Dementul de la Kremlin își continuă planurile de distrugere a Ucrainei. Se vede că urăște din străfundurile sale această națiune. I-ar extermina pe toți până la unul. Evident, pentru pace. Evident, neconflictual.
Totul se întâmplă sub tăcerea cel puțin dubioasă a Chinei. Alt sistem totalitar care se bazează fix pe același model economic ca Rusia, de ani buni. Frați de comunism. Frați de ideologie cu mulți fani în lumea civilizată. Mulți jinduiesc și freamătă de dorul rușilor și chinezilor pe aici. Îi consideră etalon, demni de urmat orbește.
Comunismul rămâne tot comunism. Oricâtă deschidere către lumea civilizată i-ai da, tot inconsistent economic rămâne. Oricât de mult l-ai cosmetiza, tot despre faliment este. Oricât ai ascunde secera și ciocanul în spatele unor stele galbene, tot despre agresiune și totalitarism este. Tot despre oligarhi și speciali este. Tot despre sărăcie și întuneric este.
Las niște poze din China anului 2021, an în care s-au sărbătorit 100 de ani de Partid Comunist (singura opțiune politică de altfel). Aceleași defilări, aceleași care tematice pline de oameni care mimează fericirea, aceeași lipsă de libertate și frică de puterea oligarhilor din frunte.
China nu este despre zgârie nori sau despre poduri spectaculoase. China nu este despre inovare și viitor. China este despre întuneric, sărăcie și opresiune. Ca și Rusia (dar la o scară mai mare), China nu este decât un lagăr mai sofisticat și mai poleit. Cu barăci mai bine construite și mai bine aliniate. Cu garduri ghimpate mai digitalizate.
Nu vă chinuiți să găsiți diferențe între regimul lui Putin și regimul lui Jinping. Nu sunt prea multe, vă asigur! Oricât de bine ar mima, comunistul tot la comunist trage.
Cât timp comunismul va bântui în mințile rătăcite ale oamenilor, nu va fi pace. Comunismul este mereu cu luptă de clasă, cu revoluție, cu omul nou, cu colectiv, nu individ, fără libertate și fără proprietate privată. O utopie violentă și criminală. Cât timp ne bazăm pe așa ceva, vom avea de suferit!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S.Noi o sa plecam definitiv în iulie din țară. E de prisos să spun că in vest, pentru ca vrem sa locuim într-o țară normală la cap. Am optat pentru o țară foarte capitalistă si daca nu e suficient de capitalista asta vom cauta alta si mai capitalistă pentru ca ne place competiția si ceea ce putem obține de pe urma ei. Pentru ca nu vrem să fim asistați social. Pentru ca nu vrem să ne dea statul nici job si nici casa. Si cel mai important, nu vrem să ne spună nimeni ce sa facem, ce sa zicem, ce sa citim, unde sa mergem si ce sa vedem. În decembrie 1989 nu au murit oameni ca noi dupa ce am facut praf totul într-o societate post-comunista, în loc să ieșim din acest marasm, sa ne întoarcem acum la mizeria comunista.
Sper la modul disperat ca razboiul sa se încheie, ca Putin si ceilalti din jurul lui sa fie judecati pentru crime. Dar nu stiu de ce am impresia ca oamenii ăștia care iubesc dictatura nu or sa ne lase in pace.
China este foarte diferita si reprezinta in termeni foarte simpli :"capitalismul de stat" . Foarte sofisticati , cu strategii generationale si scopuri serioase , nu mercantile. Capitalismul chinezesc nu este mafiot, ci este un capitalism folosit ca arma in lupta lor de crestere si hegemonie. E de ajuns sa spun ca educatia este una din temele cruciale ale dezvoltarii pentru chinezi. Rusia este un dulau violent care latra si se da cu capul de gard , chiar daca singurul rezultat sunt niste cucuie. China tace si le face.
De aici vine si dilema omului simplu ( cu discernamant). China este monstrul nascut din conceptul de globalizare , Rusia este un fel de strigoi al suveranismului desuet.
Deci omul are optiunea sa se globalizeze si sa sfarseasca intr-o lume dominata copios de China sau sa mearga pe cartea suveranismului si sa sfarsim intre garduri inalte aruncand cu oua in capul vecinilor , dupa modelul anilor 80' in perioada razboiului rece.
Ambele alternative sunt dezolante , dar catre acolo ne indreptam si democratiile trebuie sa pregateasca taierea cordonului ombilical dintre economiile lor si resursele rusesti si produsele chinezesti .
Complicat. Si mai vine si India din urma ....
De departe sclipește atrăgător.
De aproape pute îngrozitor;
Iar dinăutru... vai de acel popor!”
(găsită pe net)
E de neînțeles cum niște indivizi care au trăit în vremurile năclăite de ideologia comunistă, îi duc acum dorul. Ba mai fac și propagandă regimurilor care o cocoloșesc.
Niște bieți imbecili încremeniți în iluziile marxist-leniniste.
China e un stat cu o conducere și administrație "socialistă ", cu o economie de tip capitalist, un fel de struțo-cămilă.
Rusia un stat care a sărit niște etape necesare: de la feudalism la " comunism " (ani buni de spălare pe creier și eliminare VOITĂ a oricărei inițiative și a indivizilor capabili să gândească singuri, capabili de opoziție, deci periculoși) apoi la libertate. Cu care, anihilați ca și individualitate, n-au știut ce să facă, nici măcar n-au recunoscut-o. Cu excepția câtorva "băieți deștepți " care au văzut o oportunitate de a se îmbogăți fără limite și fără scrupule. Și care au clădit o nouă autocrație. De la nomenclatură, unde exista o oarecare limită de avere la oligarhi care nu cunosc vreuna. Ca brutalitate sunt la fel.
Deși economic și structural se deosebesc totuși mentalitatea din "socialism" a rămas. Drept dovadă acele festivaluri grandioase unde, dacă alfabetul chinezesc n-ar fi așa de complicat, ar scrie oamenii cu trupurile lor, ca în vremuri.
Ce ii leagă? Trecutul comun, iepoca de aur. Beția puterii, în China a conducătorilor partidului comunist, în Rusia a unui om prea mic cu complexe prea mari și cu prea multă putere. Ura față de vest, fiindcă aceștia ȘTIU că democrația ar însemna sfârșitul lor ca autocrați.
Cum a fost posibil? Totdeauna, dar totdeauna când există un singur partid e o problemă de timp până când ajunge unul însetat de putere în vârf și consolidează o dictatură. În Rusia un pic diferit însă rezultatul același. Un tip ambițios a reușit să ascensioneze, de unde a început să-și consolideze poziția. Și-a eliminat adversarii. Și toate astea sub privirile neputincioase ale unui popor abrutizat și obișnuit cu biciul.
Bineînțeles că China tace. Vede o oportunitate extraordinară să-și crească puterea pe seama Rusiei care în disperare nu vede ca devine o vacă numai bună de muls de către chinezi. Monștri care se devorează unii pe alții.
Pericolul e ca unul din ei să înceapă să scuipe foc. Iar monstrul care biruie ar fi în final mult mai puternic.
Cine face apologia traiului în astfel de țări poate să probeze dacă a uitat. Rușii normali la cap fug unde văd cu ochii, de exemplu în Finlanda, trenurile dinspre Rusia sunt pline, rezervate multe zile înainte și se întorc cu golul așa că... un ocol mare dar merită. Evident că n-o vor face, preferă să fie portavocea piticului frustrat și să-i împrăștie propaganda otrăvită. Niste viteji de pe margine.
În ambele dictaturi există o singură scăpare: fuga.
Nu, nu mai e socialism acolo ci un capitalism de tip mafiot instaurat TOCMAI pe fondul delăsării și obișnuinței unui tătuc ce le rezolvă el pe toate. O posibilă democrație sufocată în fașă de unii foarte iuți de picior deveniți apoi oligarhi.
De exemplu Iran: e capitalist însă dictatură. Democrație în nici un caz. Iar o societate socialistă STATALĂ presupune un partid. Partidul unic da, bad. Very bad. Fiindcă în lipsa concurenței proliferează cele mai ambițioase și lipsite de scrupule elemente. Socialismul în forma în care îl știm duce mai devreme sau mai târziu la dictatură.
Democrația înseamnă vot egal, echilibru DINAMIC între mai multe forțe politice și un set de reguli pentru a preveni ca unul să și-o ia în cap. Nu e perfectă, evident însă perfectibilă.
Socialismul înseamnă rigiditate, inchistare, obediență.
Faceți doar confuzia obișnuită între socialism și sistem social care în cele din urmă înseamnă civilizație. Care nu înseamnă autostrăzi și IT ci felul îl care o societate are grijă de cei năpăstuiți temporar ori definitiv și crează condiții ca aproape toți, cât mai mulți posibil să aibă șanse iar dacă vor și pot să fie bogați.
Nici n-ați citit cu atentie și imediat ați sărit să mă acuzați de simplism. Bad, very bad :)))))
Pentru ca, indiferent daca e comunism sau capitalism, intr-o tara sunt baieti destepti si restul. Iar baietii destepti din toata lumea au cam aceleasi nevoi: iahturi, limuzine, palate, haine de firma, etc.
Nu degeaba statele cu tendinte expansioniste si invadatoare au technologie si armata.
Priviti in istorie si vedeti cine sint invadatorii. Cei care au technologie si produc arme. Economia occidentala este o economie de razboi. Bunastarea este un produs secundar si nu scopul. Totul pentru distrugerea si cotropirea culturala, economica si militara a "dusmanului". Capturarea resurselor materiale si umane.
Daca nu are un dusman isi pierde ratiunea de a exista. Disparitia razboiului rece dovedeste ca societatea intra in colaps. Se erodeaza inauntrul ei. Am vazut aceasta in timp real. Acum urmeaza razboiul. Va primi o gura de aer proaspat. Un pic de ura si motivatie.
Anglia, Germania. Franta, Spania, SUA, nu s-au putut abtine ... nu au putut ramane pasnice.... economia si technologia produc arme. Si odata ce le ai nu te mai poti abtine sa nu le folosesti. Asa ca pornesti un razboi. Acesta este capitalismul.
"Comunismul este mereu cu luptă de clasă, cu revoluție, cu omul nou, cu colectiv, nu individ, fără libertate și fără proprietate privată. O utopie violentă și criminală."