Halloween la Castelul Bran. Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Dar pentru pacienți de ce n-ați ieșit niciodată să țipați? Când ați văzut că viermii colcăie pe oameni în spitale, de ce n-ați protestat? Dar când oamenii mor în spitale de lipsă de medicamente, de infecții sau de jeg, de ce n-ați făcut grevă generală?
Primul instinct e să dai vina pe ei. Să le spui că sunt manipulați, masă de manevră politică. Să le ceri să-și dea jos halatele alea cu buzunare adânci în care le bagi șpaga.
Dar am greși prin generalizare. Am mai scris că nu toți sunt la fel.
Și am repeta o greșeală pe care am mai făcut-o noi, ca societate: aceea de a ne organiza în triburi ca să ne luăm gâții - pacienți contra medici, bugetari contra corporatiști, teleormăneni contra europeni, mitici contra ardeleni etc. Vinovații sunt de data asta în altă parte.
Un prieten a sunat acum câteva zile la Poștă să întrebe dacă i-a ajuns un colet.
- Dom'ne, n-a ajuns, dar nici nu prelucrează nimeni nimic. Suntem în grevă de săptămâna trecută.
- Adică nu mai lucrează nimeni deloc?
- Păi e grevă generală.
- Păi atunci vă urez să dați faliment și să nu vă luați nici salariul ăla mic.
Dialogul este ilustrativ pentru falia creată în societate: instigați unii împotriva altora, pierdem din vedere că mituitorii lucrează la scară mare, în grup organizat.
Pentru mulți oameni care lucrează peste program, uneori sâmbetele și duminicile, majoritatea în mediul privat, pare de neînțeles cum își permite o companie de stat să... stea. Și mai absurd este să meargă la spital și să fie trimiși acasă pe motiv de grevă. Sau pentru că nu funcționează cardul de sănătate. Nu merge sistemu', doamnă. Cum ar fi să facem și noi grevă la plata contribuțiilor la sănătate? Iată un lux pe care corporatiștii nu și-l pot permite: greva generală.
Dar lucrurile nu pot fi judecate otova. Poate că și corporatiștii munciți peste program ar trebui să-și cunoască drepturile, inclusiv pe cel la grevă, dar asta e o altă discuție. Poate că medicul rezident plătit de mizerie o fi ajuns la capătul răbdării să se tot sacrifice pentru binele public. Poate că asistenta își îmbracă copiii, le pune de mâncare și-i trimite la școală din „atenții”, pentru că din salariu n-are cum. Poate că doamna de la Poștă, înecată în dosare, nu este acră de la natură, ci de la sistem. Ajungem din nou la mantra ultimilor ani: sistemul. Un termen care de multe ori nu înseamnă nimic. Un alibi generalizator, după care se ascund interese particulare.
Dar de data aceasta, sistemul are nume: liderii sindicatului Sanitas, în cârdășie cu parlamentarii PSD și UDMR din comisiile de muncă și de buget au dat o mită electorală din banii mei și ai dvs., cei care citiți acest text și înțelegeți că bugetul nu este o noțiune abstractă, ci banii pe care statul ni-i ia ca să aibă grijă de noi.
- „În fruntea Sanitas, se află cel mai bine plătit lider sindical, Leonard Bărăscu, fost asistent medical, care, în 2015, a câștigat echivalentul a circa 90.000 de euro, adică 7500 de euro pe lună. Prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a încasat şi el circa 3250 de euro pe lună în 2015. Până în 2011, el a fost vicepreședinte PSD Alba, funcție obținută în urma unui acord între CNSLR-Frăția și acest partid. În tot mandatul de premier al lui Victor Ponta, Sanitas nu a organizat nicio grevă”, scrie România liberă.
- Lista deputaților din comisie o găsiți aici.
Dar ce s-a întâmplat, de fapt?
- „Deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%. Impact bugetar: 4 milioane de lei”, scrie Republica.
De Halloween, moroii populismului ne-au tras o ultimă țeapă.
Prin urmare, aseară, dintr-un pix, unele categorii de salariați (personal medical, funcționari, profesori) au primit lefuri mărite, care costă bugetul țării - deci pe noi toți - 4 miliarde de lei. De ce unii și nu alții? Pentru că alții n-au avut inspirația să facă grevă generală în campania electorală, când orice pretenție financiară este satisfăcută.
Este ultimul act dintr-o lungă serie de „pomeni electorale” prin care parlamentarii cred că-și vor cumpăra un nou mandat. Pentru că le e frică de DNA, nu mai dau găleți și făină din poartă-n poartă, sparg direct lacătul de la buget.
Premierul Cioloș a estimat din ochi dărnicia electorală din ultimele săptămâni a parlamentarilor la 9 miliarde de lei. Cei care se bucură că „vor primi” s-ar putea să sufere, de aceea, o mare dezamăgire după alegeri: niciun Guvern, fie el și al PSD, nu va avea de unde să dea acești bani.
Dl. Dragnea a dat cep rezervei strategice a PSD: populismul iresponsabil. El vinde iluzii unor categorii largi de oameni cu venituri mici, știind că aceste măriri salariale pe hârtie nu vor fi niciodată onorate. Răul cel mai mare este că-i asmute pe români unii împotriva altora, că generează un viu sentiment de frustrare, de inechitate și de nedreptate și că ne acutizează fobia că banii noștri, din taxe și impozite, sunt deturnați sistematic spre mită electorală.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La calea ferata, un impiegat de miscare, cu liceu si scoala postliceala, cu responsabilitate in siguranta circulatiei, cu examinari profesionale periodice, cu examinari medicale si psihologice tot periodice, cu serviciu in ture ( in care ture de noapte nu doarme cum se practica in spitale) are un salariu ( cu tot cu sporuri) undeva la 1800 lei.
Dar cei de la calea ferata nu sunt bugetari...
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. Aşa a fost în SUA... ÎN ANUL 1881... În ce an suntem noi? De ce corporatiştii noştri acceptă ceea ce americanii au refuzat în anul 1881? Iar dumneavoastră ridicaţi în slăvi noii sclavi ai corporaţiilor şi blamaţi lupta sindicală... Nu este în regulă. Doamnelor şi domnilor care lucraţi în multinaţionale, nu-i blamaţi pe sindicaliştii din companiile de stat, dacă ei nu obţin măriri de salarii, nici salariile voastre nu cresc. Plata în funcţie de productivitatea muncii este o lozincă mincinoasă. Îi rog pe toţi cei care vor să mă contrazică să citească de pe internet articolul 'Ridicaţi-vă, capitalişti!', publicat de Peter Georgescu în The New York Times. Vă rog...
Bugetari, etatism, natiune, monocultura - corupti, socialisti, uciga-i capitalu'
Domnule Negrutiu, esti in cel mai bun caz un naiv.
Așa, fără o ierarhizare clară, fiecare, la categorii profesionale mă refer, va avea mereu impresia că membrii săi și contribuțiile lor sunt cele mai importante, șefii sindicatelor vor huzuri ipocriți, iar politrucii se vor perpetua pe baza pomenilor dar și a incapacității societății de a se uni contra lor. Mereu vor exista hămesiți să le mănânce inclusiv din palme...
În ce privește breasla medicală, problematica este chiar grăitoare. Un domeniu al cărui haos este întreținut cu brio între orgolii nemăsurate și idealiști care mai cred în apostolat și chiar fac sistemul să meargă mai departe, la limită, dar și între sugative de bani, prin licitații trucate, achiziții necontrolate sau șpagă nesimțită și pacienți tot mai umiliți, deznădăjduiți și resemnați de împământenirea plicului și relativizarea șansei la vindecare.
Fără a-mi dori să fiu cinic, aș sugera totuși Guvernului o inițiativă cât se poate de constructivă și care n-ar fi nici prima oară demarată.
Pentru mărirea salariilor în Sănătate, la negocieri, să li se propună greviștilor acceptarea revendicărilor salariale așa cum au fost formulate - 25%?. Ba poate și un 5% în plus, bonus de final de mandat.
În schimb, condițiile să fie clare și nenegociabile:
- șpaga luată de la pacienți să reprezinte luare de mită în forma cea mai agravantă, fiindcă bolnavii deja se află într-o stare precară, lipsiți de prea multe posibilități de apărare
- tăinuirea de achiziții mânărite (că avem în personalul TESA ieșit la grevă o grămadă de juriști, contabili, achizitori, administratori etc., nu?), la practici de genul dulapului cu medicamente sub cheie, la igienizare de formă și la alte nereguli grave să reprezinte complicitate în formă agravantă, ba chiar să se poată merge până la acuzația de constituire de grup infracțional, laolaltă cu autorii principali ai infracțiunilor
- procedura de analiză a cazurilor de malpraxis să fie supervizată inclusiv de reprezentanții pacienților
- achizițiile de materiale medicale și medicamente solicitate pacienților să fie ulterior imputate și decontate din buzunarul propriu, al angajaților medicali care le-au pretins acestora, în caz că ancheta ulterioară va demonstra că unitatea sanitară trebuia să asigure respectivele furnituri, ba să le și aibă pe stoc.
Eu cred că din două una:
ori pleacă greviștii în secunda 2 frumușel la treabă și o lasă moartă (clinic :) ) cu revendicările salariale,
ori, mai degrabă, s-ar putea să avem o adevărată reformă, în care costurile economiste de pe urma „salubrizării” practicilor medicale și manageriale să acopere o reformare reală a salarizării în Sănptate, nu doar cârpeli imorale.
Statul este cel mai prost administrator...iar daca e statul roman ...
Ce propaganda mai buna in scopul privatizarii a tot ce este bun si merge ,poti oferii decit chestia cu " statul este cel mai prost admin...." ?