Ne așteaptă un an al mizelor mari. Urmează două runde de alegeri și, spre sfârșitul anului viitor, un nou Guvern. La finalul anului viitor ar trebui să vedem politicieni de un alt tip.
Dacă 2016 va fi anul reformei profunde a clasei politice, atunci ea nu se va face decât cu forța. Iar factorii de presiune sunt în acest moment doi: procurorii și strada. Pentru că, din păcate, schimbarea nu vine dintr-un reflex intern al politicianului, care ar înțelege că nu mai poate merge la infinit cu acelați tip de contract vicios cu alegătorul, ci dintr-un impuls extern.
Două personaje vor juca un rol important în 2016: șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și premierul Dacian Cioloș.
1. Mandatul în fruntea DNA al Laurei Codruța Kovesi expiră în luna mai. Despre menținerea lui Kovesi la DNA, noul ministru al Justiției, Raluca Prună, a făcut la sfârșitul acestui an mai multe declarații care au lăsat loc speculațiilor și interpretărilor. Într-adevăr, anticorupția n-ar trebui să stea într-un singur om, dar în același timp este un fapt cert că sub mandatul lui Kovesi, DNA a avut cele mai bune rezultate. Dacă Guvernul Ponta ar fi rămas în funcție, șansele actualei șefe a DNA de a prinde o nouă nominalizare ar fi fost practic nule, cu toată susținerea publică de care se bucură în sondajele de opinie. E greu de crezut că un premier pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție ar fi privit dezinteresat cine va fi șef la DNA. Este vital în acest moment ca dosarele să nu se oprească, indiferent cine va fi șef al DNA din luna mai încolo. Cea mai importantă decizie a Guvernului, respectiv a ministrului Justiției în 2016 este, prin urmare, nominalizarea pentru șefia DNA și cea pentru conducerea Parchetului general.
Sunt mult mai liberi decât cei aduși la protest cu autocarul, cu partidul sau cu televiziunea. Iar protestul oamenilor liberi din țara asta este marele câștig al lui 2015 și motorul care ar trebui să schimbe ireversibil sistemul în 2016.
2. Premierul Dacian Cioloș are un mandat limitat și, din toate declarațiile sale de până acum, pare să nu-și dorească mai mult. Mulți dintre miniștrii săi sunt, de asemenea, veniți „cu delegare” la Palatul Victoria. Cel puțin cei veniți via Bruxelles vor dori să se întoarcă la finalul lui 2016 la joburile și lefurile lor de câteva ori mai mari decât încasează la București. Mulți vor fi ofertați de PNL să intre în politică, să candideze la parlamentare sau să facă parte dintr-un Guvern politic în ipoteza în care liberalii vor câștiga alegerile. Un prim semn în acest sens l-a dat Vasile Blaga, care a spus că și-ar dori ca miniștrii Guvernului Cioloș să întărească garnitura liberală. Realitatea este că PNL, la fel ca PSD, n-a reușit să-și producă o garnitură politică proprie de lideri noi, astfel încât apelează acum la altoi tehnocrat. Pentru Dacian Cioloș, cântecul de sirenă al politicienilor este o capcană. Scopul Guvernului tehnocrat nu este să recredibilizeze clasa politică, ci să reseteze administrația publică centrală. Îmi povestea cineva cu indignare câtă birocrație este într-un minister, câți plimbători de foi, câtă lipsă de organizare și cât dezinteres pentru „binele public”, câte pile plantate prin birouri de diverși șefi politici. Guvernul Cioloș a promis criterii de performanță în ministere „ca la Bruxelles”: miza e ca până la finalul lui 2016 să schimbe mecanismul infernal din administrație care anulează orice inițiativă și care favorizează corupția și să scuture sistemul de clientela politică. Ceea ce e foarte complicat.
3. 2016 poate însemna și relansarea carierei politice a lui Traian Băsescu. Condiția este să câștige Primăria Capitalei, ceea ce i-ar da din nou legitimitate electorală, putere politică și posibilitatea ca partidul său să treacă pragul la parlamentare. În acest moment, fostul președinte este într-o campanie clară de cucerire a unui public naționalist, conservator, antioccidental, care vota fie cu partidul lui C.V.Tudor, fie cu PSD. Îi va fi, prin urmare, greu să fie candidatul unei generații care vrea schimbare, seriozitate și un nou stil de a face politică.
Anul care tocmai se încheie a scos la rampă un nou actor pe scena publică. Spuneți-i cum vreți: piața, strada, noua societate civilă. Sau tinerii frumoși și liberi, după cum le spun superior și condescendent unii analiști. Nu știu cât sunt de frumoși, e drept că n-am văzut în Piață frumuseți răpitoare cum vezi la talk-show-urile de seară de la televizor. Dar sunt mult mai liberi decât cei aduși la protest cu autocarul, cu partidul sau cu televiziunea. Iar protestul oamenilor liberi din țara asta este marele câștig al lui 2015 și motorul care ar trebui să schimbe ireversibil sistemul în 2016.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In privinta lui Basescu, acesta a fost dintodeauna un animal politic a carui principala abilitate a fost tocmai stiinta de a se reinventa si de a intui noi oportunitati. Schimbarea lui de discurs nu e intamplatoare, a simtit un spatiu neexploatat pe partea dreapta a spectrului politic precum si faptul ca acest spatiu se valorizeaza rapid in noul context politic. Iar locul nu este al pardidului lui Vadim si nici al PSD-ului, chiar daca aceste partide au profitat de vidul politic respectiv. E mai degraba locul PNT-ului desi nici macar acest partid nu a fost convingator in aceasta postura conservatoare. Probabil nici contextul politic nu era favorabil. Optiunea va fi probabil anticomunista, unionista, procrestina si antiislam, rusofoba, proamericana si eurosceptica cu nuante populiste inevitabile, dar nici un caz antioccidentala. Sa nu confundam euroscepticismul datorat neincrederii in ideologia progresist-marxista a elitelor europene cu optiunea antioccidentala. Politica corecta nu reprezinta neaparat chintesenta valorilor europene. Modelul urmat va fi GOP si PIS, cu nuante locale. Nu cred ca Primaria Capitalei va conta, se vor astepata alte oportunitati. Gafele si compromisurile inevitabile ale adversarilor vor fi bine exploatate. Iar evenimentele neasteptate, dar previzibile in contextul actual pot schimba totul. Atentatele teroriste ne-au ocolit pana in prezent, dar nu au ocolit Bulgaria, care este la o aruncatura de bat. In cazul Colectiv responsabilitatile erau generale, toata societatea era vinovata, fapt care nu a oprit furia strazii. Ce s-ar intampla in cazul unui atac terorist de amploare, savarsit de refugiati relocati, situatie in care responsabilitatile vor fi mult mai usor de identificat?
Ciolosi si sa doreasca mult nu v-a putea face,parlamentul are parghiile.
Referitor la fostul presedinte cred ca cel mai bine ar fi sa stea in umbra si sa-i ajute,dar ma tem ca nu v-a fi asa.Nu cred ca v-a candida pentru primarie si mai mult chiar daca nu v-a castiga.
Referitor la clasa politica poate se vor retraga o parte din "greii si uzatii politic"si vor trece in fata mai tinerii ce nu sunt cu nimic mai buni decat ceilalti(Nastase-Ponta Mitrea-Sova)
Strada cu frumosii ei areusit ceva pe fondul creat de evenimentele tragice dar la parlamentari nu nu are efect apa trece pietroii raman
În ceea ce o privește pe doamna Kovesi, cred că are șanse foarte mari pentru un nou mandat. Și e bine că decizia va fi luată înainte de alegerile parlamentare. Deși acum sunt șanse minime ca PSD să depășească PNL, până la alegeri mai e mult.