Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Christian Eriksen s-a întors din morți! Cred că acum e clar de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară

Cristian Eriksen - Getty

Foto: Getty Images

Cu toții am fost șocați de prăbușirea pe gazon a fotbalistului danez sâmbătă seară, în timpul partidei cu Finlanda.

Evenimentul a avut maximum de vizibilitate, fiind vorba de o competiție europeană mult așteptată (și amânată din cauza pandemiei) și a orei de maximă audiență.

Documentele FIFA însă dovedesc că nu este, din păcate, un accident rar intâlnit pe terenul de fotbal. Cu peste 300 de milioane de jucători legitimați în întreaga lume, în statisticile FIFA se menționează că, astfel de incidente majore nu sunt foarte rare!

Începând cu 2003, odată cu decesul fotbalistului Foè la Cupa Confederației, FIFA a pus la punct un plan, îmbunătățit anual, de gestionare a urgențelor medicale, inclusiv oprirea cardiorespiratorie în timpul competiției.

Există FIFA Diplome în Football Medicine, pentru specialiști, însă modulul de acordare a primului ajutor - recunoașterea opririi cardiace, masaj cardiac extern, defibrilare - este recomandat tuturor celor care intră pe teren (jucători, arbitri, oficiali, etc.), până la sosirea cadrelor medicale care trebuie să se afle tot pe teren, cu trusa de urgență cu conținut standardizat, inclusiv defibrilator electric extern.

Simulări pentru astfel de intervenții trebuie să aibă loc anual și, la fiecare meci, echipele sunt obligate să aibă un plan scris de intervenții de urgență, adaptat condițiilor locale.

Ce am văzut sâmbătă seară a fost o aplicare "by the book" a acestor măsuri, cu rezultatul cunoscut. Câtă vreme cordul este oprit, persoana respectivă este în moarte clinică. Dacă nu pornește cordul se declară moartea biologică. Dacă pornește, este stop cardiac resuscitat și, de durata de timp cât cordul a fost oprit și de rapiditatea și calitatea întervenției depinde și dacă pacientul supraviețuitor va avea sau nu sechele. La modul propriu Christian Eriksen s-a întors din morți! Intervenția promptă și calificată s-a soldat cu un final fericit. Q.e.d.

Pe lângă această intervenție, FIFA a acordat atenție și prevenției și, împreună cu societăți prestigioase de cardiologie, a perfecționat metodele de screening pentru depistarea celor cu probleme cardiace, dar asimptomatici la examinarea de rutină și la efort.

Un studiu efectuat vreme de 20 de ani (1996- 2016) în Marea Britanie pe 11.000 de fotbaliști adolescenți a depistat 42 de cazuri cu probleme cardiace. Boli asociate cu moartea subită de cauză cardiacă au fost diagnosticate la 0,38% dintre tinerii jucători de fotbal din lotul studiat, iar incidența morții subite de cauză cardiacă a fost de 6,8/100.000 de sportivi, majoritatea prin cardiomiopatii nediagnosticate la screening.

O ultimă precizare (a lui Giuseppe Marotta, CEO Inter Milan) - Christian Eriksen nu are Covid-19 și nu este vaccinat. Dincolo de toate controalele medicale la echipă, FIFA a cerut inclusiv screening cardiac înainte de competiție.

În imaginile de mai jos - poster și lista de verificări pentru acordarea primului ajutor de către cei din teren în caz de oprire cardio respiratorie, până la sosirea echipei medicale, inclusiv îndeplinirea aspectelor legate de prevenție.

Și cred că acum am înțeles cu toții de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară (inițiativă OMS susținută inclusiv de Ministerul Sănătății de la noi).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult