Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cinci dintre cele mai importante universități din România s-au retras din Consiliul Național al Rectorilor după ce forul a criticat propunerile legislative ale Ministerului Educației

Cinci dintre cele mai importante universități din România - Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -, reunite în consorțiul „Universitaria”, au decis să se retragă din Consiliul Național al Rectorilor, până la redefinirea statutului acestui for, scrie ziaruldeiasi.ro.

Lipsa unei strategii pentru evoluția învățământului superior din România, recentele abordări ale Consiliului Național al Rectorilor în îndeplinirea misiunii academice și necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Național al Rectorilor prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități se numără între motivele invocate de reprezentanții celor cinci universități pentru autosuspendarea din CNR. 

Decizia vine după ce la începutul săptămânii reprezentanții consorțiului „Universitaria” au anunțat într-un comunicat că „au luat act cu surprindere” de poziția critică a CNR față de o serie de propuneri legislative inițiate recent de Ministerul Educației. „Această poziție a fost exprimată printr-o adresă înaintată Ministerului Educației în urma unei discuții din 14 noiembrie a.c., cu o parte dintre reprezentanții universităților. Rectorii primelor trei universități menționate — cele mai mari și mai prestigioase din România — nici măcar nu au participat la elaborarea de către CNR a vreunui document în acest sens și consideră, prin urmare, că el nu exprimă decât poziția unora dintre componenții CNR”, potrivit comunicatului consorțiului „Universitaria”.

Rectorii și prorectorii celor cinci universități au susținut la reuniunea de la Iași că sprijină demersurile inițiate de actuala conducere a Ministerului Educației precum realizarea metarankingului universitar, clasament care a identificat cele mai vizibile universități la nivel internațional.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult