
Foto: George Călin/Inquam Photos
5.000 de oameni au luat parte, duminică, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial. Printre aceștia, președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea, surprinși de fotoreporterul Inquam Photos, George Călin, într-o imagine care invită la comentarii.
Fotografia în care cei trei țin o farfurie de colivă a fost surprinsă în timpul ceremoniei religioase ținute în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial. Într-un cadru mai larg, pot fi văzuți și preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: George Călin/Inquam Photos
Ce explicație ați da acestor imagini?
Mircea Cărtărescu: „Mi s-a părut dizgrațios acest atelaj eterogen care era în jurul colivei”
Scriitorul Mircea Cărtărescu crede că președintele Iohannis a greșit când s-a „întovărășit” cu Liviu Dragnea și cu premierul Mihai Tudose, în timpul ceremoniilor de la Mărășești. Prezent luni seara, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Mircea Cărtărescu i-a reproșat președintelui o anumită „indiferență etică” și o viziune „de deasupra, la un mod puțin arogant” față de „omul comun”. Dacă în timpul protestelor din februarie a aplaudat venirea lui Klaus Iohannis în mijlocul oamenilor strânși în Piața Universității, acum Mircea Cărtărescu îl critică pe șeful statului pentru că a făcut pace cu cei împotriva cărora protesta Piața.
„Eu am apreciat foarte tare când dl. Iohannis a venit în mijlocul demonstranților în februarie și s-a arătat clar de partea lor. După aceea nu a mai repetat acest exercițiu de normalitate față de omul care suferă. Nu aș zice că a făcut pact cu Liviu Dragnea, dar totuși îl tolerează în preajmă, îi tolerează pe acești oameni pe care avem motive să fim suspicioși”, a spus Mircea Cărtărescu.

Dincolo de „discursul bun” de la Mărășești, Klaus Iohannis a greșit - spune scriitorul - la scena colivei: „Mi se pare că în această poveste s-a apăsat puțin prea mult pe niște elemente ale unei tradiții care ține mai mult de o viziune de secol 19. Într-o lume modernă, această recurgere la simboluri străvechi cu o anumita coloratură religioasă e mai puțin indicată. Nu îmi pot imagina un șef de stat sau un grup de oameni politici într-o țară avansată agitând coliva națională, așa cum s-a întâmplat. Mi s-a părut dizgrațios. Mi s-a părut dizgrațios acest atelaj eterogen care era în jurul colivei: președintele Iohannis, premierul Tudose, domnii Dragnea și Tăriceanu”.
„Klaus Iohannis e prea decuplat nu doar de electoratul său, ci de toți oamenii. Aș vrea să fie mai implicat și mai puțin indiferent etic. Această scenă din jurul colivei nu mi-a plăcut”, a conchis Mircea Cărtărescu.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cati oameni ar fi gata sa moara pentru " valorile republicane " sau pentru " valorile " occidentale in care nici Occidentul nu mai crede ?
Libertatea este o valoare pentru care merita sa luptam, mai ales cei care au trait in dictatura ceausista. Dar lupta pentru libertate nu ne obliga sa ne rusinam de obiceiurile ( prea grosiere pentru "rafinati" ) - presupun ca tot asa tineau coliva si cei care au luptat in Primul Razboi Mondial. Mie nu imi este rusine cu ei !
Klaus Iohannis, nefiind ortodox, a facut un gest de respect pentru majoritatea ortodoxa care l-a ales. Pentru nr 2 si nr 3 in stat este ocazia sa fie vazuti de"cetatenii turmentati" care i-au votat. Nici lor nu le putem interzice practica religioasa asa cum nici exercitiul electoral nu poate fi interzis electorilor analfabeti sau pur si simplu imorali care voteaza puscariabili.
Mai disgratios mi se pare obiceiul unor elite ( si folosesc termenul fara ironie ) de a se rusina cu poporul pupator de moaste si leganator de coliva - o elita adevarata trebuie sa stea langa popor fara sa se teama de "ce zice Europa". Europa sa-si regaseasca radacinile crestine daca vrea sa mai existe.
(sorry dacă sunt un pic pe lângă subiect, dar ateul din mine când vede colivă.... :(
Cât despre colivă, priviți-o ca pe un desert: bun!
Nu, nici mie nu mi-au placut personajele prezente acolo. Nici unul din ele. Dar memoria celor cazuti la datorie nu trebuie maculata de hormonii unuia sau altuia.
Cat despre participarea lui Iohannis la slujba aia ortodoxa, da, prin prezenta ii legitimeaza pe indivizii cu care imparte in mod egal aparitia. Si asta se accentueaza cand stim ca este acolo pentru un gest formal, nu unul de credinta, pentru ca Iohannis nu este ortodox, iar la luterani coliva nu inseamna nimic special.
In ceea ce priveste legitimarea pe care prezenta prezidentiala le-o confera , sunteti total pe dinafara. Oricat de verosi ar fi, cate infractiuni ar fi savarsit, nu Presedintele se ocupa cu legitimarea/delegitimarea lor. Prezenta lor acolo e legitimata de un rezultatul aplicarii unui sistem electoral legal constituit. Bun, prost, asta e alta discutie. Daca e sa ma intrebati pe mine, un sistem ce da astfel de rezultate e prost, numai ca nu sunt eu cel ce poate si trebuie sa-l schimbe. Fapt este ca sistemul e legal, si nu putem sa aplicam legea numai atunci cand ne convine. O fac deja destui functionari ai statului, fie ei magistrati, politisti, etc, iar rezultatele se vad. Mie nu-mi plac.