Foto: Guliver/ Getty Images
În fiecare an, sunt identificate de către autorități sau ONG-uri 500 de victime ale traficului de persoane care provin din România, În jur de 42-43% dintre acestea sunt copii. În jur de 70% sunt exploatate sexuale, după cum declară Maximilian Nicolae, șeful Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Acestea provin din toate județele țării, însă, de ani la rând, cea mai ridicată incidență a traficului de persoane se înregistrează în această ordine în județele Dolj, Bacău, Galați și Iași, cu Doljul ocupând, aproape de fiecare dată, primul loc în această statistică tragică.
Luate de traficanți din localitățile sărace ale României, victimele sunt duse cel mai adesea în Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și Franța. Acolo sunt forțate să se prostitueze, să muncească sau să cerșească.
„Rețelele de traficanți tind să își modifice modul de operare - există o trecere de la rețelele mari de tip mafiot cu o ierarhie piramidală către grupuri mult mai mici de două-trei persoane sau chiar individual, pentru că traficanții au înțeles că e mult mai mic riscul. Este mai ușor și mai avantajos în ceea ce privește controlul victimei și profitul.
Traficanții găsesc întotdeauna vulnerabilități sociale și ale sistemului de intervenție pe care le exploatează în țara de origine. Și exploatează totodată vulnerabilitățile din țara de destinație”, spune Maximilian Nicolae.
Una dintre posibilele soluții pentru combaterea traficului de persoane este, în opinia sa, aceea de a îi incrimina pe clienții victimelor traficului de persoane. „Mai puțin de jumătate din statele europene incriminează, în legea lor, utilizarea serviciilor unei victime ale traficului de persoane. În mai mult de jumătate de statele membre, închirierea unei persoane nu constituie infracțiune. Dacă închiriezi o mașină despre care știi că e furată vei suferi rigorile legii, dacă “închiriezi" o femeie traficată nu pățești nimic”, spune Maximilian Nicolae.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dumnezeu se supără pe noi ca folosim prezervativul? Si ne trimite un cutremur? Fiți serios, suntem in secolul 21!
Comparația mi se pare forțată și cinică, nu poți compara o ființă umană cu o mașină mai ales că în situațiile unei mașini furate conștiința este mult diminuată și e posibil ca infractorii să nu ascundă faptul că mașina e furată mai ales dacă cel tentat de "închiriere" sau cumpărare, mai degrabă, realizează sau măcar bănuiește adevărul dar își asumă riscul. În cazul unei persoane traficate, infractorii nu vor admite în ruptul capului că victima nu are de ales și vor nega până la reacții violente atitudine care intimidează, în cele mai multe dintre cazuri, pe cel care suspectează o activitate ilegală gravă atunci când apelează la serviciile sexuale.
Desigur, sunt indivizi fără scrupule care știu perfect situația victimei și totuși profită de tragedia pe care aceasta o trăiește însă nu este deloc ușor de demonstrat și de făcut o distincție între cei cinici și cei care cred că primesc niște servicii liber consimțite.