Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș, după noaptea pomenilor lungi: S-au adunat peste 9 miliarde de lei, peste 1% din PIB. Ori creştem deficitul, ori reducem investiţiile

Impactul bugetar al pomenilor electorale votate de parlamentari în ultimele luni, inclusiv majorările de salarii pentru anumite categorii de bugetari votate luni seara în comisii de către deputați, se ridică la peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, a spus marți dimineața premierul Dacian Cioloș la Adevărul Live.

„Din perspectivă bugetară, cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei, din păcate cum ne-a obişnuit Parlamentul, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB. Asta înseamnă ori creşterea deficitului, ori, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, să reducem investiţiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii”, a declarat premierul Dacian Cioloș la Adevărul Live.

Șeful Guvernului a declarat că măririle procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între salariaţi, iar Guvernul tocmai acest lucru a încercat să corecteze anul acesta. 

„Avem oameni cu aceeaşi vechime, cu aceleşai studiii, dar care sunt plătiţi diferit. Or, cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va putea fi bugetată”, a spus Cioloș.

Întrebat dacă bugetul României și-ar putea permite să suporte măririle de salarii votate de parlamentari primul ministru a declarat că acestea vor avea un impact asupra investiţiilor, precum cele în educaţie și sănătate. 

„Nu e suficient să mărim salariile în administraţia publică, şi e nevoie de asta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, care să rezolve disfuncţionalităţile şi să ducă la o creştere durabilă a veniturilor. Amintiţi-vă de 2010, o mărire foarte consistentă de salarii care nu s-a putut aplica apoi”, a afirmat Cioloș.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni seara, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal, potrivit Agerpres. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat dur, acuzându-i pe parlamentarii români că se ocupă, în prag de alegeri, cu „mituirea" diverselor categorii de electorat „pentru cumpărarea votului oamenilor”.

„Mecanismul este simplu: i-ați văzut mai tăcuți în ultimele săptămâni ... a fost pentru că își negociau locurile pe listele propriilor partide. Acum au trecut la ce știu de asemenea bine: la salarii și sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât gălețile care se dădeau nu cu mult timp în urmă. Sigur, cu alt impact bugetar și pentru alt tip de electorat, dar cu aceeași intenție, cu același calcul cinic la bază. Nu îi vezi așa de eficienți decât atunci când își votează propriile pensii și beneficii”, a declarat pentru Republica.ro ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Despre „Guvernul Soros”. „Nu am timp de aceste prostii. Prefer să-mi ţin energia pentru a lucra în mod onest”

Pe de altă parte, întrebat de ce crede că adversarii PNL și USR folosesc expresia de Guvern al lui Soros, Cioloș a respins ideea unui controlul al actualului Executiv din afara țării. 

„Se încearcă într-o parte a mass media din România să se creeze o anumită conotaţie negativă a unor termeni pentru a critica Guvernul. La fel cum s-a întâmplat şi cu tehnocrat, când au spus tehncorat este egal incompetent. Soros, din câte ştiu, e o persoană care şi-a făcut averea din speculaţii pe bursă, care a finanţat asociaţii nonguvernamentale, printre care şi cele apropiate de PSD, au încercat să se pună acestă etichetă că acest Guvern e controlat din afară. Nu am timp de aceste prostii. Prefer să-mi ţin energia pentru a lucra în mod onest. Nu doar declarăm că vrem schimbare, ci doar facem schimbare”, a explicat Dacian Cioloș.

Despre vizele pentru Canada

Rugat să comenteze declarația președintelui Liviu Dragnea potrivit căreia Guvernul Cioloș nu ar făcut nimic legat de vizele pentru Canada, pentru că a fost o negociere la nivel de UE, șeful Guvernului a explicat că acesta este un succes al României. 

„Noi, în vară, când am văzut că Comisia nu se mişcă suficient, am decis să merg la Ottawa şi am preluat direct aceste negocieri. Nu înţeleg de ce domnul Dragnea e supărat pe acest succes, întrucât este chiar şi un membru PSD, domnul Sorin Moisa, care s-a implicat în aceste negocieri. Nu spun că este un succes al Guvernului, este un succes al României”, a declarat Cioloș la Adevărul Live.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ministrul Voiculescu a formulat incorect,,parlamentarii dau mită electoratului".
    Corect ar fi sunat așa,,parlamentarii dau mită angajaților de la stat,aceștia fiind preponderent alegători ai PSD".
    Despre economia reală,despre angajații din privat,nimic,ei rămîn cu obligațiile.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Promisiunile electorale se adreseaza bugetarilor. Ok, este campanie electorala. Orice crestere salariala fara o crestere a productivitatii se intoarce impotriva salariatilor, este o lege a economiei de piata...Eu cred ca sunt mai multi salariati la privat decat la bugetari. De ce nu se adreseza guvernul, in contrapondere, salariatilor din privat, care le platesc salariile celor de la stat !!?? Nu in sensul de a le creste lor salariile ci de a le aduce aminte ca diminuarea fortei de cumparare a lor va fi mai mare ca decat a bugetarilor in conditiile cresterii salariilor acestora din urma....Grosso modo, la o crestere a PIB-ului de aproape 5 %, cat spune guvernul ca avem in 2016, o crestere de 1 % din PIB a salariilor la care se face referire nu a ar duce la o criza in Romania...mai ramane si varianta reducerii numarului de salariati bugetari astfel incat sa se incadreze in cresterea de 1 %...ce parere au bugetarii de asta !!??
    • Like 0
    • @ Ionel
      Marta check icon
      Salariile bugetarilor sunt platite de salariatii din privat; bugetarii trebuie sa cunoasca acest lucru si sa se comporte ca atare; bugetarii dorm pe banii statului; nu muncesc si sunt acri, neinformati, incompetenti - iata doar cateva dintre cliseele pe care le intalnesc tot mai des in comentariile articolelor despre mariri salariale in sistemul public. Va reamintesc ca bugetari sunt si actorii, balerinii, instrumentistii de la Filarmonica, bibliotecarii, muzeografii, pompierii si multi altii, nu doar functionarele de la ghiseu, profesorii, medicii si angajatii SRR.
      • Like 0
  • Stefania check icon
    Vad ca domnul Ciolos este preocupat de Dragnea, de ce zice si ce face, in conditiile in care este condamnat acest om.Oare se merita sa-i acorzi atentie?
    Oare nu e mai cinstit sa ne spuna domnul Ciolos cat ar trebui sa colecteze din taxe si impozite si cat a colectat in realitate? Stie statul Roman cat ar trebui sa colecteze pe bune? Eu cred ca nu!
    Oare nu este mai corect din partea dumneavoastra sa-l in trebati aceste lucruri decat sa-l periati atat? Nu se vede ca nu mai cumpara romanii treaba asta ca nu sunt bani?
    Ca tu stat incopetent nu reusesti sa imbunatatesti colectarea, asta nu inseamna ca nu avem bani sau ca intram in deficit! Cerem ADEVARUL! De asta a fost pus guvernul Ciolos, sa spuna TOT ADEVARUL, nu doar partea care nu deranjeaza politicienii!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult