Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cinci dintre cele mai importante universități din România s-au retras din Consiliul Național al Rectorilor după ce forul a criticat propunerile legislative ale Ministerului Educației

Cinci dintre cele mai importante universități din România - Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -, reunite în consorțiul „Universitaria”, au decis să se retragă din Consiliul Național al Rectorilor, până la redefinirea statutului acestui for, scrie ziaruldeiasi.ro.

Lipsa unei strategii pentru evoluția învățământului superior din România, recentele abordări ale Consiliului Național al Rectorilor în îndeplinirea misiunii academice și necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Național al Rectorilor prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități se numără între motivele invocate de reprezentanții celor cinci universități pentru autosuspendarea din CNR. 

Decizia vine după ce la începutul săptămânii reprezentanții consorțiului „Universitaria” au anunțat într-un comunicat că „au luat act cu surprindere” de poziția critică a CNR față de o serie de propuneri legislative inițiate recent de Ministerul Educației. „Această poziție a fost exprimată printr-o adresă înaintată Ministerului Educației în urma unei discuții din 14 noiembrie a.c., cu o parte dintre reprezentanții universităților. Rectorii primelor trei universități menționate — cele mai mari și mai prestigioase din România — nici măcar nu au participat la elaborarea de către CNR a vreunui document în acest sens și consideră, prin urmare, că el nu exprimă decât poziția unora dintre componenții CNR”, potrivit comunicatului consorțiului „Universitaria”.

Rectorii și prorectorii celor cinci universități au susținut la reuniunea de la Iași că sprijină demersurile inițiate de actuala conducere a Ministerului Educației precum realizarea metarankingului universitar, clasament care a identificat cele mai vizibile universități la nivel internațional.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult