Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

CNCD: Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit cuvântul „autiști” în sens peiorativ, pentru a-i jigni pe unii europarlamentari

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: Inquam Photos

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus premierul Viorica Dăncilă pentru a-i critica pe europarlamentarii români care ar „dezinforma” Uniunea Europeană. Afirmația ei „se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare”, a decis luni Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, CNCD a hotărât că nici absența intervenției moderatorului Mihai Gâdea la auzul afirmației făcute în studioul Antena 3 nu constituie discriminare.

Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Asociațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au reacționat în urma declarației premierului, argumentând că aceasta reprezintă o lipsă de respect din partea unui oficial al statului român față de o categorie vulnerabilă de oameni pe care același stta român o tratează cu indiferență. Și au cerut o reacție din partea CNCD. „Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, i-au transmis premierului reprezentații Asociației Autism România.

Surse politice citate de Hotnews susțin că decizia a fost luată cu 7 voturi la 1, singurul vot împotrivă aparținându-i președintelui CNCD Asztalos Csaba. Acesta a scris ulterior într-o postare pe Facebook: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Recent, CNCD a decis să trateze cu blândețe afirmații discriminatorii făcute de fostul premier Mihai Tudose și de senatorul Șerban Nicolae, cărora nu le-a dat decât câte un avertisment. Tudose spusese că dacă steagul secuiesc flutură în vânt, „toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, iar Șerban Nicolae i-a spus deputatei Cosette Chichirău: „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FILPET check icon
    Decizia CNCD o discrimineaza pe V Dancila. Spunand ca nu a existat intentie, comisia tocmai ce ne-a explicat ca dansa nu prea stie ce vorbeste. Or asta este discriminare curata!
    Prin aceeasi decizie, CNCD a facut dreptate pavianului cu mantie!
    • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult