex. tibetani, uiguri), cu construirea de insule artificiale care modifică granițele maritime, etc., etc. Credeți oare că ceea ce s-a întâmplat cu banii investiți în Rusia i-a învățat minte? Eu nu cred. Și mai cred că dacă mâine Rusia ar face pace, toți cei care au investit acolo și-ar relua afacerile și relațiile cu Putin ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat
  • Like 0
 • Prea multi oameni iubesc dictatura. De ce? N-as putea spune. E la fel cu cei care iubesc alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, etc. Se autodistrug si nu poti sa-i opresti. Oricât incearca cei din jur, prieteni și familie, ei nu mai pot fi salvați. Merg pe acel drum până la moarte. Sa iubesti dictatura e acelasi lucru. Probabil unii se visează în nomenclatura, pentru ca au vise de satrapi. Alții nu pot sa trăiască în competiția unei societăți libere si atunci visează la comunism. La asa zisa egalitate. Sa vina cineva sa le dea si job si casa si masa. Sa le spuna ce sa faca. Alții habar nu au ce inseamna o dictatura dar slavesc regimurile pentru ca le place tatucul din fruntea acestora. Adică ce tare e Putin, spre exemplu, se încruntă o dată si fac aia de frica pe ei, doar misca un deget si-i arunca pe toți în închisoare. Tare. Si uite asa se adună masa de idioți utili si inutili care duc ideile tembele prin țărișoară.
  P.S.Noi o sa plecam definitiv în iulie din țară. E de prisos să spun că in vest, pentru ca vrem sa locuim într-o țară normală la cap. Am optat pentru o țară foarte capitalistă si daca nu e suficient de capitalista asta vom cauta alta si mai capitalistă pentru ca ne place competiția si ceea ce putem obține de pe urma ei. Pentru ca nu vrem să fim asistați social. Pentru ca nu vrem să ne dea statul nici job si nici casa. Si cel mai important, nu vrem să ne spună nimeni ce sa facem, ce sa zicem, ce sa citim, unde sa mergem si ce sa vedem. În decembrie 1989 nu au murit oameni ca noi dupa ce am facut praf totul într-o societate post-comunista, în loc să ieșim din acest marasm, sa ne întoarcem acum la mizeria comunista.
  Sper la modul disperat ca razboiul sa se încheie, ca Putin si ceilalti din jurul lui sa fie judecati pentru crime. Dar nu stiu de ce am impresia ca oamenii ăștia care iubesc dictatura nu or sa ne lase in pace.
  • Like 3
 • Va zic de ce tac eu cand vine vorba de Romania : tot mai des asist cum retardul colectiv rade la propriu cand trece trenul....asta ce denota ?. decizionalul si autoritatea romana A PIERDUT COMPLET controlul si fraiele propriului sau popor. Nimic nu se mai reflecta in realitate din ce se declara sau actioneaza iar popularul si-a luat de la sine putere rolul si menirea de GANGSTER MAFIOT.
  • Like 0
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Ați făcut ochi, tovarășu' Radu ?
   • Like 0
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Iti recomand calduros sa te duci si sa "violezi" un politician roman....iar apoi sa vii aici sa ne povestesti ! "tovarasu"...! ( mor efectiv de ras )
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Sunt unii lideri și in Occident care visează umed la o lume fără proprietăți, fără identitate, la federalizarea Europei, la utopii verzi, la ecologizare forțată. Sunt acele cartite, acei agenți de influenta sau poate doar niște idioți utili ai unor regimuri autoritare.
  • Like 0
 • Rusia si China reprezinta niste societati in care oamenii civilizati si democrati nu se regasesc. In rest aceste doua state sunt semnificativ diferite ca civilizatie , cultura, istorie si nazuinte de viitor. Rusia este un stat mafiot , brutal, bazat pe o mafie economico-financiara. Pentru Rusia , momentul este important si strategiile Rusiei sunt scurte si in mare masura dictate de interesele unor personaje individuale.
  China este foarte diferita si reprezinta in termeni foarte simpli :"capitalismul de stat" . Foarte sofisticati , cu strategii generationale si scopuri serioase , nu mercantile. Capitalismul chinezesc nu este mafiot, ci este un capitalism folosit ca arma in lupta lor de crestere si hegemonie. E de ajuns sa spun ca educatia este una din temele cruciale ale dezvoltarii pentru chinezi. Rusia este un dulau violent care latra si se da cu capul de gard , chiar daca singurul rezultat sunt niste cucuie. China tace si le face.
  De aici vine si dilema omului simplu ( cu discernamant). China este monstrul nascut din conceptul de globalizare , Rusia este un fel de strigoi al suveranismului desuet.
  Deci omul are optiunea sa se globalizeze si sa sfarseasca intr-o lume dominata copios de China sau sa mearga pe cartea suveranismului si sa sfarsim intre garduri inalte aruncand cu oua in capul vecinilor , dupa modelul anilor 80' in perioada razboiului rece.
  Ambele alternative sunt dezolante , dar catre acolo ne indreptam si democratiile trebuie sa pregateasca taierea cordonului ombilical dintre economiile lor si resursele rusesti si produsele chinezesti .
  Complicat. Si mai vine si India din urma ....
  • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Observatii, analize destul de simple, dar foarte corecte! In esenta, asta se intampla.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  „Comunismul e o baligă împănată cu cioburi de sticlă.
  De departe sclipește atrăgător.
  De aproape pute îngrozitor;
  Iar dinăutru... vai de acel popor!”
  (găsită pe net)

  E de neînțeles cum niște indivizi care au trăit în vremurile năclăite de ideologia comunistă, îi duc acum dorul. Ba mai fac și propagandă regimurilor care o cocoloșesc.
  Niște bieți imbecili încremeniți în iluziile marxist-leniniste.
  • Like 7
 • Delia MC Delia MC check icon
  Diferențe există totuși.
  China e un stat cu o conducere și administrație "socialistă ", cu o economie de tip capitalist, un fel de struțo-cămilă.
  Rusia un stat care a sărit niște etape necesare: de la feudalism la " comunism " (ani buni de spălare pe creier și eliminare VOITĂ a oricărei inițiative și a indivizilor capabili să gândească singuri, capabili de opoziție, deci periculoși) apoi la libertate. Cu care, anihilați ca și individualitate, n-au știut ce să facă, nici măcar n-au recunoscut-o. Cu excepția câtorva "băieți deștepți " care au văzut o oportunitate de a se îmbogăți fără limite și fără scrupule. Și care au clădit o nouă autocrație. De la nomenclatură, unde exista o oarecare limită de avere la oligarhi care nu cunosc vreuna. Ca brutalitate sunt la fel.

  Deși economic și structural se deosebesc totuși mentalitatea din "socialism" a rămas. Drept dovadă acele festivaluri grandioase unde, dacă alfabetul chinezesc n-ar fi așa de complicat, ar scrie oamenii cu trupurile lor, ca în vremuri.

  Ce ii leagă? Trecutul comun, iepoca de aur. Beția puterii, în China a conducătorilor partidului comunist, în Rusia a unui om prea mic cu complexe prea mari și cu prea multă putere. Ura față de vest, fiindcă aceștia ȘTIU că democrația ar însemna sfârșitul lor ca autocrați.

  Cum a fost posibil? Totdeauna, dar totdeauna când există un singur partid e o problemă de timp până când ajunge unul însetat de putere în vârf și consolidează o dictatură. În Rusia un pic diferit însă rezultatul același. Un tip ambițios a reușit să ascensioneze, de unde a început să-și consolideze poziția. Și-a eliminat adversarii. Și toate astea sub privirile neputincioase ale unui popor abrutizat și obișnuit cu biciul.
  Bineînțeles că China tace. Vede o oportunitate extraordinară să-și crească puterea pe seama Rusiei care în disperare nu vede ca devine o vacă numai bună de muls de către chinezi. Monștri care se devorează unii pe alții.
  Pericolul e ca unul din ei să înceapă să scuipe foc. Iar monstrul care biruie ar fi în final mult mai puternic.

  Cine face apologia traiului în astfel de țări poate să probeze dacă a uitat. Rușii normali la cap fug unde văd cu ochii, de exemplu în Finlanda, trenurile dinspre Rusia sunt pline, rezervate multe zile înainte și se întorc cu golul așa că... un ocol mare dar merită. Evident că n-o vor face, preferă să fie portavocea piticului frustrat și să-i împrăștie propaganda otrăvită. Niste viteji de pe margine.
  În ambele dictaturi există o singură scăpare: fuga.
  • Like 4
  • @ Delia MC
   Nu vad cum putea asocia in vreun fel socialismul societatii ruse din 2022. Nici macar in China nu mai exista, mai departe de un hiho declarativ. De mult mijloacele de productie nu mai sunt in totalitate in mana statului nici intr-o parte nici in alta. Si totusi socialismul a ramas acelasi boogi-man aruncat gratuit oricand apar in discutie regimuri totalitare. Pe scurt discursul asta ras-rumegat suna asa asta capitalism=democratie=good si socialism=dictatura=bad. Din cele 51 de state conduse de un regim dictatorial in 2021 (da chiar atat de multe dictaturi sunt in lume) in afara de Coreea de Nord nu cred ca mai avem vreun stat cu adevarat socialist in care statul centreaza si tot el da cu capul. Chiar daca nu a existat un sistem socialist democratic asta nu inseamna ca e imposibil. Si in afara de asta sa nu uitam ca avem intregi sisteme "socialiste" (sanatatea si pensiile) pe care sincer nu as vrea niciodata sa fie lasate la cheremul capitalismului.
   • Like 0
  • @ HateField
   Delia MC Delia MC check icon
   Păi uitați cum: socialismul prostește, taie inițiativa, independența, gândirea liberă. Faci numai ce fac alții, de frică. Asculți orbește, la fel. Pe acest fond a venit Perestroika însă rusul, prostit de 70 de ani de socialism, uitase gustul libertății. Poporul socialist devine o turmă.
   Nu, nu mai e socialism acolo ci un capitalism de tip mafiot instaurat TOCMAI pe fondul delăsării și obișnuinței unui tătuc ce le rezolvă el pe toate. O posibilă democrație sufocată în fașă de unii foarte iuți de picior deveniți apoi oligarhi.
   De exemplu Iran: e capitalist însă dictatură. Democrație în nici un caz. Iar o societate socialistă STATALĂ presupune un partid. Partidul unic da, bad. Very bad. Fiindcă în lipsa concurenței proliferează cele mai ambițioase și lipsite de scrupule elemente. Socialismul în forma în care îl știm duce mai devreme sau mai târziu la dictatură.
   Democrația înseamnă vot egal, echilibru DINAMIC între mai multe forțe politice și un set de reguli pentru a preveni ca unul să și-o ia în cap. Nu e perfectă, evident însă perfectibilă.
   Socialismul înseamnă rigiditate, inchistare, obediență.
   Faceți doar confuzia obișnuită între socialism și sistem social care în cele din urmă înseamnă civilizație. Care nu înseamnă autostrăzi și IT ci felul îl care o societate are grijă de cei năpăstuiți temporar ori definitiv și crează condiții ca aproape toți, cât mai mulți posibil să aibă șanse iar dacă vor și pot să fie bogați.
   Nici n-ați citit cu atentie și imediat ați sărit să mă acuzați de simplism. Bad, very bad :)))))
   • Like 3
 • Toate "bune si frumoase" in articol mai putin cuvantul comunism. Ce sa mai vorbim de "ciorba de potroace" rezultat al amestecului a doua sisteme economice care aparent seamana dar au trasaturi fundamental diferite. La toate astea adaugati nitica "sare" in bucate dupa modelul Justin Trudeau care ia facut pe unii canadieni sa se gandeasa serios la emigrare.
  • Like 1
 • profun check icon
  Este incredibil câte neadevăruri (eufemistic!) poate turna un profesor de la ASE (în special, dar nu numai!) despre economia Chinei și asemănările acesteia cu Rusia.
  Că scrieți gogomănii ca cele de mai sus pe-aici, n-ar fi mare pagubă. Dacă însă toți cei de prin comitetele și comițiile (sic!) din care faceți parte sunt la (sub)nivelul acesta, iar decidenții politici sunt sfătuiți de unii ca voi, nu este de mirare că România a pierdut atâtea „trenuri” și foste poziții în ultimele decenii.

  Nu pot să cred că nu „v-au băgat” internet la ASE: https://statisticstimes.com/economy/country/china-gdp.php
  • Like 4
  • @ profun
   COTOI check icon
   Mai rasfirati baieti, mai rasfirati!
   "E incredibil" cum putinistii si iubitorii de diktatori cu ochi oblici se aduna in haita.
   !
   Articolul e corect si doar cei cu "ochelari de cal" sau platiti de pravda sau pekin pot emite asemenea elucubratii! Va place diktatura? Mergeti la pekin sau maskva si incercati sa va exprimati iubirea fata de "conducatori". N-o sa apucati! Tot mai bine este aici unde puteti arunca cu kkt cat vreti, "putreda" democratie occidentala va lasa.
   • Like 3
  • @ COTOI
   Gandalf check icon
   Turmă, dom Cotoi, e turmă. Ei sunt oițele care pasc ierbuța sovietică, o mestecă cu evlavie și apoi ne-o scuipă nouă în față.
   Haita e de lupi (care, zic eu, sunt animale cu mândrie și demnitate și mai ales cu un important rol în ecosistem) - nu de ovine...
   • Like 2
 • Ma asteptam de la dl autor, un bun economist, sa ofere explicatia reala: China asteapta sa le pice ceva. Si India tace, dar indienii macar au recunoscut: nu spunem nimic, pentru ca Rusia ne ofera discount-uri serioase la petrol, si la preturile de acuma, chiar conteaza.
  Pentru ca, indiferent daca e comunism sau capitalism, intr-o tara sunt baieti destepti si restul. Iar baietii destepti din toata lumea au cam aceleasi nevoi: iahturi, limuzine, palate, haine de firma, etc.
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult