Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cifrele care vorbesc despre dezastrul din România: cu cât au crescut prețurile la energie după liberalizare

Lumină la ferestre

Foto: Getty Images

Când ați terminat de căscat gura la saga politică din spațiul public, uitați-vă la dezastrul din cele două tabele: prețuri medii din 2020 la utilități industrial și casnic în țări din regiunea noastră geografică din UE + prețurile din România august 2021, după liberalizare.

Nu există date recente pentru celelalte țări, dar știm că nu au liberalizat prețuri în 2021. Nu cred că trebuie comentat prea mult, vă rog să agățați tabelele la dumneavoastră pe perete, să le aveți în față ochilor tot timpul. La creșterile prețurilor la utilități din România adăugați și creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.


Așadar, politicienii cu crizele și vendetele lor personale, oamenii de afaceri și cei de rând cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflație enormă - scuza fiind că nu e doar în România, ci peste tot, și ni se spune că e tranzitorie (!?) - penurie infernală a forței de munca, curs și dobândă de referință menținute artificial, observații critice de la Fitch, urmează probabil și alții, s.a.m.d.

Două considerații de final pe temele momentului:

1. Salariul minim. Fără o creștere a acestuia de minimum 15-20% - o creștere de 10% acoperă doar inflația 2019-2021 - rămâne deschisă invitația la muncă la negru și evaziune fiscală. Să vedeți câți vânzători de nuielușe și vâsc vom avea la iarnă….

2. Utilitățile. Cifrele de mai sus arată că țările din regiune fac rost de energie mai ieftină, evident din Rusia, și de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania și Franța (fondatoare ale UE) vor să fie și ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, deși o vizită la Moscova a unei delegații guvernamentale pe tema energiei ar face minuni și ar putea reduce sarcinile bugetare care compensează consumatorul vulnerabil.

Cred că tot mediul de afaceri este de acord că este de preferat o guvernare competentă și sustenabilă unor practici de compensații sociale. Mai bine previi decât să tratezi. Nimeni nu mai crede că o creștere economică din efect de bază, inflație și consum din import poate fi sustenabilă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon

  Fiecare ar trebui să păstreze facturile și să le compare. Așa va ști exact cu cât a crescut prețul energiei. Eu mă uit pe site-ul ANRE, fac capturi de ecran și compar cu prețul de pe factură. Mai puțin enervant decât vizionarea de antene.
  Apropo, dacă nu știați, creșterile de prețuri sunt în primul rând din cauza creșterii prețului certificatelor de carbon. Politici climatice adică, iar România e de acord cu astfel de politici.

  Alte state au liberalizat până acum, numai România a așteptat la infinit. Putea psd s-o facă, dar nu, cum să se compromită? Las' c-o fac alții, să-și rupă gâtul. Și după, dăm vina pe ei. Ce comod! Mai vin și prețurile pentru certificatele de carbon, aferim. Urlăm un pic la antene și gata. Evident că n-ar fi în stare să limiteze creșterea de prețuri, nimeni, piața e liberă, cum trebuia să fie demult. Dar trebuie un vinovat, nu?
  Cu critica stăm bine, hai și cu soluții!
  • Like 0
 • Dan check icon
  Am inteles ca,, s-a intocmit o Comisie ANRE care sa - i ,, ancheteze pe baietii dastepti ,, Vom trai si vom vedea ,ca tot asteptam de vreo 30 ani !!
  • Like 0
 • În strategia de guvernare liberală și mult trâmbițata reformă economică am impresia că factorul care este urmărit cu atenție de guvernanți pare a fi tocmai liberalizarea totală a prețurilor tuturor produselor din toate sectoarele de activitate economică, ca și a bunurilor și a mijloacelor de producție - ca să încerc să enumăr toate categoriile, să nu-mi scape vreo categorie - asta însemnând în esență ceea ce definește statul minimal(ist) cu care au ieșit în față cu mulți ani înainte liderii liberali ai momentului. Probabil pentru a explica de ce trebuie înlocuită guvernarea de tip socialist, cu aceea liberală progreșistă și, musai, reformatoare. Nici atunci, nici astăzi, nu explică nimeni cum ar funcționa respectivele mecanisme economice. Rezultatele au ieșit la iveală cu zgomotul infernal al căderii în prăpastie a șandramalei ridicate peste noapte cu efectele pe care nimeni nu le poate contesta la fiecare pas... cu pas. Să pretinzi chiar că economia duduie pe când noi vedem și auzim că bubuie, nu știu cum se poate categorisi mai exact
  • Like 1
  • @ Marian Raduinea
   Dan check icon
   Cred ca cea mai mare Liberalizare ,, prost inteleasa , este egala cu Marea Evaziune din Pietele Agro- Alimentare , si din restul sectoarelor economice , si inchei lista cu serviciile facute inclusiv de popa care nu emite bonul fiscal ptr serviciile prestate . Apoi si de restul , serviciilor ,daca instalatorul iti face ceva interventii in casa , apoi platesti si bon fiscal ,,,kanci !
   -- Aici cred ca ,libaralizarea este gresity inteleasa .
   -- Dar ce se intampla in Pietele agro din Romania este ,strigator la cer ,dar nimeni nu intereseaza ,sau se fac , ca nu vad ( scuze ptr ,caco fonie )
   • Like 0
  • @ Dan
   Dar ce se intampla in Pietele agro din Romania este ,strigator la cer ,dar nimeni nu intereseaza ,sau se fac , ca nu vad ( scuze ptr ,caco fonie ) v-ati intrebat de ce?simplu pentru ca trebuiesc vindute legumele si fructele introduse in tara fara forme legale,cu tirul,cei care gireaza afacerea si o protejeaza sint undeva pe sus,in sfera politica,am vazut un reportaj mai demult la un post tv-care a ramas fara urmari-facut la un depozit mare in voluntari unde veneau tirurile cu marfa de contrabanda,ca la tigari,daca nu ar fi implicati decidenti politici traficul ar fi nesemnificativ,avem ce am votat,in ce priveste meseriasii prestatori de servicii care nu dau factura, am o intrebare,de ce nu cereti?ar fi o binecuvintare pentru cei care ar dori sa munceasca cinstit, dar din cauza celor care merg la plesneala nu au cum,nu poti sa platesti impozit si taxe dind factura,automat ai un pret mai mare si nu gasesti de lucru
   • Like 1
 • storo check icon
  Ca vinzatorii de curent si gaze si-au crescut adaosul comercial de 'nspe ori'' pe pielea cetateanului, e clar dar nu stiu daca pe o piata concurentiala un guvern poate interveni....desi niste picioare in fund le-ar putea trage pt magariile lor.

  Insa m-a surpins afirmatia referitoare la pretul carburantilor: ''creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.'' Anul trecut fiind in Romania, am alimentat cu 0,976 €/L - probabil Petrom- iar saptamina trecuta cu 1.15€/L (Lukoil), ceea ce e cam 17%... Iar asta a fost cel mai mic pret gasit de-a lungul Europei ( si nu compar cu preturile de pe autostrada !) Pretul la carburanti a crescut semnificativ peste tot in EU de la inceputul anului, inflatia si ea, dar salariile au cam stagnat....
  O crestere a salariului minim ''din pix'' nu ar face decit sa creasca si mai mult inflatia, care e deja 5% in iulie....
  ...si da, de acord ca circul asta politic si guvernamental nu face decit sa infunde si mai tare Romania... Niste inconstienti cu pretentii de politicieni responsabili...
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult