Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine se bate cu cine și de ce. Ce au de împărțit Israelul și Palestina, ce înseamnă Hamas, Fâșia Gaza, Cisiordania - mic dicționar de termeni

Pentru că în acest weekend, odată cu noua criză izbucnită între Israel și Palestina, am observat că mulți judecă abrupt, fără să țină cont de nuanțe, las aici un mic „dicționar explicativ” de termeni:

Barbaria teroriștilor Hamas nu are nicio justificare și trebuie condamnată total. Însă partizanii pro-Israel în această speță trebuie să țină cont de faptul că atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza asediate în ultimii 15 ani au dus la uciderea a mii de palestinieni, inclusiv femei, copii și bătrâni.

Știm deja că gruparea militantă teroristă Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând rezidenți și luând ostatici.

Ei bine, care este contextul mai larg pentru a înțelege această poveste? Păi, în primul rând, trebuie să înțelegem că Hamas este un grup militant islamist palestinian care conduce Fâșia Gaza. Hamas a jurat distrugerea Israelului și a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza în 2007.

Între aceste războaie, a tras sau a permis altor grupuri să tragă mii de rachete în Israel și a efectuat alte atacuri mortale. Israelul a atacat în mod repetat Hamas cu lovituri aeriene și, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza din 2007 în ceea ce spune că este pentru securitatea sa.

Hamas ca întreg, sau, în unele cazuri, aripa sa militară, este desemnată grupare teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte puteri internaționale. Hamas este susținut de Iran, care îl finanțează și îi oferă arme și pregătire militară.

Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Adăpostește aproximativ 2,3 milioane de oameni și are una dintre cele mai mari densități de populație din lume.

Infografic: Profimedia Images

Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza și decide în legătură cu cine și ce mărfuri sunt permise să intre și să iasă prin punctele sale de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine trece și iese prin granița sa cu Gaza.

Aproximativ 80% din populația Fâșiei Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de oameni se bazează zilnic pe ajutorul alimentar internațional.

Ce este Palestina și ce legătură au aceste evenimente cu ea? Păi Cisiordania și Gaza, care sunt cunoscute ca teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul au făcut parte din ținutul cunoscut sub numele de Palestina încă din epoca romană. Acestea au fost, de asemenea, pământurile regatelor evreiești din Biblie și sunt văzute de evrei ca fiind patria lor veche.

Israelul a fost declarat stat în 1948, deși pământul este încă numit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen umbrelă pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

Există o tensiune constantă între Israel și Hamas, dar atacul militanților de sâmbătă a fost cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și cel mai grav atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat în mai mult de o generație.

Militanții au spart granița care separă Gaza de Israel prin mai multe locuri. Atacul fără precedent a avut loc la o zi după aniversarea a 50 de ani de la atacul surpriză al Egiptului și Siriei din 1973, care a declanșat un război major în Orientul Mijlociu.

Israelul are, probabil, cele mai extinse și bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți.

De-a lungul gardului de graniță dintre Gaza și Israel sunt camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule obișnuite ale armatei. Se presupune că gardul din sârmă ghimpată a fost o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în weekend. Cu toate acestea, militanții Hamas pur și simplu și-au croit drum prin gard.

Comandantul militant al Hamas, Mohammed Deif, le-a cerut palestinienilor și altor arabi să se alăture operațiunii militanților pentru a „mătura ocupația israeliană”. O mare întrebare acum este dacă palestinienii din Cisiordania ocupată și din Ierusalimul de Est sau din altă parte din regiune îi vor asculta apelul pentru un război de lungă durată.

Israelul vede, fără îndoială, potențialul unui război care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi, ceea ce ar putea să complice și mai mult contextul geopolitic din Orientul Mijlociu.

Pentru cine nu știe, gruparea Hamas a fost fondată în 1987, în timpul primei revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii ‘20.

Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006, ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza. Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult