Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

10 lucruri pe care le aștept de la Dacian Cioloș pentru o guvernare „de bun simț”

Dacă avem un guvern de „tehnocrați,” mi-am pus mintea pe bigudiuri și picioarele în apă rece, să-mi inventariez și eu așteptările tehnice pentru 2016. Las deoparte dezamăgirea pe care mi-a produs-o președintele și merg mai departe. 

Mi-ar fi plăcut ca dl. Iohannis să-i ceară dlui Dragnea o propunere de Premier integru și competent, care să guverneze transparent, sprijinindu-se pe aceeași majoritate parlamentară. 

Asta l-ar fi obligat pe dl. Dragnea să reformeze cu adevărat PSD-ul; sau să admită public că nici nu intenționa acest lucru. Abia dacă ar fi admis asta, dl Iohannis ar fi trebuit să ceară același lucru de la PNL, care ar fi putut să-și asume un guvern minoritar, mai ales dacă ar fi urmat să fie integru, competent și transparent.

Dar avem o altă situație, adică ne îndreptăm către un guvern neasumat politic cu adevărat, condus de un tehnocrat, sprijinit de o majoritate parlamentară difuză (poate și confuză). Nu am îndoieli despre competențele dlui Cioloș, însă nu cred că el ne va salva buna guvernare în 2016 și nu-i recomand nimănui să-și pună toate așteptările într-un singur coș - cu atât mai puțin în soluții magice.

În plus, nu știm care au fost criteriile pe baza cărora au fost selectați miniștrii desemnați, pentru că nu am văzut programul de guvernare; deci e posibil s-avem restanțe la transparență și la integritate. Dar trec peste emoții și mă concentrez pe acțiune, presupunând că un tehnocrat nu se lansează prea curând în decizii politice/de oportunitate, ci mai întâi vrea să convingă, prin decizii tehnice/de bună administrare.

Pentru că nu mă pricep la agricultură sau la energie, așteptările mele se cantonează exclusiv în zona de bună guvernare, la care adaug câteva idei din sferele justiției și administrației publice, cu accent pe anticorupție.

Deși ordinea din lista de mai jos nu indică neapărat o preferință sau o ierarhizare, iată ce mi-aș dori de la noul Cabinet Cioloș:

 • alocarea unei responsabilități clare privind angajamentele guvernării deschise, la nivelul unei persoane cu putere de decizie din cadrul Cancelariei primului ministru;
 •  instituirea unui mecanism de consultare periodică și regulată cu societatea civilă, mai mult despre provocările din viitor decât despre corectarea deficiențelor din trecut;
 • dezbaterea publică a proiectului de buget 2016, din care să-nțelegem mai ales cum văd tehnocrații dezvoltarea economică până-n 2020 și combaterea sărăciei;
 • prelungirea Strategiei Naționale Anticorupție până în 2017, la pachet cu alocarea unor resurse suficiente pentru derularea misiunilor de evaluare SNA în teritoriu;
 • demararea procedurilor de concurs/selecție pentru Procurorul General și Procurorul-Șef DNA, astfel încât procedura să se încheie cu succes până în luna mai 2016;


sursa foto Facebook 

Îmi doresc ca tehnocrații și politicienii să practice și să-și exerseze bunul simț!

 • corectarea deficiențelor deja semnalate cu privire la transpunerea în legislația internă a Directivelor UE privind achizițiile publice, concesiunile și utilitățile;
 • elaborarea unor studii privind organigrama minimală a unei instituții publice, astfel încât să ne dăm seama despre impactul viitoarelor comasări administrativ-teritoriale;
 •  asigurarea resurselor necesare pentru buna funcționare a Agenției pentru administrarea bunurilor sechestrate, în speranța că Legea recent adoptată va fi corect aplicată;
 • selectarea transparentă a unui operator pentru reutilizarea socială, pe proiecte, a finanțărilor care se vor face din fondul valorificat de această nouă Agenție;
 • publicarea în format deschis a bazei de date de la Registrul Comerțului, astfel încât să avem acces la listele cu proprietarii reali ai tuturor persoanelor juridice;
 • asigurarea logisticii necesare pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale în iunie, a alegerilor pentru CSM în septembrie și a alegerilor parlamentare în noiembrie.

În fine, îmi doresc ca tehnocrații și politicienii să practice și să-și exerseze bunul simț! În acțiunile lor guvernamentale, în discursurile lor parlamentare, în fiecare clipă a interacțiunilor dintre ei și, mai ales, în relația cu noi. Știu, am aflat în ultimii 10 ani: bunul simț fie nu încape în ghetuțele de Moș Nicolae, fie nu e găsit, pentru că alte cadouri sclipitoare ne atrag privirile. O mare parte din bunul simț guvernamental înseamnă ca noul Guvern să renunțe la ordonanțe de urgență, dacă ele nu sunt absolut necesare. Poate reușim ca, de Moș Nicolae 2016, să avem un stat de drept veritabil; nu sunt convins, dar pot să sper, vreau să sper!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anticoruptie si transparenta plus atentie la sistemele informatice.

  Nu a fost prea rau pana acum.
  • Like 0
 • Programul de guvernare a apărut pe diverse site-uri, puteți să-l consultați şi să vedeți câte din aceste aşteptări v-ar putea el, teoretic, împlini. La prima vedere e destul de subțirel, cu vorbe frumoase ca la carte, cu referiri la politica externă, la investiții în infrastructură, o guvernare transparentă şi multe alte noțiuni faine pe care le-am tot auzit/ citit de ani buni, dar prea puține au devenit lucruri palpabile. Ajung până la urmă să spun că aş prefera o guvernare nesimțită şi eficientă în locul uneia finuțe dar ezitante, fără rezultate pozitive.
  • Like 0
  • @ Marina Popescu
   mulțumesc pentru aprecieri :) textul a fost scris înainte de-a apărea programul de guvernare.
   • Like 0
 • De acord cu paragraful doi al articolului. Ar fi forțat PSD să se reformeze. În oglindă, și PNL ar fi început să o facă. Așa, prin pauza de un an oferită partidelor de acest guvern „tehnocrat”, liderii acestor două partide mari au posibilitatea să se „spele pe mâini” de responsabilitățile guvernării, respectiv a unei opoziții reale, sperând ca valul DNA să nu-i atingă. Din păcate, doar această din urmă instituție pare că se mai ocupă de curățarea spațiului politic. The rest is silence!
  • Like 0
  • @ Mihail Moruzov
   mulțumesc :)
   • Like 0
 • Nu e bine să plecăm cu prea mari aşteptări de la acest guvern. Va face exact ce a făcut şi dl. Iohannis până acum. Adică va găsi tot felul de scuze, leit-motivul fiind acela că n-are sprijin politic. Iar politicienii noştri, după câte am văzut, sunt neschimbaţi în fapte. Doar în vorbe. Cred că atitudinea lor după demonstraţiile de la 5 noiembrie spune multe.
  • Like 0
  • @ Liana Resteanu
   dl Iohannis a cam tăcut până acum; miniștrii dlui Cioloș nu cred că-și vor permite acest lux--ar fi bine să nu le permitem noi!
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult