Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Companiile americane i-au dat premierului Grindeanu o foaie de parcurs privind statul de drept. „Luni, înainte să mă urc în avionul către București, am prezentat acest plan și Administrației Trump”

Eric Stewart - Sorin Grindeanu

(Foto gov.ro)

Premierul Sorin Grindeanu a primit miercuri din partea companiilor americane o foaie de parcurs - intitulată „Roadmap to Prosperity” - cu prevederi referitoare la statul de drept, transparență și eficiență. 

Documentul i-a fost înmânat de Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), la conferința de presă de la Guvern. Oficialul american a precizat că o copie a foii de parcurs, care a fost pregătită de experți din Washington familiarizați cu domeniul de afaceri și cu România, a fost oferită și Administrației Trump. 

„Când noi venim în anumite țări nu avem o primire prea călduroasă, dar din partea dumneavoastră și a poporului avem parte de o primire călduroasă. AMRO a pregătit o foaie de parcurs pentru ca Guvernul dumneavoastră să o ia în considerare. A fost pregătită de mulți experți din Washington care sunt familiarizați cu domeniul de afaceri și cu România. Luni, înainte să urc în avionul către București, am prezentat o copie a acestui document Administrației Trump să o ia și dumnealor în considerare. Astăzi vreau să vă ofer această foaie de parcurs să o luați și dumneavoastră în considerare”, a declarat Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO) la conferința de presă comună, susținută cu premierul Sorin Grindeanu. 

„Statul de drept, transparența, eficiența, acestea sunt incluse într-o foaie de parcurs pe care am prezentat-o celor două guverne (din SUA și din România - n.n.)”, a adăugat oficialul american.

Documentul intitulat „Calea spre prosperitate” („Roadmap to Prosperity”) conține cinci recomandări pentru întărirea relațiilor economice dintre România şi SUA: continuarea îmbunătățirii mediului de afaceri din România, un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice, aprofundarea cooperării pentru dezvoltarea capacității strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educaţie şi sănătate pentru consolidarea competitivităţii economice, precum şi sprijin pentru companiile românești care îşi doresc să investească în SUA, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Într-un interviu acordat Agerpres în luna februarie, Eric Stewart își anunța intenția realizării unei foi de parcurs care își propune, printre altele, să aducă mai multe misiuni economice americane în România. 

„Planurile mele sunt ca luna viitoare, când vom reveni la București cu o delegație de oameni de afaceri, să anunțăm o foaie de parcurs pe care o vom înmâna președintelui Trump (președintele SUA, Donald Trump n.r) și premierului Grindeanu (premierul României, Sorin Grindeanu n.r) în speranța că guvernele celor două țări se vor concentra pe acest lucru. Dar cred că unele domenii unde am dori să vedem un angajament mai mare sunt misiunile comerciale. Am dori să vedem mai multe misiuni comerciale venind în SUA, vrem să aducem mai multe misiuni în România. Acesta este un domeniu în care am dori să vedem mai multă interacțiune. Este un lucru normal pentru ambasadori sau pentru guverne să își promoveze țara”, spunea în februarie preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO).

La reuniunea de miercuri au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiţii în România sau care sunt interesate să investească în România: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult