Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Comunitatea Salvați Roșia Montană anunță proteste, după ce premierul Tudose a spus că vrea să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO

Comunitatea Salvați Roșia Montană îl acuză pe premierul Mihai Tudose că vrea să facă un compromis cu Gabriel Resources pentru a permite companiei canadiene să extragă aur de la Roșia Montană și anunță organizarea de proteste vineri, pe 1 septembrie.

„Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric: Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roșiei Montane în lista UNESCO; Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources și să renunțe la arbitraj;  Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene”, se arată pe pagina de Facebook a prostestului de la București, organizat sub deviza „Nu cedăm Roșia Montană!”. Oamenii vor ieși în stradă și la Brașov, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Cluj și Iași.

Tudose: „Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam”

Marți seară, premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul vrea să retragă de la UNESCO dosarul prin care România a cerut, în timpul guvernării Cioloș, declararea zonei arie protejată. „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept care ne tot dă lecţi acum”, a spus Tudose. 

A continuat apoi în același stil. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a afirmat Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult