Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ciocnirea civilizațiilor într-o benzinărie: „- Noi nu avem ce căuta în Europa! Locul nostru-i la ruși”. „- Dar unde mergeți?” „- În Germania!”

Ilustrație frontieră

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Întâmplarea mi-a povestit-o fratele meu în dimineața aceasta și încerc să o reproduc cât mai exact.

...

Ieri dimineață a plecat cu noaptea în cap spre Județul Sălaj. Nu era singur în mașină, ci cu o rudă și un prieten. Pentru că au plecat cu noaptea în cap, au oprit după vreo oră și jumătate de condus să bea o cafea la un PECO la Poiana Stampei. Au parcat mașina și au observat că imediat după ei parchează alături un Audi și din el coboară un bărbat.

Au intrat în barul de la PECO, întâi ei și apoi bărbatul cu Audi.

La rând la cafea au stat în aceeași ordine. Și-au luat toți câte o cafea. Fratele meu s-a pus la o masă cu cei doi tovarăși de drum. Domnul cu Audi s-a pus la o masă alăturată lor. Beau toți cafeaua tăcuți. Erau somnoroși. Au plecat când era încă întuneric și de-abia se lumina de ziuă.

- Șădeți ghinișor așă! Ci vă trebi Iuropă!? Cu Putin i ghini! I bărbat! Noi nu avem ci căuta în Iuropa! Locul nostru i la ruși, începe a turui neîntrebat în dulce grai românesc, așa cum îl vorbesc moldovenii de peste Prut, posesorul de AUDI, către cei trei meseni.

Nu s-a obosit nimeni să îi răspundă.

- Prișidinta ăista a noastră...., continuă omul vorbind despre Maia Sandu, cum am văzut într-un clip pe Youtube, că vorbesc niște bătrâne din Republica Moldova în termeni de nereprodus.

Fratele meu devine tot mai nervos, pe măsură ce omul își susține tirada. Se gândește la cât de mult a ajutat România Republica Moldova ca pe o soră mai mică și mai chinuită de istorie. Se mai gândește că își dorește din toată inima ca Moldova să se unească cu România și să fie protejată de monstrul înghițitor de țări de la est.

Se pare că omul și-a terminat discursul. Bea din cafea. Fratele meu îl privește țintă și îl întreabă cu nevinovăție în voce:

- Ce mașină conduceți, domnule...!?

- Cum ci mașână!? Nu ăi văzut-o când am parcat-o!? I Audi!!! răspunde omul ușor ofensat.

- Credeam că e Lada, șoptește fratele meu destul de încet, apoi îl întreabă cu glas mai puternic: Și unde mergeți!?

- În Girmania! răspunde omul.

- Cum Germania!? întreabă fratele meu râzând. Credeam că mergeți peste Urali, la Putin. Cum să mergeți în Europa, pe care o urâți atât de mult!?

...

Omul nu a vrut să îi răspundă nimic. A terminat cafeaua repede și tot repede a ieșit pe ușă. S-a urcat în Audi - o mașină nemțească - și a pornit în trombă spre Germania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E o poveste scurta, a zilelor noastre. Se potriveste tuturor simionilor si sosoacelor care-si doresc functii de mari sefi intr-o societate comunista unde toata prostia, trufia si rautatea lor si-o pot pune in slujba partidului, acesta dandu-le voie sa fie ceea ce viseaza cu ochii deschisi: niste dictatori. In schimb, sa aiba ei si numai ei, acces la bunastarea occidentala.

  Sa ocupe scaune importante fara pregatirea necesara, sa nu-i intrebe nimeni de competente, sa nu se loveasca de libertatea si democratia prin care cetatenii voteaza, cetatenii intreaba, cetatenii cer socoteala, cetatenii critica etc. Sa se catare la butoane propulsati de partidul-stat. Sosoaca se vrea o Ana Pauker a prezentului. Ce i-ar mai placea sa dea cu pumnul in masa in timp ce toata lumea sta drepti si tremura de frica. Sa urce pe treptele puterii cu Vuitton-ul in mana si darele de parfumuri scumpe lasate in urma si toata lumea s-o admire: a venit tovarasa Sosoaca!

  Asa cum aparea tovarasa Lenuta: in rochie de matase si cu blana, facand ce dorea si dispunand cum dorea, de orice, iar restul natiei statea in pufoaice la alimentara, cu buletinul in mana, sa ia un kil de zahar si unul de ulei.

  P.S. Au mai fost doua Lenute si o Ioana care s-au grabit: Lenuta Udrea, Lenuta Basescu, Ioana Basescu. Asa se credeau de mari si tari, asa se plimbau mandre in Dolce & Gabbana prin Bucurestiul cam prafuit, fara sa gandeasca ca au gresit timpul istoric. Erau defazate. Nu au avut rabdare sa se instaleze dictatura, iar pe cea veche nu au prins-o asa cum trebuia. Si cu matura, fleosc, fleosc, istoria le-a maturat, nu chiar asa cum trebuia, ca istoria e cam molaie si se inmoaie repede. De justitie ce sa mai vorbim?

  Au mai fost si altii/altele, o gramada. Sunt si in prezent. Niste inchipuiti, ghiolbani si marlani, imbogatiti din hotii si prosti peste masura. Matura istoriei asteapta: fleosc, fleosc. Noi nu prea mai avem timp de asteptat sa treaca si sindromul sosoaca-simion si alte sindroame asemenea. Asa se tot ciocnesc civilizatiile romanesti, de 34 de ani incoace: cea comunista cu cea postcomunista (comunismul cu omul nou, multilateral dezvoltata versus comunismul de omenie cu impresii de societate democratica unde legea e respectata).
  • Like 0
 • Astia-s cea mai buna combinatie: prostie + rautate
  • Like 1
 • Nu cred ! Ne insultati inteligenta ???!!!! In primul rand nu cred ca se trezeste unul intr-o benzinarie aiurea pe harta sa laude Rusia asa, tam-nesam de unul singur. Asta seamana cu provocatiile de pe vremea lui Ceausescu, cand se trezea unul sa-l injure, pentru a vedea cum reactioneaza ceilalti si sa poata raporta apoi. In al doilea rand, nu are nevoie Rusia/Putin de laudele sau sustinerile noastre. Se descurca singura perfect. In concluzie, daca e adevarata intamplarea, era un amarat de securist/SRI-st care se plictisea...... Astea merg cu progresistii tineri, cu TFL-isti, aia inghit orice.... Dar eu nu cred intamplarea, merge la gura sobei insa e departe de realitate.
  • Like 3
 • Ion check icon
  Articolul ăsta este foarte bun pentru cei ce cred în uniri din astea făcute peste noapte. Asta este o mostră din mintea măldăvanului ce reprezintă un procent mare din societatea moldovenească. Simpla aderare a RM la UE și ieșire din spatiul geopolitic al Moscoviei ar fi o mare Unire. Pe urmă putem face orice chiar și o confederație între cele două state în interiorul UE.
  • Like 4
  • @ Ion
   Intreb si eu: "unirile noastre" trebuie facute cu mare rabdare, pe durata a decenii, dar "eliberarile rusesti" e OK sa fie facute cat mai rapid?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult