Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce explicație ați da acestei fotografii? Mircea Cărtărescu: „Mi s-a părut dizgrațios acest atelaj eterogen care era în jurul colivei”

Centenarul Bătăliei de la Mărășești

Foto: George Călin/Inquam Photos

5.000 de oameni au luat parte, duminică, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial. Printre aceștia, președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea, surprinși de fotoreporterul Inquam Photos, George Călin, într-o imagine care invită la comentarii. 

Fotografia în care cei trei țin o farfurie de colivă a fost surprinsă în timpul ceremoniei religioase ținute în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial. Într-un cadru mai larg, pot fi văzuți și preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: George Călin/Inquam Photos

Ce explicație ați da acestor imagini?

Mircea Cărtărescu: „Mi s-a părut dizgrațios acest atelaj eterogen care era în jurul colivei”

Scriitorul Mircea Cărtărescu crede că președintele Iohannis a greșit când s-a „întovărășit” cu Liviu Dragnea și cu premierul Mihai Tudose, în timpul ceremoniilor de la Mărășești. Prezent luni seara, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Mircea Cărtărescu i-a reproșat președintelui o anumită „indiferență etică” și o viziune „de deasupra, la un mod puțin arogant” față de „omul comun”. Dacă în timpul protestelor din februarie a aplaudat venirea lui Klaus Iohannis în mijlocul oamenilor strânși în Piața Universității, acum Mircea Cărtărescu îl critică pe șeful statului pentru că a făcut pace cu cei împotriva cărora protesta Piața.

„Eu am apreciat foarte tare când dl. Iohannis a venit în mijlocul demonstranților în februarie și s-a arătat clar de partea lor. După aceea nu a mai repetat acest exercițiu de normalitate față de omul care suferă. Nu aș zice că a făcut pact cu Liviu Dragnea, dar totuși îl tolerează în preajmă, îi tolerează pe acești oameni pe care avem motive să fim suspicioși”, a spus Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu, În fața ta, Digi24, luni seara

Dincolo de „discursul bun” de la Mărășești, Klaus Iohannis a greșit - spune scriitorul - la scena colivei: „Mi se pare că în această poveste s-a apăsat puțin prea mult pe niște elemente ale unei tradiții care ține mai mult de o viziune de secol 19. Într-o lume modernă, această recurgere la simboluri străvechi cu o anumita coloratură religioasă e mai puțin indicată. Nu îmi pot imagina un șef de stat sau un grup de oameni politici într-o țară avansată agitând coliva națională, așa cum s-a întâmplat. Mi s-a părut dizgrațios. Mi s-a părut dizgrațios acest atelaj eterogen care era în jurul colivei: președintele Iohannis, premierul Tudose, domnii Dragnea și Tăriceanu”.

„Klaus Iohannis e prea decuplat nu doar de electoratul său, ci de toți oamenii. Aș vrea să fie mai implicat și mai puțin indiferent etic. Această scenă din jurul colivei nu mi-a plăcut”, a conchis Mircea Cărtărescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Vrem sa " avansam " spre globalismul fara Dumnezeu devenind la fel de " moderni " ca francezii care spera sa opreasca musulmanii cu " valorile republicane "?
    Cati oameni ar fi gata sa moara pentru " valorile republicane " sau pentru " valorile " occidentale in care nici Occidentul nu mai crede ?
    Libertatea este o valoare pentru care merita sa luptam, mai ales cei care au trait in dictatura ceausista. Dar lupta pentru libertate nu ne obliga sa ne rusinam de obiceiurile ( prea grosiere pentru "rafinati" ) - presupun ca tot asa tineau coliva si cei care au luptat in Primul Razboi Mondial. Mie nu imi este rusine cu ei !
    Klaus Iohannis, nefiind ortodox, a facut un gest de respect pentru majoritatea ortodoxa care l-a ales. Pentru nr 2 si nr 3 in stat este ocazia sa fie vazuti de"cetatenii turmentati" care i-au votat. Nici lor nu le putem interzice practica religioasa asa cum nici exercitiul electoral nu poate fi interzis electorilor analfabeti sau pur si simplu imorali care voteaza puscariabili.
    Mai disgratios mi se pare obiceiul unor elite ( si folosesc termenul fara ironie ) de a se rusina cu poporul pupator de moaste si leganator de coliva - o elita adevarata trebuie sa stea langa popor fara sa se teama de "ce zice Europa". Europa sa-si regaseasca radacinile crestine daca vrea sa mai existe.
    • Like 0
  • Tupeu frate! Tupeu! La asta s-a ajuns: s-a gatat de impartit ciolanul cu tot cu maduva si acum, ce-a mai ramas? decat coliva! pai si-aia trebe-mpartita ca doara n-om lasa-o la strainezi! oricum nu stie ei ce-i aia!
    • Like 0
  • Da, nici mie nu mi-a plăcut scena din jurul colivei, am plâns pur și simplu de obidă și de scârbă când m-am gândit la cei trei frați ai bunicii mele morți toți trei (ca în poezia lui Coșbuc) la Mărășești și am văzut că îi comemorează haita de ticăloși care le duc urmașii la pieire... Totuși mă întreb ce ar fi putut face președintele Iohannis ca să îndepărteze hienele din jurul pradei... Deși îl citesc și îl admir pe Mircea Cărtărescu, consider că s-a contrazis când a susținut că președintele trebuie să țină cont și de cei care i-au votat pe acești tâlhari, ca după aceea să-l acuze că le-a permis acestora să stea lângă el... Ticăloșii ăștia erau reprezentanții celor care i-au pus la cârma țării... Poate că eroarea a fost în organizarea evenimentului, poate că nu era cazul să se țină un parastas public... Doar n-o fi Klaus Iohannis cel care decide totul în România... N-o fi numai el de vină...
    • Like 2
  • Pentru a respecta tradiția preoții pot înălța, în fiecare duminică, slujbe şi rugăciuni în memoria eroilor căzuți... din punct de vedere oficial era de ajuns doar prezența demnitarilor.
    • Like 1
  • Revin cu un comentariu personal la evenimentul de la Marasesti. Era, in mod sigur, nevoie sa se faca acest ceremonial pentru a tine treaza memoria colectiva a acestui neam, prea grabit ca sa se mai uite in urma sa si sa inteleaga ce sacrifcii au facut inaintasii pentru a fi unde suntem azi. Din pacate, festivismul de tip "Cantarea Romaniei" a sters din emotia momentului. Ca si cum supravietuitori ai celor care se ocupau inainte de '89 de manifestarile kitsch de pe stadioane s-au straduit ca si de aceasta data sa arate ca ce au invata atunci este bun si acum. Poate acest aspect ar fi putut fi dezbatut in emisiune impreuna cu dl. Cartarescu, pentru ca aici este anacronismul care face momentul " dizgratios", si nu coliva / simbol al traditiei ca expresie a culturii populare.
    • Like 0
  • check icon
    Eu îl înțeleg pe domnul Mircea... Chiar dacă uneori fac eforturi :)... http://mcscrib.blogspot.ro/2017/08/ce-vrut-sa-spuna-poetul.html
    (sorry dacă sunt un pic pe lângă subiect, dar ateul din mine când vede colivă.... :(
    • Like 0
    • @
      check icon
      Pe domnul Cărtărescu sau pe Mircea dacă sunteți prieteni: pe „domnul Mircea” numai dacă lucrează la coafor.
      Cât despre colivă, priviți-o ca pe un desert: bun!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Oricum, pentru mine rămâne un Domn : și avem foarte puțini Domni în țara asta. De-aia și arătăm cum arătăm și suntem "respectați" așa cum suntem respectați...
      • Like 1
    • @
      check icon
      În principiu, sunt de acord cu dumneavoastră, dar ... domn scris cu majusculă în mijlocul frazei/propoziției mă duce cu gândul la altceva în limba română (latinescul dominus): să rămânem deci la domn sau, dacă doriți, DOMN!
      • Like 0
  • check icon
    In nadejdea multora din cei ce posteaza pe aici, parintii lor vor ramane neingropati crestineste si fara cele cuvenite...In fond, e treaba lor, ce au crescut, aia au...dar asta e doar o remarca colaterala. Fapt este, domnule Cartarescu, ca, acolo, la Marasesti, s-a savarsit si o slujba crestineasca de pomenire. Care era fireasca, cei morti acolo pentru Patrie fiind, ca va place ori ba, crestini. Presedintele, Presedintii de camere, seful CJ Vrancea, primul ministru, au fost acolo in calitate oficiala, si nu in nume personal. Ca atare, au respectat protocolul unei manifestari. Atata tot. ca matale nu-ti place mutra unuia sau altuia, asta e un subiect diferit, si nu face decat sa ne confirme ca multor artisti le place sa se auda pe ei insisi. Narcisism se cheama.
    Nu, nici mie nu mi-au placut personajele prezente acolo. Nici unul din ele. Dar memoria celor cazuti la datorie nu trebuie maculata de hormonii unuia sau altuia.
    • Like 3
    • @
      Anon check icon
      Da, acei parinti au crescut oameni care nu cred in povesti de adormit copiii. Pentru ca la randul lor nu cred in povesti de adormit copiii si in plus nu vor sa le cante niste ipocriti la capatai dupa ce mor.
      • Like 0
    • @
      Zici tu ca daca un bun crestin moare si apoi copii lui nu-i fac slujbe si pomeni dupa, nu mai ajunge in rai? Adica a fost bun crestin degeaba?
      Cat despre participarea lui Iohannis la slujba aia ortodoxa, da, prin prezenta ii legitimeaza pe indivizii cu care imparte in mod egal aparitia. Si asta se accentueaza cand stim ca este acolo pentru un gest formal, nu unul de credinta, pentru ca Iohannis nu este ortodox, iar la luterani coliva nu inseamna nimic special.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      N-am pretentia sa fi inteles ceva din cele ce am spus. E fix problema fiecaruia. Punct.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      Unde am scris asa ceva? Vreti sa discutam, discutam pe text, nu pe ce crede fiecare ca intelege. Nu e nici locul si nici scopul meu de a face prozelitism. Am facut doar o remarca. Unii o vor intelege, altii nu. Si iarasi nu e responsabilitatea mea sa aduc pe unul sau pe altul la anumite idei.
      In ceea ce priveste legitimarea pe care prezenta prezidentiala le-o confera , sunteti total pe dinafara. Oricat de verosi ar fi, cate infractiuni ar fi savarsit, nu Presedintele se ocupa cu legitimarea/delegitimarea lor. Prezenta lor acolo e legitimata de un rezultatul aplicarii unui sistem electoral legal constituit. Bun, prost, asta e alta discutie. Daca e sa ma intrebati pe mine, un sistem ce da astfel de rezultate e prost, numai ca nu sunt eu cel ce poate si trebuie sa-l schimbe. Fapt este ca sistemul e legal, si nu putem sa aplicam legea numai atunci cand ne convine. O fac deja destui functionari ai statului, fie ei magistrati, politisti, etc, iar rezultatele se vad. Mie nu-mi plac.
      • Like 1
    • @
      exact aici "parintii lor vor ramane neingropati crestineste si fara cele cuvenite"
      • Like 0
    • @
      S-au mai vazut cazuri cand de 1 decembrie unii au fost la manifestarile din Bucuresti si altii la cele din Alba Iulia
      • Like 0
    • @
      Analiza pertinenta!
      • Like 0
  • Parca ar fi un tablou de Picasso, abstract si suprarealist din care nimeni nu intelege nimic.
    • Like 0
  • check icon
    Pt.un ateu pozitia d-lui Cartarescu e corecta,dar ce ne facem cu traditia...?
    • Like 1
  • check icon
    Si dacã nu s-ar fi dus la scuturat coliva,i-ar fi sãrit toatã lumea-n cap,cã e neamț,cã nu iubește poporul român,cã nu cinstește eroii neamului și alte prostii! Hai sã discutãm discuții cu domnul Cãrtãrescu!
    • Like 0
    • @
      Gestul decent al presedintelui ar fi fost sa participe la o alta actiune comemorativa, una nepatata de participanti... hai sa zicem indoielnici.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      Nu știu ce sã vã rãspund. Or fi avut bani doar pentru o singurã colivã! :)) Oricum,aceastã temã mi se pare caducã. Și caraghioasã!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult