Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Comisia de la Veneția cere PSD-ALDE „să revină” asupra modificărilor la Legile justiției: Păstrați rolul președintelui și al CSM în numirea procurorilor șefi

Klaus Iohannis - Bruxelles

Foto: presidency.ro

Comisia de la Veneția a publicat raportul preliminar în care critică modificările aduse legilor justiției, care „cel mai probabil vor submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”.

„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-șefi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, se arată în raportul Comisiei.

„Deși unele îmbunătățiri au fost aduse în urma criticilor și deciziilor date de Curtea Constituțională, este dificil să nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători și procurori și, în cele din urmă, a submina independența sistemului de justiției, a submina calitatea și eficiența sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupției”, adaugă Comisia de la Veneția, potrivit Digi24.

Printre recomandările făcute în raport:

- reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire/ demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției;

- reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților;

- eliminarea sau redefinirea condițiilor în care procurorii de rang înalt respinge drept netemeinice soluțiile date de procurorii care fac dosare;

- eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor;

- abandonarea propunerii PSD de pensionare timpurie a magistraților, care ar duce la o adevărată criză în sistemul judiciar. Este de așteptat ca măsura PSD-ALDE de a scădea vârsta de pensionare anticipată de la 25 la 20 de ani să producă o golire bruscă a sistemului de magistrați, în jur de 3000 urmând a pleca din sistem cu această „ofertă”;

- reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM.

Ce urmează? Ce va face PSD?

Cel mai probabil, PSD nu va ține seama de aceste recomandări, după cum a anticipat la Digi24 secretarul general adjunct al partidului Codrin Ștefănescu. „Nu suntem obligați să ținem cont. Sunt simple recomandări. Tudorel Toader nu trebuie să-și dea demisia, ci să pregătească un punctaj de răspuns”, a spus Ștefănescu.

Augustin Zegrean, fost șef al Curții Constituționale, spune că, dimpotrivă, „este obligatoriu trebuie să ținem cont de aceste recomandări. Dacă nu ținem seama, plecăm din Europa”.

Cristian Tudor Popescu: „Sunt în stare să ne scoată din Europa”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că raportul Comisiei de la Veneția constată ceea ce au putut constata și omaneii „de bună credință” din țară, și anume că, în ultimele săptămâni, am asistat la „bunul plac al ministrului Justiției, cu ajutorul esențial al CCR, de a înlătura un procuror din fiuncție fără să aibă niciun fel de motivație juridică în raportuil respins de CSM”. „Cei de bună credință și de bun simț am spus: Nu se poate așa ceva - ministrul politic să decidă soarta procurorilor. Asta spune și Comisia de la Veneția”.

Jurnalistul subliniază că „modificarea Constituției (cerută de Comisia de la Veneția, n.n.) nu e necesară și nu ar rezolva problema. În Constituție nu scrie nicăieri că Președintele e un notar care ascultă de Ministrul Justiției. Acest lucru a afost inventat abuziv de Curtea Constituțională”.

Ce se va întâmpla în continuare? „Nu cred că PSD-ALDE vor ține cont de aceste recomandări. Ați văzut atitudinea antieuropeană, obstrucționistă a PSD-ALDE. Sunt în stare să scoată România din Europa. Sunt niște recomandări, asta vor spune mândrii români din PSD și ALDE. Vor merge mai departe după cum dorește liderul lor suprem. Vor merge după el”.

Cristi Danileț: România riscă excluderea din Consiliul Europei

Judecătorul Cristi Danileț a spus că recomandările Comisiei de la Veneția nu pot fi ignorate. „Riscăm un singur lucru, care este cel mai drastic: excluderea din cadrul Consiliului Europei, adică din rândul celor 47 de state membre. Bănuiesc că nimeni nu va risca o astfel de poziție, singulară cred, pe care o poate avea România. Mă îndoiesc, așadar, că autoritățile noastre nu vor ține seama de această opinie a Comisiei de la Veneția, dacă ea va rămâne în formă finală așa cum am văzut-o astăzi în draft”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Sunt curios sa aflu opinia Comisiei de la Venetia despre sistemul judiciar american unde presedintele ( factorul politic ) numeste si destituie pe principalii sefi din sistemul judiciar, iar unii procurori si judecatori de rang inalt sunt alesi prin votul popular uninominal, exact ca politicienii.
  Tot in SUA, presedintele poate fi anchetat fara probleme de catre procurori, asa cum ne amintim in cazul lui Bill Clinton, care a fost anchetat la sange si in fatza camerelor de vederi nu pentru tradare, coruptie sau cine stie ce delict penal grav, ci pentru ca ar fi mintit negand relatia cu amanta sa din Biroul Oval ( femeie care fusese ""plantata"", asa cum s-a aflat ulterior, chiar de catre rivalii politici republicani ).
  Sau poate ne spun savantii Comisiei de la Venetia cum se poate ca, tot in SUA, procurorul sa te ""umfle"" de pe strada si sa te ia la ancheta, pentru ca avocatul chemat de acuzat sa-i spuna procurorului ""imi eliberezi imediat clientul pentru ca, conform articolului cutare, nu ai dreptul sa il retii""-si, culmea, procurorul se supune si elibereaza indata acuzatul.
  Sau poate ne explica tot Comisia de la Venetia cum de presa, dar si cetatenii,daca considera ca un procuror este abuziv sau un jude este nedrept, ii fac praf in ziare, organizand inclusiv meetinguri de protest exact in fatza Tribunalului si, culmea, magistratii nu se plang de ""atentat la independenta Justitiei"".....
  • Like 0
 • Daca tot faceti vorbire de draftul Comisiei de la Venetia spuneti ca are un capitol "e" ("Interacțiunea dintre sistemul judiciar și serviciile de informații" ) care a generat ultimul paragraf di cadrul punctului 156 din concluzii ("Procesul legislativ a avut loc într-un context marcat de un climat politic tensionat, puternic influențat de rezultatele eforturilor țării de combatere a corupției, cu controverse și dezbateri în jurul aspectelor sensibile atât pentru continuarea eforturilor României în acest domeniu, cât și pentru funcționarea independentă din sistemul său judiciar.
  Pe de o parte, există rapoarte de presiune și intimidare a judecătorilor și procurorilor, inclusiv de către unii politicieni de rang înalt și prin campanii mediatice;
  pe de altă parte, presupusele cazuri de abuz de putere din partea unor magistrați români, în special a procurorilor, au condus la o punerea sub semnul intrabarii a metodelor utilizate pentru combaterea corupției.
  De asemenea, după dezvăluirea recentă a protocoalelor de cooperare semnate între Serviciul Român de Informații și instituțiile judiciare, se ridică întrebări cu privire la impactul unei astfel de cooperări asupra independenței instituțiilor judiciare și asupra garanțiilor necesare pentru a proteja sistemul judiciar împotriva ingerințelor nejustificate .").
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Vin astia carora le intra apa-n casa sa ne dea noua lectii.. Ei nu stiu ca aici e leaganul civilizatiei? Nu stiu ei ca cei 9 magnifici sunt coborati din Olimp? Daca le face Tudorel un raport ii face de rusine in intreaga lume. Sa fie clar, Guvernul Romaniei e un guvern suveran, alcatuit din oameni suverani, si poa' sa faca ce vrea.
  • Like 0
 • Zi de zi , haimanalele astea nu fac decit sa se scufunde in minciuni. Cred ca la acest moment nu mai putem discuta de buna credinta sau opinii. Ce vor infractorii nu este tolerat de nici o structura democratica europeana ,daca poporul vrea afara din Europa pai atunci mergem cu Voiculescu , Ghita si Dragnea, daca vrem inauntru trebuie sa deschidem ochii si sa vedem ce avem de facut sa nu mai avem de-a face in politica cu alde Voiculescu , Basescu , Dragnea , Ghita si slugoii lor profesionisti.
  Cred ca democratic este sa vedem ce vrea poporul : Afara din Europa sau in UE ?
  Nuantele s-au dus naibi , ori la bal or i la spital .
  PSD il injura pe Basescu ca a fost dictator , dupa care vine cu TT si nu tine cont de CSM , OLAF , GRECO , mai nou Comisia de la Venetia . Cind ii intrebi de ce , o sa-ti spuna ca parerea lor este consultativa si ca Basescu a facut la fel...
  Deciziile CCR sunt obligatorii numai cind trebuie sa-l scape pe Dragnea & Co de pirnaie. Alea pe care PSD le-a aruncat la cos in loc sa le puna in aplicare , nu conteaza ...
  PSD , PDL si gasca de afaceristi infractori din jurul lor , au avut stapinirea ABSOLUTA asupra Romaniei vreme de 28 de ani . Ei au fost STATUL PARALEL ,au facut ce-au vrut , au furat ce-au vrut si cind au vrut . De citiva ani au inceput sa plateasca (o parte din ei) pentru devalizarea tarii si pentru ei chestia asta nu este de tolerat.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Uite de aia nu mai poate Dragnea. Vor invoca ei diferite motive pentru a continua distrugerea statului de drept.
  • Like 1
  • @ mike
   Ce ma mira este ca nu apar niciun fel de reactii - nici macar ale obisnuitilor trolli - chiar daca stirea are ceva vreme de cand a aparut. Refuz sa cred ca sunt intr-atat de tampiti incat sa nu se fi asteptat la o astfel de pozitie a comisiei, asa incat nu inteleg cum de nu au pregatit deja punctajul de la partid. Ori - poate ca si asta este o dovada in plus ca, pe langa caracterul infect si golanesc, sunt incompetenti pana si in ceea ce priveste propria lor aparare.
   Sugestii pentru comunicatorii aldepesedisti: comisia este finantatat de soros, comisia lucreaza impotriva Romaniei, comisia este formata din nespecialisti, este mana lui Merkel, cei din comisie nu au inteles, aldepesedeul nu a comunicat bine... etc.
   Un amanunt amuzant (din punctul meu de vedere): o componenta esentiala in management este comunicarea. Daca nu esti capabil sa comunici, atunci esti un PROST manager. Atunci eu ce sa inteleg din insistenta cu care aldepesedistii clameaza ca nu sunt intelesi si ca nu au comunicat corect? Un fel de recunoastere a prostiei lor, nu?
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   mike mike check icon
   Oare prietenii stiu de ce ...? Expulzarea Romaniei din UE este inevitabila oare?
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   Vasile check icon
   Păi nu zic ei tot timpul că ”poate nu am explicat bine”
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult