Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comisia Europeană a propus statelor membre să activeze „frâna de urgență” asupra călătoriilor din țările sud-africane pentru a limita răspândirea noii variante Covid

Africa de sud variantă Covid

Foto: Kim Ludbrook/ EPA/ Profimedia

Statele UE au început să ia măsuri pentru a opri călătoriile dinspre zona de sud a Africii, ca urmarea a detectării în regiune a unei noi tulpini mutante de coronavirus.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este să aducem o nouă variantă care va cauza și mai multe probleme”, a spus ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, citat de Associated Press.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe Twitter că forul european propune „în strânsă coordonare cu statele membre, să activeze frâna de urgență pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană”.

„Luăm foarte în serios informațiile despre varianta extrem de mutantă a coronavirusului. Știm că mutațiile duc la apariția și răspândirea unor forme și mai îngrijorătoare ale virusului care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni.

Acum este important ca noi toți în Europa să acționăm rapid, hotărâtor și uniți. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze «frâna de urgență» asupra călătoriilor din țările sud-africane și altor state afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până când avem o înțelegere clară despre pericolul reprezentat de această nouă variantă.

Persoanele ce se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantinare. Am discutat despre această situație astăzi cu oameni de știință și producătorii de vaccinuri. Și ei sprijină astfel de măsuri precaute pentru a evita răspândirea internațională a variantei ce aduce îngrijorări.

Depinde și de noi toți cetățenii să contribuim la un control mai bun asupra pandemiei. Vă rog, vaccinați-vă cât de curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja. Și respectați regulile pentru a vă proteja. Dozele booster oferă o protecție și mai bună. De aceea europenii ar trebui să profite de toate oportunitățile pentru a se proteja prin vaccinare”, a spus Ursula von der Leyen.

Oamenii de știință spun că noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud este o îngrijorare din cauza numărului mare de mutații și a răspândirii rapide în rândul tinerilor din Gauteng, cea mai populată provincie a țării.

Potrivit oficialilor germani, o astfel de restricție ar putea fi adoptată chiar de vineri seara. Spahn a afirmat că zborurile care se întorc din Africa de Sud vor putea transporta doar cetățenii germani acasă, iar călătorii vor trebui să intre în carantină timp de 14 zile, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Și Italia a anunţat o măsură similară, interzicând intrarea în țară a celor care au călătorit în ultimele 14 zile în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini.

Marea Britanie a anunțat deja că va interzice zborurile din Africa de Sud și din alte cinci țări din regiune, începând  de vineri la prânz, și că oricine a sosit recent din acele țări va fi rugat să facă un test de coronavirus. 

Interdicții similare au fost impuse de Israel și Singapore.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult