Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cu ochii pe ei în 2016: Cioloș, Kovesi, Băsescu

Ne așteaptă un an al mizelor mari. Urmează două runde de alegeri și, spre sfârșitul anului viitor, un nou Guvern. La finalul anului viitor ar trebui să vedem politicieni de un alt tip.

Dacă 2016 va fi anul reformei profunde a clasei politice, atunci ea nu se va face decât cu forța. Iar factorii de presiune sunt în acest moment doi: procurorii și strada. Pentru că, din păcate, schimbarea nu vine dintr-un reflex intern al politicianului, care ar înțelege că nu mai poate merge la infinit cu acelați tip de contract vicios cu alegătorul, ci dintr-un impuls extern.

Două personaje vor juca un rol important în 2016: șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și premierul Dacian Cioloș.

1. Mandatul în fruntea DNA al Laurei Codruța Kovesi expiră în luna mai. Despre menținerea lui Kovesi la DNA, noul ministru al Justiției, Raluca Prună, a făcut la sfârșitul acestui an mai multe declarații care au lăsat loc speculațiilor și interpretărilor. Într-adevăr, anticorupția n-ar trebui să stea într-un singur om, dar în același timp este un fapt cert că sub mandatul lui Kovesi, DNA a avut cele mai bune rezultate. Dacă Guvernul Ponta ar fi rămas în funcție, șansele actualei șefe a DNA de a prinde o nouă nominalizare ar fi fost practic nule, cu toată susținerea publică de care se bucură în sondajele de opinie. E greu de crezut că un premier pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție ar fi privit dezinteresat cine va fi șef la DNA. Este vital în acest moment ca dosarele să nu se oprească, indiferent cine va fi șef al DNA din luna mai încolo. Cea mai importantă decizie a Guvernului, respectiv a ministrului Justiției în 2016 este, prin urmare, nominalizarea pentru șefia DNA și cea pentru conducerea Parchetului general.

Sunt mult mai liberi decât cei aduși la protest cu autocarul, cu partidul sau cu televiziunea. Iar protestul oamenilor liberi din țara asta este marele câștig al lui 2015 și motorul care ar trebui să schimbe ireversibil sistemul în 2016.

2. Premierul Dacian Cioloș are un mandat limitat și, din toate declarațiile sale de până acum, pare să nu-și dorească mai mult. Mulți dintre miniștrii săi sunt, de asemenea, veniți „cu delegare” la Palatul Victoria. Cel puțin cei veniți via Bruxelles vor dori să se întoarcă la finalul lui 2016 la joburile și lefurile lor de câteva ori mai mari decât încasează la București. Mulți vor fi ofertați de PNL să intre în politică, să candideze la parlamentare sau să facă parte dintr-un Guvern politic în ipoteza în care liberalii vor câștiga alegerile. Un prim semn în acest sens l-a dat Vasile Blaga, care a spus că și-ar dori ca miniștrii Guvernului Cioloș să întărească garnitura liberală. Realitatea este că PNL, la fel ca PSD, n-a reușit să-și producă o garnitură politică proprie de lideri noi, astfel încât apelează acum la altoi tehnocrat. Pentru Dacian Cioloș, cântecul de sirenă al politicienilor este o capcană. Scopul Guvernului tehnocrat nu este să recredibilizeze clasa politică, ci să reseteze administrația publică centrală. Îmi povestea cineva cu indignare câtă birocrație este într-un minister, câți plimbători de foi, câtă lipsă de organizare și cât dezinteres pentru „binele public”, câte pile plantate prin birouri de diverși șefi politici. Guvernul Cioloș a promis criterii de performanță în ministere „ca la Bruxelles”: miza e ca până la finalul lui 2016 să schimbe mecanismul infernal din administrație care anulează orice inițiativă și care favorizează corupția și să scuture sistemul de clientela politică. Ceea ce e foarte complicat.

3. 2016 poate însemna și relansarea carierei politice a lui Traian Băsescu. Condiția este să câștige Primăria Capitalei, ceea ce i-ar da din nou legitimitate electorală, putere politică și posibilitatea ca partidul său să treacă pragul la parlamentare. În acest moment, fostul președinte este într-o campanie clară de cucerire a unui public naționalist, conservator, antioccidental, care vota fie cu partidul lui C.V.Tudor, fie cu PSD. Îi va fi, prin urmare, greu să fie candidatul unei generații care vrea schimbare, seriozitate și un nou stil de a face politică.

Anul care tocmai se încheie a scos la rampă un nou actor pe scena publică. Spuneți-i cum vreți: piața, strada, noua societate civilă. Sau tinerii frumoși și liberi, după cum le spun superior și condescendent unii analiști. Nu știu cât sunt de frumoși, e drept că n-am văzut în Piață frumuseți răpitoare cum vezi la talk-show-urile de seară de la televizor. Dar sunt mult mai liberi decât cei aduși la protest cu autocarul, cu partidul sau cu televiziunea. Iar protestul oamenilor liberi din țara asta este marele câștig al lui 2015 și motorul care ar trebui să schimbe ireversibil sistemul în 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    2016???ce inseamna ??in politica va apare vreo personalitate adevarata ...ca va fi de dreapta,stanga,centru ??pe romani nu cred ca ii va interesa,nici acum nu stiu care dintre "partide"este de dreapta ,stanga,centru ,sau sa zicem ca UDMR-ul care nu este partid si "supravetuieste"fara doctrina desi ..parca constitutia cu lacunele ei parca prevede altceva,,dar este alta problema ...mai lacunara...la constitutionalii nostri..pardon doctori in drept...sau drepti,,,,am deviat de la intrebare ..sau poate am raspuns..politic suntem nimeni ..trecutii,actualii,prezentii fac o politica.......in care dreapta se culca pe stanga si invers iar centrul este pe [post de canapea.....nu radeti ,sexul este interzis in politica poate doar cel...o..l.
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Ultimele sondaje plaseaza PNL si PSD cate 40% ... Jandarmeria (au uitat romanii Pungesti , sau poate n-au stiut niciodata) prima institutie cu 65 % incredere din partea populatiei. Bancile aproape 50% incredere, chiar azi citeam un articol cu un amarat care s-a spanzurat ca banca voia sa ii casa. Cineva se joaca cu cifrele...sau ne meritam soarta.
    • Like 1
  • Tinerii frumosi si liberi nu prea voteaza, iar daca o fac, votul lor nu conteaza decat in situatii exceptionale, cum a fost cazul ultimelor alegeri prezidentiale. Nu cred ca va mai fi cazul curand. Cei care au iesit in strada in cazul colectiv vor avea rareori motive sa militeze impreuna, pur si simplu pentru ca optiunile lor politice se bat cap in cap. Criterii precum schimbare, seriozitate și un nou stil de a face politică suna frumos, dar sunt neutre politic. Plus ca tin de imagine, nu de esenta. Un ecologist admirator al lui Gotiu sau un neomarxist de-al lui Rogozanu nu va sustine in veci un politician procapitalism care va sustine exploatarea gazelor de sist, indiferent cat de bine se va plia pe aceste criterii. Iar reciproca este la fel de valabila. Situatia nu mai este cea din 2004, apele se cam despart, chiar daca nu este atat de evident.
    In privinta lui Basescu, acesta a fost dintodeauna un animal politic a carui principala abilitate a fost tocmai stiinta de a se reinventa si de a intui noi oportunitati. Schimbarea lui de discurs nu e intamplatoare, a simtit un spatiu neexploatat pe partea dreapta a spectrului politic precum si faptul ca acest spatiu se valorizeaza rapid in noul context politic. Iar locul nu este al pardidului lui Vadim si nici al PSD-ului, chiar daca aceste partide au profitat de vidul politic respectiv. E mai degraba locul PNT-ului desi nici macar acest partid nu a fost convingator in aceasta postura conservatoare. Probabil nici contextul politic nu era favorabil. Optiunea va fi probabil anticomunista, unionista, procrestina si antiislam, rusofoba, proamericana si eurosceptica cu nuante populiste inevitabile, dar nici un caz antioccidentala. Sa nu confundam euroscepticismul datorat neincrederii in ideologia progresist-marxista a elitelor europene cu optiunea antioccidentala. Politica corecta nu reprezinta neaparat chintesenta valorilor europene. Modelul urmat va fi GOP si PIS, cu nuante locale. Nu cred ca Primaria Capitalei va conta, se vor astepata alte oportunitati. Gafele si compromisurile inevitabile ale adversarilor vor fi bine exploatate. Iar evenimentele neasteptate, dar previzibile in contextul actual pot schimba totul. Atentatele teroriste ne-au ocolit pana in prezent, dar nu au ocolit Bulgaria, care este la o aruncatura de bat. In cazul Colectiv responsabilitatile erau generale, toata societatea era vinovata, fapt care nu a oprit furia strazii. Ce s-ar intampla in cazul unui atac terorist de amploare, savarsit de refugiati relocati, situatie in care responsabilitatile vor fi mult mai usor de identificat?
    • Like 1
    • @ Ventidius
      Belcin check icon
      Tineri ,frumosi,liberi?dar din pacate educatia politica este de tip ...sa nu exprimam,ne miram de ce "ajung" la putere ..aceste personaje pe care aspoi nu le respecta,vedeti aceasta lacuna????
      • Like 0
  • check icon
    Băsescu la primărie? Ha! Ăsta chiar ar fi un semn că nu a înțeles nimeni absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat în stradă. Aș zice un generos 5% pentru marinarul cu limbaj colorat.
    • Like 2
  • Nu mai cred in nici-un politician dar nici in ciolos&comp....dna-ul trebuie inzecit+buget nelimitat si binenteles recuperarea banilor de la talhari...cat despre lck...nimeni nu-i de neinlocuit...ea sau cel mai al dracului procuror din lume....basescu....daca nu intra-n puscarie...premier la anul si la multi ani....
    • Like 2
  • Alegerile si mai ales alesii de anul viitor ne vor arata Romania incotro?
    Ciolosi si sa doreasca mult nu v-a putea face,parlamentul are parghiile.
    • Like 0
  • Daca ramanea Ponta era clar,sefa DNA zbura in situatia actuala remarcile d-nei Pruna au fost ca o momela aruncata in "strada" sa vada cum gandesc oamenii si e clar ca v-a continua.
    Referitor la fostul presedinte cred ca cel mai bine ar fi sa stea in umbra si sa-i ajute,dar ma tem ca nu v-a fi asa.Nu cred ca v-a candida pentru primarie si mai mult chiar daca nu v-a castiga.
    Referitor la clasa politica poate se vor retraga o parte din "greii si uzatii politic"si vor trece in fata mai tinerii ce nu sunt cu nimic mai buni decat ceilalti(Nastase-Ponta Mitrea-Sova)
    Strada cu frumosii ei areusit ceva pe fondul creat de evenimentele tragice dar la parlamentari nu nu are efect apa trece pietroii raman


    • Like 0
  • otheh check icon
    O tara condusa de strada si de procuratura are o mare problema. Mai ramane sa ne punem oase in par si sa dansam in jurul focurilor in timp ce coruptii ard pe ruguri in piata publica. Cat despre investitii serioase, in contextul mai sus-mentionat, nu are rost sa mai vorbim. Cred ca principala preocupare a Guv. Ciolos ar trebui sa fie debirocratizarea sistemului administrativ, care tuteleaza o stare de fapt inacceptabila.
    • Like 1
    • @ otheh
      check icon
      @otheh, chestia cu arderea corupțiilor pe rug în piața publică chiar ar fi utilă la propriu,în ciuda acelora care ar spune că ar fi o acțiune primitivă,în fapt doar pt. pune „pumnul în gură„ de frica aplicării chiar și lor.
      • Like 1
    • @
      otheh check icon
      Nu stiu ce sa zic, imi este teama sa nu gasim cumva ascuns prin debara portretul lui dorian grey... Ghilotinele au riscurile lor.
      • Like 0
  • Base e terminat politic de ani buni. Cand a plecat Daniel Morar de la DNA aveam aceeasi teama a continuitatii. Cred ca DNA are destui procurori care o pot inlocui pe LCK. Acesta e rostul unui bun manager, de a pregati inlocuitori. La Parchetul General nu avem un candidat cunoscut, aici e o mica problema, dar cred ca noul ministru de justitie va numi o persoana competenta. Eu vad rostul liniei de profesionisti adusi in ministere de a promova si pregati oameni care sa le urmeze. Au timp intr-un sa selecteze si sa inceapa pregatirea oamenilor care sa-i inlocuiasca anul viitor. Partidele vechi nu se vor reforma datorita osului de ros pentu cei care acced la functii publice. Sper sa apara si in Galati partide noi pe care sa le votam.
    • Like 1
  • Se spune că un popor are conducătorii pe care îi merită. Cred însă că timpul politicienilor ca Băsescu a trecut. 2015 a fost un an care a schimbat câteva linii din codul mentalității românilor, iar Guvernul Cioloș mai are la dispoziție câteva luni pentru a schimba ceva mai mult și nu are absolut nimic de pierdut.
    În ceea ce o privește pe doamna Kovesi, cred că are șanse foarte mari pentru un nou mandat. Și e bine că decizia va fi luată înainte de alegerile parlamentare. Deși acum sunt șanse minime ca PSD să depășească PNL, până la alegeri mai e mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult