Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Clotilde Armand și premiul de originalitate

Banner S1

Nu mai țin minte câți ani aveam, oricum nu foarte mulți. Am fost șocat atunci când am întrebat pe cineva ce scrie pe tabla de pe Podul Basarab, ca să aflu că e un soi de auto-omagiu adus de cei doi primari sub care a fost executată lucrarea, Oprescu și Băsescu. Cu toate că eram copil, mi s-a părut că nu este în regulă. Obiceiul acesta sinistru de a-ți pune numele pe toate gardurile, la propriu, cu toate că ai fost ales și ești plătit să execuți lucrări în folosul cetățeanului, are tradiție în cultura dâmbovițeană. De la bordurile pe care scria „Votați Videanu” până la Daniel Florea, care a atins apogeul punându-și inițialele pe mașinile de gunoi și pe vestele reflectorizante ale lucrătorilor, sub justificarea că ar veni de la deviza „Doar fapte”, și care a mai și umplut Sectorul 5 cu „tele-ecrane” rupte parcă din romanul „1984”, unde rulau realizările mărețe ale primarului. Odată cu dispariția lui Florea, sistemul a fost preluat de Piedone, care doar a schimbat culoarea. Dar stați, că acest obicei nu e numai la oamenii proveniți din aparatul fesenist. În fața bisericii Cașin, unde se execută niște renovări, făcând concurență priveliștii bisericii, tronează spre bulevard un mare anunț pe care scrie „LUCRARE FINANȚATĂ DE PRIMĂRIA SECTORULUI 1”. În colțul din stânga este sigla primăriei. Detaliul cromatic face toți banii – roșu.

Doamna primar Clotilde Armand primește pe această cale, pentru că face parte din noul val al politicii și nu are nicio legătură cu metehnele vechilor partide, premiul de originalitate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar așa, cine critică maimuța franceză este bolșevic. Câtă idioțenie!
    • Like 1
  • Dac'ar fi fost edil în Paris tot asa ar fi fàcut, e doar o chestie de personalitate. Intr'o comunà micà genul àsta trece mai greu, dar în orasele mari trebuie bàtutà toba. Si cu cât e mai mare, cu atât sunà mai gol.
    • Like 0
  • Aoleu! Doamna Clotilde ”face parte din noul val al politicii și nu are nicio legătură cu metehnele vechilor partide”?!?!? Ferească Dumnezeu! Dar dacă stai să te gândești e adevărat că nu se compară ce a făcut ea cu ce au făcut vechile partide. Fiindcă NICIUNUL dintre vechile partide (exceptând PD-Băsescu) NU ar fi făcut și NU a făcut așa mânării / fraude pe față la alegeri, pentru a câștiga. Cu siguranță doamna merită și din acest punct de vedere premiul de originalitate. Iar justiția română inertă, aservită, merită premiul ”zmeura de aur”....
    Cotruțe, nepoate, mai ai mult până departe, băi băiatule...
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      corne check icon
      bolsevic imputit, ai si argumente, sau te crezi pe tarlaua lui gheorghe gheorghiu dej?
      • Like 2
    • @ corne
      Ho, Hoooo! Ia o pauză. Numără până la 5 și răsuflă adânc. Apoi așteaptă-i pe oamenii în halate albe care-ți fac o injecție să te relaxezi. Așa.... Acum somn ușor....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Aici nu sunt convins ca ai dreptate. Si iar marota cu basescu?! Istoria va lamuri, mai devreme sau mai tarziu cine a fost bun si cine rau. Oricum psd este cel mai ticalos partid, alcatuit din "burghezia proletara", periculoasa dupa lenin, ce se crede etern nobila.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Aș prefera să scoatem în evidență mai mult concepțiile care ne apropie, decât cele care ne diferențiază.
      Dar eu am mai postat ceva mai în urmă și nu știu dacă ai citit. La articolul ”Se putea și mai rău” al D-nei Luminița Aldea, din 02.06. Postarea mea, din 04.06, e un răspuns pe larg (deși incomod) și cu maximă deschidere la o postare a ta, lungă și de asemenea sinceră. Aș vrea să-mi dai un feed-back, ca să și lămurim niște lucruri.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Cele mai mari "manarii/fraude" au fost, dintotdeauna, facute de psd. Nu omiteti aparitia, crearea si accederea aur in politica, din prima la alegeri in parlament! Si a sosoacai.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu pot exista doar "conceptii care ne apropie". Sper ca esti de acord. Iar eu nu "vorbesc" mult dar nici nu tac, cand consider ca este cazul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult