Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comunitatea Salvați Roșia Montană anunță proteste, după ce premierul Tudose a spus că vrea să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO

Comunitatea Salvați Roșia Montană îl acuză pe premierul Mihai Tudose că vrea să facă un compromis cu Gabriel Resources pentru a permite companiei canadiene să extragă aur de la Roșia Montană și anunță organizarea de proteste vineri, pe 1 septembrie.

„Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric: Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roșiei Montane în lista UNESCO; Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources și să renunțe la arbitraj;  Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene”, se arată pe pagina de Facebook a prostestului de la București, organizat sub deviza „Nu cedăm Roșia Montană!”. Oamenii vor ieși în stradă și la Brașov, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Cluj și Iași.

Tudose: „Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam”

Marți seară, premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul vrea să retragă de la UNESCO dosarul prin care România a cerut, în timpul guvernării Cioloș, declararea zonei arie protejată. „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept care ne tot dă lecţi acum”, a spus Tudose. 

A continuat apoi în același stil. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a afirmat Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult