Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cine v-a lucrat, domnu’, aicea?! Măreața lucrare a președintelui Iohannis: un Guvern majoritar înlocuit de unul minoritar și USR înlocuit de PSD

Iohannis coroană

Foto: presidency.ro

După două luni în care a întors guvernarea cu susu-n jos, președintele s-a oprit să-și contemple capodopera.

O țară întreagă se uită năucă la lucrarea dlui Iohannis, ca meșterul ăla care întreabă: „Cine v-a lucrat, domnu', aicea?!”

Păi ce-ați făcut, domnu’?… În plină criză medicală, economică și socială, ați înlocuit o guvernare majoritară cu un Guvern minoritar?! V-ați apucat să dărâmați pereții de rezistență?! Știți că la orice adiere de vânt o să vă cadă tavanul în cap? De asta are nevoie țara acum, de un Guvern minoritar, vulnerabil, impotent, incapabil nu doar să facă reformele la care s-a angajat, ci și să ia măsuri nepopulare, dar necesare, adică să guverneze pe bune?

În altă perioadă, lucrarea dlui președinte ar fi produs amuzament. Dacă nu ești parte a procesului, pare simpatic să-l privești pe vecinul care, lovit brusc de nevoia de schimbare, mută mobilele din casă: dulapul ăla n-are ce căuta acolo, acolo trebuie să stea biblioteca, pune mâna să mă ajuți să mut canapeaua, stai, că s-a zgâriat parchetul, încă un pic ridică comoda, stai să dau cu aspiratorul, vezi, ți-am spus eu că e praf în spatele șifonierului, împinge din dreapta, încape dacă tăiem puțin din ușă, unde naiba ai pus ciocanul ăla, cad mobilele astea pe noi, de ce-ți trebuie atâtea cutii?… Într-o astfel de situație absurdă, un om cu scaun la cap se oprește în mijlocul sufrageriei, își dă cu apă pe față, admite că făcut o prostie și să mută mobilele la locul lor. Nu și dl. Iohannis! Domnia sa perseverează. Pentru că egoul nu-i mai încăpea în incintă, dl. președinte s-a apucat să dărâme tot, până când a ajuns să-și dea cu ciocanul în genunchi.

Oricum ar da-o, un Guvern minoritar - pe care PNL, prin vocea dlui Cîțu, îl anunță acum triumfător - este o catastrofă pentru România. El nu s-a născut dintr-un plan, ci este rezultatul unui joc de amatori, coordonat de la Cotroceni.

Pun rătăcirea dlui Iohannis pe seama a ceea ce vechii greci numeau hybris. Termenul îl desemnează pe cel care, condus de o trufie nemăsurată, de lipsa simțului măsurii și de aroganță, pierde contactul cu realitatea, se smintește, înnebunește. Această nebunie îl face să-i provoace pe zei, să-și pună la încercare soarta, să-și forțeze norocul.

Dl. președinte Iohannis este un astfel de personaj tragic. Astăzi constată că „trebuie să terminăm cu această criză și că este inadmisibil să continuăm în acest stil”. De ce nu l-a nominalizat pe Nicolae Ciucă acum 10 zile? De ce a continuat „în acest stil” pe viața și pe moartea oamenilor? Ca să-i dea o lecție de umilință lui Dacian Cioloș? La fel cum i-a dat o lecție lui Ludovic Orban? Cinica lecție de pedagogie a președintelui se decontează din păcate în numărul zilnic de morți. Aceasta nu mai e o țară, ci o morgă.

La capătul celor 2 luni de lucrări în care a făcut guvernarea țăndări, cum țăndări a făcut și încrederea românilor în orice idee de autoritate, Klaus Iohannis și-a atins un obiectiv mărunt: a înlocuit USR cu PSD la guvernare. Și nici aici nu a mers până la capăt: în loc să-i invite bărbătește la masă, să împartă responsabil resursele, dar și responsabilitățile, președintele a ales o alianță pe sub masă. Evident că pesediștii nu-i vor ține guvernul în viață degeaba. Ei știu cel mai bine șmecheria cu bunica ținută în geam ca să-i ia pensia. Vor avea foloasele guvernării, dar nu vor trage ponoasele. Liberalii vor deconta toate crizele ce vin, iar când își vor da seama de fundătura în care i-a împins președintele va fi probabil prea târziu. Orbire în masă.

Pentru România, un Guvern minoritar, aflat la mâna PSD, este garanția unei crize politice permanente, a lipsei oricărei tentative de reformare a statului și, în consecință, a pierderii banilor din PNRR. Vom bate, în schimb, frumos pas de defilare pe sub Arcul de Triumf, scandând că „Armata e cu noi!” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnilor, cred că ați uitat cine a declanșat criza, cine s-a aliat cu AUR și PSD ca să dărâme Coaliția, cine a propus acum vre-o două săptămâni tot un guvern minoritar ( care spera cumva și în susținerea PSD). Așa e în vremurile moderne, toată lumea plânge de mila vinovatului. Nici mie nu mi-a fost drag dl. Câțu, dar de aici până la a le plânge de milă celor care le-au ridicat din nou mingea la fileu celor de la Aur, după ce deabia uitase lumea de ei , e cale lungă. V-a plăcut cum s-au prezentat la Comisii miniștrii cabinetului Cioloș? Îmi pare rău de dânsul, merita mai mult!
    • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      Situatia descrisa e o consecinta. Ai uitat cum un individ pe nume Cutu, care n-are treaba cu nimic, a incalcat acordul colaitiei la ordinele keizerului si ne-am ales cu USR in opozitie. Da, in opozitie se voteaza impotriva puterii, dar eh, e mai greu cu politica la rumeni.
      • Like 1
    • @ Stroe Adriana
      Criza a provocat-o PNL prin Catu. Nu avea voie sa dea afara ministrii USR fara consultarea partidului care i-a propus.
      USR are dreptate. Principalii vinovati sunt Iohannis si Catu.
      • Like 0
  • Nu cred ca e ingamfare. Nu are cum, sa fim seriosi. Iohannis nu darama casa din ingamfare. Dar o poate darama la ordinul celor cu epoleti care conduc Romania de 31 de ani, de facto. In presa e cam la fel. Cineva trebuie sa intre tare cu reforma in servicii, altfel o sa mai vedem asta inca de vreo 20 de ori in urmatorii 100 de ani.
    • Like 0
  • Intrebrea e buna doar ca adresatul e altul sau altii! Cand Barna cu Ciolos au initiat caderea cuvernului. aliati cu AUR, ce incredere poti sa mai ai in ei? Daca i-ar fi invitat la reformarea guvernului ar fi inceput negocierile cu si mai multe pretentii! Daca e vinovat cineva sunt de fapt toti! Toata mascarada a fost facuta ca sa ajunga Orban premier ca de aceea urlau toti sa fie inlocuit Citu cu alt membru PNL! Sunt multe cusaturi cu ata invizibila!
    • Like 0
    • @ Galina Nedelcu
      "pretentii".... hahaha, un minister negociat in alianta nu se poate "fura" de un catzel de parca ar fi rata. Pretentia e simpla, pt. unul zevzec ca tine la minte, respectarea programului de guvernare. Selian Ion a vrut reformarea justitiei, klovnus iohannis s-a impotrivit si i-a dat ordine dresatului de cutzu sa execute. Astea nu-s pretentii. Nu-i bai, vine PSD cu pretentii! A, defapt nu mai vine ca azi-ieri au anuntat ca nu se pupa cu PNL. N-ai bafta!
      • Like 1
  • S-a întîmplat acum fix 5 ani. https://start-up.ro/lista-lui-soros-din-romania-cum-a-manipulat-un-site-folosindu-se-de-lipsa-ta-de-cunostinte-despre-internet/?fb_action_ids=10154583567216192&fb_action_types=og.comments&fb_source=other_multiline&action_object_map=[1183114055116022]&action_type_map=[%22og.comments%22]&action_ref_map=[]&fbclid=IwAR3KHpCefVtV7IIxF5M2LkHYmUc_itEjcsWPtMZpx4KsrfbCqLNg9XHCxb0
    Nu vi se pare relevant că mafia se repliază dînd deoparte măștile ideologice cînd apare cineva din afara sistemului (recte Cioloș) să le strice afacerile? Așteptăm să se întîmple și a 3a oară ca să ne lămurim? În 2016 măcar nu era pandemia asta nenorocită, de care mai toată lumea a scăpat mai puțin genialii daci liberi.
    • Like 0
  • bre negrutiule. De ce crezi ca ai dreptate in ce ai scris? Ai condus vreo mare firma in care angajatii te aplaudau cand veneai la slujba? Eu cred ca (la fel ca in alte articole), ce visezi noaptea e valabil a doua zi. Abia a inceput prepararea mancarii pt. masa de pranz si tu sti deja ca nu e buna.Iti sugerez sa nu mai fi asa ingamfat, tu le sti pe toate, inainte de a scrie despre ceva ,,rumega" si apoi pune-le pe hartie.
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Alt trol USLinos care le știe pe toate, dar nici poză de profil n-are, că de IQ n-are rost să pomenesc.
      • Like 0
  • Când mintea funcționează pe tehnologia „pas cu pas” îți trebuie răgaz pentru meditație. Primul pas ar putea fi încercarea cea mai nepotrivită, pe care să fii sigur că trebuie s-o scoți apoi din calcul. E posibil să urmeaze pasul al doilea și următorii câțiva, până îl nimerești pe cel care s-ar potrivi momentului. Dacă se nimerește.
    • Like 1
  • *
    • Like 0
  • Si Iulius Caesar avea un sclav care era obligat sa-i reaminteasca ca este doar un muritor. Degeaba atata istorie si educatie, Johannis ori e tampit ori a inebunit.
    • Like 2
  • Asta este omul Iohannis..... Nu pricepe nimic... De la început nu a priceput nimic dar a avut noroc cu PSD și Dancila...
    Acum în Ina criza se vede ca robotul de lemn este gol și pe dinăuntru... La Sibiu știam ca nu este bun pt conducere la București.... Aici la Sibiu putea face pe micul dictator fără consecințe pt țară... Tragica figura....
    • Like 6
  • Pe "Siperman cîțțț" l-a ras. fiindcă ăla l-a "tradus" cu propria-i megalomanie / mitocănie. Dar cred ca, cu gen. Ciuca, va avea probleme. Nu chiar ca acelea patite de Carol II cu alt general desemnat. dar nici ușor nu-i va fi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult