Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș: Îi încurajez să candideze pe toți cei care vor o schimbare în România

Premierul Dacian Cioloș a declarat într-un interviu acordat Agerpres că și-ar dori ca tot mai multe persoane din generația tânără, care vor schimbarea, să intre pe listele partidelor politice a căror credibilitate ține mai ales de listele pe care le vor propune.

„Cred că această generație nouă, tânără, care își dorește schimbarea în România, își asumă din ce în ce mai mult această dorință, nu doar în mod pasiv, ci și în mod activ. Eu mi-aș dori să văd cât mai mulți dintre acești oameni pe listele partidelor politice, care partide politice cred că trebuie să înțeleagă, măcar în ultimul ceas: credibilitatea lor ține nu doar de discursurile șefilor partidelor, dar și de programul pe care îl vor propune și, mai ales, de listele pe care le vor propune", a spus premierul în interviul acordat Agerpres.

Șeful Executivului le-a răspuns și celor care îi reproșează pe rețelele de socializare că nu candidează la alegerile din toamnă.

„Eu cred că România are nevoie de o schimbare în modul de a face politică. Această schimbare nu o poate face un om și aceasta presupune ca acei oameni care o doresc, să se implice. Eu mi-am asumat și m-am implicat încă din noiembrie, asumându-mi acest rol de prim-ministru. Am spus atunci că, tocmai pentru a păstra credibilitatea abordării echilibrate a acestui guvern, nu voi candida la alegerile parlamentare. Asta nu înseamnă că nu mă interesează ce se va întâmpla la aceste alegeri parlamentare și de aceea eu îi încurajez pe toți cei care își doresc o schimbare în România, să o facă”, a mai spus Dacian Cioloș.

„Deci, eu îi încurajez. Pot să-i asigur că nu rămân indiferent la ce se întâmplă în România și ce se va întâmpla în România în perioada următoare. Pe de altă parte, cred că un om de stat trebuie, în primul rând, să fie consecvent cu el însuși și să nu mintă”, a spus Cioloș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Poate că aveţi dreptate cu punctul 0, dar cu condiţia să nu fie nimeni din cei de acum. Absolut nimeni. Persoane cu totul noi, ca la Revoluţie. Poate persoane care să nu investească în afişe şi bannere. Aş vota cu drag pe cineva care vine cu nişte fluturaşi traşi la copiator. Cred că ne îndepărtăm de tot ce e corporate, standard. Cred că am făcut o sturaţie la bannere, slogane şi campanii electoralo-publicitare.
    • Like 1
  • check icon
    cumva lucrurile sunt simple 1. toate aparatele moderne au buton de "reset", deci suntem obisnuiti cu "reset", altfel, 2. am mai trecut prin reconstructia politicii, de la nimic la partide, in '89, deci cred ca este un moment in care o putem lua de la 0 :). pt cei care au ceva indoieli in privinta vesniciei politicienilor va rog sa studiati istoria, mai ales istoria frantei in ceea ce insemana o revolutie reusita catre o republica perpetua, care derapeaza in imperiu, pt ca un alt imperiu sa trimita franta in vesnicia republicilor :) papusarii exista !
    • Like 1
    • @
      Valentin check icon
      Punctul 0 a însemnat reset la sistemul politic. Noi plecăm acum cu tot felul de partide, cu tot felul de campanii electorale, cu tot felul de afişe şi de bannere. E o supă reîncălzită. Nu e un punct 0.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      si cine poate opri un popor sa o ia de la 0 ? poate tov nicolae ceusescu ? poate marea adunare nationala ? comitetul central al partidului ? securitatea statului ? cred ca acea epoca de glorie a ramas un vis urat. deci repet intrebarea : cine se poate opune ca de maine parlamentul sa fie format din 1 senat = 1 senator pe judet + 1 camera a deputatilor = 3 deputati pe judet (conform numarului populatiei) si toti sa vina cu masinile lor si sa le conduca ei :) guvern fara ministru apararii si turismului, agriculturii si industriei (ca 1 este sa fi statele unite - The Cabinet includes the Vice President and the heads of 15 executive departments, si alta romanica) ... sau este nevoie de o inca revolutie ? pai acuma cam stim cum sa facem ... daca este cazul si .... lista ramane fara "ultimul cu voia dumneavostra" :)
      • Like 0
  • Suna frumos ceea ce spuneti dumneavoastra dar pentru a schimba felul in care se face politica la noi in Romania este nevoie de o schimbare totala a clasei politice actuale. La noi se incalca foarte usor drepturile constitutionale, justitia este politizata ca de altfel toate domeniile de stat inclusiv cele private. Sunt foarte multe lucruri de facut si din pacate este imposibil cu actuala clasa politica. Ne-au vandut tara si nu se ia nicio masura impotriva lor.
    Da, este adevarat singur nu puteti dar este greu sa ajungi intr-o functie care sa-ti permita sa iei o decizie, sa poti schimba ceva, pentru o persoana care nu doreste sa faca parte din aceasta clasa politica chiar imposibil.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    A te propulsa pe piaţa electorală necesită un capital solid. O campanie electorală decentă nu se face sub 8 milioane. Sau 2, sau 3, sau chiar 1. De unde să ia bani cineva să-şi facă astfel de campanie? În plus eu aş vrea să văd şi de unde vin banii partidelor aflate acum pe scena politică. Orice partid care are un banner de dimensiuni mari, tipărit împecabil, dispune de un capital. De unde îl are? În rest cine să apară şi mai ales cum? Cu fluturaşi traşi pe imprimanta cu jet de cerneală? Politica e un sistem complex şi are multe asemănări cu publicitatea (de unde şi termenul de publicitate electorală). Îţi trebuie finanţe zdravene.
    • Like 2
  • check icon
    In alegeri vor aparea aceleasi partide si cativa independenti razleti (descurajati de sistemul electoral) cu listele lor de candidati. Vor intra in parlament numai cei din varful listelor, cei aflati pe loc eligibil. Locul eligibil pe lista de partid il stabileste seful de partid. Acesta va urmari sa se inconjoare de oamenii lui, care sa-l sustina la sefia partidului, nu va lasa sa intre pe locuri elgibile oameni care sa-i conteste autoritatea. Va mai pune si cativa finantatori de campanie, dar nu multi ca sa-i poata controla. Pe astia ii pune pentru bani. Dupa cum se poate vedea din istoria democratiei noastre noi si originale, nu au reusit sa penetreze in pozitiile elgibile pe liste decat politrucii. In conditiile in care alegatorii vor fi obligati sa aleaga intre listele partidelor (aceleasi) si toate listele de la toate partidele sunt rezultatul discretiei sefului de partid, vor ajunge, chiar daca nu vor sa sustina un parlament compus din politruci. O alternativa ar reprezenta-o sistemul de vot pe liste deschise care ar permite alegatorului sa aleaga din lista de partid unul dintre candidatii de acolo, poate pe ultimul din lista. S-ar diminua mult din puterea discretionara a sefului de partid si s-ar ajunge la schimbari de ierarhii in partide in functie de voturile primite de un candidat sau altul. Ar fi un sistem care ar asigura si proportionalitatea voturilor partidului si posibilitatea nominalizarii candidatului ... dar n-am mai fi in Romanica. Oricum logica lui Ciolos porneste de la premiza ca partidele vor o schimbare, ca partidele ar fi altceva decat gastile de smecheri din varful partidelor, adica altceva decat interesele penibile a sefilor. Pai un sef de partid va prefera sa piarda partidul lui 1/2 din electorat decat sa riste sa fie trecut pe linie moarta (locul care i s-ar potrivi dealtfel). Premiza in rationamentul lui Ciolos este gresita si pe cale de consecinta si concluzia. Pentru un prim-ministru gasesc discursul la nivel de baba proasta. Sa fie asta si nivelul electoratului?
    • Like 1
  • check icon
    „...cei care vor o schimbare în România...” // Eu nu vreau schimbare, ci să pot lua oamenii,situațiile cum sînt. // În paralel, simt că și dl Cioloș ne vrea - asemenea Țării - proști. Mai exact, să nu fi pus pus mîna pe-o carte de istorie. Ultima-i plină de dus cu zăhărelul, cum că așa ceva e posibil. / Dați un ochi măcar de la 1990 încoace, cît dor de schimbare (cam nerealizat de capul lui, ci pentru că așa a mers Rîul)) a bîntuit sub soare...
    • Like 0
    • @
      check icon
      parca totusi "dl Cioloș ne vrea - asemenea Țării - proști." este o viziune de perspectiva. pt moment parca parlamentarii ne vor chiar tampiti :) acuma nu ca ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult