Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cioloș, atac la PSD: „Amanetăm viitorul României! Ne furăm căciula pentru un interes politic pe termen scurt”

Fostul premier Dacian Cioloș a criticat, în timpul unui interviu acordat RFI, Guvernul Grindeanu pentru felul în care a abordat bugetul din acest an. „Modul în care Guvernul a abordat bugetul riscă să pună în pericol viitorul României și capacitatea României de a menține creșterea economică actuală”, crede fostul premier.

Prin măsurile luate, Executivul nu face altceva, în opinia sa, decât să amaneteze viitorul României. 

„Avem nevoie de o evoluție pozitivă a pensiilor și a salariilor, dar dacă lucrul acesta se face afectând capacitatea de dezvoltare a României, eu cred că ne furăm căciula pentru niște interese politice, electorale pe termen scurt. Dacă venim cu creșteri de salarii și pensii fără să stimulăm crearea de locuri de muncă, amanetăm viitorul României”, a afirmat Cioloș la RFI. 

Semnal de alarmă de la antreprenori

Asociația Romanian Business Leaders (RBL) atrage, printr-o scrisoare, atenția Guvernului că are pe mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. „România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România”, arată RBL.

Autorii scrisorii atrag atenția că prin legea salarizării unitare care urmează să fie promovată, în următorii patru ani media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, întreabă comunitatea oamenilor de afaceri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. Ciolos, de la inaltimea celor 9000 de euro pe care ii primeste lunar de la UE ca un fel de pensie temporara, crede ca marirea unor salarii sau pensii indecent de mici va afecta bugetul Romaniei.
    Inainte de a critica "risipa" facuta de guvernul Romaniei, ar trebui sa vada risipa reala facuta de UE care plateste cu salarii astronomice fosti functionari care, ca dl. Ciolos nu fac absolut nimic, dar incaseaza lunar o leafa sau pensie uriasa, inclusiv din banii contribuabililor romani.
    Si cati "Ciolosi" o mai avea UE, adica fosti functionari europeni platiti regeste desi nu au facut nimic remarcabil si care acum stau efectiv de pomana, dar incaseaza mii de euro lunar ca recompensa pentru "activitatea" lor ?


    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult