Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine va fi premier din toamnă. Calculele lui Traian Băsescu și ale lui Adrian Năstase

Fuziunea cu UNPR este ultima broască pe care Traian Băsescu a înghițit-o. La câte au fost înainte, a devenit o obișnuință, dacă nu chiar o plăcere. Decizii care altora le-ar întoarce stomacul pe dos sunt luate de fostul președinte cu voluptatea cu care sorbi viermele din sticla de tequila.

A mizat și acum pe factorul surpriză. A aflat că PSD și PNL se codesc să dea UNPR cei 17 parlamentari pe care îi cerea pentru la toamnă, a intrat pe fir și a deturnat negocierile. În două săptămâni, a absorbit UNPR, iar ecourile negative ale fuziunii cu fostul partid al lui Gabriel Oprea se vor resorbi și ele rapid. Chiar dacă inițial toată lumea „bună” a strâmbat din nas, într-o lună nimeni nu-și va aminti că acest partid ciudat al generalilor a existat. În schimb, Traian Băsescu câștigă enorm din această mișcare:

1. este mai aproape de intrarea în Parlament (după locale, PMP avea 4,27%, UNPR îi aduce matematic procentul de care mai avea nevoie să treacă pragul de 5%);

2. reușește să-și facă grup parlamentar la Camera Deputaților, ceea ce dă dreptul PMP să aibă observatori în toamnă în toate secțiile de votare din țară („alegerile se câștigă la numărătoarea voturilor” - este un truism pe care îl repetă bătrânii din politică, deci și T. Băsescu);

3. reușește să adune mai mult de 50 de consilieri județeni, ceea ce dă dreptul PMP să primească subvenții de la stat;

4. adună o zestre locativă de invidiat, în condițiile în care partidul lui Gabriel Oprea a fost, așa cum spuneam, mai mult o afacere imobiliară decât una pur politică. Printre sutele de sedii răsfirate în toată țara, PMP primește câteva vile impozante în centrul Capitalei, adevărate palate în care intră noii proprietari („care până acum se întâlneau în parcuri”, spune T. Băsescu). Nu degeaba primul gând al lui Liviu Dragnea la aflarea veștii că UNPR a fuzionat cu PMP a fost că Băsescu a tras lozul imobiliar câștigător (printre altele, PMP are acum în posesie și sediul central al UNPR din Kiseleff, aflat chiar în curtea PSD, ceea ce-i face pe Băsescu și Dragnea vecini).

Duminică, Traian Băsescu a fost la emisiunea „În fața ta”, la Digi24. L-am întrebat ce mai vrea de la politică, după două mandate de președinte. Vrea să fie premier? A râs. Deși de o săptămână spune că ar corespunde cel mai bine profilului de premier („pentru că știu statul”), este conștient că președintele Iohannis nu-l va nominaliza niciodată. Vrea o carieră politică în Republica Moldova? A râs din nou, cam a pagubă („Încă nu m-am dus să-mi iau cetățenia, să depun jurământul...”). Vrea să candideze pentru Parlamentul de la București? („doar dacă voi constata că așa îmi ajut partidul”).

Jocul lui Traian Băsescu urmărește dezechilibrarea balanței de putere din Parlament și viitoarea coaliție de guvernare. În condițiile în care niciunul dintre partidele mari (PSD și PNL) nu trece de 35 la sută, PMP devine un partid care poate arbitra meciul. La fel ca ALDE, UDMR sau USR, PMP are mai multe șanse de a intra la guvernare decât are, de pildă, PSD-ul în acest moment.

Observația a fost făcută și de Adrian Năstase, din păcate una dintre puținele voci lucide și raționale din PSD. Anunțat cu exaltare de Victor Ponta, care spera probabil că fostul său maestru îi va restarta ambițiile de prim ministru, Adrian Năstase a analizat la rece, sâmbătă seară, la Antena 3, șansele PSD de a guverna în toamnă. Iar șansele sunt mici, a precizat Năstase, în condițiile în care PSD n-are cum să scoată la parlamentare un scor mai mare decât la locale, iar aliații PSD-ului sunt fie scoși din joc cu probleme penale (se referă la Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE), fie scoși din joc definitiv (se referă la UNPR). În același timp, pe partea dreaptă lucrurile au o altă dinamică, iar avertismentul lui A. Năstase este că PNL, PMP, USR, cu ajutorul UDMR, ar putea scoate PSD din joc pentru următorii ani, chiar dacă PSD are în acest moment cele mai multe voturi.

În aceste condiții, spune A. Năstase, PSD are două opțiuni:

- „să se predea” președintelui Klaus Iohannis și să intre la guvernare într-un Guvern de coaliție, în care premierul va fi impus de la Cotroceni;

- să intre în opoziție.

Am văzut la Adrian Năstase aceeași răceală și același cinism ca la Traian Băsescu în momentul în care a fost rugat să dea o soluție pentru partidul său: printre rânduri, înțelegem de la dl. Năstase că PSD ar trebui să devină mai populist („sunt mulți oameni săraci în România”) și mai naționalist (există un potențial mare în această zonă, pe care o acoperă acum doar Traian Băsescu). Pretențiile de reformare și de modernizare, visurile despre „a treia cale” ar trebui amânate în condițiile în care PSD nu reușește deocamdată să valorifice la maximum electoratul sărăcit și nostalgic. Ce spune dl. Năstase e că în toamnă ar trebui să vedem din nou o invazie de „mândri români”, acești pokemoni cu care Victor Ponta defila în campania prezidențială de acum doi ani.

Fiind o vreme prins cu alte lucruri decât cu politica, Adrian Năstase probabil n-a aflat că tocmai această propagandă neagră, de anii '50, i-a fost fatală candidatului PSD și a dus la victoria cu totul neașteptată a lui Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MihaiSt check icon
  La noi lucrurile decurg cam asa: intai vin fel de fel de "initiati" sa-si dea cu parerea (sa manance si gura lor ceva...) - acum suntem in perioada asta, articolul de mai sus demonstreaza acest lucru cum nu se poate mai bine. Apoi, pe post de campanie electorala, fiecare va incerca sa demonstreze cat de rau va fi "daca iese alalalt". Iar dupa vot presa va casuna pe alegatorii care nu au pus stampila pe cine trebuie (ca peste tot, vezi magariile post-referendum din UK), iar din "negocierile" post-electorale va iesi orice numai vointa electoratului nu (nici nu mai e nevoie sa amintesc ca in politica aritmetica nu serveste la nimic).
  • Like 0
 • La vot, 4%+1% nu fac întotdeauna 5%. Rămâne de văzut dacă Băsescu intră în Parlament
  • Like 1
 • check icon
  Faptul că Băsescu a înghițit un c... imens numit UNPR nu înseamnă că același lucru ar fi trebuit să facă și PNL care, din păcate, cu doi lideri non-charismatici (probabil intenționat aleși astfel) este oricum în cădere, este oricum un partid care, pe lîngă faptul că a tot asimilat diverse fecale, s-a autoterminat. Modul cum a jucat la București este simptomatic. Ce va fi la toamnă? Păi ce a fost și la locale, cam aceiași păpușari. Ce au adus nou localele? La București, o veche păpușăriță cu vechi state de plată; în alte localități, mulți tot ăia sau unii chiar cu dosare, dacă nu de-a dreptul după gratii. Ce poate fi în toamnă? singura mișcare ar fi ca USB să se modifice în USB 3, pe românești USR, un fel de UNPR, dar mai intelectual. După declarația tinerei membre USB Clothilde, care – după atacul de la Nisa – a spus că musulmanii trebuie deportați, cam e clar cine formează USB. Dacă și tu, Clothilda mea dragă, vorbești ca Vadim, vai nouă... Ce figuri noi au apărut pe scena politică românească, încât să credem că în toamnă s-ar produce un reviriment? Nici una. Ar putea să mai apară? Sigur, se poate, o fi vreun portar pe la USB pe care să-l scoată pe post de as de pică. Vorba unuia, ce rost are să mai facem alegeri, costă mult, e bun ăla care e, mergem cu el 20–25 de ani, 4–5 cincinale, apoi mai vedem.
  • Like 0
 • Întotdeauna încep cu esenţialul articolului la care vreau să comentez, fiindcă este nada de-a prinde peştele politic.
  "Fuziunea cu UNPR este ultima broască pe care Traian Băsescu a înghițit-o. La câte au fost înainte, a devenit o obișnuință, dacă nu chiar o plăcere. Decizii care altora le-ar întoarce stomacul pe dos sunt luate de fostul președinte cu voluptatea cu care sorbi viermele din sticla de tequila."
  - Traian Băsescu este conştient că politica este cea mai sofisticată curvă, aşa că dacă s-a decis să-şi facă din această meserie un hobby, atunci acceptă toate fanteziile pe care i le cere clienţii. De aceea ceea ce se spune despre el că este singurul politician care poate răsturna orice scor, se va adeverii. De ce reuşeşte "marinarul", unde eşeuează cei care nu fac faţă unor situaţii :
  -În primul rând a învăţat din experienţa tragică a lui Ceauşescu, să nu-şi consulte soţia în probleme politice, să nu-i facă mofturile de primă doamnă nepregătită pentru acest statut ( a se vedea Carmen Iohhanis), iar pentru a umple acest gol îşi ia o amantă Mata Hari, care are cam acelaşi ADN cu el, adică trădare, minciună, răzbunare, desfacere şi refacere de noi coaliţii... Băsescu a înfruntat ca şi Cuza Monstruoasa coaliție - 11/23 februarie 1866 - care a reprezentat alianța dintre conservatori și liberalii radicali în scopul îndepărtării domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la domnie. Denumirea respectivă a fost promovată în epocă de presă favorabilă lui Cuza...Aici la Băsescu presa a fost împărţită, însă a avut un jurnalist loial la "curte" care a făcut ( şi încă mai face prin publicaţia Evenimentul Zilei) totul pentru a înfiera pe cei care au participat la răsturnarea lui Băsescu de la Cotroceni. Se zice că America l-a ajutat şi la al doilea mandat şi ca să învingă Puciul...asta pentru că americanii urăsc comunismul şi nu vroia o reinstalare în România. Numai că între timp socialiştii au reuşit să se impună în mai toate ţările din Europa şi astfel prin "cnutul pesdist" România a fost iar încălecată de comunişti, însă aceşti comunişti mafioţi au reuşit să distrugă România, aducând-o la taraba occidentală pentru a fi cumpărată bucată cu bucată. Să nu uităm totuşi că şi Băsescu a pus umărul la cest dezastru prin desfiinţarea flotei noastre. Fiind jurist nu mă pot hazarda să spun prin vinderea flotei pentru foloase personale...asta trebuie s-o dovedească DNA, dacă va găsii un ofiţer de la securitate care să fie naţionalist şi să scoată dublurile incriminatoare.
  "Duminică, Traian Băsescu a fost la emisiunea „În fața ta”, la Digi24. L-am întrebat ce mai vrea de la politică, după două mandate de președinte. Vrea să fie premier? A râs. Deși de o săptămână spune că ar corespunde cel mai bine profilului de premier („pentru că știu statul”), este conștient că președintele Iohannis nu-l va nominaliza niciodată. Vrea o carieră politică în Republica Moldova? A râs din nou, cam a pagubă („Încă nu m-am dus să-mi iau cetățenia, să depun jurământul...”). Vrea să candideze pentru Parlamentul de la București? („doar dacă voi constata că așa îmi ajut partidul”).
  - Cetăţenia moldovenească, nu s-a dus s-o ridice şi să depună jurământul, fiindcă a avut parte de aprecieri ostile : Igor Dodon, lider PSRM: "Vrea să vină să tulbure apele şi la noi."
  Cam acestea sunt comentariile mele la acest articol.
  • Like 0
 • Domnule Negruțiu, nu i-aș plânge de milă lui Traian Băsescu pentru broasca înghițită, numită UNPR. Când cu "soluția imorală" a lui Felix, a înghițit un varan. Așa că are antrenament. În ce privește răspunsul la întrebarea, cine va fi noul premier, aș miza pe un singur nume, Dacian Cioloș, susținut de o largă majoritate parlamentară cu PSD-ul în opoziție.
  • Like 0
 • Mai aveti de propus opiniei publice PENALI!
  Daca astia vor ajunge prim ministri inseamna ca tara asta nu mai are nici o sansa.
  Romani trebuie sa plecam toti sa vedem cine ii va tine in spate sau altfel spus pe cine vor mai capusa.
  Viitorul prim ministru va numi ministru justitiei care va numi procurori etc.
  In ce tara vom trai? Ce rusine pentru copiii nostri. Sper sa-mi scot copiii din mizeria asta pana nu e prea tarziu si ca, cadru didactic ii voi indruma pe toti cei care ii voi avea in fata catre alte orizonturi. Ce rusine! Antentie presa incepeti sa deveniti parte a acestei mizerii!
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult