Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Comisia Europeană a propus statelor membre să activeze „frâna de urgență” asupra călătoriilor din țările sud-africane pentru a limita răspândirea noii variante Covid

Africa de sud variantă Covid

Foto: Kim Ludbrook/ EPA/ Profimedia

Statele UE au început să ia măsuri pentru a opri călătoriile dinspre zona de sud a Africii, ca urmarea a detectării în regiune a unei noi tulpini mutante de coronavirus.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este să aducem o nouă variantă care va cauza și mai multe probleme”, a spus ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, citat de Associated Press.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe Twitter că forul european propune „în strânsă coordonare cu statele membre, să activeze frâna de urgență pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană”.

„Luăm foarte în serios informațiile despre varianta extrem de mutantă a coronavirusului. Știm că mutațiile duc la apariția și răspândirea unor forme și mai îngrijorătoare ale virusului care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni.

Acum este important ca noi toți în Europa să acționăm rapid, hotărâtor și uniți. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze «frâna de urgență» asupra călătoriilor din țările sud-africane și altor state afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până când avem o înțelegere clară despre pericolul reprezentat de această nouă variantă.

Persoanele ce se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantinare. Am discutat despre această situație astăzi cu oameni de știință și producătorii de vaccinuri. Și ei sprijină astfel de măsuri precaute pentru a evita răspândirea internațională a variantei ce aduce îngrijorări.

Depinde și de noi toți cetățenii să contribuim la un control mai bun asupra pandemiei. Vă rog, vaccinați-vă cât de curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja. Și respectați regulile pentru a vă proteja. Dozele booster oferă o protecție și mai bună. De aceea europenii ar trebui să profite de toate oportunitățile pentru a se proteja prin vaccinare”, a spus Ursula von der Leyen.

Oamenii de știință spun că noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud este o îngrijorare din cauza numărului mare de mutații și a răspândirii rapide în rândul tinerilor din Gauteng, cea mai populată provincie a țării.

Potrivit oficialilor germani, o astfel de restricție ar putea fi adoptată chiar de vineri seara. Spahn a afirmat că zborurile care se întorc din Africa de Sud vor putea transporta doar cetățenii germani acasă, iar călătorii vor trebui să intre în carantină timp de 14 zile, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Și Italia a anunţat o măsură similară, interzicând intrarea în țară a celor care au călătorit în ultimele 14 zile în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini.

Marea Britanie a anunțat deja că va interzice zborurile din Africa de Sud și din alte cinci țări din regiune, începând  de vineri la prânz, și că oricine a sosit recent din acele țări va fi rugat să facă un test de coronavirus. 

Interdicții similare au fost impuse de Israel și Singapore.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult