Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine sunt cei trei indieni și spaniolul care se îngrijesc de oamenii străzii din București

Știați că trei indieni și un spaniol se îngrijesc de oamenii străzii din București? Sunt urmașii Maicii Tereza de Calcuta. Francisc, Anastasius și Roger sunt indieni și trăiesc la București de câțiva ani. Vorbesc bine limba română și înțeleg și subtilitățile ștrengărești ale multora dintre oamenii străzii. Nu pot fi duși ușor de nas; de iubire, însă, da. Împreună cu ei este și Robert, un frate spaniol care a ajuns în România de câteva luni de zile. Săptămâna aceasta am celebrat Liturghia în comunitatea lor. Frații fac o muncă minunată de iubire, slujire și dăruire.

De pe stradă la masă; de la masă la inimă... Așa aș caracteriza foarte pe scurt slujirea Fraților Misionari ai Carității din București. Cu siguranță nu își doresc să se vorbească despre ei, însă candela lor aprinsă nu poate să fie pusă sub pat, ci pe candelabru, ca să lumineze tuturor (cf. Mc 4,21). Ei merg în căutarea celor ultimi, a căror casă este strada, adăpostiți prin canale, uneori fără acte, dar nu fără identitate, săraci nu doar de sărăcie, ci și de considerație și afecțiune. Mulți astfel de semeni de-ai noștri au găsit în iubirea, slujirea și casa Misionarilor Carității nu doar o bucată de pâine, ci și demnitatea pierdută.

Două zile pe săptămână: miercurea pentru circa 50 de bărbați și joia pentru circa 20 de femei. Vin dimineața după ora nouă, își spală hainele murdare, fac duș și se îmbracă cu cele curate, pe care tot ei le-au spălat cu o săptămână în urmă. Frații au o cameră specială unde fiecare își păstrează într-o cutie personală propriile haine curate. La miezul zilei se celebrează Sfânta Liturghie în capela fraților, unde participă toți benevol. După masa Cuvântului lui Dumnezeu merg la masa trupească: o climă familială, o redobândire a destinderii și a demnității. Frații Misionari ai Carității sunt însoțiți în această slujire de surorile Carmelitane Misionare. Iar în bucătarie gătesc mame și soții, voluntare în slujire și iubire.

Fiecare dintre cei ajutați de frați are propria istorie zbuciumată. Domnul Costel face parte acum din familia fraților. A fost recuperat de ei de pe stradă, s-a vindecat și a redescoperit credința. Trăiește cu chirie din pensie și îi ajută pe frați la toate, în mod special să răzbată în hățișul birocratic pentru a le reface documentele celor care le-au pierdut. De acum și el este un misionar al carității.

PS. Un prieten deputat la telefon acum 5 minute:

"Am văzut în postarea ta de azi ce lucruri minunate fac Misionarii Carității și mi-ai făcut poftă de voluntariat. Așa că chiar acum merg să-i ajut pe frații franciscani să dea de mâncare oamenilor fără adăpost".

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stie oare femeia aia tantosa si seaca despre cei trei 'straini'care ajuta nevoiasii asa cum pot? Stie oare altceva decat sa vorbeasca mult,prost si degeaba? Domnilor popi,puneti-i patrafirul pe cap, doar,doar se va lumina!
  • Like 0
 • Le multumim din suflet pentru sufletul lor mare.

  As vrea sa vad si reprezentanti simpli ai bisericii ortodoxe, maicute, calugari, preoti, simpli credinciosi, ingrijind de cei far' de adapost sau care sunt la ceas de cumpana.
  Nu i-am vazut pe strada decat cerand bani pentru biserica, cu niste caiete/liste care nu stim cat de oficiale sunt.

  Din pacate am vazut intr-o biserica bucuresteana
  • Like 2
  • @ dordetine
   Oare pe noi ce ne opreste sa facem asta?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult