Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CNCD: Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit cuvântul „autiști” în sens peiorativ, pentru a-i jigni pe unii europarlamentari

Viorica Dăncilă în fața camerelor

Foto: Inquam Photos

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus premierul Viorica Dăncilă pentru a-i critica pe europarlamentarii români care ar „dezinforma” Uniunea Europeană. Afirmația ei „se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare”, a decis luni Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, CNCD a hotărât că nici absența intervenției moderatorului Mihai Gâdea la auzul afirmației făcute în studioul Antena 3 nu constituie discriminare.

Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Asociațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au reacționat în urma declarației premierului, argumentând că aceasta reprezintă o lipsă de respect din partea unui oficial al statului român față de o categorie vulnerabilă de oameni pe care același stta român o tratează cu indiferență. Și au cerut o reacție din partea CNCD. „Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, i-au transmis premierului reprezentații Asociației Autism România.

Surse politice citate de Hotnews susțin că decizia a fost luată cu 7 voturi la 1, singurul vot împotrivă aparținându-i președintelui CNCD Asztalos Csaba. Acesta a scris ulterior într-o postare pe Facebook: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”

Recent, CNCD a decis să trateze cu blândețe afirmații discriminatorii făcute de fostul premier Mihai Tudose și de senatorul Șerban Nicolae, cărora nu le-a dat decât câte un avertisment. Tudose spusese că dacă steagul secuiesc flutură în vânt, „toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, iar Șerban Nicolae i-a spus deputatei Cosette Chichirău: „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FILPET check icon
    Decizia CNCD o discrimineaza pe V Dancila. Spunand ca nu a existat intentie, comisia tocmai ce ne-a explicat ca dansa nu prea stie ce vorbeste. Or asta este discriminare curata!
    Prin aceeasi decizie, CNCD a facut dreptate pavianului cu mantie!
    • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult