Evenimentele culturale japoneze sunt destul de rare în România.
Au fost ani în care publicul nu a avut parte de niciun concert, de nicio expoziție, de nicio proiecție de film.
În câteva rânduri am avut parte de „ceremonia ceaiului” la Muzeul Satului, dar tradiția japoneză a ceremoniei ceaiului nu a avut nimic de-a face cu îmbulzeala tipic românească, cu îmbrâncelile și înghiontelile celor care doreau să fie cât mai aproape de tatami pentru maximum 30 de secunde, timp suficient pentru o rafală de fotografii și apoi plecarea precipitată spre un alt eveniment.
Dezastru (la) Național
Îmi aduc aminte de unul dintre evenimentele la care am participat. A fost un dezastru total din cauza publicului. Este vorba despre o piesă de teatru tradițional japonez kabuki. Piesa prezenta o poveste clasică japoneză de dragoste imposibilă și tristă dintre un samurai și o gheișă, poveste care se termină tragic în sensul că cei doi decid să se sinucidă ritalic făcându-și seppuku. Piesele de teatru japoneze diferă enorm de teatrul cu care suntem obișnuiți. Decorurile sunt extrem de sumare, totul este sugerat, totul este metaforă, totul este aluzie. Așadar la piesa asta au apărut doi actori pe scenă, îmbrăcați tradițional și care vorbeau în japoneză. Sala de la Național era arhiplină!
O oră, cât a durat piesa, lumea a ajuns să se prăpădească de râs! Doi îndrăgostiți se sinucideau și publicul murea de râs. Tot ceea ce se întâmpla era total nepotrivit. Era o confuzie totală între comedie și tragedie!
Cu câteva zile în urmă am mers la ultimul mall deschis în București în zona Obor. Am decis să merg la mall pentru că am citit pe site-ul mall-ului că s-a deschis un nou restaurant de sushi acolo. Restaurantul se numește Terra Sushi. Mall-ul este foarte mic, în 10 minute l-ai vizitat pe tot. Am căutat restaurantul de sushi în zona food, dar nu l-am găsit. Am întrebat la informații, dar băiatul de acolo mi-a spus că este în pauză de masă și să revin mai târziu. Am revenit și l-am întrebat dacă știe ceva de un restaurant de sushi. M-a întrebat: ce-i ăla? I-am spus numele restaurantului și m-a întrebat cum se scrie. Am vrut să mă lămuresc și l-am întrebat, la rându-mi, cum se scrie ce, terra sau sushi? Răspunsul a fost prompt: terra! I-am spus cum se scrie și am remarcat că a notat pe foaia de hărtie terra suși.
Să nu uităm nici de faptul că România este asociată în conștiința japoneză cu studenta japoneză omorâtă de un taximetrist. Un alt caz trist!
Toamnă Japoneză la București
Așadar, faptul că Ambasada Japoniei la București, împreună cu alți parteneri a organizat următorul festival mi se pare un lucru pozitiv de care trebuie să profităm toți cei care iubim cultura japoneză!
Toți cei care vor să facă o pauză de la târgurile tradiționale de toamnă, de atmosfera încinsă de sfârâitul grătarelor, de mici, muzică populară, praf și înghesuială, au ocazia să participe la un eveniment ce are ca organizator principal Ambasada Japoniei în România. Este vorba despre Luna Culturii Japoneze.
O să fie un noiembrie marcat de evenimente sobre și pline de rafinament, la marea majoritate intrarea fiind gratuită. Evenimente diverse se vor desfășura în București, Cluj Napoca și Timișoara.
Vom avea parte de expoziții de grafică japoneză, concert de instrumente tradiționale japoneze, expoziție de stampe japoneze din perioada Edo, Chai Party, proiecții de filme japoneze, ca nu mai spun de concursul de karaoke NODO-JIMAN.
Va fi o lună de o bogație culturală excepțională!
Iată câteva detalii legate de evenimente și locurile de desfășurare:
8-27 noiembrie
„Tribuna Graphics 2016” - Expoziție de grafică japoneză
Locul: Muzeul de Artă Cluj Napoca, Piața Unirii nr. 30, Cluj Napoca
9-10 noiembrie (miercuri - joi)
„Concert de intrumente tradiționale japoneze – IKEMEN”
(shamisen, shakuhachi, workshop wadaiko)
Workshop: 15:00-18:00, 9 noiembrie
Concert:19:00,10 noiembrie
Locul: Universitatea Româno-Americană, Bulevardul Expoziției 1B, București
Intrarea liberă
15-17 noiembrie (marti-joi) (Vernisaj: 15 noiembrie, orele 12:00)
„Stampe japoneze din perioada Edo din colecțiile Bibliotecii Academiei Romane” - Expoziție de Ukiyo-e
Locul:Biblioteca Academiei Române - cupola, Calea Victoriei 125, București
Intrarea liberă
16 noiembrie, orele 18:00
Chai Party for All - Workshop de ceai din Japonia, Scoția și România
Locul: Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu 46, București
Intrarea liberă
17-20 noiembrie (joi - duminică)
Festivalul Filmului Japonez la Timișoara
Locul: Universitatea de Vest, Bulevardul Vasile Pârvan 4, Timișoara,
Intrarea liberă
24 noiembrie (joi) 19:00
Proiecție de film: „Lingurița de argint”
Locul: Universitatea București, Facultatea de Drept, Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București
Intrarea liberă
25-27 noiembrie (vineri – duminică)
Festivalul Filmului Japonez la București
Locul: Muzeul Țăranului Român, Șos. Kiseleff 3, București
Intrarea liberă
26 noiembrie (sâmbătă)14:00
Concurs de KARAOKE NODO-JIMAN
Locul: Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Splaiul Unirii 176, București
Intrarea liberă
Partea cea mai savuroasă este că întreaga lună noiembrie este dedicată promovării gastronomiei japoneze.
Persoanele care doresc să participe la evenimentele din cadrul Lunii culturale japoneze sunt rugate să consulte pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei la București pentru rezervări. Tot acolo găsiți și programul complet al evenimentelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca iubitor al cuturii japoneze incerc sa-i fac pe multi dintre prietenii mei sa inteleaga macar si putin din istoria / societatea / traditiile japoneze. Din pacate insa confuzia si amestecarea acestora cu restul natiilor asiatice este foarte frecventa chiar si la oameni cititi.
Insa ganditi-va ca publicul consumator s-ar fi cmportat oarecum la fel si daca ar fi fost o saptamana culturala romaneasca in Japonia. Tot asa ar fi afluit (poate mai organizati), si-ar fi facut pozele si n-ar fi inteles mare lucru din ce au vazut. Sunt lucruri ce se cer a fi explicate si in cele mai multe cazuri explicatiile ar trebui sa se bazeze pe secole de istorie si ritualuri. Aici e piedica serioasa. Lipsa cunoasterii istoriei adevarate si motivatiile reale din spatele anumitor ritualuri si dificultatea daca nu imposibilitatea de a darama cliseele generate de cultura vestica moderna.
Poate nu ar fi trebuit sa se scrie peste tot ca intrarea e gratuita si atunci s-ar fi diminuat fenomenul TIB (acela cand se ingesuiau oamenii sa ia pliante cu prezentari de strunguri sau freze, doar pentru ca erau colorate si gratis).