Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CNCD: Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit cuvântul „autiști” în sens peiorativ, pentru a-i jigni pe unii europarlamentari

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: Inquam Photos

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus premierul Viorica Dăncilă pentru a-i critica pe europarlamentarii români care ar „dezinforma” Uniunea Europeană. Afirmația ei „se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare”, a decis luni Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, CNCD a hotărât că nici absența intervenției moderatorului Mihai Gâdea la auzul afirmației făcute în studioul Antena 3 nu constituie discriminare.

Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Asociațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au reacționat în urma declarației premierului, argumentând că aceasta reprezintă o lipsă de respect din partea unui oficial al statului român față de o categorie vulnerabilă de oameni pe care același stta român o tratează cu indiferență. Și au cerut o reacție din partea CNCD. „Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, i-au transmis premierului reprezentații Asociației Autism România.

Surse politice citate de Hotnews susțin că decizia a fost luată cu 7 voturi la 1, singurul vot împotrivă aparținându-i președintelui CNCD Asztalos Csaba. Acesta a scris ulterior într-o postare pe Facebook: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Recent, CNCD a decis să trateze cu blândețe afirmații discriminatorii făcute de fostul premier Mihai Tudose și de senatorul Șerban Nicolae, cărora nu le-a dat decât câte un avertisment. Tudose spusese că dacă steagul secuiesc flutură în vânt, „toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, iar Șerban Nicolae i-a spus deputatei Cosette Chichirău: „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FILPET check icon
    Decizia CNCD o discrimineaza pe V Dancila. Spunand ca nu a existat intentie, comisia tocmai ce ne-a explicat ca dansa nu prea stie ce vorbeste. Or asta este discriminare curata!
    Prin aceeasi decizie, CNCD a facut dreptate pavianului cu mantie!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult