Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cod roșu de trafic de carne vie: un județ din România deține de câțiva ani la rând un record sumbru. INTERVIU cu comisarul-șef de Poliție Maximilian Nicolae, „În fața ta”

Trafic de persoane

Foto: Guliver/ Getty Images

În fiecare an, sunt identificate de către autorități sau ONG-uri 500 de victime ale traficului de persoane care provin din România, În jur de 42-43% dintre acestea sunt copii. În jur de 70% sunt exploatate sexuale, după cum declară Maximilian Nicolae, șeful Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Acestea provin din toate județele țării, însă, de ani la rând, cea mai ridicată incidență a traficului de persoane se înregistrează în această ordine în județele Dolj, Bacău, Galați și Iași, cu Doljul ocupând, aproape de fiecare dată, primul loc în această statistică tragică.

Luate de traficanți din localitățile sărace ale României, victimele sunt duse cel mai adesea în Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și Franța. Acolo sunt forțate să se prostitueze, să muncească sau să cerșească.

„Rețelele de traficanți tind să își modifice modul de operare - există o trecere de la rețelele mari de tip mafiot cu o ierarhie piramidală către grupuri mult mai mici de două-trei persoane sau chiar individual, pentru că traficanții au înțeles că e mult mai mic riscul. Este mai ușor și mai avantajos în ceea ce privește controlul victimei și profitul.

Traficanții găsesc întotdeauna vulnerabilități sociale și ale sistemului de intervenție pe care le exploatează în țara de origine. Și exploatează totodată vulnerabilitățile din țara de destinație”, spune Maximilian Nicolae.

Una dintre posibilele soluții pentru combaterea traficului de persoane este, în opinia sa, aceea de a îi incrimina pe clienții victimelor traficului de persoane. „Mai puțin de jumătate din statele europene incriminează, în legea lor, utilizarea serviciilor unei victime ale traficului de persoane. În mai mult de jumătate de statele membre, închirierea unei persoane nu constituie infracțiune. Dacă închiriezi o mașină despre care știi că e furată vei suferi rigorile legii, dacă “închiriezi" o femeie traficată nu pățești nimic”, spune Maximilian Nicolae.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Ca de obicei,,,nu ne vindem tara ,, dar vindem ,fetele ,,produsele agricole neprelucrate, zacamintele ,etc etc, si-i facem fericiti pe altii !!! De ce ?? Pentru ca;;asa suntem noi ! Pentru ca putem ,,asa se zice pe la psd-isti.. De ani de zile se discuta si ramane povestea ,la nivel de disuctii ! Din prostitutia legalizata Romania , ar incasa bani serosi la taxe-impozite, !!Dar ,asta este.
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Ceea ce nu prea se spune este că o sursă de trafic concretă de carne vie este prostituția din România.Totul se petrece sub ochii noștri atunci când vedem că autoritățile permit prostituția mascată.Spre exemplu,există un site numit publi24.ro unde în fiecare județ apar sute de femei care își oferă serviciile sexuale.La nivel de țară cu tot cu București sunt peste trei mii de astfel de anunțuri.Cu siguranță că alimentarea unei astfel de rețele acoperită de cineva sus pus,e alimentată și de un trafic de carne vie,dar chiar dacă nu s-ar cuta sursa,ci s-ar umbla doar la interzicerea totală a unor astfel de siteuri,munca unor astfel de traficanți s-ar îngreuia și ei ar fi descurajați să mai facă asta.Dar sunt prea mulți bani în joc și se vor veni cu fel și fel de argumente,numai ca astfel de piedici din partea legiutorilor să nu aibă loc....Și uite așa se destramă și multe familiii și tot așa nu se mai fac copii în țara asta,păcătuindu-se mereu,cu prezervativul în față și supărându-L pe Dumnezeu în așa fel încât ar putea veni chiar un cutremur și peste noi....
  • Like 2
  • @ Mihai
   Teodora check icon
   Prostituția exista pe cand Publi24 nu era nici în proiect. Si daca ar dispărea internetul, prostituția nu ar dispărea.
   Dumnezeu se supără pe noi ca folosim prezervativul? Si ne trimite un cutremur? Fiți serios, suntem in secolul 21!
   • Like 3
  • @ Teodora
   Vorbiți exact ca o matroană...
   • Like 0
 • 《Dacă închiriezi o mașină despre care știi că e furată vei suferi rigorile legii, dacă “închiriezi" o femeie traficată nu pățești nimic”, spune Maximilian Nicolae.》
  Comparația mi se pare forțată și cinică, nu poți compara o ființă umană cu o mașină mai ales că în situațiile unei mașini furate conștiința este mult diminuată și e posibil ca infractorii să nu ascundă faptul că mașina e furată mai ales dacă cel tentat de "închiriere" sau cumpărare, mai degrabă, realizează sau măcar bănuiește adevărul dar își asumă riscul. În cazul unei persoane traficate, infractorii nu vor admite în ruptul capului că victima nu are de ales și vor nega până la reacții violente atitudine care intimidează, în cele mai multe dintre cazuri, pe cel care suspectează o activitate ilegală gravă atunci când apelează la serviciile sexuale.
  Desigur, sunt indivizi fără scrupule care știu perfect situația victimei și totuși profită de tragedia pe care aceasta o trăiește însă nu este deloc ușor de demonstrat și de făcut o distincție între cei cinici și cei care cred că primesc niște servicii liber consimțite.
  • Like 0
  • @ Romulus Roman
   Mihai a făcut o comparație pentru cititorii inteligenți de bună credință. Dumneavoastră comentați ca un avocat al proprietarilor de bordeluri.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult