Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine sunt cei trei indieni și spaniolul care se îngrijesc de oamenii străzii din București

Știați că trei indieni și un spaniol se îngrijesc de oamenii străzii din București? Sunt urmașii Maicii Tereza de Calcuta. Francisc, Anastasius și Roger sunt indieni și trăiesc la București de câțiva ani. Vorbesc bine limba română și înțeleg și subtilitățile ștrengărești ale multora dintre oamenii străzii. Nu pot fi duși ușor de nas; de iubire, însă, da. Împreună cu ei este și Robert, un frate spaniol care a ajuns în România de câteva luni de zile. Săptămâna aceasta am celebrat Liturghia în comunitatea lor. Frații fac o muncă minunată de iubire, slujire și dăruire.

De pe stradă la masă; de la masă la inimă... Așa aș caracteriza foarte pe scurt slujirea Fraților Misionari ai Carității din București. Cu siguranță nu își doresc să se vorbească despre ei, însă candela lor aprinsă nu poate să fie pusă sub pat, ci pe candelabru, ca să lumineze tuturor (cf. Mc 4,21). Ei merg în căutarea celor ultimi, a căror casă este strada, adăpostiți prin canale, uneori fără acte, dar nu fără identitate, săraci nu doar de sărăcie, ci și de considerație și afecțiune. Mulți astfel de semeni de-ai noștri au găsit în iubirea, slujirea și casa Misionarilor Carității nu doar o bucată de pâine, ci și demnitatea pierdută.

Două zile pe săptămână: miercurea pentru circa 50 de bărbați și joia pentru circa 20 de femei. Vin dimineața după ora nouă, își spală hainele murdare, fac duș și se îmbracă cu cele curate, pe care tot ei le-au spălat cu o săptămână în urmă. Frații au o cameră specială unde fiecare își păstrează într-o cutie personală propriile haine curate. La miezul zilei se celebrează Sfânta Liturghie în capela fraților, unde participă toți benevol. După masa Cuvântului lui Dumnezeu merg la masa trupească: o climă familială, o redobândire a destinderii și a demnității. Frații Misionari ai Carității sunt însoțiți în această slujire de surorile Carmelitane Misionare. Iar în bucătarie gătesc mame și soții, voluntare în slujire și iubire.

Fiecare dintre cei ajutați de frați are propria istorie zbuciumată. Domnul Costel face parte acum din familia fraților. A fost recuperat de ei de pe stradă, s-a vindecat și a redescoperit credința. Trăiește cu chirie din pensie și îi ajută pe frați la toate, în mod special să răzbată în hățișul birocratic pentru a le reface documentele celor care le-au pierdut. De acum și el este un misionar al carității.

PS. Un prieten deputat la telefon acum 5 minute:

"Am văzut în postarea ta de azi ce lucruri minunate fac Misionarii Carității și mi-ai făcut poftă de voluntariat. Așa că chiar acum merg să-i ajut pe frații franciscani să dea de mâncare oamenilor fără adăpost".

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stie oare femeia aia tantosa si seaca despre cei trei 'straini'care ajuta nevoiasii asa cum pot? Stie oare altceva decat sa vorbeasca mult,prost si degeaba? Domnilor popi,puneti-i patrafirul pe cap, doar,doar se va lumina!
  • Like 0
 • Le multumim din suflet pentru sufletul lor mare.

  As vrea sa vad si reprezentanti simpli ai bisericii ortodoxe, maicute, calugari, preoti, simpli credinciosi, ingrijind de cei far' de adapost sau care sunt la ceas de cumpana.
  Nu i-am vazut pe strada decat cerand bani pentru biserica, cu niste caiete/liste care nu stim cat de oficiale sunt.

  Din pacate am vazut intr-o biserica bucuresteana
  • Like 2
  • @ dordetine
   Oare pe noi ce ne opreste sa facem asta?
   • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult