Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Christian Eriksen s-a întors din morți! Cred că acum e clar de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară

Cristian Eriksen - Getty

Foto: Getty Images

Cu toții am fost șocați de prăbușirea pe gazon a fotbalistului danez sâmbătă seară, în timpul partidei cu Finlanda.

Evenimentul a avut maximum de vizibilitate, fiind vorba de o competiție europeană mult așteptată (și amânată din cauza pandemiei) și a orei de maximă audiență.

Documentele FIFA însă dovedesc că nu este, din păcate, un accident rar intâlnit pe terenul de fotbal. Cu peste 300 de milioane de jucători legitimați în întreaga lume, în statisticile FIFA se menționează că, astfel de incidente majore nu sunt foarte rare!

Începând cu 2003, odată cu decesul fotbalistului Foè la Cupa Confederației, FIFA a pus la punct un plan, îmbunătățit anual, de gestionare a urgențelor medicale, inclusiv oprirea cardiorespiratorie în timpul competiției.

Există FIFA Diplome în Football Medicine, pentru specialiști, însă modulul de acordare a primului ajutor - recunoașterea opririi cardiace, masaj cardiac extern, defibrilare - este recomandat tuturor celor care intră pe teren (jucători, arbitri, oficiali, etc.), până la sosirea cadrelor medicale care trebuie să se afle tot pe teren, cu trusa de urgență cu conținut standardizat, inclusiv defibrilator electric extern.

Simulări pentru astfel de intervenții trebuie să aibă loc anual și, la fiecare meci, echipele sunt obligate să aibă un plan scris de intervenții de urgență, adaptat condițiilor locale.

Ce am văzut sâmbătă seară a fost o aplicare "by the book" a acestor măsuri, cu rezultatul cunoscut. Câtă vreme cordul este oprit, persoana respectivă este în moarte clinică. Dacă nu pornește cordul se declară moartea biologică. Dacă pornește, este stop cardiac resuscitat și, de durata de timp cât cordul a fost oprit și de rapiditatea și calitatea întervenției depinde și dacă pacientul supraviețuitor va avea sau nu sechele. La modul propriu Christian Eriksen s-a întors din morți! Intervenția promptă și calificată s-a soldat cu un final fericit. Q.e.d.

Pe lângă această intervenție, FIFA a acordat atenție și prevenției și, împreună cu societăți prestigioase de cardiologie, a perfecționat metodele de screening pentru depistarea celor cu probleme cardiace, dar asimptomatici la examinarea de rutină și la efort.

Un studiu efectuat vreme de 20 de ani (1996- 2016) în Marea Britanie pe 11.000 de fotbaliști adolescenți a depistat 42 de cazuri cu probleme cardiace. Boli asociate cu moartea subită de cauză cardiacă au fost diagnosticate la 0,38% dintre tinerii jucători de fotbal din lotul studiat, iar incidența morții subite de cauză cardiacă a fost de 6,8/100.000 de sportivi, majoritatea prin cardiomiopatii nediagnosticate la screening.

O ultimă precizare (a lui Giuseppe Marotta, CEO Inter Milan) - Christian Eriksen nu are Covid-19 și nu este vaccinat. Dincolo de toate controalele medicale la echipă, FIFA a cerut inclusiv screening cardiac înainte de competiție.

În imaginile de mai jos - poster și lista de verificări pentru acordarea primului ajutor de către cei din teren în caz de oprire cardio respiratorie, până la sosirea echipei medicale, inclusiv îndeplinirea aspectelor legate de prevenție.

Și cred că acum am înțeles cu toții de ce elementele de prim ajutor și suport vital de bază trebuie să intre în curricula școlară (inițiativă OMS susținută inclusiv de Ministerul Sănătății de la noi).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult