Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Comunitatea Salvați Roșia Montană anunță proteste, după ce premierul Tudose a spus că vrea să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO

Comunitatea Salvați Roșia Montană îl acuză pe premierul Mihai Tudose că vrea să facă un compromis cu Gabriel Resources pentru a permite companiei canadiene să extragă aur de la Roșia Montană și anunță organizarea de proteste vineri, pe 1 septembrie.

„Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric: Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roșiei Montane în lista UNESCO; Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources și să renunțe la arbitraj;  Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene”, se arată pe pagina de Facebook a prostestului de la București, organizat sub deviza „Nu cedăm Roșia Montană!”. Oamenii vor ieși în stradă și la Brașov, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Cluj și Iași.

Tudose: „Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam”

Marți seară, premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul vrea să retragă de la UNESCO dosarul prin care România a cerut, în timpul guvernării Cioloș, declararea zonei arie protejată. „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept care ne tot dă lecţi acum”, a spus Tudose. 

A continuat apoi în același stil. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a afirmat Tudose.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult