Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine a decorat Bucureștiul de sărbători s-a gândit la Bacovia

București sărbători 2021

Foto: Inquam Photos/ George Călin

A trecut Crăciunul, a trecut și Revelionul 2022, așadar putem conchide că sezonul sărbătorilor s-a sfârșit. Abia acum, la final, am conștientizat un fapt foarte important. Decorarea Bucureștiului și crearea unei atmosfere în „spiritul Crăciunului” au fost făcute anul acesta în stil George Bacovia.

Sunt convins că a avut loc un brainstorming cu privire la posibilele teme de decorarea a Bucureștiului. Înțelepții din comisia respectivă au avut de ales dintre foarte multe modele, din țară și din străinătate. S-au gândit dacă să decoreze orașul într-un stil clasic, așa cum au fost împodobite Brăila, Craiova, Constanța, Deva, Sibiul, ca să enumăr doar câteva dintre orașele pe care le-am vizitat și care au avut parte de niște decorațiuni foarte frumoase pentru sezonul de iarnă. Au luat în considera un stil baroc, așa cum întâlnești, probabil, în Geneva, Strasbourg sau Viena, unde podoabele nu se limitează la luminițe și ghirlande, ci întâlnești candelabre stradale somptuoase, scene cu urși, reni, pinguini absolut minunate, o adevărată încântare pentru ochi și suflet. Nu în ultimul rând, a fost luat în calcul stilul ușor artificial întâlnit în sezonul de iarnă în țările musulmane, care se străduiesc să bine-dispună turiștii. 

Ei bine, nici unul dintre aceste stiluri de decorare a unei capitale, mai ales europene, nu a fost pe placul comisiei respective. Comisia respectivă a dorit ceva cu totul și cu totul special, ceva inovator, ceva inedit, ceva uluitor.

Și atunci, din neant, s-a înfiripat ideea organizării decoratului de iarnă în stil George Bacovia. Iar iluminatul festiv să se facă doar pe foarte, foarte puține bulevarde. Principiul după care s-a inspirat comisia a reieșit chiar din celebrele versuri:

„Dormeau adânc sicriele de plumb,

Și flori de plumb și funerar veștmânt -

Stam singur în cavou… și era vânt…

Și scârțâiau coroanele de plumb.”

Dar trimiterea la Plumb a fost insuficientă. Comisia a studiat cu rigurozitate starea vremii, a văzut ploaia înghețată, burnița, cerul cenușiu, lipsa de speranță și a hotărât să adauge și câte ceva din Lacustră, ca să fie viziunea cât mai completă. Au fost identificate următoarele versuri, care nu au făcut altceva decât să întregească atmosfera incredibilă:

„De-atâtea nopți aud plouând,

Aud materia plângând...”

Totul a ieșit perfect, doar că Bucureștiul nu a fost apreciat la justa lui valoare! Poate ar fi trebuit invitat și Tim Burton să ne ajute cu câteva idei, poate ar fi trebuit organizat un concert Nick Cave, care să asigure fundalul sonor pe toată durat sezonului. Până la urmă, nu se poate combina Bacovia cu Jingle Bells.

A mai lipsit foarte puțin ca Bucureștiul să se umple de turiști din toată lumea suferind de angoase, mari depresii și tristeți remediabile, de tineri aparținând culturii Goth, de fani Adams Family. Și astfel, Bucureștiul ar fi ocupat un binemeritat loc I în lume în topul decorării triste de Crăciun.

Bucureștenii, care au nevoi mai mari decât lipsa decorațiunilor festive, s-au mulțumit cu puțin și s-au gândit că mai important este să fim sănătoși, au făcut poze la mall, unii au plecat din țară, cu mare tristețe în suflet.

Soarele timid, care a apărut în primele zile de după Revelion, nu face altceva decât să întregească atmosfera incredibilă, evidențiind străzile desfundate, gropile, noroiul, gunoaiele, mizeria, câinii pricăjiți, griul omniprezent, incertitudinea și tristețea.

Acest text este un pamflet. Atmosfera bacoviană din București este însă autentică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord si eu ca anul acesta afost cel mai decent/corect decorat in ultimii 30 de ani de cand traiesc aici. Si da, intr-o perioada de criza a energiei, exact beculetele Doamnei Firea ne trebuiau... Sunt mii de alte lucruri in care primariile ar trebui sa investeasca in acest oras bacovian, altele decat ghivecele imense cu flori si bordurile puse peste bordurile puse si ele peste alte borduri.
  • Like 0
 • Sunt de acord si eu ca anul acesta afost cel mai decent/corect decorat in ultimii 30 de ani de cand traiesc aici. Si da, intr-o perioada de criza a energie, exact de beculete lui Firea ne trebuiau... Sunt mii de alte lucruri in care primariile ar trebui sa investeasca in acest oras Bacovian, altele decat ghivecele imense cu flori si bordurile puse peste borduri si peste alte borduri.
  • Like 0
 • Meme check icon
  Bucurestiului luminitele colorate ii lipsesc, precum chelului tichia de margaritar. Oamenii ingheata de frig in case si fac baie la lighean pt ca primarii anteriori au evitat cu gratie adevaratele prioritati, dar nu s-au zgarcit la decoratiuni inutile, iepuri hidosi, paranghelii si balciuri.
  "Beculete colorate sa-ti ia mintile oricum FURATE", vorba cantecului.
  • Like 0
 • Prefer Bacovia decât Firea, care acum 2 ani ne felicita de la Mulți Ani cu beculețe aprinse în piața Victoriei în aprilie. Mai bine repară țevile de radet cu banii de beculețe!
  • Like 0
 • Meme check icon
  Bucurestiului luminitele colorate ii lipsesc, precum chelului tichia de margaritar. Oamenii ingheata de frig in case si fac baie la lighean pt ca primarii anteriori au evitat cu gratie adevaratele prioritati, dar nu s-au zgarcit la decoratiuni inutile, iepuri hidosi, paranghelii si balciuri.
  "Beculete colorate sa-ti ia mintile oricum FURATE", vorba cantecului.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult