Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cifrele confirmă ceea ce noi, bărbații, știam deja: femeile decid unde mergem în vacanță

Femeie la mare

Foto: Florenta Mihaela Constantin

Această analiză are la bază peste 40.000 de rezervări făcute prin portalul litoralulromanesc.ro pentru acest sezon estival, respectiv 1 iunie – 26 iulie 2020. Ionut Nedea, managerul companiei susține că datele nu sunt influențate de perioada de pandemie și că se respectă trendul anilor anteriori. Dar haideți să vedem ce spun cifrele!

Da, draga mea! – pentru 60,54% dintre cupluri

Decizia privind locul de petrecere a concediului/vacanței nu este una prea simplă. Cel puțin în cazul meu și al soției (ea mult mai analitică) negocierea durează cîteva zile până în momentul în care ajungem la un numitor comun. Potrivit datelor obținute cu ajutorul celor de la litoralulromanesc.ro, în 60,54 % dintre cupluri, femeia este cea care decide

Grafic decizie vacanță

Un alt aspect important al vacanței este bugetul. Dacă analizăm cele peste 40 de mii de rezervări observăm că, în vara lui 2020, un cuplu, cu maxim doi copii, plătește, în medie, 2400 de lei pentru o vacanță de 5 nopți. Iar cei mai mulți români aleg să vină pe litoralul românesc la hoteluri de trei stele. Adevărul că acestea sunt și cele mai multe.

Litoralul românesc este preferat de tinerii activi

Analiza merge mai departe pentru că am vrut să aflu ce vârste au turiștii care aleg litoralul românesc. Conform datelor, pe primul loc sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani. Ei fac peste 31% dintre rezervări. Cu doar câteva procente mai jos sunt cei cu vârsta cuprinsă între 34 și 44 de ani. Seniorii de peste 65 de ani, dar și elevii/studenții de până în 24 de ani nu prea își permit să vină pe litoral sau dacă vin aleg unități neclasificate.

Mamaia Nord (Năvodari) conduce în topul tarifelor

Și hai să ajungem și la costurile unei vacanțe în funcție de stațiunile de pe litoralul românesc. Au fost luate în calcul doar unitățile de cazare acreditate de Ministerul Turismului, indiferent de stelele deținute. Simulările sunt făcute pentru o cameră dublă, în care stau doi adulți și maxim doi copii, iar perioada de concediu este de 5 nopți.


Suprinza cea mai mare este Mamaia Nord, noua stațiune care se află de fapt în Năvodari. Prețul este cel mai mare de pe întreg litoralul, dar aici sunt foarte multe apartamente de vacanță neacreditate și atunci tariful de cazare este raportat doar la cele înregistrate oficial.

MAMAIA NORD (Năvodari) – 5462 lei (cu mențiunea că aici media de vacanță este de 7 zile)

MAMAIA – 2400 lei

EFORIE NORD – 2341 lei

EFORIE SUD – 1532 lei

COSTINEȘTI – 1471 lei

JUPITER – 2313 lei

VENUS – 3034 lei

SATURN – 1857 lei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu decid femeile, ajungem la un compromis: întotdeauna mergem la mare, dar bărbaţii au voie să ia schiurile cu ei...
  • Like 1
 • - vasazica "contributorul" "Funky Travel", ha, ha, hap. - pe chestiunea titlului subiectului "postarii", mi-am adus aminte de niste vechi proverbe populare universale: - 1)-acolo unde dracul(a) nu poate patrunde, trimite o femeie. - 2)-femeia este un animal folositor pe langa casa omului. - 3)-pe-o femeie sa n-o atingi nici c-o pana, daca ai la indemana un ciomag. - 4)-exista un singur tip de femeie cinstita: aceea care nu-si insala amantul decat cu sotul !!! - etc. - mai puneti si voi cateva, doar santeti ditamai cocosi acasa .......
  • Like 1
  • @ Stan Colton
   - da, asa cum zice "contributorul" "Funky Travel", "Cifrele confirmă ceea ce noi, bărbații, știam deja" .......
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   - haida-hai, nu va incruntati prea tare, nu-s decat niste proverbe, luati-le ca atare si radeti cu pofta .......
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Dacă se găseşte bere... restul contează mai puţin.
  • Like 1
 • hai ca si sotul a avut dreptul de a decide, pt una din vacantele de anul asta. E drept ca nu s-a mai intamplat de ceva ani :)
  • Like 1
 • Nume check icon
  Daca ati fi sustinut emiterea unei legi in care toate site-urile de promovare romane sau straine sa promoveze numai locatii acreditate si recunoscute fiscal am fi lucrat toti in conditii egale si cei cu serviciile cele mai bune la preturile corecte ar fi castigat.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Daca ati fi sustinut emiterea unei legi in care toate site-urile de promovare romane sau straine sa promoveze numai locatii acreditate si recunoscute fiscal am fi lucrat toti in conditii egale si cei cu serviciile cele mai bune la preturile corecte ar fi castigat.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon