Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Christian Eriksen s-a întors din morți! Cred că acum e clar de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară

Cristian Eriksen - Getty

Foto: Getty Images

Cu toții am fost șocați de prăbușirea pe gazon a fotbalistului danez sâmbătă seară, în timpul partidei cu Finlanda.

Evenimentul a avut maximum de vizibilitate, fiind vorba de o competiție europeană mult așteptată (și amânată din cauza pandemiei) și a orei de maximă audiență.

Documentele FIFA însă dovedesc că nu este, din păcate, un accident rar intâlnit pe terenul de fotbal. Cu peste 300 de milioane de jucători legitimați în întreaga lume, în statisticile FIFA se menționează că, astfel de incidente majore nu sunt foarte rare!

Începând cu 2003, odată cu decesul fotbalistului Foè la Cupa Confederației, FIFA a pus la punct un plan, îmbunătățit anual, de gestionare a urgențelor medicale, inclusiv oprirea cardiorespiratorie în timpul competiției.

Există FIFA Diplome în Football Medicine, pentru specialiști, însă modulul de acordare a primului ajutor - recunoașterea opririi cardiace, masaj cardiac extern, defibrilare - este recomandat tuturor celor care intră pe teren (jucători, arbitri, oficiali, etc.), până la sosirea cadrelor medicale care trebuie să se afle tot pe teren, cu trusa de urgență cu conținut standardizat, inclusiv defibrilator electric extern.

Simulări pentru astfel de intervenții trebuie să aibă loc anual și, la fiecare meci, echipele sunt obligate să aibă un plan scris de intervenții de urgență, adaptat condițiilor locale.

Ce am văzut sâmbătă seară a fost o aplicare "by the book" a acestor măsuri, cu rezultatul cunoscut. Câtă vreme cordul este oprit, persoana respectivă este în moarte clinică. Dacă nu pornește cordul se declară moartea biologică. Dacă pornește, este stop cardiac resuscitat și, de durata de timp cât cordul a fost oprit și de rapiditatea și calitatea întervenției depinde și dacă pacientul supraviețuitor va avea sau nu sechele. La modul propriu Christian Eriksen s-a întors din morți! Intervenția promptă și calificată s-a soldat cu un final fericit. Q.e.d.

Pe lângă această intervenție, FIFA a acordat atenție și prevenției și, împreună cu societăți prestigioase de cardiologie, a perfecționat metodele de screening pentru depistarea celor cu probleme cardiace, dar asimptomatici la examinarea de rutină și la efort.

Un studiu efectuat vreme de 20 de ani (1996- 2016) în Marea Britanie pe 11.000 de fotbaliști adolescenți a depistat 42 de cazuri cu probleme cardiace. Boli asociate cu moartea subită de cauză cardiacă au fost diagnosticate la 0,38% dintre tinerii jucători de fotbal din lotul studiat, iar incidența morții subite de cauză cardiacă a fost de 6,8/100.000 de sportivi, majoritatea prin cardiomiopatii nediagnosticate la screening.

O ultimă precizare (a lui Giuseppe Marotta, CEO Inter Milan) - Christian Eriksen nu are Covid-19 și nu este vaccinat. Dincolo de toate controalele medicale la echipă, FIFA a cerut inclusiv screening cardiac înainte de competiție.

În imaginile de mai jos - poster și lista de verificări pentru acordarea primului ajutor de către cei din teren în caz de oprire cardio respiratorie, până la sosirea echipei medicale, inclusiv îndeplinirea aspectelor legate de prevenție.

Și cred că acum am înțeles cu toții de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară (inițiativă OMS susținută inclusiv de Ministerul Sănătății de la noi).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult