Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ciocnirea actorului Marius Manole cu un spectator VIP: „L-am recunoscut și i-am zis la finalul piesei: - Ați stat tot spectacolul cu tableta în față… Mi-a răspuns: - Ce vrei, băi, băiețelule?”

Telefon teatru

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pentru un actor, este extrem de deranjant atunci când spectatorii folosesc telefoanele mobile sau tabletele în timpul spectacolelor de teatru. Nu o dată, Marius Manole le-a atras atenția celor care făceau acest lucru.

„De multe ori am făcut asta. Mi s-a atras atenția că n-am voie. Acum, că am îmbătrânit, am înțeles de ce n-aș avea voie, dar pe de altă parte mi s-a părut oportun să spun lucrul ăsta, pentru că atunci toată sala nu o să mai greșească”, spune actorul.

Acesta a povestit o întâmplare din timpul unei piese jucate la Teatrul Național. „La Național am avut un domn... Ovidiu Ioanițoaia a stat tot spectacolul cu tableta în mână. Tot spectacolul stăteam pe scenă și vedeam pe cineva care avea o lumină albastră pe față, la „Sinucigașul”. Două ore a stat cu o tabletă în față sau cu un telefon. Și la final am coborât de pe scenă și i-am spus, l-am recunoscut când m-am apropiat și i-am spus: Ați stat tot spectacolul cu tableta în față. „Ce vrei, băi, băiețelule? - Nu vreau nimic... v-am atras atenția...”, a povestit actorul în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Acesta a vorbit despre trendul descendent pe care îl urmează educația. „Ușor, ușor reușim să ne îndobitocim foarte mult. Pornește foarte de sus, după cum vedem, și ușor, ușor, cred că o să ajungem toți să vorbim cu decât. Se agravează, văd oameni tineri, frumoși și la un moment dat zic: decât telefonul ăsta. Și asta duce la spectacole mai ușurele și la oameni mai ușor de manipulat”, avertizează Marius Manole.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată la Digi24, sâmbăta și duminica de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • se presupune (doar se presupune) ca la concertele simfonice (ateneu, sala palatului-festival enescu etc, salile din alte orase , desigur) participa un public ceva mai educat - macar ca disciplina de participant - decat la teatru sau la stadion
    ori la stadion ii vad cum se uita in tableta de crezi ca urmaresc reluarile de faze dar la ateneu sau sala palatului (la festivalul enescu dar nu numai) pozeaza - si pozatul cu tableta obtureaza si e vizibil de prost obicei,, sau cauta pe internet, pana la a starni mania vecinilor din cauza prea multor "lumini" care palpaie prin sala
    si, am intalnit reactia :"cum ba, ma obligi tu mine ce sa fac!" (care avea in spate desigur, "eu mi-am platit biletul")
    ps, cei mai jegosi - sub acest aspect, sunt cei care vin cu biletele de protocol, adica nici macar platite de ei dar pe care "i-a trimes...partidu' " ; ii identifici usor pt ca sunt in haita si se foiesc schimband impresii - si mailuri, acolo pe loc!
    • Like 0
  • Spun un banc... un client a mers la aprozar sa cumpere legume, printre care si cartofi. Si a avut loc urmatorul dialog cu vinzatorul de la aprozar:
    - Client: dati-mi, va rog, cartofi!
    - Vinzator: de cit?
    - Client: da, decit cartofi!

    Sa facem haz de necaz in ce priveste scaderea nivelului de educatie al societati romanesti.
    • Like 0
  • Nici nu ma surprinde , Ioanitioaia este ca intelect , ca talent si ca raportare la societatea de azi un fel de Ion Cristoiu al presei sportive .Adica agentul 000 ( sau maestru 000) ... Dupa o cariera fulminanta de chiori in tara orbilor, se umfla amindoi precum pestele balon oricind cineva ii interpeleaza pe buna dreptate.
    Cel mai trist lucru este sa imbatrinesti urit ...
    • Like 2
  • Folosirea mobilului in public are niste reguli de bun simt dar nimeni nu le respecta. S-a ajuns la un nivel la care nu mai exista intimitate nu mai exista separatie public-privat nu mai exista respectul fata de cel de langa tine. Toti vorbesc tare la mobil oriunde despre orice chestii personale de la barfe, probleme de borderouri si sefi agresivi pana la "lasa-l fata nu fi proasta daca-ti face de-astea" si ce-a pus la ciorba de perisoare ! Nu conteaza ca nu-ti mai auzi gandurile in RATB sau unde te afli, esti la curent cu toate problemele celorlalti. E o indiferenta fata de parerea celorlalti (ce ma intereseaza ce crede ala despre mine? sa-si vada de treaba lui!) fata de propria persoana. E jale ! Ma intreb daca nu cumva la un moment dat lumea din autobuz sa inceapa sa-si dea cu parerea la ce vorbeste unu sau alta, sa inceapa discutii pro-contra in tramvai, certuri, injuraturi intre calatori, cu exemple cu comparatii...Nu mai avem mult. Daca tot ascultam macar sa ne implicam. S-a ajuns la live-uri pe FB cat sa faci praf vieti omenesti, deci lumea nu are limite. La Ioanitoaia probabil ii intrasera tirurile in vama, urmarea vreun meci live, o fi venit cu forta sau o fi pierdut vreun pariu cine stie., dar nu actorii trebuie sa le atraga atentia celor cu mobilul in nas. Iar chestia cu lumina albastra in fata e Pepsi light, putea sa vorbeasca, sa rada chiar sau sa fie sunat din 10 in 10 min cu sonerie nu vibratii :D
    • Like 0
  • check icon
    Genul domnului în cauză este de snob ce a venit la teatru ca să fie văzut și acolo, nu că l-ar interesa sau pricepe ceva. Pe de altă parte , așa e, mulți tineri sunt intoxicați la propriu cu smart-uri sau tablete.
    • Like 2
  • ....aveam 14 ani când a venit "revoluția" , am avut nevoie de încă 20 să înțeleg sintagma prostiei și sărăciei . Am emigrat și doresc tuturor celor care încă pot sa o facă să "fugă" fără să privească în urmă...de fiecare dată cînd mi se face dor de țară mai citesc câte un articol și-mi trece.... happy to emigrate :)
    • Like 0
  • Din pacate da, tinerii imi par si mie din ce in ce mai certati cu limba romana in forma ei corecta. Totusi, nu e de mirare - or fi avut profesori ca eminenta d-na Dancila, care isi da cu stangul in dreptul cu o candoare ce frizeaza patologicul, de cate ori deschide gura..... si nici bun simt nu are sa isi angajeze si ea niste consilieri ca lumea, acolo, sa ii spuna despre Pristina, sau despre biata Campie a Libertatii, cum ca e la Blaj si nu la Alba Iulia.... stiu ca am invatat asta la istorie in clasele mici, de la un profesor modest care stapanea perfect si limba romana, Dumnezeu sa il odihneasca!
    In rest, Ioanitoaia nu are ce cauta la teatru, s-a dus acolo sa se dea in barci ca e intelectual.... poate l-o fi si crezand cineva....
    • Like 2
  • Ovidiu Ioanitoaia? Sunt convins ca a adormit cu becul aprins, si s-a trezit doar la aplauze.
    • Like 3
    • @ Dragos Bogdan
      prostovanu ala de ioanitzoaia i-o fi fost frig sa mearga pe stadion la meci...d-aia o fi venit la teatru ca era cald si scaunelu tapitzat si s-a uitat la meci pe tableta
      • Like 0
  • Nuu, o sa fie si mai frumos! Se vor schimba regulile gramaticii si vorbitul cu "decat" (de ex. "am decat doi lei") va deveni corect. Asa involueaza lucrurile.
    • Like 1
  • Chestiunea telefoanelor deschise in timpul spectacolelor este universala. Solutii? 1. Nu actorul trebuie sa ajunga sa protesteze public, ci conducerea teatrului trebuie sa instruiasca personalul de supraveghere sa scoata afara din sala, automat, pe cei care deranjeaza spectacolul. In orice fel ar face-o. Asadar, in loc de anuntul suav cu apel la bunsul simt, spectatorii sa fie avertizati ca vor fi evacuati, cu oprirea spectacolului pana la evacuare. Va deranja o data, va deranja de doua ori, dar pana la urma, daca introduci o cultura de acest tip, a respectului in sala de spetacol, impus de chiar conducerea salii, atunci se va insitutui ca practica. Oamenii nu vin la teatru pentru ca sunt educati, ci CA SA FIE EDUCATI. Asadar, teatrul trebuie sa educe si in aceasta privinta.
    2. La Moscova se trateaza chestiunea in stil rusesc, cu bruiaj. Toate teatrele au sisteme de bruiaj care fac inoperabile orice aparate. In Romania este ilegal sa le instalezi, chiar si in propria casa, desi aparatele sunt relativ accesibile ca pret si disponibile pe Internet. Pot intelege motivul: raza de actiune este suficient de mare incat sa includa si vecinii, care nu mai pot suna serviciile de urgenta, de exemplu.
    3. In New York, dar nu numai, se trateaza americaneste: if you can't beat them, join them. Adica: este absolut INTERZISA folosirea aparatelor in toata sala, CU EXCEPTIA ultimelor randuri, care sunt DEDICATE acestor utilizatori. Biletele sunt mult mai ieftine pana la gratuite, iar spectatorii de pe aceste locurii sunt chiar RUGATI sa transmita live opinii, secvente din spectacol, pe retelele lor de socializare.
    Evident, la New York esti scos afara, daca ai inddraznit macar sa deschizi vreun aparat si NU te afli pe locurile dedicate, din ultimele doua sau trei randuri.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult