Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cioloș, atac la PSD: „Amanetăm viitorul României! Ne furăm căciula pentru un interes politic pe termen scurt”

Fostul premier Dacian Cioloș a criticat, în timpul unui interviu acordat RFI, Guvernul Grindeanu pentru felul în care a abordat bugetul din acest an. „Modul în care Guvernul a abordat bugetul riscă să pună în pericol viitorul României și capacitatea României de a menține creșterea economică actuală”, crede fostul premier.

Prin măsurile luate, Executivul nu face altceva, în opinia sa, decât să amaneteze viitorul României. 

„Avem nevoie de o evoluție pozitivă a pensiilor și a salariilor, dar dacă lucrul acesta se face afectând capacitatea de dezvoltare a României, eu cred că ne furăm căciula pentru niște interese politice, electorale pe termen scurt. Dacă venim cu creșteri de salarii și pensii fără să stimulăm crearea de locuri de muncă, amanetăm viitorul României”, a afirmat Cioloș la RFI. 

Semnal de alarmă de la antreprenori

Asociația Romanian Business Leaders (RBL) atrage, printr-o scrisoare, atenția Guvernului că are pe mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. „România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România”, arată RBL.

Autorii scrisorii atrag atenția că prin legea salarizării unitare care urmează să fie promovată, în următorii patru ani media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, întreabă comunitatea oamenilor de afaceri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. Ciolos, de la inaltimea celor 9000 de euro pe care ii primeste lunar de la UE ca un fel de pensie temporara, crede ca marirea unor salarii sau pensii indecent de mici va afecta bugetul Romaniei.
    Inainte de a critica "risipa" facuta de guvernul Romaniei, ar trebui sa vada risipa reala facuta de UE care plateste cu salarii astronomice fosti functionari care, ca dl. Ciolos nu fac absolut nimic, dar incaseaza lunar o leafa sau pensie uriasa, inclusiv din banii contribuabililor romani.
    Si cati "Ciolosi" o mai avea UE, adica fosti functionari europeni platiti regeste desi nu au facut nimic remarcabil si care acum stau efectiv de pomana, dar incaseaza mii de euro lunar ca recompensa pentru "activitatea" lor ?


    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult