Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cine este Eduard Novak, propunerea UDMR pentru Ministerul Tineretului și Sportului

Eduard Novak

Foto: Facebook Eduard Carol Novak

Ciclistul paralimpic Eduard Novak, 44 de ani, președinte al Federației de Ciclism, este propunerea UDMR pentru Ministerul Tineretului și Sportului. 

„Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului și le mulțumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile și realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât și ca mentor sau președinte al Federației Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conștient de munca pe care o presupune această funcție, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentați și pentru campionii noștri. Rolul sportului în viața noastră, a fiecăruia, e esențial, și nu cred că există cineva care să conteste asta. Îmi doresc să îmi aduc contribuția la stabilirea unei direcții care să influențeze pozitiv viitorul sportului românesc, iar dezvoltarea să fie elementul cheie regăsit în toate segmentele sportive. Avem nevoie să cunoaștem mai mult ca oricând ce e fairplay-ul, să ne aplaudăm campionii, să îi încurajăm pe cei cu potențial și să ducem cât mai departe sportul românesc oriunde în lume”, a scris luni seara pe Facebook Eduard Novak.

Eduard Novak este singurul campion paralimpic al României, multiplu medaliat mondial şi european la paraciclism.

În 1996, la vârsta de 19 ani, după ce fusese de zece ori campion național la patinaj viteză, a suferit un accident de mașină și și-a pierdut un picior. Proteza se întinde de la laba piciorului până la nivelul genunchiului drept.

Ede, cum îi spun prietenii, a vorbit despre accidentul care i-a schimbat destinul într-un interviu publicat în 2009. „În ianuarie ’96 mergeam la un concurs în Italia. Aveam 19 ani. Vremea era foarte rea. Ningea, drumul era în construcție. Eram în mașină cu părinții mei. Mașina a derapat și ne-am lovit de parapet. Parapetul era lovit dinainte și era ieșit în afară. Nu aveam viteză, abia vedeam drumul, așa tare ningea. După ce ne-am izbit și am aprins lumina, m-am uitat în jos și am văzut că parapetul era în mașină. Nu aveam jumătate din laba piciorului. Mă uitam și nu-mi venea să cred. Mă gândeam că m-am lovit la cap și nu văd bine… ”, a povestit sportivul din Miercurea Ciuc.


Foto: Facebook Forbes Romania

„Eu nu mi-am pierdut doar laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj şi mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieţii mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viaţa mea să se îndrepte către ciclism”, spunea Eduard Novak în 2012. 

A găsit puterea de a merge mai departe, iar după doi ani de la accident s-a urcat pe bicicletă şi a început să facă sute de kilometri pe șosele din munţi.

Novak este multiplu campion național, european și mondial și a fost medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008. A fost medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, competiție pentru care s-a antrenat intens, parcurgând zilnic până la 150 de kilometri cu bicicleta. 

În februarie anul acesta a cucerit trei medalii la Mondialele de paraciclism din Canada. În septembrie anul trecut, Novak a cucerit o medalie de bronz la Mondialele de paraciclism de la Emmen (Olanda).

Foto Facebook 

Sportivul mărturisea în urmă cu opt ani că, după cucerirea aurului paralimpic, a intrat în atenția presei, a sponsorilor și a oficialilor din lumea sportului, a început să fie invitat de corporații să le vorbească oamenilor despre experiențele sale. 

Foto Facebook Novak Carol Eduard

Pentru ca tinerii cicliști români să se poată antrena, Eduard Novak consideră că este esențială existența unui velodrom în România.

„Cred că existența unui velodrom în România este foarte importantă pentru creșterea a câți mai mulți tineri cicliști în condiții de siguranță și supervizați. Desigur, în toate țările cu tradiție, un velodrom reprezintă un factor important, dacă ne gândim la Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă. Desigur, noi trebuie să ne rezolvăm cât mai bine situația actuală. Acum mă antrenez la Gent la cel mai înalt nivel și nu pot spune că pentru mine este o problemă, însă pentru tineri și pentru viitorul lor, este importantă existența unui velodrom”, declara Eduard Novak în ianuarie acest an, într-un interviu publicat de ciclism.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil singurul lucru pozitiv facut de UDMR de-a lungul anilor. Cu exceptia etniei, personal ma indoiesc ca Eduard Novak are altceva in comun cu UDMR.
    Experienta sa in sport si in managementul acestuia (vezi echipa de ciclism UCI Team Novak) cred ca il recomanda pe deplin pt acest rol.
    Mult success!
    • Like 3
  • Dupa parerea mea este singurul din partea UDMR care merita !
    Succes !
    Restul, sant aceiasi membri din PSD-ul unguresc care stim ce le poate pielea.
    • Like 5
  • John check icon
    Mult succes ii doresc, pare ca e o alegere buna sa fie numit. E un exemplu extraordinar ca se poate reusi in pofida greutatilor pe care ti le arunca cateodata viata.
    • Like 1
  • Paul check icon
    N-am mimic cu ministrul sportului, dar prezenta UDMR intr-un guvern care se declara “reformator” este ironica.

    Dacă PNL se aseamănă cu pesede, udemere este pesede in ungurește... garanția perpetuării clasei politice emanate de “revoluție”. Mi se pare respingător cât de repede a fost dat uitării suportul pe care mafioții udemeriști l-au asigurat jegurilor pesediste in epoca dragnea... apropos de zicala “cine se aseamănă se aduna”.

    Cireașa de pe tort este celeritatea cu care udemeriștii s-au dus sa pupe pulpana caricaturii lui Putin care taie și spânzura la Budapesta micul mafiot antieuropean Viktoras Orban.

    Faptul ca tâlharii astia care ii tin pe ungurii din România in sărăcie și prostie vânzându-le de zeci de ani aceleași tâmpenii naționaliste au ajuns iarasi in guvern este o dovada a falimentului democratiei in România exprimata prin prezenta la vot de 30%.
    • Like 4
    • @ Paul
      Datorita romanilor care au preferat din nou sa stea in casa la caldura in loc sa iasa la vot, nu vom putea avea un guvern cu adevarat reformator. UDMR a devenit din nou vital pt formarea coalitiei. La fel ca milogii PSD-isti care depind de pomeni si de posturile caldute de la stat, ungurii ies la vot intotdeauna, deci procentajul UDMR nu e o surpriza.
      Matemetic coalitia nu iese fara UDMR si singura alternativa ar fi doua guverne minoritare: PNL-USR-PLUS sau varianta de cosmar PSD-AUR (UDMR si AUR nu vor sta in aceeasi troaca niciodata). Eu unul prefer UDMR in coalitie de data asta, daca vrem sa facem si ceva treaba in cei 4 ani. De guverne minoritare cu care o scaldam continuu sunt satul.
      Si sincer numirea lui Eduard Novak chiar mi se pare excelenta
      • Like 2
    • @ Coioaba jr
      Subscriu total ,, UDMR-istii ,s-au ,,pliat mereu ,,dupa cum bate vantul ,politicii romanesti ,, un fel de curve ,, care sutn cand cu ,unii cand cu altii , Ce ma deranjeaza foarte tare , este faptul ca ;;
      -- Celebrul ,, lor verestoy atilla ,, un fel de dragnea al lor,, nu a raspuns penal ptr ,, defrisarile si furturile ,de paduri din zona har-cov ??
      ---In acest sens ,s-a creeat pe acolo prin zona ,un fel de precedent , cu Mafia lemnului !
      --- Referitor la numirea domnului , ca ministru al Sportului , DA ,cred ca este un lucru bun din partea lor ,
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult