Foto: Inquam Photos/Virgil Simionescu
Imediat după protestele de sâmbăta trecută, am citit una din puținele reacții ale celor din PSD. Doamna Andronescu a opinat că protestele distrug imaginea României în Europa. Din postura mea de cetățean român care trăiește de 3 ani în Suedia trebuie să o contrazic pe doamna senator.
Protestele le arată cetățenilor europeni că avem aceleași valori cu ei, aceleași așteptări de la clasa politică și începem să dezvoltăm o societate civilă care să lupte pentru menținerea democrației când sunt derapaje. I-am transmis doamnei Andronescu părerea mea printr-un email și mesaj pe Facebook, la care nu am primit răspuns.
M-am mutat în Suedia acum aproape 3 ani, exact când lua amploare fenomenul cerșetorilor din Europa de Est, în special din România. Societatea suedeză nu era obișnuită cu cerșetori la aproape fiecare supermarket. Au urmat dezbateri televizate, reportaje din România, toate încercând să descopere motivul pentru care atât de mulți cetățeni români vin la cerșit. Păreri și reacții împărțite, ca în orice societate și democrație. Reportajele au dispărut, fenomenul a rămas.
De un an încoace, ceea ce aud prietenii mei suedezi sunt știri despre proteste masive cu sute de mii de oameni în stradă, căderi de guvern în serie, avertismente de la Comisia Europeană, alte proteste și discuții despre schimbarea legilor anticorupție.
Vorbesc mult despre România și lumea e curioasă. Le-am vorbit despre o altă Românie decât cea pe care o știu din știri, despre progresele care s-au făcut în ultimii ani, despre potențialul pe care îl avem. Și despre vreme. Mult despre verile din România si soare (cine a locuit măcar un an într-o țară nordică mă înțelege perfect). Unii au fost deja în vacanță, alții sunt curioși să meargă. Când s-au întors mi-au spus entuziasmați cât de de frumoasă e natura și din delicatețe au omis drumul cu mașina de la București la Sinaia.
Vrea doamna Andronescu să afle care este părerea cetățenilor europeni? Iată câteva reacții ale suedezilor. „De ce vor să schimbe legile anticorupție, vor corupție?” Pare naivă intrebarea, nu? O secundă nu am știut dacă nu cumva mă iau „la mișto”. Nu era cazul. Ce mult mi-aș dori ca în curând să punem și noi aceeași întrebare naivă când vom auzi de astfel de cazuri undeva într-o țară îndepărtată! Oamenii sunt impresionați de fotografiile de la proteste, de cât de civilizate sunt, câtă forță pașnică transmit. Se pot recunoaște ei înșiși în aceste fotografii. Protestele pașnice din România le arată străinilor o țară dinamică, plină de energie și de creativitate, atât de diferită de imaginea sumbră pe care au transmis-o ani la rândul știrile despre cerșetori.
Doamna Andronescu spune că protestele arată o țară care nu e guvernabilă. Prietenii mei europeni spun că aceste imagini arată o democrație în acțiune. Și fără să înțeleagă ce scrie pe pancarte, pot pricepe că fotografiile de pe străzile României arată ruptura dintre cetățeni și guvernele care nu-i reprezintă. Înțeleg mai clar de ce atât de mulți români pleacă din țară.
Eu nu am plecat din România ca o formă de protest, nici ca să îmi caut o viață mai bună. Sunt una din persoanele norocoase care au plecat pentru o oportunitate, pentru aventura de a trăi o perioadă într-o altă cultură. Nu am venit decisă să rămân aici, dar nici nu pot spune unde voi fi în 5 ani. Globul e mare.
Acum 10 ani m-am întors dintr-o altă aventură pentru a-mi clădi o carieră în România și a contribui la dezvoltarea țării. Idealismul tinereții. Mi-am clădit o carieră în România, însă partea a doua a dorinței e discutabilă. M-aș întoarce din nou, aș lucra chiar în administrație dacă aș avea convingerea că asta ar produce o diferență.
Nu cred că doamna Andronescu crede cu adevărat ceea ce comunică public, e propagandă de partid. La asta, e un foarte bun comunicator. Participarea la alegeri a dat actuala majoritate, deci schimbarea în acest moment trebuie să vină de la persoanele responsabile din PSD care înțeleg gravitatea acțiunilor și consecințele extrem de serioase pe termen lung. Cât timp se mai pot ascunde de evidențe pentru a-i apăra pe colegii de partid de închisoare? Membrii PSD spun ca sunt mândri că sunt români. Aș vrea ca în anul centenarului Unirii să arate acest lucru acționând cu curaj într-un moment care pare de cumpănă în istoria României.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si poate ii intrebati pe prietenii suedezi daca noua, celor care am ramas aici, de unde ati plecat, ni se mai permite sa traim, eventual dupa niste legi care sa elimine pe cit posibil abuzurile. Si va mai rog sa ne explicati si legea electorala folosita de prietenii suedezi, pentru ca, din ce stiu eu, britanicii care au plecat din tara lor de mai mult de trei ani nu mai au drept de vot. Noi am putea sa facem la fel?
Intrand in fondul problemei, ma vad nevoit sa va intreb daca ati auzit de termenul "whataboutism"? Daca da, atunci veti intelege ca tot ceea ce ati scris mai sus se inscrie cu succes in practica descrisa de acest termen. Daca nu - va recomand sa urmariti acest clip, ocazie cu care va puteti si amuza putin: https://www.youtube.com/watch?v=TejoMjHk3x0
In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra privind dreptul de vot al britanicilor, aveti dreptate doar in proportie de fix 20% - rezultand din raportul dintre numarul de ani dupa care nu mai pot vota (corect - 15, vezi aici https://www.gov.uk/voting-when-abroad) si numarul de ani mentionat de dumneavoastra. Ca sa nu mai spun ca exista o miscare serioasa la ei pentru eliminarea acestui prag (vezi https://www.theguardian.com/politics/2017/apr/21/britons-abroad-denied-uk-general-election-vote-tories) - pe care vad ca o treceti sub tacere, foarte probabil pentru ca nu prea se potrivea cu enuntul comentariului dumneavoastra.
O seara buna va doresc!
Nu-i mai alimentați postările !
Cât despre alocuțiunea doamnei Andronescu, cand am auzit-o a fost ca un flash-back cu Gheorghe Marinescu in '89, când ne povestea de „elemente destabilizatoare și agenturi străine” la Timisoara.
Vă dați seama ca pentru doamna Andronescu e greu să mai mizeze acum pe altă carte. A mancat .......... acum TREBUIE să se laude că a fost bun.
Eu cred c-ar trebui sa scoateti in strada" milionul" promis de ex-peremist in sustinerea penalilor,sa vada lumea care-I treaba pe la noi sau milionul vostru e decat vreo 3 babe zapacite ?
In completare: democratia presupune dreptul de a NU fi de acord cu interlocutorul.
Hai sictir!
CEDO - verificati va rog, sesizarile la CEDO sunt datorita legilor proaste sau datorita proceselor defectuoase? Veti afla, "cu stupoare" sper, ca datoram procesele la CEDO legiuitorilor si nu sistemului de justitie. Cred ca procentul este undeva 80/20, Aferim parlament majoritar rosu!
Achitari - sa stiti ca procentul de achitari in Europa este undeva pe la 15%, iar la noi este sub 10%. Asta inseamna ca dintr-un milion de procese, 150.000 sunt achitati in Europa, iar la noi jumatate. Inevitabil printre acestia se poate afla si Radu Rusanu.
Justitia este departe de a fi perfecta, ca orice lucru in lumea asta - este perfectibila intr-adevar. Cred ca s-au facut excese, intruziuni politice, samd - cred ca sunt astazi mecanismele pentru ca cei in culpa din justitie sa plateasca! Ce fac prietenii dvs in zilelel acestea nu are absolut nici o legatura cu reforma justitiei ci cu demolarea ei. E ca si cum ati avea o casa la care aveti probleme cu geamurile si in loc sa le inlocuiti, dvs alegeti sa daramati toata casa si sa lasati doar fundatia! Ce faceti dvs - in cunostinta de cauza - e sa citati niste pretexte de la A3, vorbind in necunostinta de cauza despre subiectele respective. Noapte buna!