Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Prima reacție a cetățeanului de 68 de ani din Israel, venit în vacanță în Suceava, când a aflat că țara lui este atacată

Soldați israelieni

Foto: Profimedia Images

Să vă povestesc o întâmplare de la noi. Un cetățean evreu era în vacanță într-o stațiune din zona turistică din Județul Suceava. Ieri a aflat de dezastrul din țara lui. Era la masă cu cineva. S-a ridicat brusc și a fugit spre camera lui.

- Oprește-te! a strigat după el prietenul român.

- E război! Trebuie să plec acasă! Trebuie să lupt pentru Israel!

- Dar ai 68 de ani! a strigat prietenul lui după el.

Omul s-a întors spre el. Avea fața crispată de durere și furie.

- Nu contează vârsta. Sunt soldat al țării mele până la moarte... Trebuie să plec numaidecât.

Ieri a zburat acasă să lupte pentru țara lui.

...

Povestea m-a pus pe gânduri. M-a tulburat. L-am întrebat pe cel care mi-a povestit-o dacă el ar face la fel pentru România.

Mi-a răspuns cinic:

- Pentru cine să lupt!? Pentru buzați!?

- Nu, i-am răspuns. Eu aș lupta pentru casa mea, pe care mi-am făcut-o singură, pentru grădina în care toți copacii sunt puși de mine, pentru petecul de cer de deasupra casei mele, pentru că ceea ce am vreau să rămână copiilor mei și nu e vorba de avere...

Mulțumesc lui Dumnezeu că avem pace, dar dacă - Doamne ferește!” - va fi nevoie, câți dintre noi ne vom comporta ca evreul de 68 de ani, care a spus: „Sunt soldat al țării mele până la moarte?!…”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Israelienii erau un strada de luni de zile , nemultumiti de coruptie si de legile pe care Netanyahu vroia sa le implémenteze. Si totusi ei ramani patrioti. Noi ne cautam doar scuze pt lasitatea noastra ....
    • Like 1
  • În afară de militari, nimeni.
    • Like 0
  • Foarte putini .Romania e ff foarte coruptă,românii sunt o nație soft,de fapt numai limba ne mai unește .Sunt unii care au ajuns bogați furând,,corupind,traficând influență Nu suntem tâmpiți sa pierim pentru averea lichelelor.. Suntem prosti pe multe locuri,dar aici nu.Sa lupte ptr pensiile speciale magistrații,deputații,cei 2000+ de generali inutili Smecherii de la putere știu care e treabă,și și au luat scutieri,pe care ii plătesc gras sa.i apere .Știu că îi urăm,și nu mișcăm un deget pentru ei By the way,eu și alții nu ne apărăm sărăcia Fugim de ea,Iar Mircea își apără bogăția,nu sărăcia; Țara Românească pe vremea lui era bogata,cam la fel cu țările din vest..400 + de jaf turcesc ne a dus la sărăcie lucie.Rusii sunt,la cap Jefuirea României,abia pe locul 3,după turci și austrieci.
    • Like 1
    • @ Vasile Skhiladze
      M0sh0o check icon
      Românii au fost pașalâc turcesc timp de sute de ani. Că asta e, răbdăm. Până când, într-o zi, au trecut rușii pe la noi si ne-au întrebat dacă nu vrem cumva să-i însoțim și noi în lupta lor contra turcilor. Cu Plevna și-alea-alea. Independență, nu? Iar cetățeanul ăla evreu din poveste s-o fi născut cândva în Israel, dar părinții lui sigur nu s-au născut acolo..
      • Like 1
  • Nume check icon
    Putini...foarte putini...
    • Like 0
    • @ Nume
      RazvanP check icon
      Nici o legătură cu "demistificarea istoriei" practicată cu înverșunare post-89...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Preferai da ne știi rămași prosti,nu,!?!! Tagma Jefuitorilor!!;
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Nume check icon
      Demistificare sau nu...cu toate ca nu stiu ce ne ajuta astazi ca eram drepti ca brazii acum sute de ani cand astazi suntem cum suntem...sper sa nu ajungem sa aflam vreodata cine dintre noi are dreptate.
      • Like 0
    • @ Nume
      RazvanP check icon
      Fiecare nație are nevoie de "miturile" sale. Preocupată continuu de propria-i minimizare, inevitabil, nația română a devenit mică de tot.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Nume check icon
      Pai nu ar fi bine ca in loc sa ne luam "puterea" din intamplari de acum sute de ani - mai mult sau mai putin mistificate de istoricii comunisti - sa ne cream propriile "mituri" in zilele acestea care sa ne ajute ca facem tara aceasta un loc mai bun de trait pentru toti romanii?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Ion Ion check icon
      A fost vreodată mai mare? Oare nu trăim acum mai bine ca niciodată? Dacă te-ai putea întoarce în timp ce perioadă ai alege și crezi că ți-ar merge mai bine având același statut de „pălmaș”? Și de ce să avem aceste mituri? Să putem justifica pe viitor niște conflicte și a câștiga niște pământuri „à la russe”? Sau poate crezi că ne vom rezuma la a trăi, așa cum o faci tu, privind încruntați în jur, visând la un trecut mai bun sau poate glorios care nu a existat vreodată?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult