Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cinci dintre cele mai importante universități din România s-au retras din Consiliul Național al Rectorilor după ce forul a criticat propunerile legislative ale Ministerului Educației

Cinci dintre cele mai importante universități din România - Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași -, reunite în consorțiul „Universitaria”, au decis să se retragă din Consiliul Național al Rectorilor, până la redefinirea statutului acestui for, scrie ziaruldeiasi.ro.

Lipsa unei strategii pentru evoluția învățământului superior din România, recentele abordări ale Consiliului Național al Rectorilor în îndeplinirea misiunii academice și necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Național al Rectorilor prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități se numără între motivele invocate de reprezentanții celor cinci universități pentru autosuspendarea din CNR. 

Decizia vine după ce la începutul săptămânii reprezentanții consorțiului „Universitaria” au anunțat într-un comunicat că „au luat act cu surprindere” de poziția critică a CNR față de o serie de propuneri legislative inițiate recent de Ministerul Educației. „Această poziție a fost exprimată printr-o adresă înaintată Ministerului Educației în urma unei discuții din 14 noiembrie a.c., cu o parte dintre reprezentanții universităților. Rectorii primelor trei universități menționate — cele mai mari și mai prestigioase din România — nici măcar nu au participat la elaborarea de către CNR a vreunui document în acest sens și consideră, prin urmare, că el nu exprimă decât poziția unora dintre componenții CNR”, potrivit comunicatului consorțiului „Universitaria”.

Rectorii și prorectorii celor cinci universități au susținut la reuniunea de la Iași că sprijină demersurile inițiate de actuala conducere a Ministerului Educației precum realizarea metarankingului universitar, clasament care a identificat cele mai vizibile universități la nivel internațional.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult