Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine este Caroline Ellison, „cripto prințesa” aflată în spatele fraudei FTX

Caroline Ellison

Foto Twitter

Caroline Ellison este un geniu al matematicii, trader și figura din umbră din spatele prăbușirii FTX – iată cum un fan devotat al lui Harry Potter a ajuns să ia parte la cea mai mare implozie a criptografiei. Caroline Ellison, în vârstă de 28 de ani, este fostul CEO al Alameda Research, compania de fonduri speculative cu rol-cheie în „suveica financiară” creată de Bankman-Fried și cunoaște bine ce s-a întâmplat înaintea falimentului brusc al FTX în noiembrie.

În ultimele săptămâni, au ieșit la iveală o mulțime de secrete despre funcționarea defectuoasă a bursei de criptomonede a lui Sam Bankman-Fried, FTX.

De aici a reieșit figura cândva obscură a lui Caroline Ellison, care a devenit un personaj important din spatele aparentului succes și al surprinzătorului colaps al FTX.

Caroline Ellison a fost șefa Alameda Research – firma de tranzacționare prin intermediul căreia Bankman-Fried a mutat token-uri criptografice în tandem cu conducerea FTX. Pe fondul dezvăluirii faptului că FTX a împrumutat bani din conturile clienților pentru a finanța pariurile prin intermediul Alameda, Caroline Ellison a devenit un subiect al speculațiilor online.

Cu toate acestea, prezența virtuală a lui Ellison se diminuează pe zi ce trece. Contul său LinkedIn, fotografiile sale online și informațiile de contact au dispărut în mare parte în ultimele două săptămâni. Acest lucru a făcut ca jurnaliștii și investitorii să se străduiască să găsească informații despre ea.

Curiozitatea a crescut doar de când CoinDesk a raportat, prin intermediul unor surse anonime, că între Caroline Ellison și Sam Bankman-Fried, șeful FTX exista o relație amoroasă.

În momentul de față, cele mai fiabile informații despre Ellison provin din contul ei de Tumblr și din cele câteva interviuri media pe care le-a dat de-a lungul anilor. Ellison este extraordinar de inteligentă și foarte educată, precum și un geniu al matematicii și o mare cititoare. Pe Tumblr, ea speculează adesea despre schimbările din cultură și societate.

Iată ce știm despre Caroline Ellison, „cripto prințesa” aflată în spatele fraudei FTX

Ellison a crescut în suburbiile din Boston

Tatăl ei, Glenn Ellison, este șeful departamentului de economie de la Massachusetts Institute of Technology. Mama lui Ellison, Sara Fisher Ellison, este lector superior de economie la MIT. “Cu siguranță am fost expusă la multă economie”, a declarat odată Ellison într-un interviu pentru Forbes.

Când avea opt ani, Ellison i-ar fi scris tatălui ei o lucrare economică în care analiza prețurile animalelor de pluș de la Toys ‘R’ Us.

Ellison, care a urmat cursurile liceului Newton North High School, avea o aptitudine deosebită pentru matematică. Ea își exersa abilitățile în competiții precum Math Prize for Girls, care se prezintă ca fiind “cel mai mare premiu de matematică pentru fete din lume”.

În 2012, Caroline Ellison s-a înscris la Universitatea Stanford, unde a studiat matematică. Scandalul FTX era departe

Ruth Ackerman, un profesor de matematică care i-a predat lui Ellison, a descris-o pe aceasta pentru Forbes ca fiind “inteligentă, concentrată, foarte matematică”.

La fel ca viitorul ei coleg, Sam Bankman-Fried, Ellison a început să exploreze altruismul efectiv în facultate. Este o mișcare filozofică care folosește calculele pentru a înțelege cum își pot folosi oamenii timpul, banii și resursele pentru a-i ajuta cel mai bine pe alții. În cele din urmă, ea s-a alăturat Clubului de Altruism Efectiv de la Stanford.

După terminarea facultății, Ellison s-a angajat la firma de tranzacționare Jane Street

Acolo l-a întâlnit pe Sam Bankman-Fried, iar cei doi ar fi creat o legătură datorită interesului lor pentru altruismul eficient.

Până în 2018, Bankman-Fried, cunoscut și sub numele de SBF, a lansat o firmă de tranzacționare cripto numită Alameda Research și a convins-o pe Ellison să i se alăture. “Acest lucru a fost foarte asemănător cu “oh, da, nu prea știm ce facem””, a declarat Ellison pentru Forbes despre impresiile sale inițiale despre Alameda.

În afară de Ellison, din echipa Alameda Research au făcut parte și prietenii apropiați ai SBF, Nishad Singh, Gary Wang și Sam Trabucco. Aceștia s-au mutat de la Berkeley la Hong Kong în 2018, unde au trăit ca niște studenți și au tranzacționat cu înverșunare cripto. Ellison a fost singura femeie din echipă. În timp ce ceilalți se jucau jocuri video, ea urmărea nunta regală a prințului Harry și a lui Meghan Markle.

După ce SBF a înființat FTX în 2019, Caroline Ellison a început să preia mai multe responsabilități la Alameda Research. Ea și colegul ei, Sam Trabucco, au fost incluși în revista Forbes 30 Under 30 în 2022.

Ellison și-a menținut o personalitate online activă. Ea a scris pe Twitter sub pseudonimul @carolinecapital. Ea ar fi avut două conturi Tumblr – worldoptimization și worldoptimization-lifeadvice.

Cu toate acestea, Caroline Ellison a rămas în mare parte departe de lumina reflectoarelor în timp ce FTX a devenit o companie celebră. Angajații FTX au declarat pentru Forbes că Ellison s-a mulțumit să rămână în spatele scenei.

În aprilie, Trabucco a demisionat din funcția de director general. De atunci, Ellison a condus exclusiv Alameda.

Acum, pe fondul consecințelor FTX, investigatorii online, de la contul de Twitter, @Autismcapital, până la instituții media precum Gawker, s-au grăbit să scoată la iveală informații despre Caroline Ellison.

CoinDesk, publicația dedicată pieței cripto, a raportat, prin intermediul unei surse anonime, că Ellison a fost unul dintre cei 10 angajați ai FTX și Alameda care au locuit împreună în Bahamas

CoinDesk a precizat că toți cei 10 membri au avut relații amoroase poligame unii cu ceilalți la un moment dat. Ellison ar fi avut o relație de tip “on-and-off” cu SBF.

Pe ceea ce se presupune a fi contul ei de Tumblr, Ellison a comparat poliamorul din casa din Bahamas cu un “harem imperial chinezesc”. Ea ar fi observat că exista o ierarhie stabilită și că toată lumea știa unde se încadrează în ea.

Ellison este o cititoare și a postat adesea recenzii de cărți pe Tumblr. Printre cele mai recente titluri pe care le-a recenzat se numără The Golden Enclaves, de Naomi Novik, și Venomous Lumpsucker, de Ned Beuman

Dar gusturile ei literare sunt foarte variate, de la seria Harry Potter, la Substack de Matthew Yglesias, un blogger care scrie despre economie și politică.

Ea vorbește adesea despre relația ei ca fiind “tradițională”, ceea ce poate fi înțeles ca fiind o persoană care aderă la rolurile și tradițiile de gen convenționale. Ellison a susținut pe contul său Tumblr că, de-a lungul timpului, s-a îndepărtat de a fi o persoană tradițională pentru a deveni “un pic mai agnostică în ceea ce privește cultura/societatea”.

Prezența online a lui Caroline Ellison – inclusiv pe LinkedIn – s-a diminuat pe zi ce trece, de la declanșarea scandalului FTX. Ultima dată a postat online pe 6 noiembrie, aceasta scriind un tweet în apărarea bilanțului contabil al companiei Alameda.

Caroline Ellison a pledat vinovată la șapte capete de acuzare în cazul prăbușirii FTX, inclusiv fraudă, potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției cu Districtul Sudic din New York, depus la 18 decembrie. Ea riscă până la 110 ani de închisoare, dar a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Departamentul de Justiție și cooperează cu autoritățile.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult