Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce s-a întâmplat aseară aruncă România în aer. Ministrul Voiculescu, reacție dură: Parlamentarii dau mită electoratului. Nu țin cont de nimic. Pentru că pot

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat dur aseară, acuzându-i pe parlamentarii români că se ocupă, în prag de alegeri, cu „mituirea" diverselor categorii de electorat „pentru cumpărarea votului oamenilor”. 

„Mecanismul este simplu: i-ați văzut mai tăcuți în ultimele săptămâni ... a fost pentru că își negociau locurile pe listele propriilor partide. Acum au trecut la ce știu de asemenea bine: la salarii și sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât gălețile care se dădeau nu cu mult timp în urmă. Sigur, cu alt impact bugetar și pentru alt tip de electorat, dar cu aceeași intenție, cu același calcul cinic la bază. Nu îi vezi așa de eficienți decât atunci când își votează propriile pensii și beneficii”, a declarat pentru Republica.ro ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ce s-a întâmplat aseară. Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni seara, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal, potrivit Agerpres. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

Impactul bugetar: 3-4 miliarde de lei. „E un moment trist pentru România”

Prezent la ședința comisiilor ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că aplicarea amendamentelor va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. 

„Suntem într-un moment în care poate eu nu am experiența politică să-l interpretez... Este un moment trist pentru Romania, un moment în care cu miza electorală ne permitem să ne jucăm cu așteptările și credințele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită și așteaptă să aibă o viață mai decentă", a spus Pîslaru, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătății: Sindicaliștii din Sănătate obțin voturi pentru patronii politici

Pe de altă parte, în legătură cu momentul declanșării grevei Sanitas, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune, în interviul pentru Republica, faptul că a fost ales „clasic, înainte de alegeri, în acord cu PSD”, comentând că „de data asta nici măcar nu au mai încercat să ascundă acest lucru”.

Întrebat cum vede declanșarea grevei Sanitas în contextul în care în această perioadă au fost lansate mai multe atacuri la adresa Guvernului tehnocrat, Vlad Voiculescu spune că miza de această dată nu mai este să dea jos un guvern de altă factură politică, ci „să obțină ce își doresc ca sindicaliști - asta este în regulă - dar și să obțină voturi pentru patronii politici”. 

„Cu alte cuvinte, să dea ocazia binefăcătorilor - în speță parlamentarilor PSD - să arate că pot. Că pot trece peste orice rațiuni de responsabilitate bugetară - alocând dintr-un foc aproape 2 miliarde de lei fără niciun studiu de impact, fără nicio analiză prealabilă, pe baza unor amendamente ridicate de unul sau altul, în funcție de propriile interese, peste orice principii de bună guvernare, mărind salarii, sporuri cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Asta în timp ce noi - guvernul Ciolos - ne-am străduit în aceste luni să justificăm fiecare ban alocat în plus - către gărzile medicilor, de pildă - și am pus de fiecare dată în loc măsuri de raționalizare a cheltuielilor pentru a păstra un echilibru bugetar și așa fragil”, a explicat pentru Republica.ro ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul observă că regulile de a nu majora salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor „se aplică doar unora”, adăugând că „parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”.

„Sistemul sanitar are nevoie de o salarizare corectă. Categoriile de personal la care face referire propunerea celor de la Sanitas, am spus-o de mai multe ori deja, sunt cele care ar trebui vizate în primul rând la o rectificare a salarizării din acest sistem. Problema este însă din nou abordată la repezeală, pe genunchi, prin amendamente puse la grămadă și votate pe ultima sută de metri. Ce va aduce asta? Câteva rezolvări punctuale, însoțite însă de mai multe frustrări, de mai multe inechități, și probabil de o spirală a revendicărilor salariale ale altor categorii de salariați din sectorul public. Și mai multe certitudini: că nimic nu se poate construi pe baze raționale, solide. Că regulile - de exemplu să nu crești salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor - se aplică doar unora. Că parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”, a comentat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a contestat în instanță greva Sanitas și a solicitat magistraților să stabilească dacă este legală sau nu. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, organizația sindicală nu a parcurs etapele obligatorii prevăzute de lege pentru declanșarea unei greve.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Ministrul Sănătății, dl. Vlad Voiculescu, dovedeste inca odata ca ii vine ca turnata haina de contabil birocrat, fara viziune si cu ochelari de cal. Reformarea sistemului de sanatate, rezolvarea unor probleme punctuale reclamate de angajatii din sistem necesita competenta, devotiune si mai ales intelegerea relitatilor din Sanatate; insa toate acestea sunt lucruri aflate peste capacitatile domnului ministru. In compensatie, pentru a-si dovedi servilismul fata de premierul Ciolos, dl Voiculecu se ratoieste la sindicate si la parlamentari cu o aroganta si o suficienta demne de cel mai mediocru aparatnik de partid; insa clabucii la gura pe care ii face domnul Voiculescu nu pot compensa incompetenta si lipsa de idei jalnice pe care le-a dovedit in scurta ( sper eu ) si inutila trecere a domniei sale pe la Ministerul Sanatatii.
    Rolul unui ministru onest si competent nu este sa insulte si sa se razboiasca cu sindicatele si cu Parlamentul, ci sa-si argumenteze deciziile luate, fie ele bune sau rele.
    Pe de alta parte este perfect adevarat ca liderii de sindicat, fiind foarte bogati ( unii dintre ei ) nu pot fi acuzati de buna-credinta sau de eficienta; tot atat de adevarat este si faptul ca Parlamentul este departe de ceea ce ar trebui sa fie ( adica Institutia suprema a Statului si total devotata cetatenilor ). Doar ca aceste aspecte nu ar fi trebuit sa il preocupe pe "tehnocratul" ministru Vlad Voiculescu.
    Intreaga prestatie a "tehnocratul" Vlad Voiculescu, ma face sa afirm cateva lucruri:
    1. Domnia sa nu are si nu a avut nicio preocupare, nicio capacitate si nicio competenta pentru a imbunatati sistemul public de sanatate;
    2. De-a lungul mult prea indelungatei sale perioade de ministeriat, dl. Vlad Voiculescu a descoperit ca "e misto si cool" sa fii ministru si ca atare s-a transformat rapid intr-un aparatnik obtuz, servil si depersonalizat, avand ca unic scop in viata ramanerea in continuare la Ministerul Sanatatii ( daca PNL + dl. Ciolos vor prelua puterea dupa alegeri ); iar eu, un umil si oarecare cetatean, beneficiar al "competentei" domnului ministru, nu pot decat sa zic : Doamne fereste !
    3. Dl. Vlad Voiculescu este o dovada elocventa ca puterea poate sa altereze mintea, ratiunea si comportamentul celor mai slabi de caracter.
    4. Eu, in prostia mea, chiar crezusem ca dl. Voiculescu este singurul om din Guvern care provine realmente din societatea civila, dar prestatia domniei sale din ultimele luni ma face sa cred ca m-am inselat. Este foarte posibil ca daca PNL-Ciolos castiga alegerile, dl. Voiculescu sa aiba si in viitor un rol mai important decat ne putem imagina in acest moment.
    NB. Daca se va dovedi ca punctul 4 al concluziilor mele este real, atunci va fi evident ca punctul 2 scris de mine mai sus este nereal sau caduc.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Voiculescu pare sa fi devenit in scurta ( sper eu ) sa trecere pe la Ministerul Sanatatii un perfect aparatnik al Statului roman. Dupa mintea de birocrat a domniei sale, oricine protesteaza si are revendicari devine automat dusmanul stabilitatii financiare a statului; domnaia sa considera ca parlamentarii care isi aduc aminte fie si in al 12-lea ceas ca exista si ( multi ) bugetari cu salarii mizerabile voteaza marirea lefurilor ( doar ) din motive electorale ( desi exista crestere economica ), etc etc.
    Placa (stupida ) pe care o pune dl. Voiculescu este deja uzata de atatea reluari de-a lungul anilor, reluari executate de toti predecesorii domniei sale din 1990 incoace. Pentru ca, nu-i asa, leafa dascalului si a doctorului trebuie sa ramana cat mai jos pentru a nu impovara bugetul national; insa lefurile magistratilor, ale SRI, ale Politiei, Armatei si ale celorlalte institutii cu functie represiva pot creste fara probleme an de an fara a impovara sensibilul si delicatul nostru buget national.
    Pentru guvernul nostru tehnocrat, scoala si spitalul sunt mai putin importante decat catusele, bastonul jandarmului, arestul preventiv sau aparatura de inregistrare. De fapt toate guvernele postdecembriste au avut aceeasi logica cretina ( sorry ! ).
    Dl. Voiculescu, daca ar fi fost un ministru curajos, inteligent si dedicat, ar fi putut intra in istorie. Insa domnia sa a ratat aceasta sansa, pentru ca i-au fost mai la-ndemana gandirea si mentalitatea de aparatnik mediocru si fara viziune, dacat sa incerce sa fie fie un reformator al sistemului sanitar pe care ( din nefericire inca ) il patroneaza.
    Domnul Voiculescu este un exemplu tipic de felul in care puterea corupe mintea si altereaza gandirea.
    • Like 0
    • @ Cri
      ....aparatcik...
      • Like 0
  • Din nefericire pentru noi aici se aplica un vechi proverb latin „Divide et impera” "Dezbină si cucerește". Oamenii care au iesit in strada pentru un nivel de trai mai bun au de partea lor dreptatea. Merita salarii mai mari! Numai ca , asa cum Băsescu a mărit salariile ca mai apoi sa le taie, asa si PSD ul, ALDE, PMP, PRU, au mărit salariile nu pentru ca acesti oameni merita, ci pentru a castiaga alegerile. Nu pentru a forma guvernul ci pentru a nu intra la puscărie. Nu ii intereseaza de români! Ii intereseaza sa isi pastreze scaunul si imunitatea.
    • Like 1
  • "Da, timbrul de mediu este ilegal, cum au fost şi toate celelalte dinainte. Aşa a fost declarat de către Curtea Europeană de Justiţie.(...) Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu, asigură 45% din bugetul acestuia. Timbrul este ilegal, într-adevăr, dar mi s-a părut curios că se doreşte renunţarea la această taxă." Citat din Ministrul mediului , Cristiana PAȘCA - PALMER , scolita la Harvard ! Despre " zicerea " asta ce parere aveti ? Sunt si eu tot atat de curios ca doamna ministru !
    • Like 0
  • Vorbeste si ministrul acesta ca sa spuna ceva , ca si in cazul cu camera hiperbara , ce nu cunoaste personal sau nu il afecteaza nu trebuie sa existe ! El va mai sta 2 luni dupa care va merge in slujba unchiului bogat ! Ii multumim pt servicii si ii uram mult drum bun ! Dar inainte de a pleca sa justifice macar moral banii pe care ii va returna nefolositi la sfarsit de an , niste sute de milioane de lei ! Deci nu inteleg nici calitatea morala si nici pe cea profesionala cand vorbeste de "pomeni lungi" !
    • Like 0
  • Criss check icon
    Nu pot decât să fiu de acord cu articolul acesta care nu face altceva decât să listeze pomenile electorale date din Parlamentul care ne-a obișnuit să funcționeze doar pe 2 viteze: una care votează la galop salarii, pensii și indemnizații parlamentarilor mici și mari, primarilor mici și mari, etc.; și a doua care dă, tot cu viteză, pomeni bugetarilor contra vot la alegeri. Pe de altă parte aș vrea ca toată lumea să înțeleagă un singur lucru: de 26 de ani nimeni, dar absolut nimeni, nu face nimic concret, bun, stabil, moral și etic pentru sistemele cele mai păgubite din societatea românească, respectiv, învățământul și sistemul medical. Nu, toată lumea se trezește să blameze ba pe unii, ba pe alții că cer. Păi CER, fiindcă au văzut cum se poate fura la greu din bugetul românilor fără ca nimeni să stăvilească asta. Și atunci vor și ei. Așa că, să mă scuze oricine este de altă părere, dar viitorul guvern să facă bine să dea acești bani bugetarilor. Ce să facă pentru asta? Ce știe mai bine. Să reducă cheltuielile tuturor ministerelor (pixuri, parfumuri,excursii înstrăinătate) și să insiste pentru legi care să aducă corectitudinea în societate. Un exemplu foarte bun ar fi ca toți miniștrii și parlamentarii să meargă la serviciu cu transporul în comun. Să nu mai aibă mașini la ...discreție. Și tot așa...Să nu mai plece nicăieri dacă acea plecare nu aduce un beneficiu real României... Să nu mai dea nimănui contracte pe sute de mii/milioane de euro ca și când aceia ar fi banii lor...Bani sunt. Ținând cont că ultimii pușcăriabili se jucau cu milioanele de euro, nu înțeleg de ce nu-i recuperăm. Și asta ar putea să facă viitorul guvern. Cu alte cuvinte; prioritatea guvernului ar fi să scoată toți banii și să-i dea românilor care au nevoie de ei.
    • Like 1
  • Neîndoios ministrul are dreptate ; ar fi avut i dreptul s vorbeasc el dac nu ar fi semnat un contract de consultan cu dr Mixici pe 5000 euro / lun
    • Like 0
  • Nu stiu cum se face ca numai atunci cand vine vorba de sanatate si educatie sare in aer bugetul. Cand mai zilele trecute a iesit Johanis si a zis ca trebuie crescute cheltuielile de inarmare nu a mai sarit Romania in aer (stirea a fost dealtfel bine ascunsa). Daca te uiti la bugetul tarii ai impresia ca a iesit populatia in strada ca sa avem cati mai multi securesti in servicii, nu medici in spitale. Chiar asa, doomn Voiculescu, va mai amintiti momentul "coruptia ucide"? Ucide si indiferenta la fel; ma refer la indiferenta pentru a face ceva concret pt sanatate in Romania. Nu sunt bani ?! Nu zau, ce va impiedica sa stabiliti cote noi la redeventele de petrol si gaze, sa taxati exporturile de masa lemnoasa, sa interziceti exporturile de energie verde (aia subventionata de noi) samd? Economie orice prost poate face, orice analfabet poate injumatati cascavalul, nu e nevoie de tehnocrati pt asta. Pentru bani la buget in schimb vad ca nu prea sunt oameni care sa-i produca altfel decat prin biruri puse tot pe cetateni.
    • Like 0
    • @ Bogdan Dudau
      Eu cred ca bani sunt destui si acum dar nu pt plata unor incompetenți, lași și ipocriți. Hai sa impozitam spaga care o primesc si sunt sigur ca se spoate construi cel putin un spital modern. De preferat insa fara membrii de partid, pardon! Am vrut sa scriu "sindicat".
      • Like 0
    • @ Bogdan Dudau
      Daca nu era campanie electorala,bravii nostri parlamentari ar mai fi fost tot atat de sensibili la cererea sindicatelor? Cand si-au facut pensii privilegiate au fost surzi la reactia electoratului.Acum vin alegerile si subit baietii isi aduc aminte si de nevoile poporului.Asa ca fara nici un scrupul pornesc cu urna la cersit...
      • Like 0
  • Grevele şi alte demonstraţii privind revendicări salarilale sunt tot mai frecvente. Acestea nu rezolvă problemele, ci produc disfuncţionalităţi la nivel social. O guvernare, sincer interesată în rezolvarea acestor probleme, ar începe prin a elabora şi adopta o lege unică a salarizării bugetarilor şi a pensiilor, după care, anual, în funcţie de evoluţia unor anumiţi indicatori economici şi bugetari, ar indexa automat toate salariile şi pensiile, nemaifiind necesare amplele mişcări de protest pe diferite sectoare .
    • Like 1
  • Nimic schimbat in ultimii 26 ani.....
    Numai de noi depinde dacă la alegeri vom proceda corespunzător....
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult