Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CNCD: Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit cuvântul „autiști” în sens peiorativ, pentru a-i jigni pe unii europarlamentari

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: Inquam Photos

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus premierul Viorica Dăncilă pentru a-i critica pe europarlamentarii români care ar „dezinforma” Uniunea Europeană. Afirmația ei „se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare”, a decis luni Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, CNCD a hotărât că nici absența intervenției moderatorului Mihai Gâdea la auzul afirmației făcute în studioul Antena 3 nu constituie discriminare.

Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Asociațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au reacționat în urma declarației premierului, argumentând că aceasta reprezintă o lipsă de respect din partea unui oficial al statului român față de o categorie vulnerabilă de oameni pe care același stta român o tratează cu indiferență. Și au cerut o reacție din partea CNCD. „Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, i-au transmis premierului reprezentații Asociației Autism România.

Surse politice citate de Hotnews susțin că decizia a fost luată cu 7 voturi la 1, singurul vot împotrivă aparținându-i președintelui CNCD Asztalos Csaba. Acesta a scris ulterior într-o postare pe Facebook: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Recent, CNCD a decis să trateze cu blândețe afirmații discriminatorii făcute de fostul premier Mihai Tudose și de senatorul Șerban Nicolae, cărora nu le-a dat decât câte un avertisment. Tudose spusese că dacă steagul secuiesc flutură în vânt, „toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, iar Șerban Nicolae i-a spus deputatei Cosette Chichirău: „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FILPET check icon
    Decizia CNCD o discrimineaza pe V Dancila. Spunand ca nu a existat intentie, comisia tocmai ce ne-a explicat ca dansa nu prea stie ce vorbeste. Or asta este discriminare curata!
    Prin aceeasi decizie, CNCD a facut dreptate pavianului cu mantie!
    • Like 3


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult