Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cioloș, atac la PSD: „Amanetăm viitorul României! Ne furăm căciula pentru un interes politic pe termen scurt”

Fostul premier Dacian Cioloș a criticat, în timpul unui interviu acordat RFI, Guvernul Grindeanu pentru felul în care a abordat bugetul din acest an. „Modul în care Guvernul a abordat bugetul riscă să pună în pericol viitorul României și capacitatea României de a menține creșterea economică actuală”, crede fostul premier.

Prin măsurile luate, Executivul nu face altceva, în opinia sa, decât să amaneteze viitorul României. 

„Avem nevoie de o evoluție pozitivă a pensiilor și a salariilor, dar dacă lucrul acesta se face afectând capacitatea de dezvoltare a României, eu cred că ne furăm căciula pentru niște interese politice, electorale pe termen scurt. Dacă venim cu creșteri de salarii și pensii fără să stimulăm crearea de locuri de muncă, amanetăm viitorul României”, a afirmat Cioloș la RFI. 

Semnal de alarmă de la antreprenori

Asociația Romanian Business Leaders (RBL) atrage, printr-o scrisoare, atenția Guvernului că are pe mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. „România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România”, arată RBL.

Autorii scrisorii atrag atenția că prin legea salarizării unitare care urmează să fie promovată, în următorii patru ani media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, întreabă comunitatea oamenilor de afaceri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. Ciolos, de la inaltimea celor 9000 de euro pe care ii primeste lunar de la UE ca un fel de pensie temporara, crede ca marirea unor salarii sau pensii indecent de mici va afecta bugetul Romaniei.
    Inainte de a critica "risipa" facuta de guvernul Romaniei, ar trebui sa vada risipa reala facuta de UE care plateste cu salarii astronomice fosti functionari care, ca dl. Ciolos nu fac absolut nimic, dar incaseaza lunar o leafa sau pensie uriasa, inclusiv din banii contribuabililor romani.
    Si cati "Ciolosi" o mai avea UE, adica fosti functionari europeni platiti regeste desi nu au facut nimic remarcabil si care acum stau efectiv de pomana, dar incaseaza mii de euro lunar ca recompensa pentru "activitatea" lor ?


    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult