Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cod roșu de trafic de carne vie: un județ din România deține de câțiva ani la rând un record sumbru. INTERVIU cu comisarul-șef de Poliție Maximilian Nicolae, „În fața ta”

Trafic de persoane

Foto: Guliver/ Getty Images

În fiecare an, sunt identificate de către autorități sau ONG-uri 500 de victime ale traficului de persoane care provin din România, În jur de 42-43% dintre acestea sunt copii. În jur de 70% sunt exploatate sexuale, după cum declară Maximilian Nicolae, șeful Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Acestea provin din toate județele țării, însă, de ani la rând, cea mai ridicată incidență a traficului de persoane se înregistrează în această ordine în județele Dolj, Bacău, Galați și Iași, cu Doljul ocupând, aproape de fiecare dată, primul loc în această statistică tragică.

Luate de traficanți din localitățile sărace ale României, victimele sunt duse cel mai adesea în Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și Franța. Acolo sunt forțate să se prostitueze, să muncească sau să cerșească.

„Rețelele de traficanți tind să își modifice modul de operare - există o trecere de la rețelele mari de tip mafiot cu o ierarhie piramidală către grupuri mult mai mici de două-trei persoane sau chiar individual, pentru că traficanții au înțeles că e mult mai mic riscul. Este mai ușor și mai avantajos în ceea ce privește controlul victimei și profitul.

Traficanții găsesc întotdeauna vulnerabilități sociale și ale sistemului de intervenție pe care le exploatează în țara de origine. Și exploatează totodată vulnerabilitățile din țara de destinație”, spune Maximilian Nicolae.

Una dintre posibilele soluții pentru combaterea traficului de persoane este, în opinia sa, aceea de a îi incrimina pe clienții victimelor traficului de persoane. „Mai puțin de jumătate din statele europene incriminează, în legea lor, utilizarea serviciilor unei victime ale traficului de persoane. În mai mult de jumătate de statele membre, închirierea unei persoane nu constituie infracțiune. Dacă închiriezi o mașină despre care știi că e furată vei suferi rigorile legii, dacă “închiriezi" o femeie traficată nu pățești nimic”, spune Maximilian Nicolae.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca de obicei,,,nu ne vindem tara ,, dar vindem ,fetele ,,produsele agricole neprelucrate, zacamintele ,etc etc, si-i facem fericiti pe altii !!! De ce ?? Pentru ca;;asa suntem noi ! Pentru ca putem ,,asa se zice pe la psd-isti.. De ani de zile se discuta si ramane povestea ,la nivel de disuctii ! Din prostitutia legalizata Romania , ar incasa bani serosi la taxe-impozite, !!Dar ,asta este.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Ceea ce nu prea se spune este că o sursă de trafic concretă de carne vie este prostituția din România.Totul se petrece sub ochii noștri atunci când vedem că autoritățile permit prostituția mascată.Spre exemplu,există un site numit publi24.ro unde în fiecare județ apar sute de femei care își oferă serviciile sexuale.La nivel de țară cu tot cu București sunt peste trei mii de astfel de anunțuri.Cu siguranță că alimentarea unei astfel de rețele acoperită de cineva sus pus,e alimentată și de un trafic de carne vie,dar chiar dacă nu s-ar cuta sursa,ci s-ar umbla doar la interzicerea totală a unor astfel de siteuri,munca unor astfel de traficanți s-ar îngreuia și ei ar fi descurajați să mai facă asta.Dar sunt prea mulți bani în joc și se vor veni cu fel și fel de argumente,numai ca astfel de piedici din partea legiutorilor să nu aibă loc....Și uite așa se destramă și multe familiii și tot așa nu se mai fac copii în țara asta,păcătuindu-se mereu,cu prezervativul în față și supărându-L pe Dumnezeu în așa fel încât ar putea veni chiar un cutremur și peste noi....
    • Like 2
    • @ Mihai
      Teodora check icon
      Prostituția exista pe cand Publi24 nu era nici în proiect. Si daca ar dispărea internetul, prostituția nu ar dispărea.
      Dumnezeu se supără pe noi ca folosim prezervativul? Si ne trimite un cutremur? Fiți serios, suntem in secolul 21!
      • Like 3
    • @ Teodora
      Vorbiți exact ca o matroană...
      • Like 0
  • 《Dacă închiriezi o mașină despre care știi că e furată vei suferi rigorile legii, dacă “închiriezi" o femeie traficată nu pățești nimic”, spune Maximilian Nicolae.》
    Comparația mi se pare forțată și cinică, nu poți compara o ființă umană cu o mașină mai ales că în situațiile unei mașini furate conștiința este mult diminuată și e posibil ca infractorii să nu ascundă faptul că mașina e furată mai ales dacă cel tentat de "închiriere" sau cumpărare, mai degrabă, realizează sau măcar bănuiește adevărul dar își asumă riscul. În cazul unei persoane traficate, infractorii nu vor admite în ruptul capului că victima nu are de ales și vor nega până la reacții violente atitudine care intimidează, în cele mai multe dintre cazuri, pe cel care suspectează o activitate ilegală gravă atunci când apelează la serviciile sexuale.
    Desigur, sunt indivizi fără scrupule care știu perfect situația victimei și totuși profită de tragedia pe care aceasta o trăiește însă nu este deloc ușor de demonstrat și de făcut o distincție între cei cinici și cei care cred că primesc niște servicii liber consimțite.
    • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Mihai a făcut o comparație pentru cititorii inteligenți de bună credință. Dumneavoastră comentați ca un avocat al proprietarilor de bordeluri.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult