Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Comisar, nu комиссaр

„Să-mi spuneţi că sunt ipocrită pentru că nu cred în comunism nu este drept. Nu este drept. Nu aţi trăit dvs într-o ţară care avea doar două ore de televiziune pe zi. Nu aţi trăit dvs. într-o ţară în care eu am învăţat într-o şcoală în care aveam zero grade”, a replicat Corina Crețu, comisarul european pentru Dezvoltare regională, în Parlamentul de la Atena. 

Disputa a plecat de la afirmația unui parlamentar al Partidului Comunist Elen (KKE), Nikos Karathanasopoulos, care a ironizat beneficiile apartenenței la UE adăugând că „UE este călăul popoarelor”, în timp ce comisarul european a elogiat cele șapte decenii de prosperitate a Uniunii.*

Probabil fără să își propună explicit așa ceva, doamna Crețu nu a făcut decât să exprime un adevăr peren, care nu se face însă auzit prea des în cancelariile occidentale. Memoria totalitarismului comunist nu aparține decât esticilor. În timp ce într-o parte a Europei se prospera și se clădeau democrații în pace, de cealaltă parte europenii gustau „deliciile” comunismului. Cele două ore de program pe zi și cursurile în școala înghețată nu prea au încăput în manualul european de istorie.

Vesticii au descoperit Răsăritul continentului în 1989, iar aquis-ul comunitar prin care esticii s-au alipit la construcția UE nu a inclus nici un capitol de aderare intitulat memorie. Cineva a uitat pur și simplu să așeze trecutul nostru la trecutul comun al Europei.

Înzestrați cu alte amintiri, beneficiari ai altei moșteniri culturale și deci ai altor trăiri, am ajuns cu toții în aceeași casă. Aici, evident, atitudinile sociale sunt foarte diferite pentru că venim din alte lumi, avem alte sensibilități, avem de gestionat alte memorii. Formula de a ne accepta unii pe ceilalți are însă o condiție indispensabilă: să acceptăm și unii, și ceilalți că tragedia comunismului este în definitiv unul din principalele motive pentru care suntem astăzi atât de diferiți.

Ecoul fazelor lui Winston Churchill rostite în 1946, când a evocat pentru prima dată sintagma Cortinei de Fier, nu s-a stins până în zilele noastre. Chiar și în recenta dezbatere privind viitorul Uniunii, o voce curajoasă a rostit în Consiliul European ipoteza că o Europă cu mai multe viteze nu ar fi altceva decât o revenire la geometria Cortinei de Fier. În definitiv, aceasta este eterna reîntoarcere la un adevăr dureros: memoriile celor două Europe au rămas mereu separate, mereu izolate pentru că memoria est-europeană nu a avut loc în noua memorie colectivă.

O viziune comună asupra viitorului UE înseamnă în mod automat și o viziune comună asupra trecutului și nu se va putea realiza fără o așezare legitimă a memoriei estului lângă cea a vestului. O Europă incluzivă, unită și consolidată înseamnă totodată o Uniune care nu își ignoră trecutul, care ascultă vocea estului și pe care o integrează. Nu poate exista consolidare a Europei fără o memorie colectivă în care estul să devină parte integrantă.

* „Incident în Parlamentul Greciei între Creţu şi Partidul Comunist: Nu aţi trăit dvs în România”, NEWS.GR (Grecia), 5 aprilie 2017.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Evident ca pentru democratiile occidentale dictatura comunista este o abstractiune pentru ca nu au trait-o in propriile lor tari. Iata de ce apologia comunismului nu constituie o infractiune, in timp ce apologia nazismului este pedepsita drastic de lege.
    Este demn de mentionat faptul ca aberatiile economice petrecute in Grecia ultimelor decenii nu ar fi fost posibile fara complicitatea binevoitoare a Uniunii Europene.
    Grecii, ca si francezii si italienii, au inca o ciudata aprehensiune pentru ideologia comunista.
    • Like 0
  • Este adevărat că memoria estului nu poate fi neglijată; ea face parte din substanța acestor țări.
    • Like 0
  • check icon
    Este interesant că termenul „comisar (european)” îi duce pe mulți la termenul identic „comisar (al poporului)” din primii ani ai revoluției bolșevice. Da, poate că acest termen „comisar (european)” nu este cel mai fericit, dar el se referă la comisiile aferente care există, de altfel, în parlamente și în consiliile municipale/locale. Pe forma actuală de organizare, U.E. nu poate folosi termenul „ministru”, deoarece nu am ajuns la o Europă de tip federal, indiferent cum vedem o asemenea federație.
    Doamna Crețu nu va fi avut un discurs prea inspirat, nu știu. Probabil însă că a fost bine intenționată și acesta este lucrul cel mai important. Comunismul ideologic este terminat, ceea ce nu înseamnă că modul său de organizare a dispărut odată cu dispariția sa. Țările foste comuniste păstrează încă urme de tip dictatorial. Uitați-vă la modul de a face politică în grupul Visegrád, în România... Toate aceste țări au urme mai evidente sau mai puțin evidente de comportament dictatorial. Și Viktor Orbán și Traian Băsescu și Beata Szydło manifestă comportamente ce vin din trecutul apropiat, deși ei afirmă că ar fi „democrați”. Uitați-vă la diferența radicală a abordare a problemei imigranților între statele occidentale, obișnuite cu fenomenul (inclusiv cu valurile de imigranți din lumea comunistă ori fostă comunistă) și statele foste comuniste, de o intoleranță evidentă, începând cu gardurile lui Orbán care, sigur, au justificare și au oferit chiar și un model comportamental de tip ghetto. Cât despre Grecia, da, dictatura coloneilor nu a fost nici ea o situație fericită, a fost marcată de sute și mii de abuzuri și de crime. Faptul că a fost „de dreapta” nu o face cu nimic mai bună decât o dictatură „de stânga”.
    • Like 0
  • Domnule draga! În opinia mea România fără Europa nu revine la vechiul sistem comunist. Se duce direct la regimul dictatorial-fascist. Un sistem în care poporul sunt sclavii iar conducătorii,baroni. În afara europeni ne asteapta un joc după cântecul baronilor. Nici de cum comunism.
    • Like 1
    • @ Razvan Vincentiu
      "Un sistem în care poporul sunt sclavii iar conducătorii,baroni." Pai ai descris perfect vechiul sistem comunist.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Faci o confuzie. Dacă pe vremuri poporul suferea de foame,suferea pentru a ca Ceaușescu avea un motiv pentru care să strângă cureaua. Iar acel motiv poarta numele de Ruinare a serviciului Federal Reserve si FMI la un loc. Iar cum măgarii au dorit ca acest lucru sa nu se întâmple l-au împușcat pe Ceaușescu. Acum fiule din stăpân îți urez fericire ca sclav dator la străini pe meritul tău. Sa nu uitam ca Ceaușescu avea tot atât de multe tratate câte avea si Papa. Fii fericit că a murit Ceaușescu. Desigur...
      • Like 0
    • @ Razvan Vincentiu
      Stai linistit, nu fac nici o confuzie. Nici macar nu m-am referit la mizeria din anii '80. Chiar daca s-ar fi trait ca in sanul lui Avram tot de sclavie as fi vorbit. Sclavia nu tine de cata mancare ai. Erai sclavul statului pentru ca nu puteai decide singur in privinta sortii tale. Pentru ca statul hotara pentru tine, in toate problemele pe care le considera importante. Poti compara situatia sclavului cu cea a unei vite. Chiar daca stapanul o spala cu vin si ii da furaje de 1000 de euro pe zi, situatia ei nu se schimba. Tot vita ramane si stapanul sau tot o poate taia cand are chef. La fel si sclavul, oricat de bine s-ar purta stapanul cu el, tot sclav ramane. Un om este liber pentru ca este singurul care care hotareste cum si unde traieste. Oricat de mizer ar trai, responsabilitatea ii apartine.
      Si nu imi pasa ca a murit Ceausescu. Mi-e indiferent de fapt. Era un gunoi dar daca nu era el era altul. Ma bucur ca regimul comunist s-a prabusit, atat. Ca tu nu poti, nu ma mira. Prabusirea oricarui regim sclavagist a provocat de fiecare data numeroase drame. Nu toti sclavii sunt nefericiti in sclavie. Nu esti sclav doar pentru ca ai statut de sclav. Poti sa fii sclav si pentru ca ai mentalitate de sclav, situatie in care lantul e in mintea ta. Pentru multi sclavia(in orice epoca) a reprezintat o oportunitate, le asigura o viata sigura, uneori chiar un mijloc de promovare sociala, avantaje pe care in libertate aveau sanse mici sa le obtina. Ce ar fi ajuns Sinan Pasa daca nu ar fi fost luat ca sclav de turci? Un taran albanez parlit.
      • Like 6
  • check icon
    Dacă dai la o parte fluviile literare ale unora, rămâne de spus un singur lucru: grecilor le este tare dor de al paisprezecelea salariu, de pensia cât cea din Germania, de serviciul de patru ore și nici nu se gândesc că ar putea să renunțe la siesta mediteraneană!
    Să fim cinstiți cu ei și cu noi: zeci de ani au avut la conducere d`alde dragnea și olguța, oameni care au împrumutat în numele statului bani păpați stând cu burta la soare, dar care astăzi trebuie dați înapoi!
    Dați înapoi?
    Și ei, săracii, care credeau că dacă Grecia clasică a fost botezată „Părinte al democrației” îi vor ține copiii toată viața lor ...

    Orice paralelă cu acțiunea psd-ului din România de astăzi NU este întâmplătoare!
    • Like 7
    • @
      Eh, eterna si fascinanta Grecie ... unde toata lumea visa un job la stat, cu program de la 10-12 si 14-16. Si desigur al 14-lea salariu. Unde impozitele se calculau si se plateau ochiometric - de ex. prin 2007, cand am vazut eu analiza, in Atena plateau impozit pe piscine private aprox. 1000 de proprietari, si piscina aveau mai toate casele... Apai, sa ma ierte, dar culeg ce-au semanat zeci de ani.
      • Like 2
  • check icon
    Abordarea din text este total eronată, dovadă și luările de atitudine, care au luat-o razna.
    • Like 0
    • @
      eronata in raport cu ce? cu adevarul absolut? cu adevarul celor de fapt intamplate in Parlamentul Greciei? cu adevarul actiunilor probate de dna Corina Cretu in calitatea ei de membru PSD[R]? cu opinia dvs despre ceea ce este drept, corect si adevarat? articolele de pe platforma REPUBLICA sunt de OPINIE ... mai scurt spus - e parerea autorului si sa ii fie de bine cu ea ... nu am aflat nimic important pentru mine.
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      V-ați supărat rău pe mine? Oare de ce? Ce v-a înrăit așa de tare? În clipa în care pornești discuția de la grafia comisar ~ комиссар, indici drumul Moscovei în perioada Lenin-Stalin. De altfel, nu ignorați precizarea din final: «Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.» Oare de ce s-a adăugat acolo?
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    Dar de ecoul celor 20.000 de comunisti greci exterminati si datorita britanicilor lui winston ce sa spunem. Vocea grecilor nu conteaza? Viata celor asasinati pentru ca erau comunisti in democrata grecie nu conteaza?
    • Like 2
    • @ Casargoz
      Dar de cei 20 de milioane de oameni exterminati de Stalin, vocea lor n-a contat? Noua comunismul ne-a distrus toata elita intelectuala si am ramas o tara de secaturi slugarnice condusi de analfabeti cu 4 clase, comunismul distruge constiinta individuala, distruge gandirea critica si tot ceea ce defineste umanitatea.
      • Like 20
    • @ Casargoz
      Daa .. si ce minunat ar fi fost in Grecia daca ajungeau si ramaneau la putere leprele comuniste. Jigodii ordinare comunistii astia, in orice natie s-ar afla.
      • Like 0
    • @ Marian Cristescu
      Casargoz check icon
      Va aflați intra-o paradigma greșita. Propagandistica. Acesta orientare ideologica către trecut. Crimele lui Stalin nu contează pentru greci, contează pentru noi, sa duci polemica in aceasta zona este o chestiune care convine doar propagandei rusești. Politicii dezbinării. Eu cred ca ar trebui sa construim viitorul nu să ne batem pe trecut, asta aduce câștiguri materiale doar politrucilor si angajaților aparatului de propaganda a urii.
      Nu contează intra-un discurs privind Uniunea Europeană. Ar fi trebuit sa conteze ceea ce oferă uniunea acum si in viitor. Uniunea europeana nu are nimic de a face cu stalin, sau cu crimele britanicilor din grecia. Uniunea are ce oferi greciei. Uniunea Europeana este si Romania si nu cred ca ROMANIA subjuga grecia. Dar genul de discurs propagandistic comunism vs liberalism, ortodoxie vs catolicism, etc... vest vs islam, nu va duce la lucruri bune.
      Daca sunteti curios despre motivele grecilor sunt informatii interesante. Crimele lui Stalin sunt cunoscute (apropo popularitatea lui stalin in rusia s-a triplat dupa 1989 - tot propaganda idioata e de vina)
      Deci Grecia (tara care si-a dorit sa fie comunista):

      (https://www.theguardian.com/world/2014/nov/30/athens-1944-britains-dirty-secret)
      Noua comunismul ne-a distrus elita intelectuala, dar in aceeași perioada grecii care au luptat împotriva nazismului erau exterminați. Copii erau răpiți de foștii naziști, blocul comunist oferea azil orfanilor din Greci. 25,000 de copii ai comunistilor greci au fost rapiti de autoritatile statului ( colaboratori nazisti)
      100.000 de comuniști greci s-au refugiat in blocul estic.
      38,839 de comuniști greci au fost uciși in timpul războiului civil.

      In timp ce Churchill venea la atena:
      Churchill went to Athens on December 25 to preside over a conference, in which Soviet representatives also participated, to bring about a settlement. It failed because the EAM/ELAS demands were considered excessive. The conference took place in the Hotel Grande Bretagne. Later, it became known that there was a plan by the EAM to explode the building, aiming to kill the participants, which was finally cancelled.[3][4]
      Comuniștii greci sa ne intelegem nu erau nevinovați ei au ucis la rândul lor:
      Add to dictionary Voursoukis
      Thanassis Ikonomou
      Thymios Adramytidis
      Panyotis Tsingelis
      Nikos Aravantinos
      Y. Doxas
      N. Mouskas
      K. Haritodinis
      P. Panayatodis
      N. Panayatodis
      Stavros Verouchis
      P. Tzinieris (P. Skytalis),
      (G. Konstantinidis, Gatkos
      Stergiou
      Al. Douvas
      Gakis and Kapenis
      Yannis Kalogeridis
      Kostas Speras
      Stelios Arvanitakis.
      Deci e complicat, sa nu vorbim de Winston intr-un discurs cu comunistii greci. La ei torționarii capitaliști aveau pensii barosane in timp ce comuniștii persecutați au obținut pensii abia acum :)
      Suna cunoscut, e la fel ca istoria noastră, dar pe dos.
      • Like 3
    • @ Sergiu F.
      Casargoz check icon
      Gresiti.
      Eu as fi cautat un discurs care sa uneasca nu sa dezbine. Adica asa,:
      Inainte de uniunea europeana sa ne aducem aminte de grecii care erau nevoiti sa studieze medicina in Romania comunista. Uniunea a oferit sansa unei educatii oriunde in europa :)
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Culmea e ca cei care va plangeti de dezbinare sunteti de acord cu ea pentru a va sustine ipotezele si o promovati in dihotomia historiotarda care tine loc de progres socio-economic: britanici imperialisti-greci patrioti antinazisti, eu v-am dat doar o alta fateta a paradigmei pe care ati adus-o in discutie. Relatiile cu alte state trebuie definite doar prin prisma proiectiei viitoare, nu prin patriotisme desuete, etnocentrism, revolta muncitoreasca, "calai-rau absolut", jinduiri dupa Salvatore della Patria etc. Comunismul este o eroare istorica creata pe baza unor frustrari legate de imperfectiunile capitalismului, aceste frustrari trebuie tratate prin mai multa integrare, progres economic si diseminare a prosperitatii catre tot mai multi oameni, nu rezolvata pe alte cai beligerante, paseiste si nerealiste.
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      Casargoz check icon
      Eu nu ma plâng de nimic. Dar ați sumarizat excelent ceea ce doream sa exprim cu o minte mai greoaie. Sa combați comunismul cu nostalgii legionare mi se pare un deserviciu al condamnării comunismului. (ma refer la autor)
      Suntem singura tara din blocul estic in care au apărut partide istorice, si ultima poate unde a fost condamnat comunismul, nu mer mai departe dar înțelegeți si vad ca înțelegeți ca aceasta dihotomie ( ce cuvant greu pentru mine) historiotarda, este una falsa. Este o perdea de fum care avantajează puterea :)
      Ma bucur, si rar vad sa vad oameni care înțeleg, ca anomaliile generate de frustrările capitalismului nu pot fi tratate cu propaganda de secol XIX sau cu populism nenaționalist ( Le PEn sau Farage)
      Sunt de acord cu mai multa integrare, dar avem o problema, nu s-a facut nimic dupa 2007 pentru integrare ( si mizeria se arunca in cârca europenilor si apoi ascunde sub preșul naționalismului, tradiției inventate etc..)
      Din păcate cei ca dumneavoastră ( care sa afirme ceva in fata găunoșeniei din spațiul public) sunt putini. Sunt mai multi care practică dihotomia... ( nu pot sunt prins in dialectica si spun prostii....)
      O seara buna.
      (Nu, nu, sunt un trol, pot sa vorbesc si frumos ;)


      • Like 1
    • @ Casargoz
      Ce sa unesti cu comunistii ? E ca si cum ai pune sa se pupe leprosul cu omul sanatos. Nu poti ca il infectezi si pe ala sanatos. Intai il vindeci pe lepros de boala (adica il reeduci pe comunist sa intelegea cat de nociva este aceasta doctrina). Misiune aproape imposibila. Ca si pe leprosi, nici pe astia nu ii putem probabil "vindeca".
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Casargoz check icon
      Va aflați intr-o gravă eroare:
      Leprosy is curable with a treatment known as multidrug therapy. Treatment for paucibacillary leprosy is with the medications dapsone and rifampicin for six months. Treatment for multibacillary leprosy consists of rifampicin, dapsone, and clofazimine for 12 months. A number of other antibiotics may also be used.
      Cred ca aveți cam multe prejudecăți. Un credincioas chiar ar spune ca lepra se tratează încă de pe vremea lui Iisus.
      Democrația este despre dialog, politica despre compromis.
      In ultimul timp, nu prea văd nici dialog nici compromis in politica. Pe termen lung cred daca va bazați pe principii solide care nu suporta nici un compromis, veți avea surprize. Dar nu va sfătuiesc, pentru ca primul lucru pe care îl veți pierde va fi simtul umorului.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Faptic, s-au facut progrese dupa 2007. Rezultatele integrarii au ajutat mult mai mult pe cei saraci decat middle-class-ul, nu invers cum multi se lasa sedusi de retorica "toate greutatile cad in spinarea saracului". Toate bursele, programele de reducere a somajului, reinsertie in campul muncii pentru delincventi, fondurile structurale etc se concentreaza spre patura societatii defavorizata. Ideea cu bagatul mizeriei sub un anumit pres extern orbeste. In loc sa ne concentram pe programe sa facem mai accesibila pentru oamenii mai putini instruiti absorbtia fondurilor , ne plafonam de aberatii neeconomice si retrograde. Politrucilor le convin discursurile neaxate pe economia reala orientate catre trecutul fals glorios, iar marile mase de aplaudaci cu atat mai mult cand sunt mangaiate pe cap cu discursurile simpliste. In cazul de fata doamna comisar, cat si parlamentarul elen, joaca niste carti ale unor popoare imature politic, ei stiu ca n-au ajuns acolo prin vreun merit special in propria activitate si folosesc harjoana asta paguboasa pentru a se afirma, extrem de perfid, dar realist politic pentru ca in aceasta partea a Europei nu este privit ca o solutie consensul de catre cetateni. Cat timp vor fi oamenii astia acolo de pomana ne vom roti in cerc ca un caine ce vrea sa isi muste coada socotind ca asta-i recompensa optima efortului depus.
      • Like 1
    • @ Casargoz
      *
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Comparatia cu lepra a fost doar de dragul unui limbaj un pic mai colorat, metaforic si trebuia inteleasa ca atare. Probabil trebuia sa aleg naibii o alta boala nevindecabila ca sa ma fac inteles.
      Dialogul asta se intinde un pic prea mult, in fine, eu unul o sa incerc sa il inchei aici cu aceste cuvinte:

      Maestrul Andrei Plesu in mai multe articole sau interventii, prelegeri etc. observa stupefiat si indignat ca opinia publica chiar si din tarile vestice judeca in dublu standard adica cu talere diferite crimele si ororile facute de fascisti versus cele facute de comunisti.
      Adica in vreme ce nazistii, fascistii, legionarii sunt infierati crancen, comunistii sunt oarecum priviti asa mai cu ingaduinta, mai cu condescendenta. Degeaba le explici la toti acesti oameni ca la cele aprox 6 milioane de morti de care nazismul se face responsabil, comunismul vine cu o "zestre" de cca 60 de milioane si asta cu indulgenta, intrucat cifrele exacte ale crimelor comunismului nu se cunosc. Si imi spui mie ca sunt intransigent si nu accept compromisuri cu comunistii ?
      Sunt supermediatizate lagarele fasciste, insa nu tare mult sa face caz de cele comuniste desi pe langa conditiile si suferinta din lagarele comuniste, cele fasciste aproape ca par hotele.
      Este interzisa in majoritatea tarilor dezvoltate infiintarea partidelor de orientare fascista/nazista, in vreme ce este permisa infiintarea si functionarea celor comuniste. Spre exemplu in Canada nu mica mi-a fost mirarea sa vad pe liste participand la ultimile alegeri provinciale nimeni altul decat Partidul Comunist.

      Prin urmare d-ta spui sa se aseze lumea cu comunistii la dialog, consens, compromis, whatever iar eu iti spun ca aceste partide comuniste nu trebuiau sa existe in primul rand. Nu trebuia acceptata (re)infiintarea lor.
      Nu poti sa asezi mieii la masa cu lupii si sa astepti sa discute in consens despre cina.
      Daca imi spui ca nu trebuie ca tinerii comunisti greci sau mai stiu eu care, sa poarte in spate povara mostenirii crimelor generatiilor de comunisti dinaintea lor, in aceeasi logica, pot sa raspund pai hai sa-i lasam si pe tinerii fascisti sa-si infiinteze partid si sa stam si cu ei la masa la dialog. Ca doar nici ei nu poarta in spate povara crimelor nazistilor cel putin nu intr-o masura mai mare decat ceilalti ticalosi.
      Bottom line e ca doctrina comunista asa cum remarca un alt coleg de forum aici, distruge tot ce e bun in om, constiinta individuala, gandirea critica si rationala, si tot ceea ce defineste umanitatea.
      Cum spuneam mai sus dialog, compromis cu comunistii este a aseza mieii la masa cu lupii si sa astepti sa discute in consens despre cina.
      Eu cam atat am avut de spus.
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      Casargoz check icon
      Ca citez pe cineva, exista doua tipuri de tari:
      Cele care adopta directivele europene așa cum sunt si cele care le transpun in legislație. Noi transpunem.
      De exemplu: legea drepturilor de autor. Deși exista freedom of panorama, legea e atât de proasta încât daca pozezi arcul de Triumf si vinzi poza încalci legea.
      Alt exemplu: legea datelor cu caracter personal. ( noi am ales un model specific) deși a apărut o directiva noua noi mai așteptăm..
      Mai am si alte exemple de legi de care cetățeanul ar putea beneficia dar zac prin sertare.
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Casargoz check icon
      Tablete, calculatoare, televizoare, adidași totul este făcut in China. O lipsa de compromis înseamnă sa folosim numai electronice NON chinezești.
      Nu poți sa mergi in China si sa spui ca toți Comuniștii sunt idioți. Nu cred ca asta trebuie sa facă un politician. Poți sa spui ca Ai Wei Wei trebuie sa fie liber... ca presa trebuie sa fie liberă...
      Altfel ajungi la discuții naziști comuniști si pierzi vremea sau ajungi la violente.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      check icon
      constantin, laurențiu, acum casargoz ... mai sunteți mulți?
      • Like 0
    • @ Casargoz
      China nu este o "tara comunista", sau Marx s-ar rasuci in mormant. Economia Chinei e preponderent capitalista, politica ei e totalitara. De aia zici cu admiratie de tablete si adidasi, nu de persecutia si exterminarea practicantilor de Falun Gong.
      • Like 0
    • @ Marian Cristescu
      OK. a distrus elita intelectuala! Dar apoi s-a format o alta elita intelectuala. A fost o scurta perioada de "mobilitate sociala", cum i se spune acum. Adica o perioada cand copiii saraci rau puteau avea sansa la educatie pe care regimul antecomunist nu le-o dadea. Cititi povestile marilor oameni de stiinta sau de cultura formati atunci - daca erau din familiii sarace erau, de obicei, SINGURUL din toata familia care mergea la oras, sa faca carte, ceilalti frati fiind sacrificati pentru a ajuta parintii sa supravietuiasaca ... Oricum, si ante si in timpul, ca si post comunism, nu elitele intelectuale autentice au condus. Daca cititi vocile critice antebelice vedeti ca acelasi pupincurism, pile-cunostinte-si-relatii ducea la promovarea in functii. iar puterea politica in comunism a fost acaparata tot de impostura, precum era si inainte. Acum se cheama ca traim vremuri "liberale". Cu ce e diferit - si nu intreb retoric, ci astept raspuns cumpatat! - CU CE E DIFERITA societatea actuala din punctul de vedere al avansului social? Al posibilitatii improspatarii si formarii elitelor intelectuale [politice, stiintifice, culturale] PE MERIT! Romania nu a fost nicicand si nu este nici acum O MERITOCRATIE, adica societatea care isi foloseste judicioas TOATE resursele, INCEPAND CU CELE UMANE ...
      • Like 0
    • @
      Casargoz check icon
      Cați iți imaginezi tu.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      Casargoz check icon
      Este condusa de partidul comunist chinez. NU tin mine sa fie condusa de partidul capitalist national chinez. se chema partidul comunist. Nu de partidul nationalist chinez ( aia sunt in Taiwan) Marx poate sa facă ce vrea el. Dar partidul comunist chinez are 88.76 milioane de membri. Politic China este comunista. Pate afica de sud este capitalista desi are comunisti la guvernare South African Communist Party condus de Blade Nzimande.
      E ca si cum ai spune ca de fapt catolicii nu sunt creștini :) Din punctul lor de vedere sunt creștini.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Ori fascist ori comunist e totuna. Am trait asta si consider ca cel mai bun comunist e un comunist mort.
      • Like 2
    • @ Mihai Valinte
      Casargoz check icon
      de acord cu prima parte. in rest nu pot sa te susțin.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Normal ca e condusa de Partidul Comunist Chinez, dar economia chineza functioneaza in masura in care e capitalista impreuna cu ramificatiile sociale ale acestui fapt. Fiindca asta e invatatura trasa de China de la prabusirea Uniunii Sovietice. Si PSD inseamna Partidul Social Democrat si isi indoapa propriile "elite" tinand plebea in saracie, si mai nou si cenzureaza presa libera. M-as lua si de PNL, dar nu are ideologie deloc, incat sa poti zice isi tradeaza ideologia. Mai citeste o carte, mai fa un cornet. Sau macar vorbeste cu chinezi si vezi care e treaba pe acolo.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      si in caz ca nu te-ai prins, cu Marx ma refer la faptul ca modelul chinez de comunism e departe de ce a imaginat el initial.
      Apropo de Partidul Comunist Chinez: daca te tii asa te tare de o denumire, afla ca si Lenin a descris modelul economiei rusesti ca fiind "capitalism de stat".
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Povestea cu educația este adevărată!
      Este 100% adevărată!
      Să luăm ca exemplu comod chiar textul de mai sus: cu o educație corectă, făcută în mult regretatul comunism când lua premiu fata măcelarului, oamenii ar scrie cu diacritice, nu ar face cacofonii („sa faca carte”) și logica ar fi prezentă pe lungimea întregului! A întregului text vreau să spun, pentru că eu caut de zor sfârșitul comparației și, nu-l găsesc: „CU CE E DIFERITA societatea actuala din punctul de vedere al avansului social?” Pardon că întreb, dar vreau să răspund și nu pot: diferită de ce? Sau de cine? Sau credeți că reiese din context?

      Internetul lasă iluzia că poți spune orice și oricui și oricum: parol d`honneur că deși așa pare, nu este adevărat - dacă veți continua așa, numărul celor care citesc asemenea intervenții scade dureros de mult, rezultând un vorbit la pereți!
      Și este păcat: respirați adânc, gândiți ce și cui vreți să spuneți înainte de a pune mâna pe tastatură (instalați eventual tastatura în română) și apoi cu calm, scrieți ce aveți în gând - eventual, revizuiți textul înainte de a-l trimite (valabil și pentru scrisul de pe telefon, așa ca mine)!
      Încercați, încă nu a murit nimeni din asta!
      Succes!
      • Like 0
    • @
      si ne mai miram de unde dreacu strange PSD cate 3 milioane de voturi. Sint multi din pacate, constantini si casargozi din astia .. :(
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      Casargoz check icon
      Este de notorietate ca sunt prost. Deștepți sunt aia care stiu cu cine votez, care stiu sa pună Etichete si dețin rețeta adevărului absolut. In privința comuniștilor Ai Wei Wei a descris cel mai bine situația: niște borfași care au puterea. Pai daca Lenin a scris altceva decât Marx, poate ca nici aia din Urss nu erau comuniști, poate ca nici Ceaușescu nu era. Eu a gândesc ca erau niște hoți ordinari. Ca Ceaușescu știa despre marxism cam tot atât cât știe Tariceanu despre liberalism, sau Dragnea despre social democrație.
      In privința capitalismului chinez, cred ca dl. Adam smith ar afla ca mâna nevazuta a pieței este partidul comunist chinez, s-ar declara marxist deîndată.
      Ma enervează spiritul bombastic: sa condamnam toți Comuniștii.
      La 4 milioane de membri, am dubii ca vreunul din comentatori nu a avut comuniști prin familie. Iar asta e fariseism.

      Onorații comentatori de mai jos susțin ca daca borfașii au un discurs dacopat tradiționalist devin democrați onorabili. Acești naziigramatici considera ca au dreptul sa dea lecții altora, pentru ca Dumnezeu i-a înzestrat cu tastarură fara sedilă. Nu țin la denumire, dar văd ca dam lecții altora.
      Dar așa acționează agenții sovietici, eu tu, etc...
      Atac la persoana, Glume ( cele mai bune Glume cu securiști si comuniști le auzi de la securiști)
      Mecanismele decepției, postacii lui PUTIN. Feriți-va de ei.
      Au mecanismul cele care in lagăr se dădeau prieteni ca sa poată turna pe cineva.

      Dragii mei anticomuniști aveți grija cu ce securist votați ...
      Nu sunteți decât uneltele neuropate ale antenelor ce va dau Raison d'etre ( iaca ce deștept sunt am noțiuni de clasa a !!) sunteți o clasa peste noi ăștia Analfabeții.

      • Like 0
    • @ Casargoz
      Vad ca divaghezi in extreme si patetisme. Discutia era despre faptul ca dadeai China ca pe un model exemplar de comunism care functioneaza. Nu am nici timpul si nici creioanele colorate sa explic cuiva care are vise umede cu socialismul (si nu ala ideatic, teoretic, imposibil de materializat) ca aspectele care fac ca societatea si economia chineza sa funcztioneze sunt fix alea capitaliste, unde s-a deviat de la manualul sovietic, si ca sursele de nemultumire in China, desi incomparabile cu probleme precum cele din Coreea de Nord, sunt fix alea care vin din politica in mod ipocrit denumita "comunism" - fiindca e capitalism de stat: controlul resurselor si sectoarelor strategice gen telecomunicatii, industrie, transport preponderent de catre stat prin mostenita "economie planificata", care duce la stagnare, la incetinirea inovatiilor, controlul tuturor terenurilor de catre stat si inchirierea lor la preturi foarte mari celui ce ofera mai mult, lipsa de oportunitati pentru paturile sociale joase. Ca n-o sa priceapa.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      Casargoz check icon
      Puteți sa folosiți niște creioane colorate mai vechi, nu sunt pretențios. Kooh i noor ca sa nu fie chinezesti.
      Aveți senzația doar, ca ziceam patetic si extremist ca china ( e kkfonie csf ncsf)
      Un cetățean de pe forum spune ca toți comuniștii ar trebui interziși, orice comunist bun este un comunist mort. In acest context aminteam ca in alte tari, culturi etc, comuniștii sunt priviți altfel. Si da daca nu facem compromisuri ca politicieni, si apasam pe buton ca Trump, in mod nemeritat pentru noi, samavolnic chiar, miseleste ni imoral ei ar putea apasa pe butonul atomic.
      Ar ar pune mana pe arme... Știu ca nu e frumos, dar uite ca in nordul Siriei mii de voluntare comuniste lupta împotriva islamofascismului, se intampla. Si se întâmplă ca americanii conservatori ( adică aia cu biserica) se fie de partea comuniștilor. Asta înseamnă compromis. ceea ce a făcut CC nu. Poate daca faceți rost de creioane, asa tamp cum sunt , as putea înțelege(va imaginați ce fata de sindrom down am) folosiți creioanele si explicați :) Desenul ajuta întotdeauna.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Ok le luam punctual.
      1. Nu am zis nicio secunda ca produsele chinezesti suntproaste ba chiar sustin contratriul avand, prin profesie, relatii comerciale cu China.
      2. Cacofoniile sunt concepte inventate de foneticieni plictisiti si cu obsesii scatologice. Dar nu am folosit nici una.
      3. Greu o fi sa raspunzi la tema dezbatuta si sa nu divaghezi in trump siria si alte lucruri care nu au legatura cu ce am zis eu. Ti-ai luat macar o ora sa citesti despre China (preferabil din alte surse decat presa) ca sa iti poti da cu parerea despre maretia si functionalitatea comunismului chinezesc? Logic ca nu, de aia o tot dai ca o placa stricata cu alte chestii pe care nu le-am contestat si nici macar nu faceau parte din discutie. Discutia era despre ce inseamna comunism capitalism de stat si cum e regimul din China. Dar daca nu am face gargara in loc de raspunsuri argumentate la replica anterioara nu am fi socialisti de duminica.
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      check icon
      Subscriu.
      De fapt discutia este dusa mereu in derizoriu de cei ce au "aprofundat" istoria doar dpdv al scolii comuniste. Ce nu inteleg insa este aceasta aplecare catre condescendență a Vestului pentru crimele comuniste dar, in acelasi timp, condamnare intransigenta a crimelor fasciste. De parca n-ar fi totuna.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      check icon
      Ai incercat vreun business cu chinezii? Aia "capitalisti"? Iti explic eu cum e: s-a dus dracului un contract de apoape 900 000 de euro pt ca o madama de la directia economica a ambasadei nu a catadixit sa.raspunda unor solicitari cat se poate de politicoase si firesti. Partenerul chinez a zis ca- daca "economicul" nu da raspunsuri ferme, ci ne mai si plimba pe la Viena (ca i se pare ca dpdv legal firma ar apartine de HK), renunta. Ca doar nu.vrea sa fie boicotat maine-poimaine....
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      Casargoz check icon
      1.nu cred ca am zis asta. Desi dupa cum spunea un individ despre care nu am citit, e prea devreme sa ne pronuntam.
      2. Sunt pe aici, citesc si isi umfla orgoliul.
      3.Socialist de duminica. Imi place. O sa folosesc licenta.
      M-am gandit mult la capitalusmul sovietic, si la capitalismul de stat (renault,cez)
      Gargara si creioane colorate :)
      Tu de crezi ca ne aflam aici, intr-o mare de postaci care au numai certitudini, anticomuniste in cazul de fata, ceea ce facem este gargara.
      Comentariul era pentru un ratat avortat de duma din rusia care debita opinii anticomuniste fara sa aiba habar ce spune sau ce crede.
      Capitalismul de stat in forma pura, cred ca fost experimentat prin 1933. Planificare,exacta etc..
      Miracolul chinezesc, asa ca sa nu ne gargarisim prea mult zi si tu niste titluri de carti.
      In rest o seara buna, nu mai comentez,autorul articolului nu merita 40 de comentarii. Dar hai sa zicem ca ma plictiseam si am facut un serviciu editoarei.Desi sincer trolul destept de sparge diacriticele'n somn ma cam provoaca la un duel, si ar pierde dupa ce ar ajunge la escatologia lui ericsson., singur el. Scuze de divagatie.
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      da oare cine le-a oferit rusilor capitularea neconditionata?
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Yasheng Huang - Capitalism with Chinese Characteristics: Entrepreneurship and the State
      Jonathan Spence - The Search for Modern China
      Edgar Snow - Red Star Over China
      si as adauga de la mine, ca sa te mai vindeci de convingerea ca socialismul merge ca uns,
      Brian Reynolds Myers: The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why it Matters.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      Casargoz check icon
      Mulțumesc pt. recomandări. Dar criticarea modului defectuos in care merge România spre un naționalism teocratic si un capitalism sovietic nu înseamnă neaparat ca am convingerea ca socialismul merge uns.

      • Like 0
    • @
      Repet: da, am legaturi comerciale cu China. Am afirmat din acest motiv ca sunt familiara cu produsele de pe piata lor si multe esantioane sunt de calitate foarte buna. Nu, nu am sustinut ca sistemul lor economic nu are hibe. Deci nu e cazul sa-mi "explici tu cum e". Mai ales ca aia numai explicatie n-a fost.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Pai cu critica asta-s perfect de acord. Iar socialismul ar merge uns daca am fi o comunitate mica, insulara, unde tatucul ne cunoaste personal pe toti -desi Marx l-a imaginat fara "tatuc", nu avem dusmani externi si ne aflam cam toti la acelasi nivel al piramidei lui Maslow.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Pai cu critica asta-s perfect de acord. Iar socialismul ar merge uns daca am fi o comunitate mica, insulara, unde tatucul ne cunoaste personal pe toti -desi Marx l-a imaginat fara "tatuc", nu avem dusmani externi si ne aflam cam toti la acelasi nivel al piramidei lui Maslow.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      check icon
      Scuze, am fost prea subtil si diplomat;
      Nu e cazul sa explic nimanui cum e cu china; Unii cumpara tenesi altii incearca relatii economice bilaterale pe termen lung; E o diferenta;
      Dar, ce spun eu? Fiecare...cat il duce capul;
      • Like 0
    • @
      Nu te priveste pe dumneata ce cumpar eu din China dar stai linistit ca nu-s tenisi si e bilateral si reusit, nu doar incercat. Si te sfatuiesc ca stilul acesta "diplomat" sa-l abordezi cu familia dumitale. Cu mine raspunzi strict la replica mea, fiindca nu ma intereseaza experientele dumitale de viata relatate pe un ton condescendent de cine mi-s eu la mine pe sate.
      • Like 0
    • @ Johanna Rad
      check icon
      Exact ce spuneam.
      Scuze dar nu-mi incrucisez dialogurile cu precupețele din piața de flori de pe Uranus.
      Cat despre retorică si evaluarea unei stări de fapt... prefer sa schimb pareri si informații cu persoane de la care am de invătat...
      Deh... cine m-o fi pus?
      Te bagi in tărâțe, te manâncă porcii :-))
      • Like 0
    • @
      Bine faci. Si cand incepi sa comunici cu oameni de la care ai impresia ca ai de invatat sau cu altii de la ambasade, mai cizeleaza-ti abordarea de obor, mai ales daca te ofuschezi cand ti se raspunde pe limba ta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult