„Să-mi spuneţi că sunt ipocrită pentru că nu cred în comunism nu este drept. Nu este drept. Nu aţi trăit dvs într-o ţară care avea doar două ore de televiziune pe zi. Nu aţi trăit dvs. într-o ţară în care eu am învăţat într-o şcoală în care aveam zero grade”, a replicat Corina Crețu, comisarul european pentru Dezvoltare regională, în Parlamentul de la Atena.
Disputa a plecat de la afirmația unui parlamentar al Partidului Comunist Elen (KKE), Nikos Karathanasopoulos, care a ironizat beneficiile apartenenței la UE adăugând că „UE este călăul popoarelor”, în timp ce comisarul european a elogiat cele șapte decenii de prosperitate a Uniunii.*
Probabil fără să își propună explicit așa ceva, doamna Crețu nu a făcut decât să exprime un adevăr peren, care nu se face însă auzit prea des în cancelariile occidentale. Memoria totalitarismului comunist nu aparține decât esticilor. În timp ce într-o parte a Europei se prospera și se clădeau democrații în pace, de cealaltă parte europenii gustau „deliciile” comunismului. Cele două ore de program pe zi și cursurile în școala înghețată nu prea au încăput în manualul european de istorie.
Vesticii au descoperit Răsăritul continentului în 1989, iar aquis-ul comunitar prin care esticii s-au alipit la construcția UE nu a inclus nici un capitol de aderare intitulat memorie. Cineva a uitat pur și simplu să așeze trecutul nostru la trecutul comun al Europei.
Înzestrați cu alte amintiri, beneficiari ai altei moșteniri culturale și deci ai altor trăiri, am ajuns cu toții în aceeași casă. Aici, evident, atitudinile sociale sunt foarte diferite pentru că venim din alte lumi, avem alte sensibilități, avem de gestionat alte memorii. Formula de a ne accepta unii pe ceilalți are însă o condiție indispensabilă: să acceptăm și unii, și ceilalți că tragedia comunismului este în definitiv unul din principalele motive pentru care suntem astăzi atât de diferiți.
Ecoul fazelor lui Winston Churchill rostite în 1946, când a evocat pentru prima dată sintagma Cortinei de Fier, nu s-a stins până în zilele noastre. Chiar și în recenta dezbatere privind viitorul Uniunii, o voce curajoasă a rostit în Consiliul European ipoteza că o Europă cu mai multe viteze nu ar fi altceva decât o revenire la geometria Cortinei de Fier. În definitiv, aceasta este eterna reîntoarcere la un adevăr dureros: memoriile celor două Europe au rămas mereu separate, mereu izolate pentru că memoria est-europeană nu a avut loc în noua memorie colectivă.
O viziune comună asupra viitorului UE înseamnă în mod automat și o viziune comună asupra trecutului și nu se va putea realiza fără o așezare legitimă a memoriei estului lângă cea a vestului. O Europă incluzivă, unită și consolidată înseamnă totodată o Uniune care nu își ignoră trecutul, care ascultă vocea estului și pe care o integrează. Nu poate exista consolidare a Europei fără o memorie colectivă în care estul să devină parte integrantă.
* „Incident în Parlamentul Greciei între Creţu şi Partidul Comunist: Nu aţi trăit dvs în România”, NEWS.GR (Grecia), 5 aprilie 2017.
Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este demn de mentionat faptul ca aberatiile economice petrecute in Grecia ultimelor decenii nu ar fi fost posibile fara complicitatea binevoitoare a Uniunii Europene.
Grecii, ca si francezii si italienii, au inca o ciudata aprehensiune pentru ideologia comunista.
Doamna Crețu nu va fi avut un discurs prea inspirat, nu știu. Probabil însă că a fost bine intenționată și acesta este lucrul cel mai important. Comunismul ideologic este terminat, ceea ce nu înseamnă că modul său de organizare a dispărut odată cu dispariția sa. Țările foste comuniste păstrează încă urme de tip dictatorial. Uitați-vă la modul de a face politică în grupul Visegrád, în România... Toate aceste țări au urme mai evidente sau mai puțin evidente de comportament dictatorial. Și Viktor Orbán și Traian Băsescu și Beata Szydło manifestă comportamente ce vin din trecutul apropiat, deși ei afirmă că ar fi „democrați”. Uitați-vă la diferența radicală a abordare a problemei imigranților între statele occidentale, obișnuite cu fenomenul (inclusiv cu valurile de imigranți din lumea comunistă ori fostă comunistă) și statele foste comuniste, de o intoleranță evidentă, începând cu gardurile lui Orbán care, sigur, au justificare și au oferit chiar și un model comportamental de tip ghetto. Cât despre Grecia, da, dictatura coloneilor nu a fost nici ea o situație fericită, a fost marcată de sute și mii de abuzuri și de crime. Faptul că a fost „de dreapta” nu o face cu nimic mai bună decât o dictatură „de stânga”.
Si nu imi pasa ca a murit Ceausescu. Mi-e indiferent de fapt. Era un gunoi dar daca nu era el era altul. Ma bucur ca regimul comunist s-a prabusit, atat. Ca tu nu poti, nu ma mira. Prabusirea oricarui regim sclavagist a provocat de fiecare data numeroase drame. Nu toti sclavii sunt nefericiti in sclavie. Nu esti sclav doar pentru ca ai statut de sclav. Poti sa fii sclav si pentru ca ai mentalitate de sclav, situatie in care lantul e in mintea ta. Pentru multi sclavia(in orice epoca) a reprezintat o oportunitate, le asigura o viata sigura, uneori chiar un mijloc de promovare sociala, avantaje pe care in libertate aveau sanse mici sa le obtina. Ce ar fi ajuns Sinan Pasa daca nu ar fi fost luat ca sclav de turci? Un taran albanez parlit.
Să fim cinstiți cu ei și cu noi: zeci de ani au avut la conducere d`alde dragnea și olguța, oameni care au împrumutat în numele statului bani păpați stând cu burta la soare, dar care astăzi trebuie dați înapoi!
Dați înapoi?
Și ei, săracii, care credeau că dacă Grecia clasică a fost botezată „Părinte al democrației” îi vor ține copiii toată viața lor ...
Orice paralelă cu acțiunea psd-ului din România de astăzi NU este întâmplătoare!
Nu contează intra-un discurs privind Uniunea Europeană. Ar fi trebuit sa conteze ceea ce oferă uniunea acum si in viitor. Uniunea europeana nu are nimic de a face cu stalin, sau cu crimele britanicilor din grecia. Uniunea are ce oferi greciei. Uniunea Europeana este si Romania si nu cred ca ROMANIA subjuga grecia. Dar genul de discurs propagandistic comunism vs liberalism, ortodoxie vs catolicism, etc... vest vs islam, nu va duce la lucruri bune.
Daca sunteti curios despre motivele grecilor sunt informatii interesante. Crimele lui Stalin sunt cunoscute (apropo popularitatea lui stalin in rusia s-a triplat dupa 1989 - tot propaganda idioata e de vina)
Deci Grecia (tara care si-a dorit sa fie comunista):
(https://www.theguardian.com/world/2014/nov/30/athens-1944-britains-dirty-secret)
Noua comunismul ne-a distrus elita intelectuala, dar in aceeași perioada grecii care au luptat împotriva nazismului erau exterminați. Copii erau răpiți de foștii naziști, blocul comunist oferea azil orfanilor din Greci. 25,000 de copii ai comunistilor greci au fost rapiti de autoritatile statului ( colaboratori nazisti)
100.000 de comuniști greci s-au refugiat in blocul estic.
38,839 de comuniști greci au fost uciși in timpul războiului civil.
In timp ce Churchill venea la atena:
Churchill went to Athens on December 25 to preside over a conference, in which Soviet representatives also participated, to bring about a settlement. It failed because the EAM/ELAS demands were considered excessive. The conference took place in the Hotel Grande Bretagne. Later, it became known that there was a plan by the EAM to explode the building, aiming to kill the participants, which was finally cancelled.[3][4]
Comuniștii greci sa ne intelegem nu erau nevinovați ei au ucis la rândul lor:
Add to dictionary Voursoukis
Thanassis Ikonomou
Thymios Adramytidis
Panyotis Tsingelis
Nikos Aravantinos
Y. Doxas
N. Mouskas
K. Haritodinis
P. Panayatodis
N. Panayatodis
Stavros Verouchis
P. Tzinieris (P. Skytalis),
(G. Konstantinidis, Gatkos
Stergiou
Al. Douvas
Gakis and Kapenis
Yannis Kalogeridis
Kostas Speras
Stelios Arvanitakis.
Deci e complicat, sa nu vorbim de Winston intr-un discurs cu comunistii greci. La ei torționarii capitaliști aveau pensii barosane in timp ce comuniștii persecutați au obținut pensii abia acum :)
Suna cunoscut, e la fel ca istoria noastră, dar pe dos.
Eu as fi cautat un discurs care sa uneasca nu sa dezbine. Adica asa,:
Inainte de uniunea europeana sa ne aducem aminte de grecii care erau nevoiti sa studieze medicina in Romania comunista. Uniunea a oferit sansa unei educatii oriunde in europa :)
Suntem singura tara din blocul estic in care au apărut partide istorice, si ultima poate unde a fost condamnat comunismul, nu mer mai departe dar înțelegeți si vad ca înțelegeți ca aceasta dihotomie ( ce cuvant greu pentru mine) historiotarda, este una falsa. Este o perdea de fum care avantajează puterea :)
Ma bucur, si rar vad sa vad oameni care înțeleg, ca anomaliile generate de frustrările capitalismului nu pot fi tratate cu propaganda de secol XIX sau cu populism nenaționalist ( Le PEn sau Farage)
Sunt de acord cu mai multa integrare, dar avem o problema, nu s-a facut nimic dupa 2007 pentru integrare ( si mizeria se arunca in cârca europenilor si apoi ascunde sub preșul naționalismului, tradiției inventate etc..)
Din păcate cei ca dumneavoastră ( care sa afirme ceva in fata găunoșeniei din spațiul public) sunt putini. Sunt mai multi care practică dihotomia... ( nu pot sunt prins in dialectica si spun prostii....)
O seara buna.
(Nu, nu, sunt un trol, pot sa vorbesc si frumos ;)
Leprosy is curable with a treatment known as multidrug therapy. Treatment for paucibacillary leprosy is with the medications dapsone and rifampicin for six months. Treatment for multibacillary leprosy consists of rifampicin, dapsone, and clofazimine for 12 months. A number of other antibiotics may also be used.
Cred ca aveți cam multe prejudecăți. Un credincioas chiar ar spune ca lepra se tratează încă de pe vremea lui Iisus.
Democrația este despre dialog, politica despre compromis.
In ultimul timp, nu prea văd nici dialog nici compromis in politica. Pe termen lung cred daca va bazați pe principii solide care nu suporta nici un compromis, veți avea surprize. Dar nu va sfătuiesc, pentru ca primul lucru pe care îl veți pierde va fi simtul umorului.
Dialogul asta se intinde un pic prea mult, in fine, eu unul o sa incerc sa il inchei aici cu aceste cuvinte:
Maestrul Andrei Plesu in mai multe articole sau interventii, prelegeri etc. observa stupefiat si indignat ca opinia publica chiar si din tarile vestice judeca in dublu standard adica cu talere diferite crimele si ororile facute de fascisti versus cele facute de comunisti.
Adica in vreme ce nazistii, fascistii, legionarii sunt infierati crancen, comunistii sunt oarecum priviti asa mai cu ingaduinta, mai cu condescendenta. Degeaba le explici la toti acesti oameni ca la cele aprox 6 milioane de morti de care nazismul se face responsabil, comunismul vine cu o "zestre" de cca 60 de milioane si asta cu indulgenta, intrucat cifrele exacte ale crimelor comunismului nu se cunosc. Si imi spui mie ca sunt intransigent si nu accept compromisuri cu comunistii ?
Sunt supermediatizate lagarele fasciste, insa nu tare mult sa face caz de cele comuniste desi pe langa conditiile si suferinta din lagarele comuniste, cele fasciste aproape ca par hotele.
Este interzisa in majoritatea tarilor dezvoltate infiintarea partidelor de orientare fascista/nazista, in vreme ce este permisa infiintarea si functionarea celor comuniste. Spre exemplu in Canada nu mica mi-a fost mirarea sa vad pe liste participand la ultimile alegeri provinciale nimeni altul decat Partidul Comunist.
Prin urmare d-ta spui sa se aseze lumea cu comunistii la dialog, consens, compromis, whatever iar eu iti spun ca aceste partide comuniste nu trebuiau sa existe in primul rand. Nu trebuia acceptata (re)infiintarea lor.
Nu poti sa asezi mieii la masa cu lupii si sa astepti sa discute in consens despre cina.
Daca imi spui ca nu trebuie ca tinerii comunisti greci sau mai stiu eu care, sa poarte in spate povara mostenirii crimelor generatiilor de comunisti dinaintea lor, in aceeasi logica, pot sa raspund pai hai sa-i lasam si pe tinerii fascisti sa-si infiinteze partid si sa stam si cu ei la masa la dialog. Ca doar nici ei nu poarta in spate povara crimelor nazistilor cel putin nu intr-o masura mai mare decat ceilalti ticalosi.
Bottom line e ca doctrina comunista asa cum remarca un alt coleg de forum aici, distruge tot ce e bun in om, constiinta individuala, gandirea critica si rationala, si tot ceea ce defineste umanitatea.
Cum spuneam mai sus dialog, compromis cu comunistii este a aseza mieii la masa cu lupii si sa astepti sa discute in consens despre cina.
Eu cam atat am avut de spus.
Cele care adopta directivele europene așa cum sunt si cele care le transpun in legislație. Noi transpunem.
De exemplu: legea drepturilor de autor. Deși exista freedom of panorama, legea e atât de proasta încât daca pozezi arcul de Triumf si vinzi poza încalci legea.
Alt exemplu: legea datelor cu caracter personal. ( noi am ales un model specific) deși a apărut o directiva noua noi mai așteptăm..
Mai am si alte exemple de legi de care cetățeanul ar putea beneficia dar zac prin sertare.
Nu poți sa mergi in China si sa spui ca toți Comuniștii sunt idioți. Nu cred ca asta trebuie sa facă un politician. Poți sa spui ca Ai Wei Wei trebuie sa fie liber... ca presa trebuie sa fie liberă...
Altfel ajungi la discuții naziști comuniști si pierzi vremea sau ajungi la violente.
E ca si cum ai spune ca de fapt catolicii nu sunt creștini :) Din punctul lor de vedere sunt creștini.
Apropo de Partidul Comunist Chinez: daca te tii asa te tare de o denumire, afla ca si Lenin a descris modelul economiei rusesti ca fiind "capitalism de stat".
Este 100% adevărată!
Să luăm ca exemplu comod chiar textul de mai sus: cu o educație corectă, făcută în mult regretatul comunism când lua premiu fata măcelarului, oamenii ar scrie cu diacritice, nu ar face cacofonii („sa faca carte”) și logica ar fi prezentă pe lungimea întregului! A întregului text vreau să spun, pentru că eu caut de zor sfârșitul comparației și, nu-l găsesc: „CU CE E DIFERITA societatea actuala din punctul de vedere al avansului social?” Pardon că întreb, dar vreau să răspund și nu pot: diferită de ce? Sau de cine? Sau credeți că reiese din context?
Internetul lasă iluzia că poți spune orice și oricui și oricum: parol d`honneur că deși așa pare, nu este adevărat - dacă veți continua așa, numărul celor care citesc asemenea intervenții scade dureros de mult, rezultând un vorbit la pereți!
Și este păcat: respirați adânc, gândiți ce și cui vreți să spuneți înainte de a pune mâna pe tastatură (instalați eventual tastatura în română) și apoi cu calm, scrieți ce aveți în gând - eventual, revizuiți textul înainte de a-l trimite (valabil și pentru scrisul de pe telefon, așa ca mine)!
Încercați, încă nu a murit nimeni din asta!
Succes!
In privința capitalismului chinez, cred ca dl. Adam smith ar afla ca mâna nevazuta a pieței este partidul comunist chinez, s-ar declara marxist deîndată.
Ma enervează spiritul bombastic: sa condamnam toți Comuniștii.
La 4 milioane de membri, am dubii ca vreunul din comentatori nu a avut comuniști prin familie. Iar asta e fariseism.
Onorații comentatori de mai jos susțin ca daca borfașii au un discurs dacopat tradiționalist devin democrați onorabili. Acești naziigramatici considera ca au dreptul sa dea lecții altora, pentru ca Dumnezeu i-a înzestrat cu tastarură fara sedilă. Nu țin la denumire, dar văd ca dam lecții altora.
Dar așa acționează agenții sovietici, eu tu, etc...
Atac la persoana, Glume ( cele mai bune Glume cu securiști si comuniști le auzi de la securiști)
Mecanismele decepției, postacii lui PUTIN. Feriți-va de ei.
Au mecanismul cele care in lagăr se dădeau prieteni ca sa poată turna pe cineva.
Dragii mei anticomuniști aveți grija cu ce securist votați ...
Nu sunteți decât uneltele neuropate ale antenelor ce va dau Raison d'etre ( iaca ce deștept sunt am noțiuni de clasa a !!) sunteți o clasa peste noi ăștia Analfabeții.
Aveți senzația doar, ca ziceam patetic si extremist ca china ( e kkfonie csf ncsf)
Un cetățean de pe forum spune ca toți comuniștii ar trebui interziși, orice comunist bun este un comunist mort. In acest context aminteam ca in alte tari, culturi etc, comuniștii sunt priviți altfel. Si da daca nu facem compromisuri ca politicieni, si apasam pe buton ca Trump, in mod nemeritat pentru noi, samavolnic chiar, miseleste ni imoral ei ar putea apasa pe butonul atomic.
Ar ar pune mana pe arme... Știu ca nu e frumos, dar uite ca in nordul Siriei mii de voluntare comuniste lupta împotriva islamofascismului, se intampla. Si se întâmplă ca americanii conservatori ( adică aia cu biserica) se fie de partea comuniștilor. Asta înseamnă compromis. ceea ce a făcut CC nu. Poate daca faceți rost de creioane, asa tamp cum sunt , as putea înțelege(va imaginați ce fata de sindrom down am) folosiți creioanele si explicați :) Desenul ajuta întotdeauna.
1. Nu am zis nicio secunda ca produsele chinezesti suntproaste ba chiar sustin contratriul avand, prin profesie, relatii comerciale cu China.
2. Cacofoniile sunt concepte inventate de foneticieni plictisiti si cu obsesii scatologice. Dar nu am folosit nici una.
3. Greu o fi sa raspunzi la tema dezbatuta si sa nu divaghezi in trump siria si alte lucruri care nu au legatura cu ce am zis eu. Ti-ai luat macar o ora sa citesti despre China (preferabil din alte surse decat presa) ca sa iti poti da cu parerea despre maretia si functionalitatea comunismului chinezesc? Logic ca nu, de aia o tot dai ca o placa stricata cu alte chestii pe care nu le-am contestat si nici macar nu faceau parte din discutie. Discutia era despre ce inseamna comunism capitalism de stat si cum e regimul din China. Dar daca nu am face gargara in loc de raspunsuri argumentate la replica anterioara nu am fi socialisti de duminica.
De fapt discutia este dusa mereu in derizoriu de cei ce au "aprofundat" istoria doar dpdv al scolii comuniste. Ce nu inteleg insa este aceasta aplecare catre condescendență a Vestului pentru crimele comuniste dar, in acelasi timp, condamnare intransigenta a crimelor fasciste. De parca n-ar fi totuna.
2. Sunt pe aici, citesc si isi umfla orgoliul.
3.Socialist de duminica. Imi place. O sa folosesc licenta.
M-am gandit mult la capitalusmul sovietic, si la capitalismul de stat (renault,cez)
Gargara si creioane colorate :)
Tu de crezi ca ne aflam aici, intr-o mare de postaci care au numai certitudini, anticomuniste in cazul de fata, ceea ce facem este gargara.
Comentariul era pentru un ratat avortat de duma din rusia care debita opinii anticomuniste fara sa aiba habar ce spune sau ce crede.
Capitalismul de stat in forma pura, cred ca fost experimentat prin 1933. Planificare,exacta etc..
Miracolul chinezesc, asa ca sa nu ne gargarisim prea mult zi si tu niste titluri de carti.
In rest o seara buna, nu mai comentez,autorul articolului nu merita 40 de comentarii. Dar hai sa zicem ca ma plictiseam si am facut un serviciu editoarei.Desi sincer trolul destept de sparge diacriticele'n somn ma cam provoaca la un duel, si ar pierde dupa ce ar ajunge la escatologia lui ericsson., singur el. Scuze de divagatie.
Jonathan Spence - The Search for Modern China
Edgar Snow - Red Star Over China
si as adauga de la mine, ca sa te mai vindeci de convingerea ca socialismul merge ca uns,
Brian Reynolds Myers: The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why it Matters.
Nu e cazul sa explic nimanui cum e cu china; Unii cumpara tenesi altii incearca relatii economice bilaterale pe termen lung; E o diferenta;
Dar, ce spun eu? Fiecare...cat il duce capul;
Scuze dar nu-mi incrucisez dialogurile cu precupețele din piața de flori de pe Uranus.
Cat despre retorică si evaluarea unei stări de fapt... prefer sa schimb pareri si informații cu persoane de la care am de invătat...
Deh... cine m-o fi pus?
Te bagi in tărâțe, te manâncă porcii :-))