Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ciclonul, jurnaliștii și o anecdotă | Matematicianul Moisil se întâlnește cu un meteorolog pe care îl întreabă: „- Și cum stați cu predicția?” „- A, bine. Am ajuns la aproape 30% adevăr”. „- Serios? Și atunci de ce n-o dați invers?”

ploaie - umbrela

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există riscul să nu mai credem prognozele, cel puțin după ziua de ieri și după ciclonul care s-a dovedit a fi o ploaie din colecția vară-toamnă.

Dar există un risc mai mare, și anume acela ca autoritățile să devină și să rămână personaje de banc. (Bine, asta se întâmplă de mult timp, dar dă bine să o mai scriu o dată).

Cel mai prost, în cazul acesta, au ieșit jurnaliștii prăpăstioși care nu-și fac treaba cum trebuie și care se poartă ca niște păpuși stricate ale unui spectacol prost montat și ieftin.

Să ne revenim, zic.

Și să ne aducem aminte cu un zâmbet de Moisil, matematicianul, care, la o petrecere, se întâlnește cu un meteorolog pe care îl întreabă: „Și, cum stați, mon cher, cu predicția?” „A, bine”, zice omul. „Am ajuns la aproape 30% adevăr”.

„Serios?“- întreabă Moisil. „Și atunci de ce n-o dați invers?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vă miră isteria iscată? Vă miră atitudine mass-media și aportul acesteia la această isterie? Este prima oară? Justificarea coabitării PSD _PNL la guvernare și leitmotivul invocat până la a fi vomitiv - stabilitate, război la graniță a fost și este cu mult mai periculos decât cele doă zile de isterie că vine potopul.
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Televiziunilor nu le pasă decât de rating. Nu se gândesc la urmările provocate de știrile alarmiste. Ele trebuie să creeze emoție pentru ca telespectatorii să rămână blocați în fotolii urmărind desfășurarea evenimentelor apocaliptice meteo, și nu numai.,,

    O banală ceață pe malul unui râu e anunțată, prin breaking news, ca fenomen meteo extrem. După enervant de banalul ''Bună seara, tuturor!''... urmează o avalanșă de spaime care se vor induse în mintea telespectatorilor pentru a crea dependență de postul TV, la care suntem invitați să rămânem aproape. Temperaturile ne sunt anunțate doar în raport cu normalul perioadei (de fapt, normalul de acum zeci de ani). Numai că anormalul perpetuat devine, până la urmă, normal. Când ni se spune că 30 de grade Celsius e o temperatură peste cele normale pentru începutul lui septembrie, e un neadevăr. Schimbările climatice, probabil, au făcut ca această temperatură să devină, acum, una obișnuită. Dar noi trebuie să rămânem mereu într-o stare de anormal, care să ne sperie și să ne țină prizonieri știrilor tv.

    Crainice, gătite în rochii de domnișoare de onoare, fâțâindu-se pe tocuri stiletto și facial ''pavoazate'' (așa cum n-am văzut la CNN sau BBC), mai ceva ca în reclamele de cosmeticale din revistele glossy, vin seara ca niște cucuvele, să ne ciripească, turnându-ne apocalipsa în oase. Nu! Mulțumesc! Am renunțat să le mai privesc și să le ascult frenezia cu care ne comunică toate nenorocirile lumii.
    • Like 3
  • Joaca cu codurile. Televiziunile si Institutul Meteorologic incearca sa se scoata acum. Cineva spunea in aceasta dimineata la DIGI24, o reportera, de inchiderea scolilor in Bucuresti!!!! La ora 9.11 tot in aceasta dimineata de 30 septembrie, la DIGI24, Elena Mateescu directoarea Meteo vorbea despre cod portocaliu pe Bucuresti pana la ora 10, afara liniste totala, o ploaie simpla, vaga de toamna. Ma intrebam ce naiba se mai poate intampla in cele 49 de minute? Ce viitura ar putea veni in cele 49 de minute? Apoi se trece la cod galben, suntem anuntati.

    Disperarea de a ne juca cu stirile cutremuratoare, socante, toata prostia asta face ca media sa se decredibilizeze total, si cand o sa fie ceva cu adevarat grav nimeni nu va mai crede.

    In teritoriu s-a facut un haos: oameni evacuati, oameni care au dormit prin sali de sport, scoli inchise, panica, stres, grija casei, a animalelor lasate in urma in timp ce stai pe patul de campanie din sala de sport si astepti viitura! E ceva ce frizeaza nebunia si prostia.
    Cine raspunde?

    Greseli mari in predictii s-au mai vazut si la case mai mari, dar sunt intamplari, sunt rare, la noi e sport national. Pe langa incompetenta se adauga o presiune a mass-mediei ce incearca sa faca din orice o stire bomba. Meteorologii trebuie sa cante in struna moderatorului si sa prezinte totul intr-o cheie cat mai dramatica. Si atunci se iau niste masuri excesive pentru ca fiecaruia ii e teama ca da presa buzna si-l face tocana daca nu a mobilizat toate resursele de la situatii de urgenta. Si uite asa umbla toti de bezmetici prin teritoriu privind Dunarea in zare cu mana streasina la ochi, scrutand orizontul. Cocotati pe digurile in paragina, analizeaza fiecare ce poate si cat poate. Dupa posibilitati.

    Singurele lucruri bune din toata tampenia ce ne caracterizeaza? Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a vazut din elicopter cum arata sudul Romaniei si ca sunt depozite ilegale de deseuri „aproape in fiecare comuna”, iar digurile sunt praf.

    Bineinteles ca televiziunile incearca s-o mai dreaga, ca vine alt cod, alta viitura, alt ciclon. Ca nu am iesit din zona periculoasa. Oare ce poate sa-i opreasca?

    Toata vara s-a batut campii: discrepante mari intre datele meteo prezentate de site-urile meteo. Anuntate temperaturi cu mult mai mari pe media zilnica pe Bucuresti, de exemplu, decat cele reale. Adica aveam anuntata maxima zilei de 40 de grd. si erau afisate punctual (temperatura reala) 35 grd, si deja era ora 17.00. Pai cat sa mai creasca temperatura mai ales ca varful de amiaza trecuse deja? Si la ora 19.00 si la ora 20.00 tot pe la 32-33 grd era. Si asta am observat de nenumarate ori. E o epopee de povestit.

    Acum se balbaie toata lumea la TV-uri si incearca sa traga de par situatia in asteptarea altor coduri, cu speranta nebuna ca acel ciclon chiar va matura Romania, mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa?

    Si bomboana de pe coliva:
    „Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM), într-o conferință de presă la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, a avertizat încă de joi că în zilele de 28-30 septembrie sunt așteptate fenomene meteo severe. La Guvern s-a întrunit o ședință de urgență și s-a format un grup de lucru.

    „Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat pentru Hotnews un specialist în meteorologie din cadrul Armatei, sub condiția confidențialității”. - https://hotnews.ro/meteorolog-militar-despre-ce-incepe-azi-in-romania-oamenii-sa-ia-in-seama-alertele-de-peste-20-de-ani-nu-am-vazut-pe-hartile-de-prognoza-atata-apa-in-atmosfera-1801143

    Bine ca si-a pastrat anonimatul, in rest, ce putem sa spunem? Daca si armata romana, armata NATO, nu e in stare de o prognoza meteo corecta... Bine ca-l avem pe ostasul Nicu ce a condus batalia de la Nasiriyah.

    Ramane panica si nimeni nu raspunde. Am o matusa de 80 de ani care n-a dormit toata noaptea de frica uraganului. Si asta in Bucuresti. A stat la geam si a asteptat potopul. Cine plateste spaima oamenilor?

    Se trece la uraganele din Atlantic cand se stie foarte bine ca sezonul uraganelor incepe la 1 iunie si se incheie la 30 noiembrie (in Florida se stie, septembrie este luna furtunoasa). Si asa e an de an, in fiecare an de cand exista Atlanticul acolo, cum s-ar spune. Da ce conteaza? Trebuie totul prezentat ca ceva exceptional, urias, cutremurator, nimic din toate astea nu e prezentat ca fiind ceva normal. Fireste, sezonul furtunilor nu e asteptat de nimeni cu bucurie, dar pentru acele regiuni e ceva normal. Anormal ar fi sa nu existe niciun uragan.

    Acum alta gaselnita se intrevede la orizont: racelile de sezon, virozele si scolile. Deja sunt reporteri pe la Urgente numarand cazurile. Era previzibil pentru ca despre riscul aparitiei racelilor a fost semnalat de media inca din a doua zi de scola. 12-13 septembrie era deja panica si avertismente. Presiunea o sa creasca si parca vad scoli inchise si cursuri date peste cap. Nu de alta, dar suntem prea destepti si se face asa de multa scoala incat intreruperile mici si dese sunt binevenite. Sunt cheia marilor „succesuri”, se stie. Este dovedit „stintific”.
    • Like 3
    • @ Daniela Damian
      Știți ce mi se pare mai grav în toată această poveste? Faptul că autoritățile au făcut atâta tam-tam în ideea (cred eu) de a se "scoate " cumva dacă s-ar fi produs nenorociri.
      Adică, vezi doamne, noi am avertizat- asta e, ne-am făcut datoria. Numai că vorbele nu astupă spărturile din diguri, nici terenurile defrișate sau costrucțiile alandala, pe unde a vrut fiecare. Așa că mă aștept ca în cazul unor inundații , care vor veni cândva, numai încălzirea globala va fi vinovată. Iar amenințarea inundațiilor este-ca să facem o glumă amară- apă de ploaie în comparație cu un posibil cutremur de intensitatea celui din 1977. În marile orașe, conform unor statistici făcute de ONG-uri, peste 50% din clădirile vechi s-ar prăbuși. Iar procentul poate crește până la 70%. Să ne ferească Dumnezeu! Că autoritățile au alte probleme...
      Vă felicit încă odată pentru comentariile extrem de bine documentate.
      • Like 1
    • @ Christian
      Multumesc mult. Se fuge de raspundere, nu exista competenta, nu exista pregatire, nu exista protocoale, nu exista claritate, nu se stie cine si unde va interveni. Vina se arunca dintr-o parte in alta. Se fac lucrurile la plesneala, sa fie acolo, pentru ca nimeni nu stie situatia reala, ce se intampla de fapt si cum stau lucrurile. Alearga toti dintr-o parte in alta smulgandu-si parul din cap, asudand si dand impresia ca sunt ocupati, ca rezolva treburi importante. In fapt nimeni nu stie ce face. Intr-o situatie cu adevarat grava noi ne omoram singuri.

      Aveti dreptate, un cutremur este cel mai rau lucru care ni se poate intampla. Ar fi o catastrofa de proportii epice, aici chiar nu exista exagerare. Si stiti ce-i cel mai groaznic? Ca de 34 de ani nu s-a facut nimic. Pe langa constructiile vechi tare mi-e teama ca multe dintre cele noi vor avea de suferit. La felul in care s-a construit in Romania, tot felul de asa-zisi dezvoltatori imobiliari, tot felul de corupti, nerespectate reglementari etc. Mai ales in anii 90-2000 cand nimeni nu respecta nimic. E foarte grav.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult