Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șef de promoție la Colegiul „Costache Negruzzi" din Iași, admis la 10 universități din SUA, despre greva profesorilor: Pe mine mă afectează destul de mult, cât și pe ceilalți colegi ai mei. Admiterea noastră este condiționată de situația academică

Theodor Bulacovschi

Șeful de promoție de la Colegiul Național „Costache Negruzzi", Theodor Bulacovschi, este somat de Universitatea din Pennsylvania să trimită foile matricole. A aplicat la 25 de universități din SUA, iar zece dintre ele l-au acceptat. Alte șase l-au anunțat că este pe lista de așteptare.

Theodor Bulacovschi a ales să studieze inginerie și științe aplicate la Universitatea din Pennsylvania. Fondată în 1740, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din SUA. Șeful de promoție al Colegiului Național „Costache Negruzzi", Theodor Bulacovschi, spune că în 29 august are primul curs, dar trebuie să fie mai devreme acolo, pentru cazare, asigurări, dar și pentru perioada de pregătire și de acomodare. Spune că el și alți colegi acceptați la universitati din afara țării își luaseră și bilete de avion, dar acum riscă să piardă tot. 

Cum e să fii șef de promoție la un renumit colegiu din Iași?

E foarte încurajator, știind că a fost foarte multă muncă în spate. Anii noștri de liceu s-au desfășurat în context pandemic. Am avut incertitudini cu privire la structură. Totuși am reușit să desfășurăm proiecte de succes, să performăm academic și sunt foarte fericit că rezultatele s-au văzut. Că munca nu a fost în zadar.

Admis la o universitate din Statele Unite. La câte ai aplicat și câte ți-au răspuns favorabil?

Am aplicat la 25 de universități din Statele Unite și zece au fost răspunsuri favorabile. Șase m-au pus pe lista de așteptare și la nouă am fost respins. Am ales University of Pennsylvania, universitate Ivy League, una dintre cele mai vechi universități din Statele Unite. Voi merge la școala lor de inginerie. Au și cea mai bună școală de business din lume și voi lua și cursuri de economie. Mă gândesc poate la MBA ulterior. Au fost factorii principali care mi-au motivat alegerea.

De ce ai ales să studiezi în afară?

Sunt foarte mulți factori de luat în considerare. Și pentru mine au fost câteva planuri mari. Oportunitățile. Atât în timpul universității, cât și ulterior, la angajare. În Statele Unite, în particular, există foarte mulți bani care se introduc în research, în resurse academice, în salariile cadrelor didactice. Există foarte multe resurse la care poți să apelezi în timpul universității, dar și ulterior. Mediul de business este foarte activ. Există foarte multe oportunități de angajare și am văzut-o ca pe o traiectorie în care să mă pot dezvolta din punct de vedere academic.

Școlile din Statele Unite sunt printre cele mai bune din lume. Și voiam să întâmpin o provocare, să mă duc într-un mediu în care să am ocazia să văd care este potențialul meu maxim. Sigur, există oportunități foarte bune și în România, și în Europa, și în multe alte state. Doar că pentru mine asta a fost alegerea potrivită. Pentru că mai există și aspectul stilului de viață. Este un mediu foarte competitiv. În care munca în plus chiar este recunoscută și se pune mult preț pe ea. Și pentru asta am ales să mă duc în Statele Unite.

Avem o grevă a profesorilor care pune sub semnul întrebării desfășurarea la timp a bacalaureatului. Cum te afectează?

Am făcut deja un research. Pentru Statele Unite cel mai important este să se încheie anul academic. Să avem o situație încheiată. Pentru că trebuie trimise foile matricole. Au existat deja diverse examene standardizate. Evident, trebuie încheiat anul academic cu succes. Pe mine în particular mă afectează destul de mult, cât și pe ceilalți colegi ai mei. Pentru că bursele noastre, admiterea noastră, sunt condiționate de situația academică.

Și dacă nu ajunge la timp?! Când trebuie să ajungă?

Este o întrebare la care nu avem neapărat răspunsuri. Pentru că universitatea spune cât mai curând. Anul academic începe mult mai devreme. Eu pe 29 august deja voi avea cursuri. Săptămâna dinainte este de acomodare. Iulie este luna în care trebuie să ajungem, cazarea, asigurările... toți românii care mai pleacă acum la studii la studii universitare în State și-au luat deja biletele de avion. Suntem toți pregătiți să mergem și să facem pasul următor... practic.

Dacă situația nu se încheie cât mai curând, dacă nu trimiteți actele cât mai curând și se trenează, riști să pierzi un an?

Da, este o posibilitate. Acum, având în vedere că este o situație excepțională, s-ar putea să poată fi explicată la oficialii de la universitate. Și să existe excepții. Dar nu e sigur, nu e sigur. Și devine un proces mult mai dificil. Pentru că trebuie să le demonstrăm faptul că este o situație în care noi nu am avut nimic de spus, în care nu se puteau lua alte măsuri ca noi să avem situația încheiată. Și, de asemenea, că nu a fost previzibilă. Că nu am putut încă din timpul aplicației să spunem, da, noi va trebui să începem universitatea cu un an mai târziu.

Cum privești greva profesorilor?

Atât eu, cât și colegii mei susținem revendicările profesorilor. Ne-am dorit tot liceul și ne dorim și pentru generațiile următoare să avem un învățământ de calitate, în care să se investească în mod real și în mod susținut. Dar suntem foarte îngrijorați cu privire la calendarul finalului de an școlar. Un mesaj pentru profesori? Mulțumesc pentru toate orele frumoase pe care le-am avut în acești 12 ani de școală. Elevii sunt alături de voi și așteptăm cu interes să se termine totul cu bine pentru toată lumea.

Articol publicat anterior pe rfi.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pozițiile exprimate atât pro cât și contra sunt prea partizane. După părerea mea profesorii au dreptate. Cu asemenea șnapani de politicieni nu merge altfel decât cu forța. Să nu uităm că politicienii care plâng acum cu lacrimi de crocodil deficitul bugetar și situația financiara precară sunt aceeași care si-au majorat pe șest sumele forfetare astfel încât un salariat al unui cabinet parlamentar are un salariu net mult peste cât are un profesor, au împânzit structurile bugetare cu neamuri și pile de partid, au dublat salariile din primării, consilii locale și județene dar și în ministere , au majorat pensiile speciale ( sa nu uităm că alea se majorează automat cu salariul mediu pe ramură nu numai în funcție de inflatie) au mărit din nou salariile polițiștilor iar magistrații și le-au majorat singuri prin hotărâre judecătorească. Deci pentru activul de partid și pentru aparatul represiv s-au găsit bani. În ceea ce privește șeful de promoție care se simte lezat, nu trebuie luat în calcul pentru că deși el a fost tot rezultatul scolii românești unde profesorii sunt plătiți cu 2500 de lei și deși a depus un efort mai mare decât colegii lui asta a fost strict în interesul lui personal și statul român nu va beneficia în nici un fel de expertiza lui. De altfel toți olimpicii și șefii de promoție au folosit în mod cinic resursele oferite de statul român după care au plecat în străinătate la studii și nici unul nu s-a întors în țară după absolvire să întoarcă prin contribuția lui măcar o parte din sumele cheltuite cu el. Faptul ca 10 universități americane l-au acceptat e doar în beneficiul lui așa că ar putea avea un minim de bun simț față de profesorii câte l-au format și care nu-si pot plăti facturile. A plânge pe umerii elevilor chipurile neglijati de profesori e doar un mod cinic de a ignora cererile îndreptățite ale profesorilor. Dacă chiar vor să ajungă la "România educată " sa reformeze administrația locală și centrală, sa elimine pensiile speciale, să taie cheltuielile cu tot felul de cabinete de demnitari și cu non-revolutionarii, sa desființeze academiile paralele și instituțiile de tipul Levantului care produc doar căcăreze științifice pe bani mulți și sa atragă astfel toți banii din PNRR și celelalte fonduri UE și se vor găsi astfel bani și pentru profesori și pentru sistemul sanitar dacă au curaj...
    • Like 1
  • Felicitări, măi, băiete, sănătate și mult succes în continuare! Cred că bunicul tău mi-a fost profesor de fizica polimerilor în anul V - de specializare („pentru cercetare și învățământ superior” - cum avea să scrie ca recomandare a Consiliului Profesoral pe certifictele noastre de absolvire) la „Chimia fizică a macromoleculelor” (1976-1977), de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, un profesor universitar de aleasă cultură și ținută morală și profesională, pe care noi cei 7 absolvenți de chimie pură l-am respectat și îndrăgit deopotrivă. Se vede că „așchia nu sare departe de trunchi”!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Încep să cred din ce în ce mai puțin în sistemul de stat. Am un prieten în SUA care și-a vândut casa ca să-și dea copii la facultate. Acum locuiește într-un fel de cartier din case container, dar copii lui vor avea parte de educație. Ce e moca valorează moca. Să ne gândim la sistemul de sănătate. În alte țări, sistemul e privat. Te asiguri la o companie privată, iar dacă medicul îți spune să nu mai fumezi, dar tu nu-l asculți, atunci compania îți taie asigurarea. Adică, dacă vrei să te sinucizi măcar să o faci pe banii tăi. La mine în bloc miroase a varză călită și ouă prăjite de-ți mută nasul, că doar ficatul se tratează pe banii statului. Adică ai nimănui. Așa că... ce e moca... e moca.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Adevarat ce spuneti. Dar nu v'ati gandit si la faptul cà în bloc miroase pe rupte a varzà càlità si a ouà pràjite pentru cà poate vecinii dvs. nu'si pot permite mai mult din pàcate ?
      • Like 8
    • @ KapetanMavromati
      Valentin check icon
      N-ați înțeles ideea: oul poate fi fiert în apă (ochiuri românești). Varza poate fi fiartă și pusă la cuptor cu sos. Dietetic. Iese și mai ieftin, pentru că nu mai folosești ulei. Dacă renunți la ulei - sau folosești doar o linguriță la o mâncare - se simte la buzunar și ies mult mai ieftin.
      Da, sunt săraci, dar logic ar fi să gătească dietetic (fără prăjeală) ca să-i coste mai puțin. Și sănătatea costă. Problema nu e cu sărăcia, e cu lăcomia. E adevărat că oul prăjit e mai gustos, dar oul în apă e mai sănătos. Iar când ești sărac ar trebui să te gândești la sănătate.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Si dvs. gàsiti normal un sistem privat de învàtàmânt unde trebuie sa'ti vinzi casa si sà stai într'un container pentru ca copilul tàu sà poatà face studii de calitate ?
      • Like 7
    • @ KapetanMavromati
      Valentin check icon
      E mult mai eficient. Ești mai atent la pregătirea ta, nu consumi facultatea ca pe semințe. Educația costă. Cea gratuită nu costă, dar nu face nici prea multe parale.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Bànuiesc cà nu và referiti la universitàtile private din România. Iar afarà sunt destule universitàti de stat care se màsoarà de la egal la egal cu cele private. Deci sà nu generalizàm.
      • Like 6
    • @ Valentin
      ”Problema nu e cu sărăcia, e cu lăcomia” Hai să-nebunesc!!!! Păreați mai rezonabil, mai realist până acum. Sunteți bine? Îmi fac griji pentru Dvs...
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Ce anume nu ați înțeles, că vă pot lămuri? În urmă cu câteva zile un prieten medic îmi povestea cum se ruga de un pacient - sărac, nu bogat - să renunțe la prăjeluri, păhărelul de țuică și țigări. Omul le știa pe ale lui. Necazul e că respectivul înghite cu nemiluita medicamente din banii statului, într-un sistem medical praf și pulbere. E o mare problemă. Asigurările de sănătate nu sunt bancă. să pui bani pe care să-i ai la bătrânețe. Sunt finanțate de cei care lucrează.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Deși poziția Dvs poate părea corectă, totuși NU este. Eu zic că suntem oameni, nu suntem roboți să facem strict ce se cuvine. Omul mai și bea, mai și fumează, își mai face și câte o plăcere culinară nesănătoasă și altele asemenea. Sigur, logic ar fi să ne purtăm impecabil, cu grijă față de sănătate, dar e inuman să ni se impute asta, mai ales în paradigma că obiceiurile noastre consumă bani de la bugetul CASS. Și nici măcar nu e chiar așa. Sunt unii oameni mai rezistenți și alții mai bolnăvicioși. Indiferent că beau sau fumează sau.... etc. Da, limitarea compensărilor la medicamente, pentru fumători, ar fi cumva benefică pentru descurajarea fumatului, ceea ce e altceva. Ar fi doar o metodă de luptă contra fumatului, lucru benefic. Dar să îi acuzăm noi, din proprie inițiativă pe fumători sau pe cei cărora ”le place viața”, să punem așa problema, asta e grotesc. Seamănă a ideologie ”progresistă”, că numai progresiștii se manifestă cu duritatea asta inumană, nefirească, nenaturală. Sper să fi fost doar un derapaj de moment al Dvs și m-aș bucura să vă feriți pe viitor de abordări din astea. Dar dacă e o opinie bine conturată și așa gândiți de fapt Dvs, sunt consternat....
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Una e plăcerea, alta e încăpățânarea când se roagă doctorul de tine să nu te sinucizi. Și asta se întâmplă pentru că respectivii știu că le merge.
      Cei din SUA nu sunt oameni? Numai că se sinucid pe banii lor. Adică scump. Și atunci lucrurile se reglează.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Intreaba si cum e sistemul american de burse. Si de ce copiii cu medii bune (GPA mai mare de 3 ) au dreptul la burse ce acopera fie 50% , fie 100% inclusiv costuri universitare (facultate + camin + cantina + biblioteca) si de ce nu a aplicat la asta (ca daca nu ceri, nu primesti). Apoi intreaba-l de ce a ales o facultate privata in loc de publica ( SUA are 55% colegii publice si 45% private). Si mai ales de ce a ales o facultate privata scumpa in loc de una rezonabila, si cat a economisit pt facultatea copiilor pana atunci (ca si la pensia privata, la americani exista un 521= contul economii copii ce se deduce din impozitul parintilor si pot parintii contribui de la nastere, ba mai mult, daca copilul lucreaza si part time in anii de facultate, unele companii le acopera costurile de studii. Intreaba-l daca a ales sa tina copilul la camin sau sa inchirieze locuinta si daca a optat camere de mai multe persoane la camin sau singurel.
      Ba mai mult, sunt multe facultati private in SUA ce ofera costuri mici universitare pt familiile sarace - intreaba-l de se califica ( e reducere de la 50mii pe an la 5 mii pe an.....) si daca a cautat o facultate cu asa optiune.

      Sunt peste 3 mii facultati in SUA, 1600publice si 1500 private. De nu, si canadienii, UK au facultati cu predare in engleza. Oferta e larga, doar sa caute.
      • Like 0
  • scuze pentru s-a pregătit. S-au pregătit.
    • Like 0
  • Sunt, desigur, probleme pentru cei care vor să studieze în străinătate. Aceleași probleme sunt și pentru miile de tineri care vor să studieze în țară. Cum poți să mulțumești profesorilor care nu au încheiat mediile pentru acest an școlar și, în consecință, nu se pot înscrie pentru susținerea bacalaureatului ? L a liceele de artă situația este și mai gravă. Aceștia ar trebui să de un examen pentru atestat în domeniul pentru care s-a pregătit ani de zile. Am constatat în mass-media o lipsă de preocupare pentru situația elevilor din clasa a 8-ta și a 12-cea, elevi victime ale aceste greve a profesorilor și monedă de șantaj. Întrebați părinții care au aceste probleme dacă sunt solidari cu profesorii care susțin că preocuparea lor este situația învățământului, dar sunt gata să compromită viitorul elevilor lor.
    • Like 1
    • @ Ion Podocea
      Dan check icon
      Poți să le mulțumești guvernanților USL, cărora se pare că acest „Ion Podocea” le este cumva îndatorat, altfel nu se explică zelul de trepăduș cu care-i susține în ultimele zile la articolele „Republica” pe tema grevei din învățământ.
      Mai e și valul de articole (cum ar fi și cel de față, din păcate, deși mai „subtil”, după impresia autorului) și de comentarii apărute după ce marii strategi ai guvernării și-au dat seama că bluful cu „au primit tot ce au cerut” nu a mers.
      P.S. Și cei mai mulți dintre cele câteva sute de mii de persoane care-și cer acum drepturile sunt părinți, dar dacă nu ți-a plăcut școala nu știi ce-i aia disonanță cognitivă.
      P.P.S. Cui poartă de grijă acest „Ion Podocea”? Poate că nu s-a gândit că există și astfel de profesori (https://www.comisarul.ro/articol/un-brand-de-bijuterii-anunta-ca-prima-doamna-a-rom_1484481.html).
      • Like 6
    • @ Ion Podocea
      Profesorii nu au nicio intenție să-și „compromită” elevii.
      Profesorii sunt la rândul lor părinți.
      Profesorii sunt și victime, și șantajați.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult