Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CNCD: Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit cuvântul „autiști” în sens peiorativ, pentru a-i jigni pe unii europarlamentari

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: Inquam Photos

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus premierul Viorica Dăncilă pentru a-i critica pe europarlamentarii români care ar „dezinforma” Uniunea Europeană. Afirmația ei „se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare”, a decis luni Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, CNCD a hotărât că nici absența intervenției moderatorului Mihai Gâdea la auzul afirmației făcute în studioul Antena 3 nu constituie discriminare.

Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Asociațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au reacționat în urma declarației premierului, argumentând că aceasta reprezintă o lipsă de respect din partea unui oficial al statului român față de o categorie vulnerabilă de oameni pe care același stta român o tratează cu indiferență. Și au cerut o reacție din partea CNCD. „Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, i-au transmis premierului reprezentații Asociației Autism România.

Surse politice citate de Hotnews susțin că decizia a fost luată cu 7 voturi la 1, singurul vot împotrivă aparținându-i președintelui CNCD Asztalos Csaba. Acesta a scris ulterior într-o postare pe Facebook: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Recent, CNCD a decis să trateze cu blândețe afirmații discriminatorii făcute de fostul premier Mihai Tudose și de senatorul Șerban Nicolae, cărora nu le-a dat decât câte un avertisment. Tudose spusese că dacă steagul secuiesc flutură în vânt, „toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, iar Șerban Nicolae i-a spus deputatei Cosette Chichirău: „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FILPET check icon
    Decizia CNCD o discrimineaza pe V Dancila. Spunand ca nu a existat intentie, comisia tocmai ce ne-a explicat ca dansa nu prea stie ce vorbeste. Or asta este discriminare curata!
    Prin aceeasi decizie, CNCD a facut dreptate pavianului cu mantie!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult