Șeful de promoție de la Colegiul Național „Costache Negruzzi", Theodor Bulacovschi, este somat de Universitatea din Pennsylvania să trimită foile matricole. A aplicat la 25 de universități din SUA, iar zece dintre ele l-au acceptat. Alte șase l-au anunțat că este pe lista de așteptare.
Theodor Bulacovschi a ales să studieze inginerie și științe aplicate la Universitatea din Pennsylvania. Fondată în 1740, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din SUA. Șeful de promoție al Colegiului Național „Costache Negruzzi", Theodor Bulacovschi, spune că în 29 august are primul curs, dar trebuie să fie mai devreme acolo, pentru cazare, asigurări, dar și pentru perioada de pregătire și de acomodare. Spune că el și alți colegi acceptați la universitati din afara țării își luaseră și bilete de avion, dar acum riscă să piardă tot.
Cum e să fii șef de promoție la un renumit colegiu din Iași?
E foarte încurajator, știind că a fost foarte multă muncă în spate. Anii noștri de liceu s-au desfășurat în context pandemic. Am avut incertitudini cu privire la structură. Totuși am reușit să desfășurăm proiecte de succes, să performăm academic și sunt foarte fericit că rezultatele s-au văzut. Că munca nu a fost în zadar.
Admis la o universitate din Statele Unite. La câte ai aplicat și câte ți-au răspuns favorabil?
Am aplicat la 25 de universități din Statele Unite și zece au fost răspunsuri favorabile. Șase m-au pus pe lista de așteptare și la nouă am fost respins. Am ales University of Pennsylvania, universitate Ivy League, una dintre cele mai vechi universități din Statele Unite. Voi merge la școala lor de inginerie. Au și cea mai bună școală de business din lume și voi lua și cursuri de economie. Mă gândesc poate la MBA ulterior. Au fost factorii principali care mi-au motivat alegerea.
De ce ai ales să studiezi în afară?
Sunt foarte mulți factori de luat în considerare. Și pentru mine au fost câteva planuri mari. Oportunitățile. Atât în timpul universității, cât și ulterior, la angajare. În Statele Unite, în particular, există foarte mulți bani care se introduc în research, în resurse academice, în salariile cadrelor didactice. Există foarte multe resurse la care poți să apelezi în timpul universității, dar și ulterior. Mediul de business este foarte activ. Există foarte multe oportunități de angajare și am văzut-o ca pe o traiectorie în care să mă pot dezvolta din punct de vedere academic.
Școlile din Statele Unite sunt printre cele mai bune din lume. Și voiam să întâmpin o provocare, să mă duc într-un mediu în care să am ocazia să văd care este potențialul meu maxim. Sigur, există oportunități foarte bune și în România, și în Europa, și în multe alte state. Doar că pentru mine asta a fost alegerea potrivită. Pentru că mai există și aspectul stilului de viață. Este un mediu foarte competitiv. În care munca în plus chiar este recunoscută și se pune mult preț pe ea. Și pentru asta am ales să mă duc în Statele Unite.
Avem o grevă a profesorilor care pune sub semnul întrebării desfășurarea la timp a bacalaureatului. Cum te afectează?
Am făcut deja un research. Pentru Statele Unite cel mai important este să se încheie anul academic. Să avem o situație încheiată. Pentru că trebuie trimise foile matricole. Au existat deja diverse examene standardizate. Evident, trebuie încheiat anul academic cu succes. Pe mine în particular mă afectează destul de mult, cât și pe ceilalți colegi ai mei. Pentru că bursele noastre, admiterea noastră, sunt condiționate de situația academică.
Și dacă nu ajunge la timp?! Când trebuie să ajungă?
Este o întrebare la care nu avem neapărat răspunsuri. Pentru că universitatea spune cât mai curând. Anul academic începe mult mai devreme. Eu pe 29 august deja voi avea cursuri. Săptămâna dinainte este de acomodare. Iulie este luna în care trebuie să ajungem, cazarea, asigurările... toți românii care mai pleacă acum la studii la studii universitare în State și-au luat deja biletele de avion. Suntem toți pregătiți să mergem și să facem pasul următor... practic.
Dacă situația nu se încheie cât mai curând, dacă nu trimiteți actele cât mai curând și se trenează, riști să pierzi un an?
Da, este o posibilitate. Acum, având în vedere că este o situație excepțională, s-ar putea să poată fi explicată la oficialii de la universitate. Și să existe excepții. Dar nu e sigur, nu e sigur. Și devine un proces mult mai dificil. Pentru că trebuie să le demonstrăm faptul că este o situație în care noi nu am avut nimic de spus, în care nu se puteau lua alte măsuri ca noi să avem situația încheiată. Și, de asemenea, că nu a fost previzibilă. Că nu am putut încă din timpul aplicației să spunem, da, noi va trebui să începem universitatea cu un an mai târziu.
Cum privești greva profesorilor?
Atât eu, cât și colegii mei susținem revendicările profesorilor. Ne-am dorit tot liceul și ne dorim și pentru generațiile următoare să avem un învățământ de calitate, în care să se investească în mod real și în mod susținut. Dar suntem foarte îngrijorați cu privire la calendarul finalului de an școlar. Un mesaj pentru profesori? Mulțumesc pentru toate orele frumoase pe care le-am avut în acești 12 ani de școală. Elevii sunt alături de voi și așteptăm cu interes să se termine totul cu bine pentru toată lumea.
Articol publicat anterior pe rfi.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, sunt săraci, dar logic ar fi să gătească dietetic (fără prăjeală) ca să-i coste mai puțin. Și sănătatea costă. Problema nu e cu sărăcia, e cu lăcomia. E adevărat că oul prăjit e mai gustos, dar oul în apă e mai sănătos. Iar când ești sărac ar trebui să te gândești la sănătate.
Cei din SUA nu sunt oameni? Numai că se sinucid pe banii lor. Adică scump. Și atunci lucrurile se reglează.
Ba mai mult, sunt multe facultati private in SUA ce ofera costuri mici universitare pt familiile sarace - intreaba-l de se califica ( e reducere de la 50mii pe an la 5 mii pe an.....) si daca a cautat o facultate cu asa optiune.
Sunt peste 3 mii facultati in SUA, 1600publice si 1500 private. De nu, si canadienii, UK au facultati cu predare in engleza. Oferta e larga, doar sa caute.
Mai e și valul de articole (cum ar fi și cel de față, din păcate, deși mai „subtil”, după impresia autorului) și de comentarii apărute după ce marii strategi ai guvernării și-au dat seama că bluful cu „au primit tot ce au cerut” nu a mers.
P.S. Și cei mai mulți dintre cele câteva sute de mii de persoane care-și cer acum drepturile sunt părinți, dar dacă nu ți-a plăcut școala nu știi ce-i aia disonanță cognitivă.
P.P.S. Cui poartă de grijă acest „Ion Podocea”? Poate că nu s-a gândit că există și astfel de profesori (https://www.comisarul.ro/articol/un-brand-de-bijuterii-anunta-ca-prima-doamna-a-rom_1484481.html).
Profesorii sunt la rândul lor părinți.
Profesorii sunt și victime, și șantajați.