Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine este Cristian Pîslă, polițistul local care l-a blocat pe Nicușor Dan la Piața Unirii. Ascensiunea rapidă în Primăria Sectorului 4

Cristian Pislă

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Pîslă (foto), directorul Poliției Locale din Sectorul 4, a ajuns în centrul atenției publice după incidentul de luni, când a blocat intervenția primarului general Nicușor Dan la șantierul deschis de Primăria Sectorului 4 în Piața Unirii. Hotnews.ro a scris că Pîslă, îmbrăcat în uniformă, s-a așezat în fața gardurilor „montate ilegal” de Primăria de sector și a declarat că va suna la 112 pentru a stopa acțiunea primarului general.

Cristian Pîslă a fost numit director al Poliției Locale Sector 4 în urmă cu trei ani, fiind susținut de Antonio Goleac, fost director din Primărie și fiul lui Marian Goleac, unul dintre apropiații primarului Daniel Băluță, după cum scrie Hotnews.ro. Potrivit surselor din Primărie citate de aceeași sursă, prietenia lui Pîslă cu Antonio Goleac a jucat un rol important în ascensiunea sa, Goleac fiind un personaj influent în administrația locală, până când a fost condamnat într-un dosar de corupție ce implica și un angajat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Conform declarației sale de avere, consultate de Hotnews.ro, între 2017 și 2019 Cristian Pîslă a reușit să achiziționeze două case și patru terenuri în comuna Berceni, în timp ce în 2018 avea un salariu de circa 6.200 lei pe lună. 

Odată cu angajarea soției la Primăria sectorului 4, în 2022, situația financiară a familiei Pîslă s-a îmbunătățit, iar în ultimul an veniturile lor au ajuns la 186.200 lei, echivalentul a peste 15.000 de lei pe lună net. 

Citiți și:

Ascensiunea lui Pîslă în cadrul Primăriei Sectorului 4 a început în perioada în care Cristian Popescu Piedone era primar, iar Daniel Băluță viceprimar. În 2013, conform raportului de activitate al primăriei, Pîslă a promovat prin concurs în funcția de șef al Serviciului Monitorizare și Control Serviciu Comunitar. În 2015, stenogramele unei ședințe de Consiliu Local îl arată în funcția de director al Direcției de Gospodărire Locală. Un an mai târziu, în 2016, declarația sa de avere îl menționează ca șef la Direcția Generală de Taxe și Impozite.

În 2017, potrivit HotNews, Pîslă era șeful Serviciului de Parcări din cadrul primăriei. Ulterior, în 2018, figurează ca director adjunct la Poliția Locală, iar în 2020 ocupă poziția de adjunct la Direcția Inspecție și Control. Din 2021, el semnează documente în calitate de director al Direcției de Poliție Locală.

Amintim că Nicușor Dan a mers luni, 14 octombrie, - însoțit de echipaje de la Poliția Locală a Municipiului București -, cu o dispoziție de demolare a șantierului din Piața Unirii, considerând că nu exista autorizație legală pentru lucrările inițiate de primarul Daniel Băluță. În acel moment, angajați ai Poliției Locale Sector 4, condusă de Cristian Pîslă, au intervenit pentru a bloca echipamentele trimise de Nicușor Dan, într-un efort de a opri demolarea. Conflictul s-a intensificat, doi angajați ai Poliției Locale Sector 4 reclamând că au fost răniți, iar Poliția Română a fost chemată pentru a media situația.

„Vă atrag atenția, domnule primar general, să nu mai instigați oamenii să comită infracțiuni și ilegalități”, i-a spus Pîslă lui Nicușor Dan în timpul confruntării.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, anunțase că de luni, ora 00:00, au început lucrările de refacere a planșeului Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult