Foto: Getty Images
Când ați terminat de căscat gura la saga politică din spațiul public, uitați-vă la dezastrul din cele două tabele: prețuri medii din 2020 la utilități industrial și casnic în țări din regiunea noastră geografică din UE + prețurile din România august 2021, după liberalizare.
Nu există date recente pentru celelalte țări, dar știm că nu au liberalizat prețuri în 2021. Nu cred că trebuie comentat prea mult, vă rog să agățați tabelele la dumneavoastră pe perete, să le aveți în față ochilor tot timpul. La creșterile prețurilor la utilități din România adăugați și creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.
Așadar, politicienii cu crizele și vendetele lor personale, oamenii de afaceri și cei de rând cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflație enormă - scuza fiind că nu e doar în România, ci peste tot, și ni se spune că e tranzitorie (!?) - penurie infernală a forței de munca, curs și dobândă de referință menținute artificial, observații critice de la Fitch, urmează probabil și alții, s.a.m.d.
Două considerații de final pe temele momentului:
1. Salariul minim. Fără o creștere a acestuia de minimum 15-20% - o creștere de 10% acoperă doar inflația 2019-2021 - rămâne deschisă invitația la muncă la negru și evaziune fiscală. Să vedeți câți vânzători de nuielușe și vâsc vom avea la iarnă….
2. Utilitățile. Cifrele de mai sus arată că țările din regiune fac rost de energie mai ieftină, evident din Rusia, și de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania și Franța (fondatoare ale UE) vor să fie și ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, deși o vizită la Moscova a unei delegații guvernamentale pe tema energiei ar face minuni și ar putea reduce sarcinile bugetare care compensează consumatorul vulnerabil.
Cred că tot mediul de afaceri este de acord că este de preferat o guvernare competentă și sustenabilă unor practici de compensații sociale. Mai bine previi decât să tratezi. Nimeni nu mai crede că o creștere economică din efect de bază, inflație și consum din import poate fi sustenabilă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fiecare ar trebui să păstreze facturile și să le compare. Așa va ști exact cu cât a crescut prețul energiei. Eu mă uit pe site-ul ANRE, fac capturi de ecran și compar cu prețul de pe factură. Mai puțin enervant decât vizionarea de antene.
Apropo, dacă nu știați, creșterile de prețuri sunt în primul rând din cauza creșterii prețului certificatelor de carbon. Politici climatice adică, iar România e de acord cu astfel de politici.
Alte state au liberalizat până acum, numai România a așteptat la infinit. Putea psd s-o facă, dar nu, cum să se compromită? Las' c-o fac alții, să-și rupă gâtul. Și după, dăm vina pe ei. Ce comod! Mai vin și prețurile pentru certificatele de carbon, aferim. Urlăm un pic la antene și gata. Evident că n-ar fi în stare să limiteze creșterea de prețuri, nimeni, piața e liberă, cum trebuia să fie demult. Dar trebuie un vinovat, nu?
Cu critica stăm bine, hai și cu soluții!
-- Aici cred ca ,libaralizarea este gresity inteleasa .
-- Dar ce se intampla in Pietele agro din Romania este ,strigator la cer ,dar nimeni nu intereseaza ,sau se fac , ca nu vad ( scuze ptr ,caco fonie )
Insa m-a surpins afirmatia referitoare la pretul carburantilor: ''creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.'' Anul trecut fiind in Romania, am alimentat cu 0,976 €/L - probabil Petrom- iar saptamina trecuta cu 1.15€/L (Lukoil), ceea ce e cam 17%... Iar asta a fost cel mai mic pret gasit de-a lungul Europei ( si nu compar cu preturile de pe autostrada !) Pretul la carburanti a crescut semnificativ peste tot in EU de la inceputul anului, inflatia si ea, dar salariile au cam stagnat....
O crestere a salariului minim ''din pix'' nu ar face decit sa creasca si mai mult inflatia, care e deja 5% in iulie....
...si da, de acord ca circul asta politic si guvernamental nu face decit sa infunde si mai tare Romania... Niste inconstienti cu pretentii de politicieni responsabili...